Królowa dań z fasoli może być tylko jedna. Fasolka po bretońsku z sosem worcestershire na pewno przypadnie każdemu do gustu. Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Przyszła więc pora na jego przygotowanie także w mojej kuchni. Jednak postanowiłem nieco wzbogacić ten sprawdzony przepis wyjątkowym sosem – sosem, który możecie spotkać w wielu poprzednich moich przepisach(...)czym mowa? O sosie worcestershire. Nadmienię tylko, że fasolka po bretońsku to danie, które sprawdza się na obiad jak i na kolację. Owszem… Brytyjczycy fasolę po bretońsku jedzą nawet na śniadanie, ale w mojej ocenie nie jest to fajny zwyczaj. Mam nadzieję, że mieszkańcy wysp nie będą mieli mi tego za złe. Przygotowanie fasolki po bretońsku wymaga
Kuchennyviral.plCzarne placuszki z zielonej fasoli mung oraz czarnego ryżu jaśminowego z dodatkiem kawałków kurczaka z pewnością lepiej smakują niż wyglądają 😉 Są pożywne i sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami. Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy(...)karoteny, antocyjany, a także wapń, żelazo, cynk, magnez. Bogaty jest aż w 18 aminokwasów, dzięki temu jest dobrym źródłem białka. Fasola mung nazywana także złotą fasolą, jest bogatym źródłem błonnika, białka, kwasu foliowego, manganu i magnezu. W fasoli mung znajdziemy ponadto fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A. Składniki
Kuchnia MagdaLenyMięsny wtorek Potrawka z fasoli z chorizo to alternatywna wersja znanej zapewne wszystkim fasolki po bretońsku, którą nawet niedawno robiłam, ale była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia, dlatego też na blogu nie ma na nią przepisu, ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie. A tymczasem polecam fantastyczną fasolkę duszoną z dodatkiem kiełbaski chorizo. Chorizo nadaje(...)potrawie charakterystyczny smak i piękny kolor. Potrawka z fasoli to idealne, rozgrzewające i sycące danie na zimową obiado-kolacje. Przygotowanie gulaszu z chorizo z fasolą jest proste, a jeżeli na dodatek, podobnie jak ja, wykorzystacie do tego wolnowar, to o nic nie musicie się martwić - wystarczy przesmażyć warzywa z hiszpańską kiełbaską, wrzucić do garnka i zalać pomidorami, a potem już
Codzienne GotowaniePasta z fasoli to kolejna warzywna pasta na kanapki . Nie zawsze mam ochotę na salami lub szynkę. Staram się więc przyrządzić coś na kanapki w wersji bezmięsnej. Warzywne pasty czy hummus , cieszą się u nas dużą popularnością. Nawet dzieci doceniają ich smakowe walory. Ponieważ u nas w domu pasta z fasoli to smakołyk, do jej przygotowania zawsze używam suchej fasoli(...)dużej ilości. Moczę ją przez noc, a potem gotuję w osolonej wodzie. Część zużywam do zaplanowanej pasty z fasoli, a resztę zamrażam. Kiedy mi się zamarzy pasta na kanapki, mrożona fasola jak znalazł, wystarczy ją tylko ugotować. Fasola jest miękka w 30 minut. Pasta z fasoli to pyszne smarowidło do chleba i surowych warzyw. Z powodzeniem można ją wykorzystać jako
codojedzeniaBurgery z fasoli i quinoa. U nas w domu warzywne burgery są bardzo popularne. Staram s^ę zawsze urozmaicać. Robię je przeważnie z resztek warzyw i kasz, które pozostają mi z poprzedniego dnia. Burgery z fasoli przyrządziłam z czarnej fasoli , kukurydzy i szpinaku. Jeden warzywny burger w bułce z dodatkiem świeżych warzyw nasyci każdego głodnego. Burgery z fasoli Składniki(...)burgerów 200 g ugotowanej czarnej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki cebuli, drobno pokrojonej 100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 ząbki czosnku 100 g ugotowanej quinoa, u mnie 3-kolorowa 100 g ugotowanego pęczaku 2 łyżki oliwy olej do smażenia Dodatkowo bułki do burgerów, tutaj przepis plasterki pomidora czerwona cebula liście szpinaku lub sałaty Zeszklij cebulę na oliwie
codojedzeniaDorsz na smażonej fasoli z pomidorami. Danie, które przygotowałam kiedyś łącząc resztki z lodówki, a stało się jednym z naszych ulubionych przepisów na dorsza. Połączenie ryby, fasoli, suszonych pomidorów, szpinaku i dojrzewającej szynki może wydawać się nieco egzotyczne, lecz całość doskonale współgra. Bez ziemniaków, bez ryżu i bez chleba ryba też może być pyszna! Najlepiej smakuje, gdy fasolka się podsmaży(...)chrupiącą skórkę – teraz użyłam zwykłej fasoli, lecz kiedyś udało mi się dostać białą, drobną fasolkę – była jeszcze lepsza. Oczywiście można użyć także ugotowanej suszonej fasoli, zamiast wyręczać się puszkami. Przyznam się Wam niestety, że zawsze przygotowuję taką rybę po pracy – na ostatnią chwilę – stąd to ułatwienie… Co do ryby - teraz skusiłam się na dorsza skrei
Poezja smakupomysł na prostą i ekspresową sałatkę (ekspresową jeżeli użyjecie do niej fasoli z puszki). W przeciwnym razie wymaga ona odrobiny ogranizacji tj. zamoczenia fasoli poprzedniego dnia wieczorem i dłuższego gotowania. Ale może to być wyśmienity pomysł na pożywny i smakowity lunch. No i wrzucenie odrobiny warzyw do codziennej diety. Sałatka fasola czerwona-feta-pomidorki koktajlowe. Porcja dla 6 osób: Potrzebne(...)będą równe ilości fasoli, pomidorków koktajlowych i fety: 250 g fasoli czerwonej, 250 g pomidorków koktajlowych, 250 g fety, 2 cebule, bazylia, oliwa z oliwek, pieprz. Jeżeli chcecie przygotować tę sałatkę ekspresowo skorzystajcie z fasoli z puszki. W przeciwnym razie to kwestia organizacji. Bo fasolę przed ugotowaniem trzeba zamoczyć na całą noc. Następnie wymaga ona dość długiego gotowania
MODA NA BIOKilka miesięcy temu pokazałam Wam przepis n a ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą . Dzisiaj zachęcam do przygotowania czekolady z białej fasoli. Domyślam się, że większość z Was skrzywi się na to połączenie składników. Jeżeli lubicie eksperymentować, łączyć niestandardowe składniki to polecam przygotować poniższą czekoladę. Po ugotowaniu fasoli wysypcie ją na durszlak, aby nie nasiąkła wodą. W przeciwnym razie cała masa(...)będzie bardzo rzadka . Składniki: 250 g surowej białej fasoli 130 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka wody 2 łyżki gorzkiego kakao 50 g mlecznej czekolady 50 g czekolady, np. białej i mlecznej do dekoracji posypka czekoladowa do dekoracji ewentualnie herbatniki/ciasteczka Fasolę opłukać, zalać wrzątkiem i poczekać, aż wchłonie nadmiar płynu. Do garnka wsypać fasolę, zalać wodą
UgotowaćKapusta z fasolą to pyszne danie, które figuruje na wigilijnym stole zamiast grochu z kapustą kiszoną. Pyszny dodatek do obiadu, albo nawet cały obiad, jeśli jeść ją z chlebem. Bogata w kalorie i witaminę C, więc idealna na jesień i zimę! Kapusta z fasolą Na terenie Polski kapustę oraz groch uprawia się już od dziesiątków lat. Kiedy w Polsce(...)urozmaicić monotonną dietą , dodawano do kapusty różnego rodzaju dodatki. Dużą popularnością cieszyło się połączenie kapusty z grochem, którą dodatkowo okraszano smalcem. Sadniki: 1 kg kapusty kiszonej 400 g fasoli białej suchej drobnej (może być Jaś) 1 cebula, drobno posiekana 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego kminek sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi 100 g grzybów suszonych Przepis
Gotowanie-ukCiasto na knedle zrobiłam z białej fasoli Piękny Jaś firmy Kupiec. W smaku jedynie można było się domyślać, że ciasto to po prostu zmielona fasola :) Knedle wyszły delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości. Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne od tych tradycyjnych(...)ziemniakach. CIASTO: 400g Fasoli Piękny Jaś Kupiec 2 jajka 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej sól NADZIENIE: 225g szpinaku mrożonego (1/2 opakowania) 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny mielony 125g twarogu wędzonego DODATKOWO: natka pietruszki masło Fasolę umyć, wypłukać w zimnej wodzie i zalać w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez całą
https:KKuchniaMniamkostki rosołowej, to jednak mając zawczasu ugotowany i przechowywany w lodówce własny bulion , możemy łatwo i całkiem szybko przygotować smaczną i zdrową zupę z łatwo dostępnych składników. Jakkolwiek tytułowe fasola i pomidory są kluczowe dla smaku i wyglądu zupy, to w rzeczywistości do jej przygotowania użytych jest o wiele więcej składników. Pomijając już nawet przygotowanie bulionu, do zupy dodajemy też(...)szczególności ziemniaki i zieloną paprykę. Te pierwsze korespondują z fasolą łagodząc smak, a papryka z pomidorami dodając kwaśnego posmaku. Generalnie, od proporcji tych 2 rodzajów składników oraz od ilości łagodzącej odczuwanie zakwaszenia soli zależy ostateczny smak zupy. To jednak pozostawiamy indywidualnym upodobaniom każdego z Was. Choć przygotowanie tej potrawy nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, to jednak potrzebne
Kulinarna PokusaFasola Jaś - mam wrażenie, że jest nieco zapomniana. Żyjemy szybko, często gotujemy w pośpiechu i wybieramy szybsze opcje, w tym przypadku fasolkę z puszki. To zrozumiałe, bo i ja często ratuję się w ten sposób. Ale kiedy mamy więcej czasu warto poświęcić go na ugotowanie Jasia, choćby po to by przypomnieć sobie jak smakuje prawdziwa fasola... :-) Fasola jest bardzo zdrowa(...)także potasu i kwasu foliowego. Pulpety: 250g mięsa mielonego 1 jajko M 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 250g fasoli, u mnie Jaś Karłowy od Piątnica 1 duża cebula 2 duże marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju natka pietruszki 1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy
Szefowa kuchniWiększość z nas lubi fasolę, ale jej unika, obawiając się sensacji żołądkowo-jelitowych. Prawda, nie jest to pokarm lekkostrawny, ale przestrzegając pewnych zasad możemy tych sensacji uniknąć, albo je zminimalizować. Fasolka po bretońsku. Składniki: - 800g fasoli Jaś - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - ok. 300g wędzonych żeberek - 4 kiełbasy (do wyboru) - 250g wędzonego boczku(...)łyżki koncentratu pomidorowego - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - majeranek (daję sporo) - sól morska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) Opłukaną fasolę moczymy w letniej, przegotowanej wodzie przez noc, lecz nie dłużej niż przez 12 godzin. Po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne. Ponieważ podczas moczenia fasola zwiększa swoją objętość, wlewamy czterokrotnie więcej wody niż jest fasoli. Wodę
mojewypiekiinietylkomiała umieścić na pierwszym miejscu swoją ulubioną potrawę to zdecydowanie byłaby to fasolka po bretońsku. :) Zawsze mam zapas w zamrażalniku na wypadek gdyby mnie naszła ochota… Składniki: ½ kg średniej fasoli Jaś 1 duży koncentrat pomidorowy 30 dag kiełbasy cienkiej 1 cebula 2 liście laurowe, łyżeczka majeranku 2 kostki rosołowe, sól, pieprz oraz inne przyprawy do smaku 3 łyżki mąki(...)łyżka śmietany Sposób wykonania: Fasolę namoczyć ok. 1 godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie wodę wylać i zalać fasolę ponownie. Dodać przyprawy i kostkę rosołową, gotować pod przykryciem ok. 1 godziny. W czasie gdy fasola będzie się gotowała kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Całość dodać do gotującej się fasoli. Fasolę gotować jeszcze
Na słodko lub wytrawnieświetny. Niezależnie czy wśród Waszych noworocznych postanowień znalazło się to o lepszym/zdrowszym odżywianiu, czy też szykujecie imprezę karnawałową i potrzebujecie przekąski, która zrobi furorę wśród znajomych, dip z białej fasoli rodem z południowej Francji jest tym, czego szukacie. Wyczujecie w nim ciekawą nutę pieczonego czosnku, kwaśność soku z cytryny, ale przede wszystkim wspaniale aromaty ziołowe. Mam nadzieję, że brzmi zachęcająco(...)bardziej sprzyjającej porze roku możecie sięgnąć po świeże liście ( nadadzą się prawie wszystkie zioła, często stosowane są rozmaryn, tymianek i szałwia, bo ładnie komponują się z fasolą, dałabym też bazylię, oregano i miętę ), ja jednak posiłkowałam się suszonymi ziołami prowansalskimi ( czyli mieszanką ziół wyżej wymienionych ), które ożywiłam świeżą natką pietruszki. Tak naprawdę nie wiem, skąd wziął się prowansalski
Chilli Czosnek i Oliwa