kolor, dodając odrobinę różowego barwnika. Do trzeciej porcji dodaj troszkę więcej różowego barwnika niż do drugiej - w ten sposób uzyskasz ciemniejszy róż.Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie WILTON 1M) napełnij ciemnoróżową masą. Zaczynając od najniższej części tortu pokryj go dookoła rzędem róż - trzymaj tylkę równolegle do boku tortu, wyciśnij trochę kremu w wybranym miejscu,który
Słodko-Słony Świat IlonyDoskonałe na poprawę nastroju, na jesienno-zimową depresję, na chłodne wieczory... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1 butelka czerwonego wina półwytrawnego lub półsłodkiego7 goździków1 pomarańcza - skórka i sok lub plastry4 gwiazdki anyżu1/3 łyżeczki cynamonu lub 1 laska cynamonumiód lub cukier trzcinowy do smakuWYKONANIE:Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w plastry (możesz też wycisnąc sok i zetrzeć skórkę, ja wolę jednak pierwszy
Słodko-Słony Świat Ilonybabeczki przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia.KREM:Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem.Szprycą z tylką w kształcie gwiazdki udekoruj babeczki kremem.PAJĄKI:Pralinki Ferrero Rocher przekrój na pół 3/4 wysokości.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przelej ją do woreczka, obetnij leciutko końcówkę, tak, aby móc wyciskać
Słodko-Słony Świat Ilonyprzybierze szklisty wygląd i będzie łatwo odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Worek cukierniczy lub szprycę z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki, napełnić ciastem i wyciskać okrągłe porcie ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (fot.1). Należy zachowywać przy tym spore odstępy, ponieważ ciasto mocno rośnie. Piec w temperaturze 200ºC przez około
Świat CiastaSkładniki: 20 dag miodu 10 dag cukru pudru 7 dag margaryny 0,5 kg mąki 1 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do
Świat CiastaMiodownik to drugie ciasto po pierniku, które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sama złodyczciasto. Nastawiamy piekarnik na 210 C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Bierzemy część ciasta i wałkujemy na placek o grubości ok. 5-6mm. Następnie wycinamy ciastka dowolnymi foremkami (gwiazdki,serduszka,grzybki,kwiatki itp.)3.Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde białkiem, a następnie posypujemy cukrem (ciasto nie ma w sobie cukru więc nie jest słodkie
Gotuj Z Muzykąpierniki na kubek - możecie je zrobić przy pomocy foremek lub po prostu wyciąć nożem mały kawałek surowego pierniczka przed włożeniem do piekarnika.Składniki na pierniki:(około 5 dużych blaszek gwiazdek)0,5 kg mąki0,5 szklanki cukru25 g przyprawy do piernika1,5 łyżeczki sody130 g miodu0,5 kostki margaryny2 jajkaSkładniki na lukier:1 białko1 szklanka cukru pudru0,5 łyżeczki winianu
Ciastkozercyzaciekawił Was mój przepis to zapraszam :)Polecam również przepyszny Miodek żurawinowy ze Skworcu który dodałam do ciasteczek oraz pojemniczki w kształcie dzwoneczków na łakocie , idealny prezent na gwiazdkę :) Składniki :1 szklanka cukru2 łyżki miodu żurawinowego Skworcu 1 kostka margaryny miękkiej2 jajka1 cukier waniliowy Skworcu400 g mąki1 łyżeczka mielonego cynamonu Skworcu1 łyżeczka sody400 g orzeszków w kolorowej polewie
Sama słodycz i szczypta chiliŚwięta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, w którym znów czuję się jak małe dziecko z niecierpliwością wyczekujące pierwszej gwiazdki na niebie i z radością w oczach patrzące na roziskrzoną choinkę. W moim rodzinnym domu potrawy wigilijne pojawiały się na stole tylko raz w roku. Mimo moich próśb mama nie chciała mi ugotować barszczu z uszkami w jakikolwiek inny dzień niż
W kuchni Katiemąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie ostudzić.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy kształty na wzór załączonego rysunku.Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.Krem
Słodka Stronakilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem a choinki z zielonym plus gwiazdki. Spody ciasteczek wycinałam z orzechowych oblatów. Foremki otrzymałam od sklepu MYKITCHEN. Zapraszam Was do sklepu oraz na FB. Tutaj znajdziecie foremki do tych ciasteczek
Magiczne Życie MartyCorocznie nasze społeczeństwo ogarnia szaleństwo pączkowe. Smażą, pieką, kupują. Zjadają olbrzymie ilości na wyścigi. Kto więcej, kto szybciej, kto z czym... Nawet ci, co za pączkami
Codzienna kuchnia niecodziennaLekko dociskamy. Pozostały krem możemy cały wyłożyć na wierzch ciasta (najlepiej za pomocą szprycy) lub udekorować nim boki i wierzch ciasta szprycą (wystarczy jedna końcówka - tym razem użyłam sześcioramiennej gwiazdki).Mój sposób dekoracji tortu:Odrobiną kremu smarujemy boki i wierzch tortu (nie musi być bardzo równo). Górę posypujemy startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi (można sobie pomóc przygotowując prosty szablon
Ratunku obiad