mój debiut! Fasolka wyszła fantastyczna! Składniki na 4 porcje. Składniki: 250 g fasoli piękny jaś 200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej) 200 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony pieprz(...)puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego Przepis: Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc. Następnego dnia odsączamy fasolę, umieszczamy ją w sporym garnku, zalewamy ją ponownie zimną wodą do ok. 2 cm ponad fasolę. Do wody dodajemy cząber, majeranek i kawałek wędzonego boczku - fasolę gotujemy przez ok. 1 godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę
Emcia Pichciwędzonych żeberek*, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić(...)wody z gotowania nie wylewać) następnie obrać ziarna fasoli z łupiny. Obraną fasolę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą z gotowania fasoli i dogotować fasolę do pożądanej miękkości. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki (tak, aby każdy kawałek zawierał 2-3 żebra), włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, ząbki czosnku, zalać wodą (tylko aby przykryła mięso) i gotować
królestwo garówPyszne i sycące danie jednogarnkowe z fasolą. Do tego koniecznie wędzony boczek i cienka kiełbasa oraz dużo majeranku. składniki: 400 g fasoli, u mnie duży Jaś ok 3,5 l wody 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g surowego boczku wędzonego ze skórą 250 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 kopiasta(...)łyżka mąki pszennej Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odlać wodę, a fasolę przełożyć do garnka. Wlać wodę ok 3,5 l, dodać majeranek i liście laurowe i zagotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka. W międzyczasie pokroić boczek w drobną kotkę. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli
Monia miesza i gotujeFasolka po bretońsku. Chodziła za mną tygodniami! Fasolka nie byle jaka, dostałam ją od Honoratki ,podczas ostatnich odwiedzin. Region , z którego pochodzi fasola, jest słynny z tego typu fasoli , a ja jestem dumna, że fasola jest aromatyczna, wielka i pierwszorzędnej jakości ! Składniki pół kg fasoli Piekny Jaś liśc laurowy ziele angielskie, 3 ziarenka kiełbasa ile chcemy wędzonego boczku ile chcemy(...)kilka ząbków czosnku, zgnieć je 3 duże cebule puszka pomidorów krojonych sól, pieprz z młynka, masło olej do smażenia łyżka mąki można dodać majeranek Namocz fasolę ,najlepiej na noc. Na drugi dzień usuń wodę i przepłucz raz jeszcze fasolę. Dlaczego? Moczenie powoduje, że trójcukry , których nam nie trzeba, rozkładają się.Nigdy nie gotujmy zatem strączkowych w wodzie, w której się
Z Kuchni Do Kuchnimoich kręgach ta fasola jest jeszcze mało popularna. Zwykle jak wymawiam jej nazwę wszyscy patrzą na mnie tak jakbym mówiła w obcym języku. W sumie to moje pierwsze doświadczenie z tą fasolą. Mile mnie zaskoczyła zarówno smakiem jak i łatwością przygotowania. Dodatkowym jej plusem jest fakt, że ta fasola jest jedną z najzdrowszych fasoli. Dobrze wpływa na układ sercowy, naczyniowy(...)Zabieramy się za pasztet! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 250 g fasoli mung Skworcu 3 małe marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz majeranek chili natka pietruszki olej
Blondynka Gotujeinne takie... ale dziś postanowiłam zaprezentować nasze zupy najukochańsze - POMIDOROWE, EKSPRESOWE - 2 wersje, w zależności od... No właśnie, w zależności od tego, co akurat robię. Zawsze, kiedy gotuję fasolę na "smalec" , gotuję od razu podwójną ilość, żeby nie marnować tej całej nocy moczenia i potem 2 godzin gotowania fasoli... Z połowy robi się smalec a z połowy - ZUPA FASOLOWA(...)POMIDOROWA :) Zakładając, że mam już za sobą etap moczenia i gotowania fasoli, część fasoli przeznaczoną na obiad zalewam kartonem lub dwoma 100% soku pomidorowego (w zależności od ilości fasoli - czasem się zaszaleje i wtedy potrzeba 2 kartonów :)), stawiam na średnim ogniu, dosypuję pół łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli, pół łyżeczki pieprzu (niezbyt ostro u mnie ze względu na małe dzieci
