Przepis od osoby wyjątkowej, bo od Przyjaciółki przez naprawdę duże P.Znamy się już prawie 20 lat i choć nasze drogi się rozeszły, mieszkamy w różnych miastach
bistro mamaNastał weekend. Czas się odprężyć. Można to zrobić samemu lub w gronie przyjaciół. Bez względu na to, która opcja nas czeka, zawsze warto mięć jakąś przekąskę
W kuchni wieczoremZdaniem Brasileiro podstawą zdrowego odżywiania jest kilka łyżek fasoli dziennie. Jeśli Brasileiro czuje się osłabiony to wie, że to dlatego iż jego organizmowi nie dostarczono prawdziwych składników, a do takich właśnie należy fasola, której kilka odmian Brazylijczycy spożywają na co dzień: feijão preta czyli fasola czarna (ta z której przygotowujemy feijoadę ), feijão mulatinho czyli tzw. fasola brązowa, raczej niedostępna(...)sklepach, nam udało się zakupić ją w afrykańskim sklepie feijão fradinho czyli fasola czarne oczko (z której przygotowywaliśmy: feijao tropeiro , sałatka z fasoli Brasileiro wspominając czasy dzieciństwa opowiada, iż jego tata robiąc zakupy na targu przynosił przede wszystkim worek fasoli i worek ryżu. Fasola z ryżym były i są dla Brasileiro jak i wielu innych Brazylijczyków
Smaki BrazyliiPo zrobieniu (i zjedzeniu) hummusu przyszła kolej na pastę, którą znalazłam u Wegetarinki . Tym razem poszło szybko, przepis nie musiał - tak jak w przypadku hummusu - odczekać
Zdrowa Kuchnia SowyMówi się, że nie wygląd się liczy tylko wnętrze. W przypadku tej pasty powiedzenie to jest słuszne w 100%. Nie poraża urodą, ale smak wynagradza średniej
Zdrowa Kuchnia SowyWe wpisie o buraczkowym curry opisałam historię jak to miałam zamiar zrobić hummus i nastawiłam buraki, po czym okazało się, że nie tylko nie namoczyłam ciecierzycy
Zdrowa Kuchnia SowyNie miałam dziś czasu na ,, bawienie się" z golonką. Poszłam na skróty. Golonka ugotowała się sama ( umyłam i obrałam warzywa i wsadziłam razem z golonka
Buniabaje w kuchniPoczątek lata to sezon na fasolkę szparagową . Objadamy się nią podając na wszelkie możliwe sposoby . Z masłem i bułeczką tartą , na kwaśno, w cieście naleśnikowym smażoną
Buniabaje w kuchniRośliny strączkowe są doskonałym zamiennikiem mięsa. Wpadło mi do głowy , że można by spróbować zastąpić fasolką ziarnistą część mięsa w gołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był
Buniabaje w kuchniChili con carne to danie w pewnym sensie nieco podobne do naszego bigosu. Dlaczego ? Ano dlatego, że odgrzewane smakuje lepiej niż zaraz po ugotowaniu a poza
Smaczna PyzaWitajcie poświątecznie. Dziś jest środa. Zastanawiałam się wczoraj nad publikacją przepisu, ale robię to dopiero dziś. Już ja tam wiem co Wy wczoraj gotowaliście, przepisy na pasty z fasoli zdecydowanie nie były Wam do niczego potrzebne. Czy dziś są? Mam nadzieję, że dla części z Was – tak. Pasta z czerwonej fasoli z kiszonym ogórkiem powstała jako smarowidło do pieczywa(...)jest w trakcie leczenia boreliozy, nadal przestrzega diety przeciwgrzybiczej. Hummusy (nawet te nie do końca oryginalne) trochę już nam się przejadły. W szafce jakiś czas temu znalazłam suchą czerwoną fasolę, postanowiłam przerobić ją na wegańską pastę. Wyszła fajnie. Smakuje trochę inaczej niż pasty, które ostatnio jadał My. Skąd pomysł na dodatek kiszonego ogórka? Blog szczesliva . I jeszcze zanim wkleję
KardamonovyFasolka po bretońsku to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Podstawowym składnikiem tego dania jest fasola, którą łączy się z sosem pomidorowym, kiełbasą, boczkiem, cebulą, doprawia czosnkiem i majerankiem. Danie śmiało robić można przez cały rok, gdyż wykorzystane w nim składniki są ogólnodostępne. W sezonie pomidory z puszki warto jest zastąpić świeżymi pomidorami, poza sezonem te z puszki(...)znalazł. Przygotowanie fasolki po bretońsku rozpocząć należy od namoczenia ziaren fasoli. W zależności od tego po jaką odmianę fasoli sięgamy i jak duże są jej ziarna, moczenie może zając mniej lub więcej czasu. Ja na ogół tak jak pewnie większość z nas, fasolkę zalewam zimną wodą wieczorem i odstawiam na całą noc do namoczenia. Rano czy też w trakcie dnia
MeCooksZupa z czerwoną fasolą i ryżem Dziś na pierwsze danie poleca się zupa z czerwoną fasolą i ryżem . Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jej składniki możecie dowolnie modyfikować. To idealne danie na chłodne dni. Zupa z czerwoną fasolą z puszki to ekspresowe danie, bo nie musimy moczyć i gotować fasoli samodzielnie. Jeśli nie przepadacie za produktami(...)puszki, możecie oczywiście wykorzystać suchą fasolę i przygotować ją tradycyjnie. W mojej zupie znalazł się również ryż, trochę włoszczyzny i czerwona papryka. Doprawiłam ją kuminem (kminem rzymskim - nie mylić z kminkiem!), który do fasoli pasuje idealnie. Wypróbujcie go na przykład w chili con carne. Jeśli lubicie pikantne zupy, doprawcie ją do smaku odrobiną ostrej papryki. Dobrze sprawdzi się też
Lekcje w kuchnipodaje się klasyczne burgery w fast foodach. Czasami jako danie obiadowe z zestawem sałatek, sosów i kompotu. Dzisiejsze burgery podałam w towarzystwie grillowanych kromek domowego chleba . Burgery z czerwonej fasoli i kaszy jaglanej to bardzo prosty przepis. Do przygotowania użyłam małej ilości składników, ale zapewniam Was, że ich smak jest wspaniały i bogaty! Do czerwonej fasoli i kaszy jaglanej dodałam(...)Dzisiejszy burger, to bogactwo potasu, wapnia i fosforu, ale przede wszystkim jest to źródło białka roślinnego. Białka bardzo potrzebnego w diecie wegetariańskiej. Niektóre osoby obawiają się, że po zjedzeniu fasoli będą miały problemy związane ze wzdęciami, ale można w prosty sposób zaradzić temu. Po pierwsze gotując fasolę, wymieńcie wodę najlepiej dwukrotnie, a doprawiając burgery, zastosujcie dodatkowo zioła takie jak majeranek
SprawdzonaKuchnia.plmojprzepisna.pl | Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli – bezglutenowe i bezmleczne W życiu byście nie zgadli, że to ciasto zawiera fasolę. Zarówno ciasto jak i krem spożywane oddzielnie smakują świetnie, jako duet są jeszcze pyszniejsze. Nie sądziłam, że ciasto wyjdzie delikatniutkie, a jednocześnie wilgotne, jak delikatny, wilgotny biszkopt z kawałkami czekolady. Krem jest mocno kokosowy, treściwy, zwarty, nie spłynie(...)blogu Poezja Smaku , zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście i nie dodałam Malibu do kremu. Składniki na formę 25 na 28 cm: Składniki na ciasto (20 porcji): 2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie
moj przepis na