gwiazdki - 1000 przepisów (strona:16/67)

Grzane wino cytrusowe 191

tradycyjnie, z winem czerwonym :) Polecam! Składniki: (3-4 porcje) 500 ml wina 3-4 plastry pomarańczy sok z 1/2 cytryny kawałek kory cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2-3 gwiazdki anyżu 5-6 goździków 4 łyżki płynnego miodu 50 ml owocowej nalewki Pomarańczę i cytrynę wyparzyć i wyszorować, cytrynę obrać, wycisnąć sok, pomarańczę pokroić na plastry. Wszystkie składniki, oprócz pomarańczy

Domowa cukiernia Ewy
Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę 185

otrzymania klarownego trunku w pięknym pomarańczowym kolorze. Czas przygotowania: 15 minut Cd. przygotowań: 30 dni Składniki: 1 kg mandarynek/klementynek, 500 ml spirytusu 75%, 2x10 cm kory z cynamonu, 2 gwiazdki anyżu. do zapakowania razem z nalewką 200 g cukru, papierowy filtr do kawy, instrukcja dalszego przygotowania nalewki . Przygotowanie: Obierz wyszorowane i sparzone klementynki, przy pomocy ostrego noża usuń albedo

SzczyptaSmaQ
Bezy 129

ubijamy jeszcze 5 minut , masa powinna być gęsta i błyszcząca . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę ,forma dowolna ,jak mamy worek dekoracyjny to można wyciskać gwiazdki :) U mnie z tej porcji wyszło 30 sztuk bezików . Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy termoobieg na 110 stopni i suszymy bezy 90 minut jeśli maja być w środku

Wypieki Rene
Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ – nieśmiertelny klasyk w cytrusowym wydaniu 304

250g wędzonych (2 sztuki) i suszonych gruszek (garść ćwiartek) 150g suszonych jabłek w plasterkach 150g wędzonych śliwek (polskich, nie kalifornijskich) 10 moreli 8 fig 2 laski cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 10 sztuk goździków 4-5 ziaren zielonego kardamonu 1 duża pomarańcza ½ cytryny miód, cukier albo syrop z agawy 3,5 litra wody (używam mineralnej

Karo in the Kitchen
Skrzydełka w marynacie miodowo- czosnkowej 193

łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 płaskie łyżeczki soli 4 ząbki czosnku płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego łyżka cynamonu ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć  Przygotowanie : Miód rozpuścić w 2-3 łyżkach letniej wody Dodać do niego wszystkie przyprawy i rozgnieciony czosnek Umyte skrzydełka umieścić w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowaną

Proste Potrawy
"Kuchnia włoska" i "Ciasta i desery" KROK PO KROKU - recenzja 144

znaczącym hasłem. W tych książkach dosłownie widać jak krok po kroku przygotowuje się wybrany przepis. Sfotografowany jest każdy etap. Idealna książka dla najmniej wprawionych kucharzy. Idealna na prezent na gwiazdkę. Polecam

Bon Appetit Małgorzaty
Piernikowe dzwonki. 157

potrzebny. Możemy je przygotować nawet przed samymi świętami! To taki przepis dla zabieganych ;-) Dzwonkami dekorujemy choinkę czy świąteczny stół. Albo wręczamy bliskim w prezencie. A tutaj czekają na gwiazdkę! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Śledzie w pomarańczach z anyżem i kardamonem! 191

lodówce.  Serdecznie polecam! ŚLEDZIE  W POMARAŃCZACH NA WIGILIĘ: - 10 filetów śledziowych - 2 gałązki rozmarynu - 2 pomarańcze obrane ze skórki i białej warstwy - różowy pieprz - anyż 3 gwiazdki - kardamon, kilka ziarenek - olej rzepakowy WYKONANIE: - śledzie (uprzednio namoczone w wodzie, aby wypukał się z nich nadmiar soli z solanki) kroimy na równe kawałeczki - pomarańcze kroimy w plasterki - całość z pozostałymi

SMYKWKUCHNI
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą 132

makaronu otrzymanego od Makarony Polskie - w końcu to oni tą zabawę organizowali ;) Składniki na około 12 sztuk: 200g filetu z łososia 1 por (biała część) 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 5 łyżek suszonej żurawiny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka) około 50ml śmietany 30% żelatyna sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki soku z cytryny

Kolorowy Przepisownik
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 233

kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu 6 liści laurowych 1 czubata łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka kolendry 6 nasion zielonego kardamonu ½ łyżeczki goździków DO SMAROWANIA 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego

Karo in the Kitchen
Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 165

łązki świeżych ziół a oto przykładowe receptury, proporcje na 1 butelkę 250 ml: Ocet aromatyzowany anyżem, pomarańczą i koprem włoskim - 250 ml białego octu winnego lub octu jabłkowego - 2 gwiazdki anyżu - 1 podłużna skórka ze sparzonej, ekologicznej pomarańczy - 2 gałązki natki z bulwy kopru włoskiego na podstawie tego przepisu Ocet aromatyzowany czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem - 250 ml białego octu winnego

Chilli Czosnek i Oliwa
GWIAZDKI CYNAMONOWE W CZEKOLADZIE 123

posiekać nożem. Krótko zagnieść, do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować na płat o grubości 4-5 mm, podsypując delikatnie mąką. Wycinać gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami, można zostawić niewielkie odstępy, gdyż podczas pieczenia nie rosną. Piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

Kuchnia w opałach
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 239

owocami. SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe 2 pełne łyżki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 1 łyżka whisky 2 łyżki domowej wiśniówki 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu ziarnistego 2 szczypty

Karo in the Kitchen
Glögg - skandynawski grzaniec na czerwonym winie z migdałami 151

grzańcu to koniecznie wypróbujcie wersję z Porto — nie ma ona sobie równych! * SKŁADNIKI na 4 szklanki butelka słodkiego czerwonego wina (polecam Porto) 2 słodkie pomarańcze 2 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 pestek kardamonu 5 goździków + kilkanaście do ozdoby kawałek kłącza imbiru 4 garście obranych migdałów 4 garście rodzynek 2 łyżki miodu cukier (opcjonalnie do smaku) * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej

Food Square

Proponowane wyszukiwania