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJeśli smaki Brazylii to oczywiście feijoada, ale na przepis jeszcze przyjdzie czas. To co dzisiaj zaprezentujemy to Feijão tradicional , czyli fasola przygotowana w sposób tradycyjny, goszcząca na stole w rodzinie Brasileiro tak często jak w rodzinie Polonesy - pierogi lub schabowy. Podstawowy składnik potrawy to fasola czarna , którą możemy dostać bez problemu w sklepach z zdrową żywnością, sklepach z produktami(...)różnych stron świata a także niekiedy w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością. Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na 30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-). Poza fasolą potrzebujemy: - 1 czerwoną paprykę - garść świeżej kolendry - 2 czerwone małe cebule - koncentrat pomidorowy - olej - kumin - 2 kostki rosołowe - liście laurowe
Smaki BrazyliiCzarna fasola brzmi absurdalnie? Jako że króluje u nas fasola "Piękny jaś" nie zaprzątamy sobie głowy egzotycznymi odmianami. Tracimy wiele, bo czarna fasolka to kopalnia żelaza i witamin z grupy B, wystarczy dodać witaminę C i żelazo wchłonie się trzykrotnie lepiej. Czarną fasolę znajdziemy w meksykańskich smakołykach. My natomiast zrobimy bombę odżywczą o inspirującym słodkim smaku w towarzystwie owocu kaki(...)zapraszam! Czas przygotowania ok. 1 godzina Składniki dla 2 osób: 300g. namoczonej wcześniej fasoli czarnej 100g. śliwki kalifornijskiej suszonej 50g. żurawiny suszonej sok z 1/4 limonki ksylitol lub cukier do smaku masło 30g. 1 owoc kaki Przygotowanie: 1/ Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotujemy do miękkości, wody z gotującą się fasolą nie solimy, solimy ją przed końcem gotowania
Kuchnia PROzdrowotnaświetny przepis na zaspokojenie głodu na czekoladę bez wyrzutów sumienia (które mogą pojawić się np. po Tłustym Czwartku). ;) Ciasto nie zawiera mąki. Bazą ciasta jest fasola (użyłam czerwonej fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy(...)cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); PRZEPIS /inspiracja: DS/ Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: 4 5 - 50 min. Ciasto /keksówka/ puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem) 3 jaja 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego 4-5 łyżek kakao 5 łyżek cukru brązowego 1 łyżka syropu z agawy garść suszonych moreli garść suszonych śliwek
coolinarnastrefa.blogspot.comPamiętam swoje zdziwienie podczas pierwszego śniadania, które jadłam w Londynie, gdy podano mi gotowaną fasolkę. Od tamtego czasu minęło 8 lat, ale wciąż fasola nie pasuje mi na początek dnia. Okazuje się, że te nasiona podaje się na śniadania w innej części globu. Dziś zapraszam po przepis na ful, wegański gulasz z Kuwejtu. Nie mylić z pastą z bobu serwowaną(...)jest ulubionym daniem śniadaniowym ambasadora Kuwejtu w Polsce. Ful warto przygotować dzień przed jego podaniem, by smaki się przegryzły. Składniki (na 2-3 porcje): 🥘 200 ml suchej kolorowej fasoli 🥘 4 duże pomidory 🥘 chili 🥘 pół łyżeczki mielonej kozieradki 🥘 pół łyżeczki mielonego kminku 🥘 szczypta cynamonu 🥘 2 łyżki oleju do smażenia 🥘 sól 🥘 pieprz
Weekendy w domu i ogrodzieprawdziwą bombą witaminową, w dodatku dość tanią i dostępną niemalże wszędzie. Dzisiaj mam dla Was połączenie idealne! Z kilku składników, jakie miałam pod ręką powstała warzywna jajecznica z białą fasolą. Jajka, pełne błonnika warzywa i sycąca biała fasola będąca źródłem białka pochodzenia roślinnego. Danie jest genialne w smaku, sycące, w sam raz jako pyszne śniadanie, która doda Wam energii(...)długi czas. Serdecznie zachęcam do wypróbowania! Najpierw zerknijcie jeszcze, dlaczego warto jeść strączki. O tym przeczytacie tutaj . Warzywna jajecznica z białą fasolą Składniki (2 porcje): 250g białej fasoli konserwowej (masa netto), 1 zielona papryka, 1 biała cebulka, duży pomidor, 2 jajka, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki i oregano, łyżka koncentratu pomidorowego. Sposób przygotowania Najpierw pokrój
Natka Pietruszkidań serwowanych na polskich stołach. Nie ma sie w zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem należy przebrać (czyli obejrzeć(...)poszukiwaniu zepsutych ziaren) i namoczyć na około 12 h w zimnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia dolewamy wody do garnka tak, żeby fasola była zakryta wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody. W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy boczek (w całości) i gotujemy go pół godziny nakuwając od czasu do czasu aby „puścił
Kulinarna PatilogiaPiernikowe brownie z fasoli – brzmi i smakuje równie wyśmienicie! Będziecie zaskoczeni, ale oczywiście to ciacho jest bez dodatku cukru! Słodkie tylko za sprawą suszonych daktyli i banana. Mniam! Dodatek przyprawy piernikowej nadał mu zdecydowanie świątecznego charakteru Polecam, jest naprawdę pycha. A fakt, że zostało zrobione z fasoli pozostanie Waszą słodką tajemnicą… no, chyba, że się wygadacie Oczywiście ciacho(...)takiej wersji polecam także dzieciom Piernikowe brownie z fasoli – składniki (tortowcia o średnicy 22cm): 1 puszka czerwonej fasoli, około 250g po odsączeniu z zalewy, 1 średni, bardzo dojrzały banan, około 150g, 2 łyżki przyprawy piernikowej bez dodatku cukru, np. z firmy Kotanyi, 1/2 szklanki suszonych daktyli, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 jajka, 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Natka PietruszkiDziś przepis na danie konkretne, w sam raz na grudzień i zimną pogodę. Fasola zapiekana w pomidorach, z kiełbasą i jarmużem. Fasola a właściwie fasole - bo jest tu ich trzy rodzaje plus ciecierzyca. Rozgrzewające, sycące zimowe danie na powitanie grudnia. Fasola zapiekana z kiełbasą i jarmużem Składniki: 2 puszki mieszanki fasoli (3 rodzaje) 1 puszka ciecierzycy 4 kiełbasy śląskie(...)ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu ok 150 g jarmużu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę i ciecierzycę odsączyć. Kiełbasę ponacinać lekko. Rozgrzać dużą patelnię, podsmażyć kiełbasę z obu stron na rumiano. W tym czasie jak kiełbasa się smaży posiekać cebule, marchewkę pokroić w kostkę
Smaczny zeszytkuchni. Okazję do tego często dają sklepy takie jak Dubai Food , które przybliżają nam smaki innych kultur oraz krajów. Z kilku produktów stworzyłam pyszną zupę – główne składniki to fasola czarne oczko oraz makaron sojowy. Całość dopełniły małe dodatki, takie jak liście winogron i trawa cytrynowa. Zupę podałam z pysznym pieczonym papadem. Wszystkie produkty możecie kupić w sklepie Dubai Food(...)tutaj link: http://dubaifood.pl/ Do poszczególnych składników możecie przejść klikając w wyróżnione na zielono poniżej produkty Składniki: 100 g fasoli czarne oczko 1 l wody 50 g makaronu sojowego 1 marchewka 4 – 5 liści winogron 2 łyżeczki suszonych pomidorów 1 łyżeczka trawy cytrynowej 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy i zioła dodatkowo: papad indyjski Sposób przygotowania: Fasolę opłukaj, a następnie
Via Gusto