gwiazdki - 1000 przepisów (strona:40/67)

JABŁKOWE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO 92

Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki 1 łyżeczka cukru cynamonowego kilka kropel soku z cytryny cynamon mielony kardamon cukier puder A jak to zrobić: Do rondelka wlać wino, dodać anyż, goździki, cukier

Kuchnia w opałach
Zimtsterne - niemieckie bezglutenowe gwiazdki 226

położyć na papierze, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na grubość ok. 0,5 - 1 cm. Blachę do pieczenia ciasteczek również wyłożyć papierem do pieczenia.  Foremką w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka i układać je na przygotowanej blaszce. Jeśli ciasto klei się do foremki i źle się z niej wyjmuje, należy oprószyć foremkę cukrem pudrem. Przed wycinaniem ciasteczek można również

maniapieczenia
Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini * 395

sześciu barwnych kolorach. Dzięki takiej różnorodności każdy znajdzie coś, co będzie w pełni odpowiadało jego potrzebom. A półmisek wygląda tak: Standardowo testowany przeze mnie produkt może uzyskać 5 gwiazdek w każdej kategorii: funkcjonalność jakość wykonania wygląd cena Funkcjonalność - 5/5 Na półmisku o wielkości 35 cm, zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu

IMPRESJA SMAKU
Muffinki z czekoladą i szkolne początki 176

przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Serek zmiskować z nutellą na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wykładać na muffiny. Smacznego! Ja wiem, że ledwo osiemnasta minęła, ale ja już mam ochotę iść spać... Najpierw jednak pójdę pod prysznic - jestem pełna nadziei, że mnie rozbudzi. No i będzie okazja

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żołędziowe bułeczki :) 185

dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Dzielimy na 4 części (chyba, że ktoś woli mniejsze bądź większe, wtedy wg uznania), formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy. Nożem nacinamy gwiazdkę, aby bułeczka przypominała kajzerkę :P Roztrzepujemy żółtko z niewielką ilością wody i smarujemy nim bułki, posypujemy makiem, sezamem. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 10 minut na 150*, następnie

Zdrowie na języku :P
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 190

pozostałego ciasta wycinam gwiazdeczki za pomocą foremki do ciastek. Układam na wierzchu, smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około17-20 minut, aż gwiazdki się zezłocą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zupa z porów 136

którzy na co dzień gardzą takim ślicznym warzywem jakim jest por;)Zupa z porówSkładniki:kilka małych porów lub jeden słusznej sklepowej wielkości2 kostki rosołowe5 łyżek drobnego makaronu (ja uwielbiam gwiazdki do tej zupy)serek topiony kremowysuszony koperek sól pieprzPrzygotowanie:Pory trzeba dobrze umyć i troszkę oczyścić z wierzchniej warstwy, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Moje pory są bardzo

Lawendowe Niebo
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 116

Uwielbiam listopad ze względu na pełnię sezonu jarmużowego :) Gdyby nie jarmuż to właściwie listopad w ogóle mógłby nie istnieć... Na pobliskim placyku zawsze udaje mi się

Magiczna kuchnia Darii
Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 184

słodko-orzeźwiający. Ja się w nim zakochałam.Spróbujecie...?Sorbet gruszkowo-korzennySkładniki:(na 1,5 l lodów)1,4 kg gruszeksyrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości 6 cm)1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej6 ziaren czarnego pieprzuCukier, wodę i przyprawy umieścić w garnuszku. Gotować, aż cukier się rozpuści

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka orzechowo-cynamonowe 99

bazie tego przepisu, ale trochę zmodyfikowane. Zamiast migdałów - dałam zmielone orzechy, a do cukru pudru, w którym je obtaczałam, dosypałam trochę cynamonu.I oczywiście zmienił się kształt, są choinki i gwiazdki :)Częstujcie się!Czytaj więcej

bistro mama
Owocowe szaszłyki 104

Wszystkim małym i dużym, którzy są albo czują się Dziećmi, życzę:codziennie słońca na niebieuśmiechu na ślicznych buźkachmnóstwa wspaniałych przygódmoże butów siedmiomilowych?czasami czapki niewidkii gwiazdki z nieba,a także wymarzonych prezentów i grzecznych Rodziców :)Czytaj więcej

bistro mama
Rozgrzewająca herbata zimowa 166

przygotowaniu. Polecam każdemu.Czas przygotowania: 7 minPorcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 2,00 złSKŁADNIKI:1 czarna herbata1 plaster pomarańczy1 plaster cytryny2 łyżeczki miodu6 goździków4 plasterki świeżego imbiruszczypta cynamonu2 gwiazdki anyżuPRZYGOTOWANIE:Na początku zaparzamy herbatę. Dodajemy plasterki imbiru, pomarańczy i cytryny. Przyprawiamy goździkami, cynamonem i anyżem. Na koniec słodzimy miodem i mieszamy. Herbatka gotowa

kulinarnyJa
Perliczka z azjatycką nutą 194

trochę kostek, może Wam zasmakować.Składniki:1 perliczka2 czubate łyżeczki przyprawy 5 smaków (lub zmielone razem: po płaskiej łyżeczce goździków, cynamonu, nasion kopru włoskiego i pieprzu syczuańskiego, plus 2 gwiazdki anyżu)sól1l oleju roślinnego2 pomarańcze1 limonka5 łyżek sosu ostrygowego1 łyżka octu ryżowego2 łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka miodustarty świeży imbir (ok. 5cm kłącze)ryż basmati jako dodatekSposób przygotowania:Przygotować

W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 169

wyśmienita uczta, która zaspokoi nie tylko Wasz głód, ale także zapewni wspaniałe wrażenia estetyczne. Tego Wam serdecznie życzę i gorąco polecam książkę.Moja ocena: ***** (4,5/5) Pół gwiazdki odejmuję za braki i różnice między wydaniem polskim a oryginalnym.Jeśli jeszcze ktoś nie śledzi (no nie wierzę, że ktoś taki się znajdzie) - tutaj blog Katie. Znajdziecie tam też informacje

W kuchni wieczorem
Jak podrasować kawę, kakao lub czekoladę 158

cukru wanilinowego).2) Rozsmarowujemy ją cienko (3mm) na papierze do pieczenia i umieszczacie w zamrażalniku.3) Kiedy jest już twarda wycinamy z niej dowolny kształt foremką do pierniczków - serduszka, gwiazdki, choinki, bałwanki.4) Delikatnie wkładamy do kawy, kakao czy czekolady. Gotowe! Miłego dnia

W kuchni wieczorem