może być coś lepszego niż babeczki o smaku piernika? Delikatne miękkie ciasto pachnące świętami? Może! Takie babeczki w cudownych kształtach choinek, gwiazdek i śnieżynek. Pachną piernikiem, wyglądają świątecznie, a smakują wybornie :) Jeśli nie macie takiej cudownej formy jak nasza możecie upiec zwykłe muffinki w okrągłych papilotkach. Nasza foremka silikonowa pochodzi ze sklepu garneczki.pl . Piekłam w niej już kilkakrotnie
Kolizje Smakówwarstwy na jedną porcję (kończąc masą z mascarpone). Gotowe desery posypujemy kakao wymieszanym z przyprawą do piernika. Aby uzyskać jeszcze bardziej świąteczny akcent możemy wyciąć z kawałka kartonu np. gwiazdkę, położyć ją na wierzchu każdej porcji i dopiero posypać mieszanką kakao z przyprawą piernikową. Potem delikatnie zdejmujemy szablon z powierzchni deseru. Piernikowe tiramisu przechowujemy w lodówce (2-3 dni). Dobrze
MyCookBook.plpłaska łyżka kakao 1 płaska łyżka przyprawy do piernika Ale-raj 150 ml oleju rzepakowego Bita śmietana: 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: czekoladowe gwiazdki czekoladowa posypka Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek, przełożyć do naczynia, wlać ciepłe rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć równomiernie dno tortownicy o średnicy 25 cm. Masa serowa: Kremówkę podgrzać
Ala piecze i gotujesuper proste ciasteczka imbirowe z nutką korzennych przypraw. Do wykrawania ciasteczek użyłam prostokątnych herbatnikowych foremek, ale jeśli wytniecie je przy pomocy foremek w kształcie gwiazdki, aniołka czy mikołaja wyjdą Wam piękne pierniczki. Inspiracja Tater z forum kulinarnego Cincin. Ciasteczka imbirowe golden gingerbread Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 350 g mąki pszennej
Kulinarne przygody Gatitywyrosły i mają tzw. górkę to lekko ją ścinamy aby powierzchnia babeczki była płaska. Babeczkę smarujemy kremem na niego stawiamy truskawkę a następne rękawem cukierniczym z końcówką małej gwiazdki dekorujemy całą powierzchnie truskawki tworząc stożkowaty kształt czyli naszą choinkę. Dekorujemy cukrowymi koralikami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze raz na święta . Jeśli macie ochotę to zapraszam bo jest bardzo prosty w przygotowaniu :) Składniki: 400 gr pierniczkówe w czekoladzie w kształcie gwiazdek 1600 g sera białego śmietankowego 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 8 jajek 11o g margaryny 2 budynie waniliowe z cukrem 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa
Sama słodycz i szczypta chiligruszek obowiązkowym elementem były plastry pomarańczy. Pijcie na zdrowie! Składniki: 100g suszonych jabłek 100g suszonych śliwek np. kalifornijskich 100g suszonych gruszek 2 laski cynamonu ok 10 goździków 3 gwiazdki anyżu 4 łyżki miodu akacjowego 2 litry wody 1 pomarańcza Sposób przygotowania: Owoce namaczamy w wodzie ok 30 minut. Następnie z tą samą wodą stawiamy na ogniu, dorzucamy pozostałe składniki czyli
Kuchnia w czekoladzienajwiększe ciastko nakładam około 1 łyżeczki lukru na to kładę mniejsze ciastko , ponownie nakładam lukier i następne i tak do samej góry (górne najmniejsze ciastko można ustawić jako gwiazdkę lub tak jak pozostałe na płasko ) . Ciastka delikatnie do siebie dociskam , należy uważać ponieważ ciastka ślizgają się na lukrze . Gotową choinkę odstawiam do zastygnięcia lukru , zanim lukier zastygnie minie około
Uwaga Babcia Gotujearomat ciasteczek dojrzewa z czasem. Każdego dnia są coraz smaczniejsze. Smacznego! :-) Przepis z pewnymi modyfikacjami pochodzi od rodziny Swanson __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Niezawodne Pierniczki Zimtsterne - niemieckie migdałowe gwiazdki
maniapieczeniaprzesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni - 15 kropli tabasco - chili - cynamon mielony - 4 cm kory cynamonu - 4 goździki - 3 łyżki orzeszków arachidowych
W poszukiwaniu inspiracjiciasto wałkujemy i przyklejamy łatki z ciemnego ciasta. Wałkujemy całość na grubość ok 3 mm starając się zbyt dużo nie podsypywać mąką i wycinamy foremką kształt- u mnie małe gwiazdki. Pieczemy ok 13 minut w temp 170st C. Przekładamy marmoladą lub nutellą
Kuchnia w czekoladzieciasto wystygnie wyjąć je z formy, przekroić wzdłuż na pół i posmarować marmoladą lub konfiturą. Piernik oblać polewą czekoladową i przyozdobić bakaliami (ja dałam skórkę pomarańczową i cukrowe gwiazdki
My simple kitchenradia niosły się wesołe dźwięki kolęd, słychać było gwar nieśpiesznych rozmów i rozbrzmiewający co jakiś czas radosny śmiech. W powietrzu czuć było magiczną aurę Świąt. W końcu jest! Pierwsza gwiazdka! Już nie trzeba było dłużej czatować z nosem przy szybie i wypiekami na policzkach. Nareszcie można było zacząć raczyć się przysmakami przygotowanymi przez mamę i babcię specjalnie na ten dzień
Grunt to przepis!zrobisz deser bez okazji, bo przyznam szczerze - nie warto czekać ! Składniki: 450 g śliwek mrożonych ( w sezonie świeżych ) 3/4 szklanki czerwonego wina - wytrawne lub półwytrawne 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 nasion kardamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 250 g serka mascarpone 220 g jogurtu greckiego light 1 czubata łyżka cukru pudru 150-200 g ciastek korzennych speculoos Wykonanie: Śliwki
kolorowotorcikowo