fasola - 7842 przepisów (strona:25/523)

Fasolka po bretońsku z warzywami - dietetyczna, odtłuszczona :) 156

Przyznać się - kto lubi fasolkę po bretońsku? :D JA! Niestety, fasolka przygotowana z rąk Mamy często jest bardzo kaloryczna, tłusta i przez to bardziej ciężko strawna :( A przecież fasola sama w sobie jest bardzo zdrowa! Zawiera dużo białka, węglowodanów, błonnika. Jest źródłem wielu minerałów i witamin. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym. Jej spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania miażdżycy(...)przez ONZ międzynarodowym rokiem roślin strączkowych! Zachęcam - spożywajcie strączki!  Fasolka przygotowana przeze mnie jest dietetyczna, odtłuszczona, pełna warzyw i przypraw. Jest bardziej lekkostrawna, dzięki odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej wersji i część zapasteryzować w słoikach i zjeść, kiedy

Zdrowie na języku :P
Fasolka po bretońsku 141

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej." (Wikipedia) 500g fasoli "Jaś" (*) 200g wędzonego boczku 250g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki(...)majeranku ostra papryka w proszku olej sól, pieprz Opcjonalnie:  cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki    Fasolę namoczyć (najlepiej na całą noc; wody powinno być 2 razy więcej niż fasoli). Po tym czasie wodę zlać i nalać świeżej. Fasolę z listkami laurowymi i zielem angielskim gotować na małym ogniu (do miękkości). Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso

Di gotuje
ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA 208

choć zupy wszelakie lubimy bardzo. W okresie jesienno- zimowym królowała zawsze grochówka , od ubiegłego roku fasolówka z grochówką bywają zamiennie. Choć podobnie przygotowywane, to w smaku różnią się bardzo (fasola nadaje zupie lekko słodkawy posmak), niemniej obydwie są przepyszne. Bardzo pożywne, idealne na jesienny i zimowy obiad. Zarówno fasolówkę jak i grochówkę przygotowuję zawsze w szybkowarze- skraca czas gotowania(...)skróciłam czas przygotowywania (nie podsmażałam boczku). Jedna i druga wersja jest przepyszna. By nie było nudy, lubię kombinować ze składnikami. No i od jakiegoś czasu dodaję trzy różne rodzaje fasoli: duży Jaś, Jaś karłowy i fasolę białą drobną. To nadaje chyba jeszcze lepszego smaczku Musimy tylko pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli. Ja przepłukuję fasolę na sicie pod bieżącą wodą, następnie

Smaczne Zdrowe
Fasolka po bretońsku 195

mój debiut! Fasolka wyszła fantastyczna! Składniki na 4 porcje. Składniki: 250 g fasoli piękny jaś 200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej) 200 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony pieprz(...)puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego Przepis: Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc. Następnego dnia odsączamy fasolę, umieszczamy ją w sporym garnku, zalewamy ją ponownie zimną wodą do ok. 2 cm ponad fasolę. Do wody dodajemy cząber, majeranek i kawałek wędzonego boczku - fasolę gotujemy przez ok. 1 godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę

Emcia Pichci
Wędzone żeberka z fasolą 162

wędzonych żeberek*, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić(...)wody z gotowania nie wylewać) następnie obrać ziarna fasoli z łupiny. Obraną fasolę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą z gotowania fasoli i dogotować fasolę do pożądanej miękkości. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki (tak, aby każdy kawałek zawierał 2-3 żebra), włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, ząbki czosnku, zalać wodą (tylko aby przykryła mięso) i gotować

królestwo garów
Fasolka po bretońsku 241

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe z  fasolą. Do tego koniecznie wędzony boczek i cienka kiełbasa oraz dużo majeranku. składniki: 400 g fasoli, u mnie duży Jaś ok 3,5 l wody 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g surowego boczku wędzonego ze skórą 250 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 kopiasta(...)łyżka mąki pszennej Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odlać wodę, a fasolę przełożyć do garnka. Wlać wodę ok 3,5 l, dodać majeranek i liście laurowe i zagotować.  Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka.  W międzyczasie pokroić boczek w drobną kotkę. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli

Monia miesza i gotuje
Fasolka po bretońsku 201

Fasolka po bretońsku. Chodziła za mną tygodniami! Fasolka nie byle jaka, dostałam ją od Honoratki ,podczas ostatnich odwiedzin. Region , z którego pochodzi fasola, jest słynny z tego typu fasoli , a ja jestem dumna, że fasola jest aromatyczna, wielka i pierwszorzędnej jakości ! Składniki pół kg fasoli Piekny Jaś liśc laurowy ziele angielskie, 3 ziarenka kiełbasa ile chcemy wędzonego boczku ile chcemy(...)kilka ząbków czosnku, zgnieć je 3 duże cebule puszka pomidorów krojonych sól, pieprz z młynka, masło olej do smażenia łyżka mąki można dodać majeranek Namocz fasolę ,najlepiej na noc. Na drugi dzień usuń wodę i przepłucz raz jeszcze fasolę. Dlaczego? Moczenie powoduje, że trójcukry , których nam nie trzeba, rozkładają się.Nigdy nie gotujmy zatem strączkowych w wodzie, w której się

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet z Fasoli Mung 172

moich kręgach ta fasola jest jeszcze mało popularna. Zwykle jak wymawiam jej nazwę wszyscy patrzą na mnie tak jakbym mówiła w obcym języku. W sumie to moje pierwsze doświadczenie z tą fasolą. Mile mnie zaskoczyła zarówno smakiem jak i łatwością przygotowania. Dodatkowym jej plusem jest fakt, że ta fasola jest jedną z najzdrowszych fasoli. Dobrze wpływa na układ sercowy, naczyniowy(...)Zabieramy się za pasztet!  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 250 g fasoli mung  Skworcu 3 małe marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz majeranek chili natka pietruszki olej

Blondynka Gotuje
Wegańskie ZUPY - POMIDOROWA - FASOLOWA - ekspresowe :) 171

inne takie... ale dziś postanowiłam zaprezentować nasze zupy najukochańsze - POMIDOROWE, EKSPRESOWE - 2 wersje, w zależności od... No właśnie, w zależności od tego, co akurat robię. Zawsze, kiedy gotuję fasolę na  "smalec" , gotuję od razu podwójną ilość, żeby nie marnować tej całej nocy moczenia i potem 2 godzin gotowania fasoli... Z połowy robi się smalec a z połowy - ZUPA FASOLOWA(...)POMIDOROWA :) Zakładając, że mam już za sobą etap moczenia i gotowania fasoli, część fasoli przeznaczoną na obiad zalewam kartonem lub dwoma 100% soku pomidorowego (w zależności od ilości fasoli - czasem się zaszaleje i wtedy potrzeba 2 kartonów :)), stawiam na średnim ogniu, dosypuję pół łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli, pół łyżeczki pieprzu (niezbyt ostro u mnie ze względu na małe dzieci

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wstęp do feijoady.... 150

Jeśli smaki Brazylii to oczywiście feijoada, ale na przepis jeszcze przyjdzie czas. To co dzisiaj zaprezentujemy to Feijão tradicional , czyli fasola przygotowana w sposób tradycyjny, goszcząca na stole w rodzinie Brasileiro tak często jak w rodzinie Polonesy - pierogi lub schabowy. Podstawowy składnik potrawy to fasola czarna , którą możemy dostać bez problemu w sklepach z zdrową żywnością, sklepach z produktami(...)różnych stron świata  a także niekiedy w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością. Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na  30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-). Poza fasolą potrzebujemy: - 1 czerwoną paprykę - garść świeżej kolendry - 2 czerwone małe cebule - koncentrat pomidorowy - olej - kumin - 2 kostki rosołowe - liście laurowe

Smaki Brazylii
Czarna fasolka ze śliwkami i żurawiną 234

Czarna fasola brzmi absurdalnie? Jako że króluje u nas fasola "Piękny jaś" nie zaprzątamy sobie głowy egzotycznymi odmianami. Tracimy wiele, bo czarna fasolka to kopalnia żelaza i witamin z grupy B, wystarczy dodać witaminę C i żelazo wchłonie się trzykrotnie lepiej. Czarną fasolę znajdziemy w meksykańskich smakołykach. My natomiast zrobimy bombę odżywczą o inspirującym słodkim smaku w towarzystwie owocu kaki(...)zapraszam! Czas przygotowania ok. 1 godzina Składniki dla 2 osób: 300g. namoczonej wcześniej fasoli czarnej 100g. śliwki kalifornijskiej suszonej 50g. żurawiny suszonej sok z 1/4 limonki  ksylitol lub cukier do smaku masło 30g. 1 owoc kaki Przygotowanie: 1/ Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotujemy do miękkości, wody z gotującą się fasolą nie solimy, solimy ją przed końcem gotowania

Kuchnia PROzdrowotna
Czekoladowe ciasto fasolowe (light) 210

świetny przepis na zaspokojenie głodu na czekoladę bez wyrzutów sumienia (które mogą pojawić się np. po Tłustym Czwartku). ;) Ciasto nie zawiera mąki. Bazą ciasta jest fasola (użyłam czerwonej fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy(...)cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); PRZEPIS /inspiracja: DS/ Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: 4 5 - 50 min. Ciasto /keksówka/ puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem) 3 jaja 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego 4-5 łyżek kakao 5 łyżek cukru brązowego 1 łyżka syropu z agawy garść suszonych moreli garść suszonych śliwek

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sałatka z figą i czerwoną fasolą. Sezonowa pyszność na jesień :) Dlaczego warto jeść figi? 40

warzywa kryją w sobie najwięcej witamin i składników mineralnych. Po figi warto sięgać z wielu powodów, o czym także dowiecie się z tego wpisu. Sałatka z figą i czerwona fasolą. Serdecznie zachęcam do wypróbowania! Sałatka z figą i czerwoną fasolą Dlaczego warto jeść figi? Figi to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale także wartościowy składnik diety, który może(...)niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu; znajdziemy w nich także potas, magnez, wapń, żelazo i miedź , które wspierają zdrowie kości, mięśni oraz układu nerwowego. Sałatka z figą i czerwoną fasolą – składniki (4 porcje): 2 garście rukoli, puszka czerwonej fasoli (255g masa netto po odsączeniu), 4 świeże figi, 2 łyżki nasion słonecznika, 100g sera feta, dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek

Natka Pietruszki
Ful 57

Pamiętam swoje zdziwienie podczas pierwszego śniadania, które jadłam w Londynie, gdy podano mi gotowaną fasolkę. Od tamtego czasu minęło 8 lat, ale wciąż fasola nie pasuje mi na początek dnia. Okazuje się, że te nasiona podaje się na śniadania w innej części globu. Dziś zapraszam po przepis na ful, wegański gulasz z Kuwejtu. Nie mylić z pastą z bobu serwowaną(...)jest ulubionym daniem śniadaniowym ambasadora Kuwejtu w Polsce. Ful warto przygotować dzień przed jego podaniem, by smaki się przegryzły. Składniki (na 2-3 porcje):  🥘 200 ml suchej kolorowej fasoli  🥘 4 duże pomidory  🥘 chili  🥘 pół łyżeczki mielonej kozieradki  🥘 pół łyżeczki mielonego kminku  🥘 szczypta cynamonu  🥘 2 łyżki oleju do smażenia  🥘 sól  🥘 pieprz

Weekendy w domu i ogrodzie
Warzywna jajecznica z białą fasolą. Danie proste, sycące i z niskim IG. Idealne dla cukrzyków. 74

prawdziwą bombą witaminową, w dodatku dość tanią i dostępną niemalże wszędzie. Dzisiaj mam dla Was połączenie idealne! Z kilku składników, jakie miałam pod ręką powstała warzywna jajecznica z białą fasolą. Jajka, pełne błonnika warzywa i sycąca biała fasola będąca źródłem białka pochodzenia roślinnego. Danie jest genialne w smaku, sycące, w sam raz jako pyszne śniadanie, która doda Wam energii(...)długi czas. Serdecznie zachęcam do wypróbowania! Najpierw zerknijcie jeszcze, dlaczego warto jeść strączki. O tym przeczytacie tutaj . Warzywna jajecznica z białą fasolą Składniki (2 porcje): 250g białej fasoli konserwowej (masa netto), 1 zielona papryka, 1 biała cebulka, duży pomidor, 2 jajka, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki i oregano, łyżka koncentratu pomidorowego. Sposób przygotowania Najpierw pokrój

Natka Pietruszki