fasola - 7342 przepisów (strona:12/490)

Zupa z fasolą i selerem naciowym. 72

Zupa z fasolą i selerem naciowym. Pyszna zupa z dodatkiem fasoli , kurczaka , czosnku, marchewki i selera naciowego , zapewnia satysfakcjonujący i pyszny obiad w ciągu tygodnia. Pokochasz tą odważną kombinację składników. Jest to jedna z najprostszych i sycących zup jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jeśli szukasz przepisów na idealną i sycącą zupę to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Zupa z fasolą(...)Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Składniki jakie będą potrzebne: – 1 podwójna pierś z kurczaka – 1 puszka białej fasoli – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 puszka kukurydzy – 3 ząbki czosnku – 5 gałązek selera naciowego – 2 marchewki – 1 słoiczek koncentratu pomidorowego – listek laurowy – ziele

Zdrowy Styl Joanny
Hummus z czarnej fasoli i czarnego sezamu 118

Hummus można przyrządzić niekoniecznie z ciecierzycy. Równie smaczny jest hummus z czarnej fasoli. Ostatnio oglądałam kulinarny program, gdzie właśnie czarna fasola stanowiła podstawę do hummus. Aby przyrządzić pastę potrzebne jest tahini. Używam kupnego ekologicznego tahini, a jak mi go zabraknie to robię je sama. Stwierdziłam, że do czarnej fasoli świetnie będzie pasować tahini z czarnego sezamu. Hummus to pyszna pasta(...)którą można zrobić na poczekaniu! Mam zawsze ugotowaną fasolę w zamrażalniku. Czasami mrożę już napęczniałą fasolę. Kiedy mi się zdarzy, że zapomnę ją namoczyć, to mam mrożoną jak znalazł. Wystarczy ją tylko ugotować. Domowe tahini też mam pod ręką. Odbieram potrzebną mi część ze słoiczka i miksuję z fasolą, przyprawami, oliwą i świeżą kolendrą. Hummus z czarnej fasoli nie wymaga

codojedzenia
Pasztet z fasoli 235

Pasztet z fasoli jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnej wędliny lub pasztetu. Uwielbiam kanapki z nim. Co ciekawe w konsystencji i także w smaku jest podobny do tego mięsnego. W mojej rodzinie w mięsnych pasztetach specjalizują się mama i babcia – to im zostawiam tradycyjny pasztet, a sama eksperymentuję. Po części dlatego, że nie posiadam maszynki do mielenia mięsa. Fasolowy(...)pasztet przypadł do gustu niejednemu mięsożercy. Kremowy, delikatny i pyszny. Zdecydowanie warto zaryzykować i wypróbować go we własnej kuchni. Pasztet z fasoli: 400 g białej fasoli np. piękny jaś 100 g selera (ok. 1/4 średniej sztuki) garść suszonych grzybów leśnych 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 3 ekologiczne jajka 1 jabłko (użyłam dużego, zielonego jabłka) 1 łyżka musztardy

Poezja smaku
Najłatwiejsze danie z fasoli 141

przerwami, chodzenie w te i z powrotem po kolejne produkty kosztuje zbyt dużo wysiłku. Co zatem ugotować? Bo przecież na ząb trzeba coś wrzucić. U mnie wybór padł na fasolę odmiany borlotti, ale możecie wziąć dowolną czerwoną lub kolorową fasolę. Składniki : szklanka fasoli kolorowej (u mnie odmiana borlotti z własnej uprawy) wrzątek cienkie kabanosy lub kiełbasa (ilość zależna od gustu(...)cebula łyżeczka suszonego cząbru 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz łyżka oleju do smażenia Fasolę wypłukać, przerzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalać wrzątkiem (powinno być go przynajmniej 2 razy więcej niż fasoli). Przykryć garnek pokrywką i odstawić na kilka godzin lub na noc. Gdy fasola namięknie i pofaluje się jej skórka, dolać więcej wody

Weekendy w domu i ogrodzie
Gęsta zupa z fasoli 170

zupy z warzyw strączkowych. Gdy jestem u Rodziców i Mama pyta, co dziś ugotować na obiad, niemal zawsze (wyjątek stanowią piątki) odpowiadam: GROCHÓWKĘ! :) Ale może być też zupa z fasolą. Ku przerażeniu Ojca, który tych zup nie lubi, a wolałby zjeść krupnik. Dziś sobota, więc tradycji musi stać się zadość - jest fasolowa :) Gdyby ją mocniej odparować, można by było dostrzec(...)podobieństwo do fasolki po bretońsku. Zupa jest na tyle sycąca, że przy sobotnich pracach domowych nie jest koniczne przygotowywanie dania głównego. Składniki (na 3 porcje) : szklanka dużej fasoli odmiany Piękny Jaś wrzątek cebula pętko obsuszonej kiełbasy jałowcowej suszony majeranek 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz łyżka oleju do smażenia Fasolę wypłukać, przerzucić do garnka

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasolka po bretońsku 185

danie które zna chyba każdy Polak, ale czy ma coś wspólnego z Bretanią? Co prawda określenie "a la bretonne" (po bretońsku) oznacza w kuchni francuskiej danie przygotowywane z fasolą, jednak zazwyczaj jest to pieczony udziec jagnięcy podawany na fasoli. A więc całkowicie inne danie. Może więc naszej fasolce bliżej do baked beans i czasów, gdy Anglików nazywano Britonami? Pierwszy przepis(...)pieczoną fasolę (Boston Baked Beans) pojawił się w 1855 na łamach czasopisma "Frugal Housewife" Jednak jak (i czy) pieczona fasola stała się naszą fasolką po bretońsku nie wiadomo. Wiadomo jednak, że to danie proste w przygotowaniu, należące do dań eintopf, czyli potraw jedno garnkowych. Fasolka po bretońsku jest także jednym z tych dań, którym nie przeszkadza odgrzewanie kolejnego dnia. Czasami

Pełny talerz
Wegański "SMALEC" Z FASOLI 142

Dziś na życzenie wielu znajomych - nasz ulubiony "SMALEC" Z FASOLI :)  - hicior nad hiciory! Pochodzimy ze Śląska. Tutaj CHLYB Z TUSTYM jest popularny i bardzo lubiany - nie tylko w domach górników ale chyba we wszystkich... Na wielkich imprezach podaje się chleb ze smalcem i ogórkami kiszonymi i każdy, kto jadł to choć raz w życiu wie, o co chodzi(...)pierwszym razem zrobiłam tak jak w przepisie, zapominając o jabłku i nie wiem, do czego ono tam potrzebne... Robiąc tę pastę wiele razy później nigdy tego jabłka nie dawałam. Fasolę obierałam, a jakże, i faktycznie pasta wychodziła piękna kremowa. Po kilku razach jednak ten sposób okazał się dla mnie zbyt nużący, miałam ochotę to zjeść ale nie miałam ochoty obierać

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Fasolka po bretońsku 116

Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońsku Składniki: 500 g fasoli Jaś 400 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 3 cebule, pokrojone w kostkę 1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego około 100 g koncentratu pomidorowego 3-4 listki laurowe(...)ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku, pokrojonego 2 łyżki majeranku sól, pieprz, papryka szczypta cukru 1. Dzień wcześniej zalać fasolę dużą ilością zimnej wody -fasola sporo pęcznieje- i zostawić na całą noc ale nie dłużej niż 12 godzin, bo wtedy zaczyna się proces fermentacji. 2. Następnego dnia fasolę przełożyć do dużego rondelka i zalać wodą trochę powyżej poziomu fasoli. Są dwie

UgotujmyTo.pl
ZUPA WĘGIERSKA Z BIAŁĄ FASOLĄ I KLUSECZKAMI 223

Zimową porą nasze organizmy łakną sytych i rozgrzewających zup, dlatego dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis właśnie na takie danie. Uwielbiam w tej zupie kluseczki :). Przepis krok po

Przepisy Aleksandry
Pasztet z fasoli 28

Domowy, wegetariański pasztet z białej fasoli z dodatkiem jabłka i curry jest niesamowicie pyszny. To prosty pasztet, dobrze doprawiony, o wyrazistym smaku. Pasztet z fasoli dobrze się kroi, jest kremowy, można go mrozić. Pasztet podawaj z pieczywem z dodatkiem chrzanu, ćwikły, ketchupu, musztardy.. Udekoruj świeżymi lub konserwowymi warzywami (ogórki, papryka, pomidor) oraz świeżą natką lub koperkiem. Zapraszam po mój(...)sprawdzony przepis na idealnie kremowy i smaczny pasztet z fasoli. Pasztet z białej fasoli z jabłkiem i curry Kuchnia Ani SKŁADNIKI: 3 puszki białej fasoli (3 x 400 g) 2 cebule – 200 g 3 ząbki czosnku – 23 g 1 duże kwaśne jabłko 100 ml oleju – ½ szklanki 2 jajka czubata łyżeczka musztardy 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz

Zasmakuj Kuchni
Przepis - Fasolka po Bretońsku 429

stanowi samodzielne danie. Fasolka po bretońsku jest dość ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis Do przygotowania fasolki po bretońsku będziemy potrzebować: Garnek o pojemności około 3,5 L 500 g fasoli „Piękny Jaś” przed namoczeniem 500 g kiełbasy(...)sól do smaku 1 kopiasta łyżka mąki pszennej woda Link do filmu z przygotowania : Fasolka po bretońsku Przygotowanie: Najpierw przygotuję fasolkę: Kilka godzin przed gotowaniem fasolki po bretońsku, suchą fasolę dokładnie płuczę, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą tak żeby woda była kilka centymetrów powyżej fasoli, po jakimś czasie możemy sprawdzić czy czasem nie trzeba dolać wody ponieważ fasola

Uwaga Babcia Gotuje
Anko - pasta z fasoli adzuki 211

składniki * 400 g fasoli adzuki * 300-400 g cukru * szczypta soli Sposób wykonania Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na 8-12 godzin. Po tym czasie fasolę odcedzić, zalać świeżą zimną wodą, 2 cm nad poziom fasoli, zagotować i po 10 min gotowania odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą 2 cm nad poziom fasoli, zagotować(...)gotowania odcedzić. Znów zalać fasolę zimną wodą 1 cm nad poziom fasoli, zagotować, a następnie na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować fasolę 50-60 min. Jeżeli woda nie przykrywa gotującej się fasoli, trzeba dolać. Zanim fasola będzie odcedzona sprawdzić na kilku ziarenkach czy można je łatwo rozetrzeć, jeżeli tak, fasolę odcedzić, zostawić tylko tyle żeby fasola była gęsta. Wsypać

Mix smaku
Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą 463

Dzisiaj zapraszam na smaczną sałatkę z kurczakiem i czerwoną fasolą. Regularne jedzenie fasoli obniża ryzyko wystąpienia problemów z sercem. Potwierdzono, że fasola obniża poziom całkowitego cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Warto wzbogacić swoją dietę o potrawy z fasoli, ma ona bowiem właściwości neutralizujące skrobię, zapobiegając jej rozkładowi w organizmie. Fasola zawiera oligosacharydy, które stanowią doskonałą pożywkę dla jelitowej flory(...)bakteryjnej. Uzupełnia zapasy żelaza, miedzi, manganu oraz niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu tiaminy (witamina B1). Warto również dodać, że fasola jest pokarmem wysokoenergetycznym, zawierającym duże ilości wartościowych białek. Ważne źródło białka roślinnego. Fasola czerwona jest doskonałym składnikiem do potraw meksykańskich, zup i sałatek. Większość dostępnej fasoli w puszkach jest przyprawiona – niestety solą, pieprzem, cukrem i octem – dlatego szukajcie dobrze

Smaczne Potrawy
Fasola 118

niektórych na stole wigilijnym pojawia się ugotowana fasola, między innymi w domu rodzinnym mojego Męża. Bez dodatków. Po prostu fasola jaś ugotowana al dente, żadna rozgotowana. Fasola, sól Fasolę przebrać wypłukać i.... 1. zalać zimną wodą, odstawić na noc i następnego dnia ugotować do pożądanej miękkości, pod koniec gotowania fasolę posolić lub 2. fasolę zalać zimną wodą, zagotować, odstawić(...)ostygnięcia i następnie ugotować do pożądanej miękkości.  Pod koniec gotowania posolić. Podczas gotowania należy pilnować aby nie wygotowała się woda, w razie potrzeby dolać gorącą wodę. Ugotowaną fasolę odcedzić. Użyłam fasolę wrzawską. Fasola wrzawska – czyli fasola tyczna „Piękny Jaś” zaliczana do fasoli wielokwiatowej (Phaseolus multiflorus), uprawiana w północnej części Kotliny Sandomierskiej, w widłach Wisły i Sanu. Nazwa pochodzi

królestwo garów
Pasta z fasoli i dyni 144

Nie ma lepszej przekąski, niż świeże pieczywo z jeszcze ciepłą pasta kanapkową przygotowaną np. z grochu i dyni. Najlepiej pastę podać na ciepłym toście i skropić

Jadło i czytadło
Zupa ziemniaczano - fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Jesienna kartoflanka z fasolą. 146

Kolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki

Kuchnia z widokiem na ogród
Kolorowa sałatka z fasolą 192

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Humanistka w kuchni
Sałatka curry z ryżem i kiełkami fasoli mung 168

Przepis od osoby wyjątkowej, bo od Przyjaciółki przez naprawdę duże P.Znamy się już prawie 20 lat i choć nasze drogi się rozeszły, mieszkamy w różnych miastach

bistro mama
Crostini z pastą z fasoli i czosnku, pieczoną szynką serrano i szałwią 292

Nastał weekend. Czas się odprężyć. Można to zrobić samemu lub w gronie przyjaciół. Bez względu na to, która opcja nas czeka, zawsze warto mięć jakąś przekąskę

W kuchni wieczorem
Fasola to samo zdrowie dla .... Brazylijczyka 103

Zdaniem Brasileiro podstawą zdrowego odżywiania jest kilka łyżek fasoli dziennie. Jeśli Brasileiro czuje się osłabiony to wie, że to dlatego iż jego organizmowi nie dostarczono prawdziwych składników, a do takich właśnie należy fasola, której kilka odmian Brazylijczycy spożywają na co dzień: feijão preta czyli fasola czarna (ta z której przygotowujemy feijoadę ),  feijão mulatinho czyli tzw. fasola brązowa, raczej niedostępna(...)sklepach, nam udało się zakupić ją w afrykańskim sklepie  feijão fradinho czyli fasola czarne oczko (z której przygotowywaliśmy:  feijao tropeiro ,  sałatka z fasoli Brasileiro wspominając czasy dzieciństwa opowiada, iż jego tata robiąc zakupy na targu przynosił przede wszystkim worek fasoli i worek ryżu. Fasola z ryżym były i są dla Brasileiro jak i wielu innych Brazylijczyków

Smaki Brazylii