Witam wszystkich w Nowym Roku!Lekko spóźnione, ale szczere życzenia: oby ten był jeszcze lepszy od poprzedniego, i kulinarnie (oczywiście!), i osobiście, i zawodowo.Wam dziękuję ogromnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoja psa ma depresję i syndrom Klusi. A ja nie jestem psim psychologiem, i nie mam pojęcia, jak ją pocieszyć.Pisałam ostatnio, że C. wrócił do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut, do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać na babeczki, w środku układać jajeczka.Smacznego!Bardzo chciałam wszystkim podziękować za nominacje do Libster Blog. Jest mi ogromnie miło za tak liczne nominacje - to znak, że czytacie i lubicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrem się zważy, a później stanie się gładki i smarowny. W tym momencie dodać całkowicie ostudzone puree z truskawek, połączyć.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na babeczki. Udekorować cukrowymi perełkami.Smacznego!Przypomniałam sobie teraz o tych muffinkach. Dobre były. Hmm... Głodna jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztywno, wymieszać z barwnikiem. Dodać do pokroszonych ciasteczek, delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, wyciskać dekoracyjnie na sernik. Podawać schłodzony.Smacznego!Ja tym czasem zaczynam szykować się do mojego Halloweenowego wieczoru - już niedługo goście powinni być, a tymczasem mieszkanie wcale nie wygląda strasznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiałka ubić niemal na sztywno, pod koniec wąskim strumieniem wlewając gorący syrop. Ubijać przez około 10 minut, aż beza ostygnie.Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać dekoracyjnie na muffiny. Wierzch bezy opalić palnikiem do creme brulee.Smacznego!Zdjęcie jest okropne, i zdecydowanie nie oddaje uroku tych babeczek. Pstryknęłam je szybko przed wyjściem z domu z myślą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskorupka.Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut.Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.Curd zmiksować z mascarpone na gładki krem, przełożyć go do woreczka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć krem po okręgu, na brzegach, na połowę makaroników. Środki wypełnić samym curdem. Przykryć pozostałymi ciasteczkami, podawać od razu.Smacznego!Przepis na rzeczony curd podam w następnym wpisie, bo nadaje się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiałka ubić niemal na sztywno, pod koniec wąskim strumieniem wlewając gorący syrop. Ubijać przez około 10 minut, aż beza ostygnie.Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać dekoracyjnie na muffiny. Wierzch bezy opalić palnikiem do creme brulee.Smacznego!Mao, Tato, przyjdzie paczka! Tylko proszę się nie denerwować - tym razem to nie książki.Udało mi się wygrać
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawekować w wersji pysznego sosu bez zagęstników."Wściekła papryka", znakomita, rozgrzewająca konfitura, intensywnie czerwona... jak każdy smakołyk własnoręcznie wykonany, może być miłym prezentem, nie tylko na gwiazdkę. Ładnie zapakowane słoiczki ucieszą oko, a zawartość kubki smakowe. Składniki: 6 czerwonych papryk,6 czerwonych papryczek chili,500 g cukru,200 g pomidorów konserwowych bez skóry (jedna
SzczyptaSmaQSkładniki:1 l cydru lubelskiego,3 żółtka,2 łyżeczki brązowego cukru (spróbujcie także z ciemnym muscovado),8 goździków,4 ziarna ziela angielskiego,3 laski cynamonu,2 gwiazdki anyżu,2 zielone kardamony, skórka z jednej pomarańczy. Przygotowania:Pomarańczę wyszorować, sparzyć, cienko obrać (jak najmniej albedo). Włożyć do rondla z przyprawami,zalać cydrem, podgrzewać przez 15 minut
SzczyptaSmaQMasę przelać do formy, wstawić do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego (końcówka gwiazdka) nałożyć krem na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika pod nagrzany grill na kilka minut.Krem bezowy:Białka wymieszać z cukrem i wanilią w żaroodpornej misce. Miskę postawić na rondlu z gotującą
SzczyptaSmaQpostaci ciast i ciasteczek. Co roku dodawałam kupną przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:)) SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu- 10 szt goździków- 5 g startej gałki muszkatołowej- 10 szt ziela angielskiego- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego świeżo zmielonego- 1 laska wanilii - 50 g cynamonu
Basia w kuchninerkowca- posiekana natka pietruszki lub kolendry- sos sojowy jasny- 2 łyżki- słodki sos sojowy (z anyżem i pomarańczą)- 3 łyżki- ocet ryżowy- 1 łyżeczka- 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej- gwiazdka anyżu- chili czerwone- czosnek 2 ząbki- 6 pomidorków koktajlowych- 1/2 łyżeczki przyprawy do woka- makaron ryżowy-olej sezamowyWYKONANIE:- rozgrzej woka wlej olej- smaż indyka, czosnek, chili i przyprawy- po 4 minutach
SMYKWKUCHNIkilka dni Mikołajki, a potem nadejdzie czas Gwiazdki i świątecznych podarunków, a nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy migdałowym sercem w lukrowej polewie. Mimo, że za oknem mroźno, to w mojej kuchni ciepło i przytulnie, pachnie cynamon, dzieci wykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas!Ciasto:30 dag mąki żytniej, używałam
Apetyczna babeczkaPrzygotowanie: W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukru białego i waniliowego, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką, która przypomina gwiazdkę. Najlepiej jak użyjemy szprycę materiałową, te jednorazowe często pękają, gdyż ciasto jest dosyć twarde. Wyciskamy bezpośrednio na balszkę ciasto, tworząc kółka. Lekko dociskamy, tak by zlepiły się w okręgi. W środek wkładamy
Aga w kuchni