bulionu 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu Cebula dymka do podania lub kolendra (lecz nie przepadamy) Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekany czosnek, chili i czerwoną cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną pierś
Mango Papajaczym zostawiamy kilka łyżek bitej śmietany do dekoracji. Tort ozdabiamy łamaną**** lub tartą czekoladą, zostawiając na wierzchniej warstwie, wokół tortu pas, około 2cm grubości, na którym zrobimy szprycą śmietankowe gwiazdki. Na koniec układamy wiśnie i studzimy tort w lodówce, co najmniej godzinę przed podaniem. Do dekoracji użyłam świeżej róży, którą włożyłam do kawałka plastikowej słomki do napojów, przed podaniem tortu
Smakowy Rajnich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy budyń lub mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na gorące wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pozostałą ilość ciasta wałkujemy i wykrawamy gwiazdki, które następnie układamy na górę masy bezowej. Ciasto pieczemy jeszcze 25 minut. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot
Smakowy Rajspód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy z niej gwiazdki, serduszka i inne kształty, w zależności od fantazji :) Ciasto pieczemy 40 minut, w temperaturze 170°C, na środkowym poziomi e piekarnika. Po upieczeniu, wystudzone ciasto lekko posypujemy cukrem pudrem. *Jeśli
Smakowy Rajsito, a pozostałe większe cząstki mielimy w młynku. Ziarenka kardamonu rozgniatamy ręką lub moździerzem, wyjmujemy małe ziarenka ze środka, a otoczkę wyrzucamy. Małe ziarenka mielimy. Ziarenka anyżu wyjmujemy z gwiazdek i mielimy. Wszystkie składniki mielimy na pył, po czym przesypujemy przez sito i to co na nim zostanie jeszcze raz mielimy, po czym ponownie przesiewamy. Ważne by nie było żadnych
Smakowy Rajobiad gotowy. Naprawdę bardzo gorąco polecam Wam kaczkę! Składniki 4 kacze piersi marynata 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 gwiazdki anyżu rozdrobniona w moździerzu 2 łyżeczki wody 2 łyżeczki mąki kukurydzianej do podania ugotowany ryż Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Natrzeć marynatą kaczkę, włożyć do miski, zalać resztą
W kuchni wieczoremmoje myśli podreptały w stronę szortbredów. Kiedyś nie przepadałam za maślanymi ciastkami. Przekonałam się do nich dzięki Marksowi i Spencerowi i moim szefowym (bo wtedy miałam dwie). Na którąś gwiazdkę w paczce dostaliśmy właśnie szkockie szortbredy od M&S. Chodziłam koło nich jakiś miesiąc, myśląc że to mdłe twardziaki. Kiedy w końcu się skusiłam nie mogłam przestać ich jeść
les mirabellesjako tło do intensywnych rozmyślań. Zebrałam kilogram śliwek, które dokładnie wymyłam i usunęłam z nich pestki. Następnie dodałam do nich 200 gram cukru, pół laski wanilii i jedną gwiazdkę anyżu. Taką mieszaninę podgrzałam aż zawrzała, a śliwki się rozmiękczyły. Wtedy przetarłam wszystko przez metalowe sitko- zrobiłam to dlatego, że skórki mirabelek są bardzo kwaśne nawet w tak dojrzałych owocach
les mirabellesIdzie zimne. W internetowych pogodynkach zaczynają się nawet nieśmiało pokazywać białe gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały
les mirabellesostatnich stronach jest też alfabetyczny indeks potraw. Dania opisane w tej książce są przeważnie proste, mało pracochłonne i tanie, a przy tym odżywcze. Wiele z nich jest oznaczonych gwiazdką – mają działanie oczyszczające, tonizujące a nawet lecznicze. Można z nich skomponować 1-2 tygodniowy program rewitalizacji ciała. Polega on nie tylko na odciążeniu organizmu od zakwaszającego mięsa, ale i wywołujących
Qlinarnie i Qlinarniekozieradkę. Jednak najbardziej znana kompozycja składa się z anyżu gwiaździstego, goździków, cynamonu, pieprzu syczuańskiego i kopru włoskiego. Używana jest do różnego rodzaju mięs, smażonych warzyw oraz panierek. Składniki: 2 gwiazdki anyżu 5 goździków 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego około 3 cm laski cynamonu 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić lub utrzeć w moździerzu
Oryginalny smakzapomniany przepis ze szkolnych lat, pamiętam jak wybornie smakował z bitą śmietaną. Ja zrobiłam go z sorbetem truskawkowym ...mmm.... pyszności 100 g makaronu typu drobne kwiatki lub gwiazdki 3 jajka 1/2 szk lanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek Makaron ugotować na pół twardo, następnie przepłukać zimną wodą i odstawić
Jadło i czytadłosymbol kończącego się lata... niestety. Pękate i słodkie wylądowały w mym babkowym cieście, otulone aromatycznym syropem. Gruszki w syropie: 1 kg kruszek 3/4 szklanki cukru 2 ziarenka kardamonu 1 gwiazdka anyżu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku Gruszki obrać i pokroić
Jadło i czytadłosztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem. Na papierze do pieczenia rysujemy serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą z nasadką gwiazdki napełniamy masą i obrysowujemy serce. Przygotowujemy dwa takie spody. Blaty pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130*C i pieczemy
VioletoweKucharzeniesię masło). Pod koniec ubijania dodajemy fix. Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia. Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki powstałym kremem dekorujemy babeczki. Babeczki możemy dowolnie udekorować. Ja użyłam kwiatuszków z lukru, które możemy samodzielnie przygotować (przepis tu ). Dobrej jakości, belgijską czekoladę oraz ozdoby możemy zakupić w sklepie
Słodka Strona