gwiazdki - 1000 przepisów (strona:52/67)

Ptysie z bitą śmietaną 282

szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, do gładkości. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Śmietane ubijamy na sztywno można dodać cukier waniliowy aby podkreślić smak. Nakładamy na połówki ptysiów

Pudełko rozmaitości
Tarta kakaowa z lemon curd 221

cytryn po wyciśnięciu przelać przez gęste sitko . Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki udekorować tartę

Ala piecze i gotuje
Tort makowo - kawowy 470

blat nasączyć kawą z spirytusem rozsmarować 1/3 kremu, położyć drugi blat, nasączyć, posmarować 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem. Cały tort obsmarować resztą kremu i udekorować. Na górze zrobić gwiazdki z kawy i udekorować kuleczkami

Ala piecze i gotuje
Tort makowo kokosowy 367

miksować).Biszkopt przekroić wzdłuż. Placek posmarować dżemem i krem, położyć blat kokosowy, posmarować kremem, posypać płatkami migdałów, położyć biszkopt. Cały tort posmarować cienko kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą noc. Jeśli nie mamy dużej wprawy w robieniu tortów

Ala piecze i gotuje
Tort śmietankowy z brzoskwiniami 286

kremem, posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć biszkoptem, ponownie nasączyć, posmarować krem i posypać resztą brzoskwiń. Przykryć trzecim biszkoptem. Obsmarować boki i górę tortu kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować kuleczkami

Ala piecze i gotuje
Pączki hiszpańskie 1269

cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć

Ala piecze i gotuje
Churros 221

ciasto będzie odstawać od garnka. Zdjąć i pozostawić do przestudzenia. Gdy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe dodawać po jednym jajku i miksować. Ciastem napełnić worek cukierniczy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na rozgrzany olej churros o długości około 10 cm odcinając ciasto nożyczkami. Smażyć z wszystkich storn na rumiano. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier waniliowy wymieszać

Ala piecze i gotuje
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 239

garść płatków migdałów, 1 łyżeczka konfitury, listki mięty Przygotowanie:   Piekarnik nastawiamy rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.  Figi dokładnie myjemy i nacinamy je na krzyż lub „w gwiazdkę” (w taki sposób, jak na zdjęciu). Do środka wlewamy po kolei wszystkie składniki  (czyli ½ każdej proporcji na jeden owoc) – miód, aromat, śmietankę, wino, konfiturę  tak aby wszystkie składniki

Symfonia Smaków
26.Radośnie i świątecznie: czyli obłędna tarta z makiem! 225

łyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy + odrobinę do dekoracji 200g maku 2 szklanki mleka 2% 1/4 szklanki płynnego miodu opcjonalnie: cynamon, gwiazdki anyżu Przygotowanie: Mak dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, umieszczmy go w misce, ponownie zalewamy zimną wodą i sitkiem usuwamy nieczystości pływające na powierzchni. Kolejno umieszczamy go w rondlu, zalewamy gorącym

Symfonia Smaków
Biszkopt z pierniczkami i kremem budyniowym 270

masy rozsmarować na pierniczkach, przykryć drugim blatem ciasta.  Wierzch posmarować resztą kremu i posypać 50g startej mlecznej czekolady. Ciasto przechowywać w lodówce.  Ja dodatkowo ciasto udekorowałam czekoladowymi gwiazdkami i różowym cukrem błyszczącym.                                       Smacznego

Z miłości do słodkości
Świąteczna stefanka 635

kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny.  Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem.  Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami.                                      Smacznego

Z miłości do słodkości
Świąteczne smakołyki z nutellą 255

jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao).  1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao.  Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej i ciemnej masy.  Piec około 20min w temp. 190st.  Ciasteczka ostudzić, wyjąć z foremek i za pomocą szprycy nadziać kremem czekoladowym. Można

Z miłości do słodkości
Sloneczne danie w pochmurny dzien 162

obejrzec fajny film. Niestety taki dzien nie trafil mi sie dzis, bo wiele spraw czeka na zalatwienie. Zanim jednak odziana w kalosze i plaszczyk, pod granatowym parasolem w kosmiczne gwiazdki rusze w miasto ugotuje sloneczny obiad. Cukinie, baklazan, pomidory i odrobina orientalnych przypraw powinny poprawic mi humor.Warzywa w "orientalnym" styluskladniki 1 baklazan 3 srednie cukinie 200g dojrzalych pomidorow lub pomidory

Przysmaki Karolki
Renifery cake pops 199

jednak było warto. Szkoda tylko ze zdjecia zrobione w biegu i są niezbyt udane. Ale co tam. Mimo to polecam, bo jest to świetny prezent na gwiazdkę dla naszych maluchów. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Marcepanowe ciasteczka swiateczne 268

folię i wkładamy do lodówki na ok 2 godzimy.Po dwóch godzinach ciasto wkładamy miedzy papier do pieczenia, wałkujemy na placek. Wycinamy foremkami ulubione kształty. U nas musiały być gwiazdki :)Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.Teraz przystepujemy do zrobienia polewy.Skladniki:1 bialko150g cukru pudrusolWykonanie:Ubijamy białko , dodajemy szczyptę soli, I porcjami dosypujemy cukier puder.Ciasteczka smarujemy pędzlem.Wkładamy do nagrzanego

Smaki Edyty

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję