marokańskie burgery! Dzisiaj na obiad przyrządziłam marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli. Przepyszne i jakie aromatyczne! Oczywiście jak burgery to zaraz upiekłam hamburgerowe brioszki , zrobiłam sos z sriracha, frytki z batatów …Po prostu obiad wypas! Moje dzieci były niesamowicie zadowolone. Fast food w domowym wydaniu bardzo im odpowiada. Marokańskie burgery z jagnięciny są puszyste i bardzo aromatyczne. Nic dziwnego(...)dodałam do nich pietruszkę, miętę i kolendrę. Farsz przyprawiłam kminem rzymskim i kajeńskim pieprzem no i dodałam fasolę. Marokańskie burgery przyrządza się z białej fasoli, ale ja dodałam gotową mieszankę różnych fasoli. Ciekawe połączenie nie sądzicie? Dlatego spodobał mi się oryginalny przepis, bo nigdy jeszcze przedtem nie robiłam burgerów mieszanych, z mięsa i fasoli. Marokańskie burgery Składniki: na 9 burgerów
codojedzeniaMoje pierwsze brownie z czerwonej fasoli. Na pierwszy rzut oka wydaje się „z fasoli….??” Spokojnie Jeśli obawiacie się wyczuwalnego smaku czerwonej fasoli to bez obaw, cieszcie się czekoladowym i wilgotnym smakiem ciasta, reszty nikt się nie domyśli Sprawdziłam, wiem! Ciasto zaskakuje smakiem, konsystencją, jest wilgotne, z polewą mocno czekoladową komponuje się znakomicie! Uwierzcie mi, ekspresowe brownie, które(...)robiłam po raz pierwszy zachwyciło mnie (i innych) smakiem. No bo jak to czerwona fasola na słodko, a jednak się udało, polecam, zachęcam Wilgotne, czekoladowe, z polewą, pyszne, szybkie ciasto do pracy, na weekend i w ogóle na co dzień (tej codzienności moja Mama by nie odmówiła ) Brownie przygotowałam w tortownicy o średnicy 26 cm, w oryginalnym przepisie blaszka
Zasmakuj KuchniZupa fasolowa...z fasolą czarne oczko. około 1 szkl. fasoli czarne oczko 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kilka ziemniaków kawałek boczku surowego lub kości wieprzowych czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie zlać wodę i wypłukać fasolę jeszcze kilka razy(...)białej fasoli nie płuczemy,ale tą musimy wypłukać] , następnie fasolę ugotować, odcedzić.Do garnka z wodą dodać kości, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną fasolę oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta czy rzadsza].Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem
Moje domowe kucharzeniestole ze śnieżnobiałym obrusem pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Na półmisku leżą pierogi i smażone porcje pysznego karpia. Wśród innych tradycyjnych dań jest także przaśna kapusta z fasolą i suszonymi grzybami. Nie w każdym rejonie Polski to danie jest znane. A szkoda, bo szybko się je przygotowuje. Kapusta z dodatkami naprawdę dobrze smakuje. Jeśli jej nie znacie, koniecznie sięgnijcie(...)przepis. A jak u Was przygotowania do świąt? Menu już ustalone? Składniki: • 1,2 kg kiszonej kapusty • 2 cebule • 200 g suchej białej fasoli lub 2 puszki fasoli • 3 garście suszonych grzybów • olej • sól • pieprz czarny • ostra papryka • majeranek • 2 liście laurowe • 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Wieczorem, poprzedniego dnia przed przygotowaniem dania, grzyby opłukać a następnie zalać
W mojej kuchnirozgrzewkę! U mnie dzisiaj zupa fasolowa z kurkami, którą ugotowałam na rosole z kurczaka. Jak zwykle dodałam mięsko do zupy, co by była pożywniejsza. Bardzo lubię zupę z fasolą szparagową. Dodałam również fasolę mung. Próbowaliście gotować fasolową z kilku rodzajów fasoli? Ja lubię takie eksperymenty. Wrzuciłam jeszcze resztę kurek. Zupa to takie uniwersalne danie, można wrzucić wszystko do jednego garnka(...)drobić chleb i wrzucać do zupy aby lekko nasiąknął. Każdy ma swoje sposoby jedzenia zupy. Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 1,5 l rosołu z kurczaka 80 g fasoli mung 250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 10 cm pora 250 g kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 250 g mięsa
codojedzeniakanapkę z nowym pasztetem... chcesz gryza na spróbowanie? -Tak, chcę... mmmm... ale pyszny! zrób mi mamusiu kanapkę z tym pasztetem!". Potem Córcia doniosła Synciowi, że to pasta z fasoli... o dziwo chęć zjedzenia kanapki pozostała i usłyszałam tylko "Mamo tylko pamiętaj, że to jedyna forma fasoli jaką lubię!" :) A Wy lubicie fasolę? ja bardzo, podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe(...)Pastę = pasztet z fasoli łatwo przygotować i smakuje naprawdę świetnie! Śliwkowa Pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 1 cebula garść śliwek suszonych majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Fasolę wkładamy do pojemnika blendera. Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Cebule siekamy i smażymy na łyżce oleju. Powinna stać się miękka
Dzieje kuchennej Wiewióryczasu dla siebie i rodziny :D. Na niedzielny obiad lub na weekend świetnie pasują takie danie. Mi się udało zrobić przepyszną potrawę z kurczaka zapiekanego w sosie pomidorowym z fasolą białą i czerwoną oraz marchewką. Całe danie można zrobić w brytfannie. Ja niestety nie miałam brytfanny, będę musiała zakupić, ale można tez zrobić takie danie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką(...)Potrawa jest bardzo sycąca i doskonale nas rozgrzeje w coraz chłodniejsze dni. Do dania można użyć zarówno fasoli białej i czerwonej z puszki, znacznie skróci to czas przygotowania. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Tina". Polecam serdecznie! KURCZAK ZAPIEKANY W SOSIE Z FASOLĄ I MARCHEWKĄ. Składniki na 4 - 6 porcji: 1000 g udek i podudzi
Zakątek rozkoszy kulinarnychfasolka po bretońsku Gdyby spytać rodowitego Bretończyka, o fasolę po bretońsku, to na jego twarzy z pewnością ujrzelibyśmy wyraz zakłopotania i niezrozumienia. Danie to bowiem bardziej przypomina potrawy z kuchni angielskiej, niż specjał rodem z północnego wybrzeża Francji. Nie zmienia to jednak faktu, że ta potrawa, nazywana u nas powszechnie bretonką, warta jest by często o niej pamiętać. Zwłaszcza(...)teraz w długie jesienne wieczory. składniki dla ośmiu osób 500 g fasoli 800 g szynki 100 g wędzonego boczku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki smalcu ( ja dodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki domowego maggi
Miód i pieprzWegetariański 'gulasz' z białej fasoli, pieczarek i marchewki, podlany bulionem oraz białym winem, z dodatkiem koncentratu z pomidorów- gęsty, pełny smaku i aromatu, sycący i rozgrzewający, czyli idealny na teraz, kiedy jesienna aura już daje się we znaki i 'wchodzi w kości'. Mięso zbędne- w tym daniu fasola 'robi' za składnik białkowy, ale jeżeli ktoś bez mięsa żyć nie może(...)dobrze, niezależnie od tego czy to będzie ryż, kasza czy pajda chleba. Ja osobiście preferuję kaszę (do gulaszu zazwyczaj jęczmienną), mąż jednak pajdę chleba (wrrrrr!) :) 3-4 porcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka- 1 średnia szt. * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * bulion warzywny- 1 szklanka * białe wino- 1 szklanka * przecier pomidorowy- 2 łyżki * oliwa
Kraina Miodem Płynącaubiegłym roku pierwszy raz posadziłam w ogródku fasolę odmiany Piękny Jaś. Wyrosła przeogromna i często trzeba było poprawiać jej podpory. Obrodziła niesamowicie, więc teraz wymyślam różne potrawy z jej udziałem. Oto jedna z nich. Składniki: 1,5 szklanki białej fasoli typu Piękny Jaś 2 liście laurowe łyżeczka lub dwie suszonego cząbru 3 jajka pojemnik (jak po margarynie) grzybów mrożonych(...)nero (ja mam swój jarmuż zielony i fioletowy i swoją cavolo nero, dlatego ich użyłam. Myślę, że można też spokojnie użyć kapusty włoskiej) ciut oleju do posmarowania keksówki 1. Fasolę opłukać i zalać wrzątkiem. Wsypać cząber i odstawić na ok. 2 godz. Podkreślam, że użyłam swojej fasoli, więc wiedziałam na pewno, że nie jest przesuszona. Jeśli wykorzystacie fasolę ze sklepu
Weekendy w domu i ogrodzieMięso mielone z fasolą i kukurydzą Macie ochotę na szybki obiad z mięsa mielonego ? Dzisiejsze mięso mielone z fasolą i kukurydzą jest proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a poza tym pożywne i pyszne. Mięso mielone z fasolą i kukurydzą może być wzbogacone o inne Wasze ulubione warzywa (na przykład paprykę, cukinię, bakłażana), sprawdzą się tu również pieczarki. Możecie(...)wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka. Mięso mielone z fasolą i kukurydzą świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Takim mięsnym sosem możecie też przekładać zapiekanki albo nadziewać naleśniki. Jeśli Wasze danie będzie bardzo pikantne, możecie podać je z kleksem kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu. Takie danie jest dobrym
Lekcje w kuchniankietowanych za ideał śniadania uważa to w stylu japońskim. W Nagoi jednak najbardziej rozsławioną śniadaniową opcją jest gruby kawałek chleba z masłem lub margaryną i słodką pastą z fasoli adzuki. Składniki (na 5-6 porcji): - 240 g ugotowanej fasoli adzuki (1 puszka) - 80 g cukru - 1/4 szklanki wody - kilka kromek białego pieczywa (o grubości(...)wegańskie masło lub margaryna Przygotowanie: 1) Ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki płuczemy i przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę, i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż fasola się rozgotuje i woda odrobinę wyparuje. 2) Garnek odstawiamy na bok do ostygnięcia. Dalej mamy trzy możliwości - fasolę miksujemy blenderem na jednolitą pastę, lekko rozdrabniamy widelcem lub zostawiamy
Roślinożerni urlopowiczetrudno w przypadku dzisiejszej pasty, którą zrobiłam za namową B. (dziękuję 😊) , oprzeć się wrażeniu, że w miseczce podano dolną warstwę smalcu, czyli same skwarki. Zapraszam zatem na pastę z fasoli i suszonych śliwek, czyli wegański smalec. Składniki : 250 ml suchej białej fasoli 1,5 łyżeczki suszonego majeranku cebula 6 suszonych śliwek sól pieprz łyżka oleju do smażenia Fasolę zalać wodą(...)zostawić do napęcznienia na noc. Rano odcedzić i przepłukać fasolę. Zalać świeżą wodą i gotować ok. 20 minut od zawrzenia płynu. Odcedzić fasolę. Dodać do niej łyżeczkę suszonego majeranku, wlać ok. pół litra wrzątku i gotować do miękkości. Po ugotowaniu fasoli odstawić ją do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Śliwki pokroić w drobne
Weekendy w domu i ogrodzieFasola w pomidorowym sosie to całoroczne danie, które wspaniale syci i super smakuje. Można ją podawać solo lub z chlebkiem. Świetnie też pasuje na imprezowy stół, by przyciągać uwagę gości swoim apetycznym wyglądem. Polecam! Ja zawsze gotuję fasolę “hurtowo” w ilości pół lub całego kilograma. Mianowicie, moczę ją przez noc w wodzie. Rano przepłukuję, zalewam czystą zimną wodą i gotuję(...)różne sposoby. Nasz Najmłodszy synek maluszek bardzo lubi jeść ją jako przekąskę! Tak po prostu bez żadnych dodatków Z kolei Najstarszy, podobnie jak reszta rodziny, uwielbia zajadać się fasolą z kiszonym barszczem czerwonym według tego przepisu . A wszyscy domownicy i nawet nasi wszystkożerni krewni uwielbiają wegański smalczyk z fasoli (przepis tutaj ). Jednym słowem, ugotowana fasola nigdy się
Lamarida.plLubicie warzywne burgery z fasoli? Ja przepadam za nimi zwłaszcza burgerami z fasoli mung i soczewicy puy. Są pyszne! Prawie zawsze do warzywnych burgerów dodaję jajka aby się nie rozpadały podczas smażenia. Czasami dodaję mąkę lnianą zamiast jajek. Wtedy również warzywne burgery mają fajną konsystencję i nie rozpadają się zwłaszcza takie duże jak smażyłam dzisiaj. Warzywne burgery z fasoli podałam(...)bułkę z pestkami dyni. Warzywne burgery są miękkie. Zmiksowałam składniki na ziarnistą masę przez co po usmażeniu burgery uzyskały fajną strukturę. Przypominają do złudzenia mięsne hamburgery. Warzywne burgery z fasoli Składniki: 8 burgerów 80 g fasoli mung 80 g soczewicy puy 1 czosnek solo 1 bakłażan 40 g owsianych płatków 3 jajka 2 łyżki szczypiorku sól i pieprz do smaku
codojedzeniawszystkim smakowały te kotlety z fasoli i batatów! Wszystkim oprócz Emilki bo ona takiego jedzenia nie tyka niestety. Ale dorośli byli zachwyceni. Ostatnio sporo na moim blogu batatów, jakoś posmakowała mi szczególnie ich połączenie z avocado. Tu dodatkowo oprócz fasoli, batatów i avocado występuje salsa z pomidorów. Czyli taka meksykańska mieszanka. Kotlety są bezglutenowe – ja do batatów użyłam spiralizera(...)zaczynam moją coroczną paryską eskapadę z przyjaciółką. Kto ciekawy niech zajrzy na instagrama a po powrocie mam nadzieję będę miała kilka francuskich kadrów do pokazania tu. Pieczone kotlety z fasoli i batatów Drukuj Prep time 30 min Cook time 30 min Total time 1 godzina Pieczone kotlety z fasoli i batatów, podane z guacamole i salsą z pomidorów
Cooking for EmilyWigilijna fasola jaś Kolejna potrawa, która zawsze gości na moim wigilijnym stole to fasola jaś . Jest to bardzo proste, wręcz banalne danie, mimo tego jest niezwykle smaczne. Fasola jaś polana roztopionym masłem i miodem to pyszny dodatek do wigilijnej wieczerzy. Jeżeli do tej pory nie mieliście takiej potrawy na wigilijnej kolacji, to gorąco polecam ją wypróbować. Jest pyszna! Wigilijna fasola(...)jaś Składniki: 250g fasoli piękny jaś 2 łyki klarowanego masła 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Fasolę namoczyć na noc, najlepiej na około dobę. Ugotować do miękkości (1-1,5 godziny) w tej samej wodzie w której się moczyła. Pod koniec gotowania dodać sól i cukier. Ugotowaną fasolę pozostawić w garnku
Codzienne Gotowanielubić! Jeżeli nigdy nie robiliście fasolki po bretońsku, bo uważacie, że nie potraficie, albo że jest zbyt trudna do przygotowania, podążajcie za moimi wskazówkami. Potrzebujemy: 500 g suchej białej fasoli 2 cebule 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 500 g wędzonej szynki lub kiełbasy 340 g sosu pomidorowego dla dzieci LaSelva 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe woda(...)łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Fasolę zalewamy wodą na około 5 cm ponad linię fasoli i odstawiamy do moczenia na całą noc. Następnie fasolę odcedzamy i ponownie zalewamy wodą, tym razem wystarczą około 3 cm ponad linię fasoli. Fasolę gotujemy z zielem angielskim, liściem laurowym i łyżeczką soli, do miękkości na wolnym ogniu. Cebulę kroimy
MamaOskarkaMięsiste, duże ziarna fasoli z czerwoną kapustą i kwaśnymi jabłkami pieczone w formie od #myAmbition. Kiedy jesienna pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto trochę kolorów wnieść do kuchni. Danie, chociaż bezmięsne jest sycące, bardzo smaczne, no i ten cudny kolor… Pyszne! 200 g suchej fasoli Jaś 500 – 700 g kapusty czerwonej 2 kwaśne jabłka 1 mała cebula(...)cytryny 50 g masła 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka majeranku sól pieprz czarny Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia najlepiej na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż będzie miękka. W połowie gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną
https:KKuchniaMniampasztety są genialne. Nadają się na obiad czy kolację, można je też zabrać ze sobą do pracy. Kto jeszcze nie upiekł takiego pasztetu to czas to zmienić. Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów składniki: 500 g białej fasoli 1/2 słoiczka puszonych pomidorów w zalewie 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju z pomidorów 0,5 łyżeczki tymianku(...)łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki kurkumy 2 liście laurowe 2 ziela angielski sól, pieprz szczypta chilli wykonanie: Fasole należy namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Rano odlewamy całą wodę, przepłukujemy fasole pod bieżącą wodą, nalewamy nowej wody, w której gotujemy fasole do miękkości. Fasole gotujemy wraz z listkiem laurowym i zielem angielski. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy, wyjmujemy liście laurowe
Przysmaki KarolkiLatem preferuję lekką kuchnię, jednak w sezonie jesienno-zimowym preferuję kuchnię bardziej ciężką i odżywczą. Posiłki muszą być gęste i sycące, oraz działać rozgrzewająco. Idealnym składnikiem jesiennych potraw jest fasola . Ma dużą zawartość białka, jest bogata w potas, wapń i fosfor. Można przyrządzić z niej pyszny krem lub zupę fasolową . Tym razem wypróbowałam przepis na fasolę po myśliwsku. Danie(...)wyszło przepyszne. Ma wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami. Składniki: 50 dag fasoli "Jaś" 2 garście suszonych grzybów 15 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy 1 duża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 2 cebule 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki 4 łyżki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia kilka ziaren jałowca ostra papryka majeranek sól
Pobite gary BarbaryBardzo lubimy wszelkiego rodzaju fasole w naszym menu. Tym razem proponuję zupę z super zdrowej fasoli mung z lekkim “rybnym” twistem . P odana na gorąco w spaniale syci i rozgrzewa w zimne dni. Świetnie smakuje także na zimno, bo nie ma w sobie oleju, a podana z lodówki super schładza od środka, a jednocześnie skutecznie poskramia głód. Polecam Fasola mung(...)rybnym twistem Składniki: 500 g suchej fasoli mung 2 średnie ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 5 arkuszy wodorostów nori sól i pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę dokładnie płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i ostawiamy na kilka godzin (ja zwykle namaczam rano przy śniadaniu, a zupę gotuję po południu). Ziemniaki i marchewkę obieramy
Lamarida.plmojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk , nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera gotowaną, białą fasolę. Poza(...)również na bokach formy (3-4 cm). Ciasto piec 15-20 min w rozgrzanym piekarniku. Spód wyjąć, wystudzić, przygotować masę migdałowo-fasolową. Masa migdałowo-fasolowa: 480 g ugotowanej białej fasoli 120 g ksylitolu 200 g migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych na mąkę 30 g oleju kokosowego 75 ml mleka roślinnego (najlepiej
moj przepis naFasolkę po bretońsku bardzo lubię, praktycznie pod każdą postacią, tym razem przygotowałam lżejszą wersję z dodatkiem warzyw. Ma fajny delikatny smak i aromat, zupełnie inaczej smakuje. Składniki: 300 gram fasoli Piękny Jaś Cenos 200 gram czerwonej fasoli Cenos 250 gram kiełbasy wiejskiej 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Majeranek Sól(...)pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Obydwie fasole wsypujemy do dwóch osobnych garnków, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc żeby napęczniała. Wodę odlewamy. Zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości fasoli, czerwoną fasolę odsączamy z na sicie, dodajemy do garnka z białą fasolą. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej
Bajeczna KuchniaIdzie wiosna, a ja mam jeszcze spore zapasy różnych fasoli z własnej uprawy w spiżarni, a poza tym właśnie planujemy jej remont, więc staramy się jak najwięcej zjeść, aby jak najmniej przenosić na czas nieszczęsnego remontu. Zamarzyło mi się „męskie” żarcie, i do tego ostatnio nawet w takich małych mieścinach jak ta w której mieszkam zauważono wegusów(...)można już nawet takie cuda kupić jak wege kiełbaski. Połączenie pomidorów i śliwek wypróbujcie koniecznie, niesamowicie śliwki wydobywają ich smak, a do tego ułatwiają trawienie fasoli, jak nigdy nie przypominałam balonika po strączkach. Dodatek pomidorowego pesto nadał kremowej konsystencji całemu daniu, ale jeżeli nie macie, to równie dobrze możecie zblendować lekko podprażone orzechy z pomidorami, lub nawet pestki słonecznika. Jeszcze
greenscarfOstatnio zakochałam się w fasoli Jaś tycznej, czyli uprawianej tradycyjną metodą na tyczkach. Dodaję ją do wszystkiego, zwłaszcza do sałatek warstwowych, nawet jeśli w przepisie są już jakieś inne strączki. To tradycyjne zimowe jedzenie, więc pasuje do wielu potraw i ładnie wygląda w sałatce warstwowej. Ta sałatka jest bardzo prosta do zapamiętania, bo zawiera 2 rodzaje strączków (fasolę i ciecierzycę(...)rodzaje ogórka (kiszony i szklarniowy), oraz czerwone dodatki kolorystyczne (paprykę i rzodkiewkę). Jest sycąca i pyszna. Jeśli się bardzo spieszysz możesz użyć fasoli i ciecierzycy z puszki. Składniki: 200 g ugotowanej fasoli Jaś 200 g ugotowanej ciecierzycy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki i połowy
Ugotowane pozamiatanewyglądał mój miesiąc z tą dietą, przeczytacie w osobnym poście, jednak są potrawy, które skradły moje mięsożerne serce. Jedną z nich jest pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli. Brzmi dziwnie i pewnie można się spierać, czy nazwa pasztet w tym przypadku jest zasadna, ale skoro Leksykon Kulinarny twierdzi, że pasztet to zmielone potrawy z grzybów, mięsa, podrobów, warzyw(...)myślę, że śmiało można się przestać czepiać niuansów. Najważniejsze, że jest dobre, a z kroplą oleju dyniowego jest genialne. Na pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli potrzebujemy: szklankę suchej kaszy jaglanej 0,7 kg suchej fasoli Piękny Jaś 1 dużą cebulę białą 1 cebulę czerwoną 4 ząbki czosnku ½ szklanki oleju – słonecznikowy lub rzepakowy ¾ szklanki płatków drożdżowych Przygotowywanie pasztetu zaczynam
ladykitchenWegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co najważniejsze wyjątkowo zdrowe. Pełne jest bowiem składników, które zaliczane są do grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową(...)czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery w tym przepisie robione są z komosy
Moja DelicjaWegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co najważniejsze wyjątkowo zdrowe. Pełne jest bowiem składników, które zaliczane są do grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową(...)czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery w tym przepisie robione są z komosy
Moja DelicjaSałatka z fasoli i pęczaku…U mnie wciąż trwa faza na lekkie sałatki . Bez sałatki anu rusz! Ostatnio wymyśliłam sałatkę z białej fasoli, pęczaku i mieszanych grzybów. Dodałam jeszcze szpinak, co się okazało przysłowiową kropką nad i. Idealna sałatka do pracy! Sałatka z fasoli Składniki: 4 porcje 200 g ugotowanej białej fasoli, ok. 90 g waga sucha(...)pieczarki i portabello sól do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżka świeżego tymianku, drobno pokrojonego 200 g świeżego szpinaku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Małą, białą fasolę namocz na noc. Na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj pęczak na sypko. Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Pokrój
codojedzeniaSkładniki: 500 g fasoli Piękny Jaś karłowy; 200 g chudego, wędzonego boczku; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości (u mnie kiełbasa śląska, drobiowa); 1 liść laurowy; 1 łyżka vegety; 1 czubata łyżka majeranku; 100 g koncentratu pomidorowego; 2 - 3 ząbki czosnku; Opcjonalnie - 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolę umyć, przełożyć do garnka(...)zalać zimną wodą (powinna sięgać 2 - 3 cm powyżej poziom fasoli) i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę i podsmażać, aż staną się złociste. Usmażoną kiełbasę z boczkiem przełożyć do garnka z fasolą. Dodać
Gospodyni Miejskaczasu do czasu ktoś wspominał mi o cieście z fasoli, ale pomysł wydawał mi się co najmniej dziwny – z marchewki, nawet cukinii, to rozumiem, ale z fasoli? Po którymś z kolei zapewnieniu, że ciasto z fasoli nie smakuje jak fasola, stwierdziłam, że nie uwierzę dopóki sama nie spróbuję :) jeśli z Was też takie niedowiarki jak ze mnie albo jesteście(...)uczuleni na gluten albo chcecie po prostu spróbować czegoś nowego w kuchni przedstawiam Wam bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli :) i jeszcze odpowiedź na nurtujące mnie od początku pytanie: czy ciasto smakuje jak fasola? Nie :) i testowałam to podstępnie na niczego nieświadomej rodzinie, która miała za zadanie zgadnąć tajemniczy składnik ;) Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli (około 500 g po odsączeniu zalewy
Ciastkozercyobiad, który jeszcze lepiej smakował będzie po podgrzaniu, a szczególnie sprawdzi się w tak chłodne dni, jak dzisiaj. Zapraszam na fasolkę po bretońsku. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram fasoli jaś, 300 gram kiełbasy śląskiej, 150 gram wędzonego surowego boczku, 1 puszki pomidorów, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 3 liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku(...)polskiej i doskonale sprawdzi się, jak już wspomniałem, w zimne dni, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Jej przygotowanie należy dzień wcześniej zaplanować z prostej przyczyny - sucha fasola wymaga namoczenia. 500 gram fasoli jaś wsypałem do miski i zalałem wodą, tak aby wody było znacznie więcej niż fasoli - fasola chłonie wodę, jej nadmiar można odlać, ale nienamoczona odpowiednio
Wyprawy kulinarnedzisiejszy obiad polecam sycące danie jednogarnkowe z fasolą i mięsem. Potrawę przygotowałam w lekko pikantnej wersji, doprawiając ją do smaku pieprzem cayenne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 40 dag fasoli "Jaś", 1/2 kg karkówki bez kości, 1 litr wody, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżki kminku, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 4 ziarna(...)ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki sól pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę oraz mięso przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiejsze danie może stanowić zarówno samodzielny posiłek (np. na obiad) jak i dodatek. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Czerwona fasola - bo ona jest dzisiaj główną bohaterką - to chyba mniej popularna siostra tradycyjnej białej fasoli. Najczęściej chyba sięgamy właśnie po białą, nie dostrzegając tej drugiej. W wielu sklepach można kupić czerwoną fasolę w puszkach, suchą widziałam w niewielu(...)Jeśli więc będziecie mieli kłopot z kupieniem suchej (lub po prostu nie będzie się Wam chciało jej gotować), sięgnijcie po fasolę z puszki. Składniki: 0,4 kg suchej czerwonej fasoli 1 większa papryka zielona 1 większa papryka czerwona pół czerwonej papryczki chili 1 średnia cukinia, 1 średni pomidor 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku mały pęczek zielonej
Codzienna kuchnia niecodziennaPasta z fasoli, śmiesznie nazywana często „wegetariańskim smalcem”, to przepyszne smarowidło do kanapek. Ma tak mnóstwo przypraw i głęboki smak, że posmakuje niemal każdemu – nawet miłośnikom prawdziwego smalczyku. Ja pierwszy raz znalazłam ją na kultowej, wegańskiej Jadłonomii , gdzie znajdziecie kilka wersji takiego „smalcu”. Przepis u mnie ewoluuwał i wzbogacił się o rozmaryn, czosnek i wędzoną(...)paprykę. Okazało się również, że pasta ma znacznie lepszą konsystencję i smak dzięki użyciu oleju kokosowego. I taką wersję podaję, choć bez modyfikacji jest także smaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami. Pasta z fasoli – wegetariański smalec: 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś
Poezja smakuBardzo lubię wszelkie odmiany fasoli i grochu. Jakiś czas temu oglądałam odcinek kursu gotowania z Gordonem Ramsay`em, w którym był podany właśnie ten przepis. Ponieważ wykonanie tego dania było szybkie i naprawdę proste, postanowiłam wypróbować ten przepis. Rezultat wyszedł naprawdę świetnie. Polecam ten przepis nie tylko dla miłośników fasoli. Fasolę ta polecam z domowymi nachos . Składniki: 1 szklanka czarnej(...)fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 - 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka cynamonu 1 awokado ½ opakowania sera feta świeże liście kolendry oliwa Wykonanie: Fasolę moczyć przez noc a następnie gotować aż będzie miękka z 1 łyżeczką cukru i soli. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać zmiażdżony
Mama Gotuje