fasola - 7842 przepisów (strona:32/523)

Curry z czerwonej fasoli 226

jeszcze spore zapasy fasoli z własnego ogródka i czas ją zużyć, a poza tym można się już żegnać z rozgrzewającymi potrawami. Dziś moja ulubiona forma obiadu, curry, a jakże, ale Was zaskoczę tak samo jak moje Miśki, jest pikantnie. ps. Jest smaczne nawet na 3 dzień przechowywane w lodówce. Składniki na 4-6 porcji: około 300 g suchej fasoli namoczyć(...)przez noc po czym ugotować, lub 2 2 puszki czerwonej fasoli (po otwarciu wypłukać pod bieżącą wodą, ale to chyba oczywiste) 2-3 świeże posiekane pomidory lub puszka 400 g 2 średnie cebule 1-2 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 4 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonej kolendry łyżeczka

greenscarf
Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów oraz "Ballada o ciotce Matyldzie" 188

Przy okazji swojej strączkowej akcji postanowiłam upiec ciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Do ciasta podeszłam z rezerwą. Smakowo mnie nie zaskoczyło. Myślałam, że banany będą bardziej wyczuwalne. Na pierwszy plan jednak wyraźnie wysuwa się kakao. Składniki (na keksówkę o wymiarach(...)puszki czerwonej fasoli 3 małe banany czubata łyżka mąki kokosowej łyżka oleju 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego kakao kilka kropel aromatu migdałowego Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Fasolę przepłukać zimną wodą. Wrzucić do wysokiej miski. Do fasoli dodać pokrojone banany. Całość zmiksować na gładką pulpę. Trzeba zadbać, by nie wyczuwało się skórek fasoli

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz ukraiński 181

dnia jest daniem głównym, a kolejnego szaleństwo bo jest obiad dwudaniowy, czyli zupa z poprzedniego dnia i np. jakieś pierogi. Przy barszczu ukraińskim, do którego w Polsce dodaje się fasolę naprawdę nie ma wielkiej filozofii aby zrobić wersję wege, bo zawiera tyle warzyw, że smak robi się sam, a dodatek właśnie strączków czyni ją niezwykle sycącą. Od Miśki dostałam pierwotnie(...)zupy -dla 4 osób wystarczy na 3 dni 3-4 średniej wielkości buraki (około 800 g) 2-3 marchewki 2-3 cebule 2 puszki po 400 g białej fasoli, co tak naprawdę daje 500 g ugotowanej fasoli (waga po ugotowaniu) 1 puszka czerwonej fasoli czyli 250 g ugotowanej- waga po ugotowaniu 3 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego 2 jabłka

greenscarf
Zupa fasolowa z warzywami 174

Jakiś czas temu dostałam od mamy fasolę Jaś z domowego ogródka. Postanowaiłam z niej zrobić prostą zupę. Zupa fasolowa z warzywami Myślałam jeszcze o fasolce po bretońsku, a ją już jakiś czas temu gotowałam. Pierwszy raz robiłam zupę fasolową, do której nie dodałam boczku. Zazwyczaj kiedy robię zupę z fasoli bądź grochu używam kilku podstawowych warzyw, dodaję boczek i robię(...)dziesiątkę. Zupa nabrała niepowtarzalnego smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 20 dkg fasoli Jaś 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 mały seler 1 mały por 1 mała papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 4 łyżki oliwy z oliwek

mecooks
Bezglutenowe białe (Vege) Brownie 167

Już raz eksperymentowałam z Brownie w wersji białej i przy okazji bez glutenu  przepis tutaj . Dzisiaj zaprezentuję bardziej odważną wersję, bo wegańską. Bazą do tego ciasta będzie biała fasola konserwowa oraz banan. Zero jajek, miodu, mleka pochodzenia zwierzęcego i bez udziału glutenu. Nie jestem weganką, ale od czasu do czasu uwielbiam eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Jeśli mam być(...)wami szczera to nie przepadam za fasolą i raczej jest rzadkim gościem w mojej kuchni. Z roślin strączkowych częściej pojawia się u mnie ciecierzyca, tudzież soczewica.  Moje vege Brownie,(chodź Brownie jest tylko z nazwy i ma podobną konsystencję) ma lekko słodki smak, jest obłędnie kokosowe z wyczuwalną nutą wanilii i banana. Rzeczonej fasoli nie da się wyczuć. Jeśli

vaniliowoczekoladowa
Sloppy Joe czyli luźny Jasiek 149

przyznać, że słabo brzmi Hamburczyk albo gorący pies. Natomiast sloppy Joe jako luźny jasiek w moim subiektywnym odczuciu brzmi jakoś lepiej :) Skoro Jasiek, no to skojarzyło mi się z fasolą Jaś. Tak oto postanowiłem przyrządzić luźnego Jaśka w wersji kryzysowej po polsku czyli z fasolką po bretońsku, o której w Bretonii nikt nie słyszał, słyszeli za to w Brytanii(...)się zgadzało z tym "po polsku" :) Składniki: - fasola Piękny Jaś - cebula - koncentrat pomidorowy - bułka Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin, wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Do gotującej się fasoli dodajemy cebulę i koncentrat, mieszamy i chwilę gotujemy. Bułkę przekrawamy na pół, ale nie do końca tak, aby farsz z fasoli za bardzo

Kryzysowa Książka Kucharska
Barszcz ukraiński 135

jest to na pewno wersja oryginalna - rodem z Ukrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. (Oryginalny nie zawiera fasoli oraz posiada dodatek czosnku.) Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię (baaardzo) do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest  już wystarczająco pyszna! mięso na wywar   1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem(...)fasola czarne oczko) (*)   4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   kawałek kapusty   4 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek cukier (dosłownie odrobina, chyba że buraki są bardzo słodkie) sól, pieprz Fasolę namoczyć (najlepiej moczyć przez całą noc). W garnku z wodą umieścić mięso na wywar

Di gotuje
Pieczona fasola z suszonymi pomidorami i rozmarynem 158

jadła zupę u babci i jeść już nie będzie, ale jak robiłam zdjęcia tuż przed obiadem to sama wyciągnęła talerz i zażądała porcji. ps. Mina Gabi, jak dostała samą fasolę z chlebem na obiad bezcenna, ale po skosztowaniu mi wybaczyła Składniki na 4-6 porcji: 500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” 2-3 cebule 100 g suszonych pomidorów(...)kuminu łyżeczka suszonego rozmarynu i/lub dodatkowo świeżego sól do smaku (około łyżeczki) 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Danie jest gotowe w 10 minut pod warunkiem, że dzień wcześniej ugotujesz fasolę. Ja tak dokładnie zrobiłam, czyli namocz ją przez kilka godzin a potem gotuj przez około 1 h do miękkości. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją przez 5 minut

greenscarf
Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 255

mąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy! Aha, całość najlepiej wychodzi po rozdrobnieniu w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym/malakserze, ponieważ im lepiej rozdrobnimy fasolę, tym lepszą konsystencję będzie miało gotowe ciasto. Lista zakupów (ilość składników na typową, okrągłą foremkę): 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek(...)czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Ciasto fasolowe z bananem i daktylami'; listonic_content='2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka Ok. 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek ciemnego kakao ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli'; document.write(" "); Fasolę przekładamy

Proste-przepisy.pl
Burgery z czerwonej fasoli 161

Burgery z czerwonej fasoli Kilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy . Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery). Oczywiście struktury prawdziwego, krwistego burgera te roślinne nigdy nie będą miały, dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie. Należy tutaj(...)zaznaczyć, że są to burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, to nie dodawaj papryczki chilli i uważaj na sos BBQ , który dodajesz czy aby na pewno nie jest ostry. Jeśli chcesz zrobić burgery z takim sosem jak ja, zobacz koniecznie przepis na sos BBQ , który robiłem ładnych kilka tygodni temu. Jako dodatki do burgerów

Blendman
Dietetyczna fasolka po bretońsku 317

Dietetyczna fasolka po bretońsku to danie, które jest najczęściej przygotowywane z białej fasoli z dodatkiem kiełbasy albo boczku. Nasza wersja będzie odrobinę bardziej dietetyczna i zamiast boczku wykorzystamy do jej przygotowania filet z kurczaka. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że taka wersja fasoli będzie aż tak pyszna :) Samo przygotowanie dania nie jest skomplikowane, jedynie trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej(...)namoczyć fasolę. Dietetyczna fasolka po bretońsku - jak przygotować? Fasolę moczymy w wodzie przez całą noc. Następnie ją gotujemy ok. 1,5 godziny. I tutaj są dwie szkoły jedni nie zalecają gotowania fasoli w tej samej wodzie w której się moczyła, inni wręcz przeciwnie. Na patelni na oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FASOLKA PO BRETOŃSKU 161

rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą.  Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać do wyparzonych suchych słoiczków, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. Fasola ugotuje się szybciej, jeśli posolimy ją dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już zupełnie miękka. SKŁADNIKI 400 g drobnej suchej fasoli 700 g passaty pomidorowej/ polecam  CIRIO(...)czarnego pieprzu ¹⁄₄ łyżeczki ostrej papryki w proszku  WYKONANIE Fasolkę płuczemy na sitku, wsypujemy do szerokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak, aby sięgała około 5 cm ponad poziom fasoli. Ostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia, gdy fasola napęcznieje, dolewamy wodę, tak by sięgała na wysokość 3 cm ponad poziom fasolki. Garnek z namoczoną fasolą stawiamy na gazie

cool and minty
Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 243

swoją i to bez glutaminianu!). Kurczak po meksykańsku tex-mex jest wilgotny, dobrze doprawiony, a połączenie go z obowiązkową właściwie w kuchni i meksykańskiej i teksańskiej czarną (ewentualnie czerwoną) fasolą dodaje mu nieco kremowości i łamie smaki. Szybko podsmażona czerwona papryka jest chrupka, a roztopiony cheddar dopełnia całości. Ostatnio wyszło nam kurczaka po meksykańsku tex-mex trochę za dużo(...)się, że odgrzewany był równie pyszny! Kurczaka po meksykańsku tex-mex można podawać prosto z patelni. Składniki: 1 kg filetów z kurczaka (3 duże piersi) 1 puszka (400g) czarnej fasoli, może być ewentualnie czerwona 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki przyprawy taco 2 łyżeczki chili (możecie dostosować ilość wg uznania) 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki

Pociąg Do Kuchni
pyszna pasta z fasoli Jasiek... 132

Składniki: fasola Jaś 50 dag, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, cebula 1 duża, olej rzepakowy 1/2 szklanki, garam masala 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka fasolę Jaś moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać, przepłukać fasolę i zalać wodą, gotować do miękkości fasoli z cukrem, zielem(...)liściem laurowym, nadmiar wody po ugotowaniu odlać wystudzoną fasolę zmiksować blenderem, ja miksuję nie na całkiem gładko, bo tak lubimy na oleju podsmażyć cebulę, dodać pieprz mielony, kucharka, garam masala, majeranek i wszystko wlać z patelni do fasoli, wymieszać i schować do lodówki pyszna pasta do pieczywa chrupkiego, ryżowego, razowego, można również użyć jako farsz do pierogów czy krokietów..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania