fasola - 7342 przepisów (strona:17/490)

Zupa fasolowa po węgiersku – pyszna fasolówka z papryką 39

całej rodziny. Różni się w smaku od naszej tradycyjnej fasolowej, ale jest równie smaczna i aromatyczna. Aby przygotować taką zupę, musicie sobie zarezerwować nieco czasu, gdyż nawet namoczona wcześniej fasola i tak dość długo się gotuje. Możecie skrócić ten czas, zamiast suche fasoli dodając taką z puszki, ale moim zdaniem smak jest wtedy gorszy.   Składniki na zupę fasolową(...)węgiersku (4-5 porcji): 400 g fasoli Piękny Jaś 300 g kiełbasy podsuszanej typu jałowcowa 2 średniej wielkości papryki czerwone 1 niewielka papryka zielona średniej wielkości marchew cebula 2 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) szklanka passaty pomidorowej łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka cząbru sól, pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Co zrobić z białej fasoli? 137

Ostatnio zrobiłam porządki w szafkach i stanęłam przed pytaniem: Co zrobić z białej fasoli? Nie wiem jak to się stało, ale kupiłam jej zdecydowanie za dużo i trzeba było coś wymyślić, aby ją wykorzystać I tak wpadłam na pomysł, o którym opowiem Wam w dalszej części wpisu Usiądźcie wygodnie i miłej lektury Co zrobić z białej fasoli? W kuchni idę(...)pełną świadomością kupuję strączki w puszkach (wyjątkiem jest tu soczewica). I uważam, że to zdrowsze niż gdybym w ogóle miała ich nie jeść Ale do czego można wykorzystać fasolę? Ja bardzo często przygotowuję z niej pastę do chleba , możecie użyć ją do leczo , zrobić z niej kotleciki, czy też pasztet. Fasola dobrze się sprawdza także w potrawach słodkich I tutaj

365 dni dookoła kuchni
Smalec z fasoli 68

Jeśli lubicie lub lubiliście smak tradycyjnego smalcu ale przeraża Was ilość tłuszczu lub z różnych pobudek ograniczacie jedzenie mięsa, mam dla Was fantastyczną alternatywę. Ten smalec z fasoli robi się prawie ekspresowo, smakuje pysznie i naprawdę przypomina ten tradycyjny dzięki zestawowi przypraw i dodatków. A do tego dodatek tłuszczu w tym smalcu jest właściwie symboliczny. Koniecznie podaj smalec z fasoli(...)ogórkami, dlatego podrzucam Ci mój przepis na ogórki kiszone . SMALEC Z FASOLI Przygotowanie : 20 minut Składniki: – 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (wcześniej konieczne jest jej namoczenie przez noc) lub 1 puszka fasoli – 1 cebula – 1 łyżka oleju – 2 listki laurowe i 2 kulki ziela angielskiego – 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie) – 1 płaska łyżka suszonego majeranku

nietylkopasta.pl
Zupa fasolowa z grzybami i kaszą 96

poprzednim poście z przepisem na   fasolkę po bretońsku  pisałam, że zwykle jak gotuję fasolę to gotuję jej więcej, żeby wykorzystać ją do innych dań - zup czy sałatek. Nadwyżkę z przygotowywania fasolki po bretońsku wykorzytałam do zrobienia zupy. To była klasyczna zupa "co sie nawinie" - miałam fasolkę, dodałam suszone grzyby i kaszę gryczaną i zaprawiłam koncentratem pomidorowym. Wyszła gęsta(...)pożywna zupa i wszystko do siebie dobrze pasowało. Oczywiście możecie przygotować tę zupę niezależnie od innych dań, ugotować fasolę specjalnie do tego dania lub użyć fasoli  z puszki - co przyspieszy cały proces. Zupa fasolowa z grzybami i kaszą Składniki: 250 g fasoli suchej (albo 3 puszki fasoli w zalewie) dwie garście grzybów suszonych 2 łyżki oleju 1 cebula

Smaczny zeszyt
3 pomysły na… pasty do pieczywa 120

smaku solą i pieprzem. Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 32 Białko: 0,6 g Tłuszcz: 2,27 g Węglowodany: 2,9 g Pomysł nr. 3: wegańska pasta z białej fasoli (hummus z fasoli) Inaczej zwana „wegańskim smalcem” lub po prostu „fasolowym hummusem”, czyli takim dla dbających o linię. Mimo, że to smalec-fit, to tak samo dobrze smakuje na pajdzie(...)text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=284296&channelId=31230&partnerId=18607&graphicId=2561&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Składniki puszka białej fasoli lub 150 g suchej fasoli Jaś nieduża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cząbru 2 gałązki świeżego tymianku pół łyżeczki majeranku sól, pieprz

Analiza Smaku
Wegański majonez z fasoli Jamar 107

mogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj. Majonez na kanapki, wegański, bez jajek, bezglutenowy, podawajcie go jak chcecie, jest oryginalny w smaku, pyszny! Do mojego majonezu z fasoli wykorzystałam fasolę białą aksamitną JAMAR , idealnie spełniła swoje zadania i gra główną rolę w moim majonezie! Składniki: fasola biała aksamitna z puszki 400 g (po odsączeniu 220 g) Jamar(...)może być z winogron 2 łyżeczki ostrej musztardy opcjonalnie: 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny – ja dziś pominęłam sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do blendera przekładam fasolę (nie odsączam jej z zalewy), dodaję resztę składników oprócz oleju (ten będzie dodany na końcu) . Miksuję składniki na gładką masę. Gdy masa z fasoli jest już gładka to dolewam powoli

Zasmakuj Kuchni
Słodka pasta z fasoli adzuki 233

Fasola adzuki jest popularną rośliną uprawianą w krajach azjatyckich. Bogata w białko aminokwasy, żelazo i wapń. W wyglądzie jest podobna do znanej nam czerwonej fasoli, ale jej ziarenka są mniejsze. Fasola adzuki, a właściwie zrobiona z niej pasta, jest istotnym składnikiem słodyczy w zarówno kuchni chińskiej, jak i japońskiej i koreańskiej. W polskim domu dobrze sprawuje się w funkcji smarowidła(...)pieczywa i nadzienia do naleśników Przepisy na azjatyckie smakołyki z jej zastosowaniem już wkrótce, a dziś o tym jak taką pastę przyrządzić. Składniki: 1 szklanka suchej fasoli adzuki 3 szklanki wody 1/2 – 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii syrop z agawy lub klonowy (do smaku, opcjonalnie) Wykonanie: Fasolę wysypujemy na sitko i dokładnie przepłukujemy. Do garnka wsypujemy

Lamarida.pl
ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA, BEZ MOCZENIA 172

Kiedyś oglądając Dzień Dobry TVN, gdzie gościem Mikołaja Reja była pani (nazwiska niestety nie pamiętam), ekspertka od dań z fasoli, dowiedziałam się bardzo ciekawej rzeczy, a mianowicie wszyscy którzy moczą fasolę kilka lub kilkanaście godzin przed jej gotowaniem (ja tak robiłam cale życie...) popełniają poważny błąd. Wywiad był bardzo ciekawy, pani widać obeznana w temacie, wydała nawet książkę o potrawach(...)fasoli, długo więc nie trzeba było mnie namawiać i tak już od ponad roku, ja również nie moczę fasoli... Po prostu w dniu gotowania zupy, przelewam tylko fasolę na sicie pod bieżącą wodą i od razu do gara. Fakt taka fasola gotuje się dłużej, ja w szybkowarze gotuję zupę ponad 3h, ale w smaku jest nieporównywalna i co bardzo istotne

Smaczne Zdrowe
Sałatka śledziowa z fasolą 251

Śledzie a’la Matjas ze smażonymi warzywami i gotowaną dużą fasolą Jaś. Przepyszne zestawienie śledzia z dość nieoczekiwanymi dodatkami. Zamiast tradycyjnego śledzika z cebulą w oleju, polecam takiego w nieco innym, bardziej nowoczesnym wydaniu. 1/2 szklanki 100% oleju rzepakowego Wielkopolskiego 6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas 150 g fasoli Jaś 1 duża cebula 1 duża marchewka(...)pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz. Świeżą fasolę gotujemy krócej i bez potrzeby moczenia. W połowie

https:KKuchniaMniam
Domowa fasolka po bretońsku 173

Niezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze danie uzyskacie namaczając wcześniej fasolę w wodzie. Musicie jednak pamietać, że fasola musi leżeć w wodzie co najmniej przez całą noc. To chyba tyle tytułem wstępu, najwyższa pora na przepis… Domowa fasolka(...)bretońsku – składniki 400-500g fasoli 250 g wędzonego boczku 500g kiełbasy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pomidory w puszce 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki majeranku liść laurowy 3-4 ziela angielskie olej do smażenia Domowa fasolka po bretońsku – przepis Fasolę zostawiamy na całą noc namoczoną w wodzie. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy ok. 1 l wody

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolowe klopsiki w warzywach 193

Delikatne i miękkie klopsiki przygotowane z białej fasoli podane z warzywnym sosem. Smaczne i wegetariańskie danie, które pomimo tego, że przygotowane bez mięsa jest bardzo sycące. Klopsiki smakują idealnie z sosem przygotowanym ze świeżych, wakacyjnych warzyw. KLOPSIKI Z FASOLI: 400 g fasoli biały jaś 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki otrębów owsianych 1/4 szklanki mąki pszennej(...)pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1 łyżeczka octu balsamicznego natka pietruszki sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy olej rzepakowy do smażenia Fasolę zalać zimną wodą w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka

https:KKuchniaMniam
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą 170

bretońsku i robię ją na różne sposoby. Tym razem jako dodatek posłużyła mi ciecierzyca. Danie wyszło pyszne i myślę, że równie dobrze można by zrobić to danie zastępując zupełnie fasolę ciecierzycą. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli "jaś" 250 g ciecierzycy 1 duża cebula 550 g kiełbasy śląskiej 400 g wędzonego boczku 1 łyżka margaryny 7 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)laurowe 1 puszka pomidorów krojonych 220 g koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki mąki pszennej np. Wrocławskiej 2 łyżeczki sody pieprz, przyprawa do dań z fasoli WYKONANIE Dzień wcześniej. Fasolę wsypać do dużego garnka, zalać wodą i zostawić na całą noc. Ciecierzycę również umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę sody i zostawić na całą noc. W dzień przygotowywania

Passions hobbies life
Fasola z mięsem z indyka zamiast spaghetti bolognese? Oczywiście, że tak! :) 149

Lekkie i pożywne, bezglutenowe danie, które zaspokoi dziką ochotę na spaghetti bolognese. Biała fasola dzielnie zastępuje makaron, a mięso mielone z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu udaje mięso wieprzowe i wołowe. Dopadła mnie ochota na spaghetti bolognese, a w zasadzie na połączenie mięsa, aromatycznego sosu na bazie pomidorów i świeżej bazylii. Oczywiście nadal w takich sytuacjach szukam dobrych rozwiązań(...)małą, zdrową, rewolucję na talerzu i padło na białą fasolę zamiast makaronu i aromatyczny sos, który, głównie dzięki podsmażanej cebuli i czosnkowi oraz świeżej bazylii, zaspokoił w pełni moje kubki smakowe. Oczywiście sos, znacznie się różnił od klasyka Kropką nad i w tym daniu stała się też niewielka ilość parmezanu. Koniecznie wypróbujcie Wykonanie 4 porcji dania Zacznij od namoczenia fasoli

Eat me! Fit me!
Sałatka owocowa z fasoli 127

Dzięki lekturze “ 40 przepisów Królowej Fasoli ” po raz pierwszy kupiłam fasolę Piękny Jaś Tyczny. Tyczny, czyli uprawiany na tyczkach – tradycyjną metodą. Taka fasola jest dostępna w każdym supermarkecie, nie jest to żaden hipsterski wymysł, ale zawsze kupowałam mniejsze odmiany białej fasoli, bo Jasia trzeba moczyć przez całą noc i gotować ponad godzinę, więc zawsze uważałam, że to nie jest(...)książki jest właśnie ta sałatka. Zmodyfikowałam ją, bo orginał bardziej przypominał zupę i był bardziej słodki, a ja wolę słodko-kwaśne smaki.     Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli – najlepiej Piękny Jaś Tyczny jabłko gruszka banan sok z całej cytryny garść mrożonych lub świeżych malin kiwi do dekoracji   dressing: pół szklanki ciepłej wody łyżeczka miodu 2 łyżki

Ugotowane pozamiatane
szybkowar-żeberka cielęce z fasolą jasiek... 109

kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, pomidory 6 sztuk, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, fasola Jaś 1 kg, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, woda 1,5 litra umyte pomidory pokroić na kawałki, w rozdrabniaczu zmiksować pomidory, używam rozdrabniacz Beko z katalogu nagród Doradcy(...)Smaku , jest warty zamówienia fasola jasiek namoczona cały dzień od rana do wieczora, wodę po moczeniu wylewam, fasolę wsypać do szybkowara i dodać opakowanie przyprawy do fasoli żeberka podzielić na porcje i na gorącym oleju zrumienić na patelni, odłożyć na talerz, następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę posypaną mąką, dodać pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażać co jakiś czas mieszając

W Mojej Kuchni Lubię