papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 gałązki rozmarynu świeżego 5 gałązek tymianku świeżego 2 gałązki oregano świeżego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe ( ja użyłam świeżych) 250 g czarnej fasoli Skworcu 1 litr bulionu drobiowego 1-2 łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny kwaśna śmietana Wykonanie: W garnku o grubym dnie (tu bardzo cenię sobie Ballarini ) wysmażyłam boczek(...)marchewki bez uprzedniego rozmrażania ich oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyłam około 2 minut. Wsypałam kmin rzymski, kolendrę i paprykę. Następnie do garnka włożyłam namoczoną dzień wcześniej czarną fasolę, wysmażony boczek i kiełbasę, wsypałam ziarna czarnego pieprzu, związane gałązki świeżego tymianku, oregano i rozmarynu oraz świeże listki laurowe. Wszystko zalałam bulionem drobiowym. Całośc doprowadziłam do wrzenia, następnie zmniejszyłam ogień
Blondynka Gotujepuszki pomidorów bez skórek [TUTAJ] 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane Czerwona fasola i pomidory bez skórek firmy Food&Joy 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ½ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki oregano 3 suszone pomidory 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3-4 suszone włoskie pomidory 1 litr bulionu(...)drobiu 2 łyżki śmietany 18% Świeża bazylia do posypania zupy 2 puszki czerwonej fasoli [TUTAJ] Sól, świeżo mielony pieprz Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Przesmażyć krótko czosnek, dodać cebule i ją zeszklić. Posypać 1 łyżką mąki i smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać pomidory z zalewą, suszone włoskie pomidory, liście laurowe, ziele angielskie
Kulinarny karnet Christopherapropozycja to pyszna i pożywna sałatka, której podstawą jest wędzony łosoś i kuskus razowy od firmy Fresano( do nabycia tutaj ) . Dzięki połączeniu z aromatycznymi suszonymi pomidorami oraz czerwoną fasolą uzyskamy prawdziwe bogactwo smaku. Nie da się go precyzyjnie opisać- tego po prostu trzeba spróbować! Porcja to 372kcal w tym 28,9g białka , 8,2g tłuszczu oraz 41,7g węglowodanów(...)SKŁADNIKI: 40g razowej kaszy kuskus- przed przygotowaniem 80g łososia wędzonego 20g pomidorów suszonych 50g czerwonej fasoli konserwowej pieprz bazylia oregano koperek PRZYGOTOWANIE: Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić Łososia pokroić w cienkie, podłużne plasterki Pomidory drobno pokroić Fasolę przepłukać wodą i odsączyć Wymieszać wszystkie składniki, dodać pieprz i zioła(świeże lub suszone) według uznania ...następnie
peanutbuttermonsterPyszne danie dla miłośników przyprawy curry :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.450 g) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 woreczki brązowego ryżu 4-5 łyżek curry sól, pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w/g wskazówek na opakowaniu. Na oliwie w dużym rondlu podsmażamy(...)pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka. Solimy i pieprzymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę papryki i odsączoną fasolę. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowany ryż wsypujemy do dużego garnka i dodajemy curry. Przekładamy do garnka kurczaka z warzywami, mieszamy i gotujemy razem jeszcze
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj troszeczkę idziemy w kierunku kuchni arabskiej. Przygotowałam pastę z białej fasoli jaś, jogurtu naturalnego i obłędnej przyprawy zatar halabi (do kupienia na stoiskach z kuchnia arabska, lub w dobrych delikatesach z kuchniami świata), przyprawa jest bogata w ziarna sezamu i zioła, nadaje bardzo charakterystyczny smak i aromat. SKŁADNIKI NA PASTĘ Z FASOLI JAŚ Z DODATKIEM ZATARU HALABI: - puszka fasoli
SMYKWKUCHNIpotas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Koncepcja i sposób przyrządzenia pasty jest podobny do mojej pasty z bobu i bazylii . Pasta z czerwonej fasoli (w takiej wersji z patelni) jest uwodząco słodziutka dzięki czerwonej cebuli, której nie zamieniajcie na żadną inną. Teraz jest to nasz hit :) Wszyscy się nią zajadaliśmy, więc może i Wam zasmakuje :) Składniki(...)puszki czerwonej fasoli, 35 dag czerwonej cebuli (inna nie może być), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, pieprz, oliwa z oliwek. Cebulę przekrawamy na pół i jej połówki kroimy w plastry. Podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy odsączoną fasolę i smażymy na wolnym ogniu przez 7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy majonez
Delicious TitbitsKasza gryczana z boczniakami i czerwoną fasolą Takie dania lubię, gdy jest upał - zazwyczaj powstają one tak, że otwieram lodówkę i patrzę: jest kasza, fasola i boczniaki, no to siup na patelnię :) Obiad dla mnie jednak musi być ciepły, nie przepadam np. za chłodnikami. Choćby nie wiem jak było gorąco, lubię zjeść coś ciepłego. Tak samo jak lubię napić się(...)gorącej, zielonej herbaty - nie tylko na śniadanie. Jednak smażenie się nad kuchenką godzinami nie jest zbyt przyjemne, stąd fajnie coś szybko podgrzać i już. Fasolę i kaszę można ugotować dzień wcześniej - wieczorem, gdy chłodniej - i przechować w lodówce. Warto przy tym pamiętać, że ta pierwsza powinna moczyć się około 12 godzin przed gotowaniem i uwzględnić to w swoich planach. Przygotowana
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: 800 ml bulionu wołowego 1 duża cebula 2,5 papryki czerwone 1 mała papryczka chilli sól Zioła Toskańskie olej rzepakowy 3 plastry salami Czerwona fasola, np JAMAR Wykonanie: Cebulę pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy - wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie. W tym czasie oczyść papryki z nasion, pokój w paski. Do cebuli dorzuć paprykę, smaż(...)zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj paprykę z cebulą. Gotuj pod przykryciem 5 minut. Dopraw zupę paprykową do smaku solą i ziołami. Salami pokrój w cienkie paski - usmaż. Fasolę wysyp na sito, opłucz pod bieżącą woda - odcedź. Do miseczki dodaj po łyżce fasoli, zalej gorącą zupą paprykową, posyp paskami salami. Zupa jest pikantna i bardzo rozgrzewająca. Idealna na jesienne
kolorowotorcikowododatek zbędny. Przepis obrania się w podstawowej formie. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Tagliatelle 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować w dużej(...)ilości osolonej wody i odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić. Kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Czosnek i cebulę posiekać na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć, a następnie na ok. 30 s. wrzucić czosnek. 4. Dodać pieczarki i lekko dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając
Pasja SmakuKrokiety to bardzo praktyczne danie. Może służyć zarówno jako przystawka, obiad czy kolacja. Były już krokiety z farszem jajecznym , dzisiaj zaprezentuję Wam krokiety z fasolą, ziemniakami i białym serem. Bardzo sycące, tanie i smaczne;) Składniki: 4 ugotowane ziemniaki, puszka białej fasoli, 150 g półtłustego twarogu, 3 jajka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka bułki tartej(...)sól, pieprz, szczypta ostrej papryki. Wykonanie: Ugotowane, zimne ziemniaki wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą oraz pokruszonym twarogiem. Zmiksować przy pomocy blendera na puree. Wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki bułki tartej. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć
Z miłości do słodkościDlaczego? Króluje w niej prostota w przygotowaniu i szybkość przyrządzania a dodatkowo kuchnia orientalna jest lekkostrawna i bardzo zdrowa. Kurczak z brązowym makaronem i kiełkami fasoli mung Składniki: · podwójny filet z kurczaka · 300 g makaronu pełnoziarnistego(...)żółtej fasoli · 100 g kiełków fasolki mung · 2 łyżki octu balsamicznego · 4 łyżki sosu sojowego · curry · przyprawy mielone: curry, imbir
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaProsta i pyszna pasta z czerwonej fasoli, w sam raz na śniadanko lub kolację. Pastę można podać z ulubionym pieczywem lub też wafelkami ryżowymi. Ja akurat użyłam wafli ryżowych Sonko. Jak widać wafelki są idealne aby zrobić z nich pyszne i zdrowe kanapeczki. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka tuńczyka w kawałkach 4 łyżki majonezu(...)łyżki natki pietruszki Fasolę opłukać i dobrze osączyć, przełożyć do rozdrabniacza. Dodać 2 łyżki majonezu i zmiksować. Natępnie dodać posiekaną natkę pietruszki, osączone kawałki tuńczyka i kolejne 2 łyżki majonezu. Wszystko zmiksować na gładką masę. Pastę podawać z pieczywem lub waflami ryżowymi, do tego idealnia pasuje konserwowa papryka i ogóreczki
Monia miesza i gotujePochwała prostoty – fasola w kremowym sosie pomidorowym. Najlepszy dowód na to, że nawet pozornie najmniej interesujacy składnik, jak fasola po lekkim podrasowaniu może zmienić się w nieziemskie danie. Fasola i pomidory to dobre połączenie, a jeżeli dodacie do tego czosnek, chilli, śmietanę i parmezam to powstanie coś obłędnego, kremowego i bardzo satysfakcjonującego. Do tego grzanka z chleba i trochę(...)octu balsamicznego na wierzch i chowajcie się wykwintne frykasy. W tym daniu możecie wykorzystać fasolę z puszki, będzie to opcja ekspresowa, albo ugotować wcześniej suchą fasolę. Ja zwykle gotuje więcej fasoli i potem ją wykorzystuje do takich właśnie szybkich dań i różnych sałatek. Ugotowana fasola postoi w lodówce kilka dni, więc można zrobić na zapas. Fasolę przygotowaną zgodnie
Cooking for Emilyuwielbiam jeść z samym pieczywem, chodź inni pewnie wolą z ziemniakami. U mnie od dziecka, zawsze była to potrawa bezmięsna, więc j eśli macie ochotę na wegańską wersję takiej fasoli zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. Przepis zrobiłam z BIO fasoli Piękny Jaś (Butter Beans) w puszce, w sklepie akurat nie było suchej fasoli. Co prawda taka(...)fasola w puszcze przyspiesza proces tej potrawy, więc nie ma co narzekać. :) Przepis: (dla 3 osób) Składniki: 2,5 szklanki suchej fasoli ''Piękny Jaś'' lub 3 puszki fasoli 140 g koncentratu pomidorowego 750 ml bulionu warzywnego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie przyprawa do fasoli, cząber, pieprz, chilli, Wykonanie: 1. Jeśli używamy suchej
Mój pomysł nawarzywnej. Są równie pyszne i sycące co tradycyjna wersja! Do przygotowania klopsików potrzebujemy (wychodzi, w zależności od wielkości kulek ok 10-12 sztuk): – 250 g ugotowanej czerwonej fasoli – filiżankę komosy ryżowej (po ugotowaniu powinniśmy otrzymać ok 2-3 filiżanki) – 2 starte marchewki – 1 jajko – cząber, tymianek, sól i pieprz do smaku Fasolę zblendować lub rozdusić
Szybko Tanio Smacznie