ekologicznych nasion, to nie będziemy musieli się martwić. Ważne, żeby nasiona pochodziły z zaufanego źródła. Ponieważ kupuję wszystko w internecie kiełkownicę do kiełków, kaszę niepaloną do skiełkowania i fasolę kupiłam w biogo.pl, to bardzo dobrze zaopatrzony internetowy sklep ekologiczny, gdzie jest prawie wszystko, co nam się zamarzy na wiosnę. Pierwszą rzeczą jaką posadziłam w nowej kiełkownicy były kiełki… kaszy(...)niepalona ekologiczna kasza gryczana,bo palona nie wyrośnie a zwykła może nie być taka zdrowa. Co można zrobić z taką skiełkowaną gryką? Polecam sałatkę, do której dodałam też pyszną fasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy – odsączonej połowa papryki czerwonej oczyszczonej
Ugotowane pozamiataneUKRAIŃSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLĄ Jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony po Ukraińsku - przepis krok po kroku. Prawdziwy ukraiński barszcz czerwony to coś więcej niż tylko zupa, jest jak danie jednogarnkowe no i jak każde danie powszechnie gotowane ma niezliczoną liczbę wersji. I tak, w zależności od regionu trochę inaczej gotuje się go w kuchniach kijowskich, połtawskich, w Odessie(...)Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z warzyw : marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz buraków (aby oszczędzić
Moja Książka KucharskaPasta z białej fasoli i czosnku oraz salsa z chili kolendry i pomidorów Jeśli szukacie nowych smaków to być może(...)zakochacie się w paście z białej fasoli z pieczonym czosnkiem i szybkiej salsie. Pasta z białej fasoli z pieczonym czosnkiem 1/2 szklanki białej fasoli 1 główka czosnku 1 gałązka rozmarynu 4 gałązki tymianku 1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka majeranku sól, czarny pieprz, płatki chili, przyprawa chili, tymianek w proszku. Fasole namoczyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpożywne zupy albo jednogarnkowce. Gotowana kapusta na różne sposoby to jeden z moich częstych patentów. Robię ją zawsze w sosie pomidorowym z koperkiem, czasem dodaję do niej mięso, czasem fasolę. To idealne danie na takie weekendowe gotowanie z myślą o tygodniu – bo wrzuca się wszystko do gara i całość sama się robi ( a w tym czasie można się zająć(...)wiadomo, że kapusta najlepiej smakuje 1-2 dni po ugotowaniu aż całość się przegryzie. Podaję przepis na full wersję, która zawiera cielęcinę (idealnie tu się sprawdzą giczki cielęce) i fasolę jaś. To jeszcze takie zimowe, ciężkie gotowanie ale ta wiosna jakoś nie może się rozkręcić. Dziś rano w drodze do pracy zmarzłam na kość – więc taka kapusta z fasolą
Cooking for Emilyciasto z fasoli brzmi ekstremalnie ? Z pewnością nie bardziej niż ciasto z kiszoną kapustą...bo i o takowym słyszały moje uszy, a i język smakował... Jeśli nie straszne Wam kulinarne eksperymenty, zapraszam zatem po przepis na czekoladowe ciasto z fasoli. Ciasto wygląda niemalże identycznie jak klasyczne brownie, ale czy smakuje jak brownie ? No nie zupełnie, bo czekolada jest czekoladą(...)zastąpi. Porcja prawdziwego czekoladowego brownie to inny poziom smaku aniżeli brownie z fasoli. Ale, ale...ja wcale nie powiedziałam, że to ciasto jest be i fuj. Absolutnie, co to, to nie. Ciasto fasolowe zaskoczyło mnie, niemalże tak samo jak zima drogowców. Miałam obawy, miałam wątpliwości, a moje łapki nieśmiało zmierzały z kawałkiem ciasta w kierunku ust. Wszystko zniknęło, gdy pierwszy
kolorowotorcikowoPieczona fasola po bułgarsku Moje pierwsze skojarzenie z Bułgarią to zawsze Съединението прави силата… Z jakiegoś powodu hasło to zapadło w mojej pamięci. Widnieje ono na Bułgarskim godle i oznacza „Jedność daje siłę”. Dzisiaj proponuję Wam pozyskać siłę z jedności fasoli z marchewką, pomidorem i papryką. Jest konkretnie, jest pikantnie, jest moc. Pieczona fasola po bułgarsku może stanowić samodzielne danie(...)można ją też podać z mięsem, np. z filetem z grilla, albo z klopsem. Przepis znalazłam na bardzo fajnym blogu Podróże kulinarne . Pieczona fasola po bułgarsku Składniki: 500 g białej fasoli (u mnie „Piękny Jaś") 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 marchewki, pokrojone w słupki 1 papryka pokrojona w paski 1 papryczka chilli, drobno posiekana 1 łyżeczka dżodżenu (mięty kędzierzawej
Trzeci talerzDziś pośpiesznie opiszę Wam smarowidełko do chleba które wyglądem przypomina smalec a jest niczym innym tylko pastą z białej fasoli z ziołami. Oczywiscie możecie użyć innej fasoli lecz biała wygląda ślicznie na kromeczce świeżego chleba czy bułeczki ! Nie muszę chyba dodawać że smalec taki jest źródłem białka roślinnego ! Smalec wegetariański 20 dag białej fasoli 1 łyżka masła sól(...)pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich (lub innych) Fasolę namocz. Po pół godzinie wylej wodę i pozostaw fasolę w wodzie na noc. Gotuj fasolę do miękkości. Pod koniec gotowania wodę posól i dodaj zioła. Wyjmij fasolę i przełóż do miski blendera. Dodaj łyżkę masła i podlej wodą z gotowania do połowy objetości fasoli. Pomieszaj fasolkę by masło się
Gotuj Sam!roku na Wigilijnym stole zagościła sałatka z fasoli i śledzia. Polecam serdecznie tą niecodzienną mieszankę wszystkim miłośnikom fasoli lub śledzia ;-) Sałatka z fasoli i śledzia SAŁATKA Z FASOLI I ŚLEDZIA 2 puszki czerwonej fasoli 2 solone filety śledziowe (wcześniej wymoczone) 2 kiszone ogórki 3 szalotki 2 gotowane ziemniaki 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany natka pietruszki pieprz Fasolę odsączamy(...)wsypujemy do miski. Ogórki, ziemniaki i śledzia drobno kroimy i dodajemy do fasoli. Szalotki siekamy w drobną kostkę i dosypujemy do miski - wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy majonezem, śmietaną i pieprzem. Na koniec drobno siekamy natkę pietruszki i mieszamy z sałatką. Sałatka z fasoli i śledzia SMACZNEGO
peggiwkuchniTroszkę poczytaliśmy na temat fasoli adzuki. Daria Łdocha świetnie rozpisuje się na jej temat. Fasola wzmacnia funkcje nerek. Posiada silne właściwości odtruwające. Stosowana jest do usunięcia nadmiernej wilgotności w organizmie. Wywar z gotowanej fasoli, 100 ml dziennie, stanowi idealny środek na zapalenie nerek . Skworcu wie, co dobre. Składniki 1 szklanka ugotowanej fasoli adzuki 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)wędzonych frankfurterek 1 szczypta kozieradki 1 szczypta mielonej czerwonej papryki 1 szczypta wędzonej mielonej papryki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolę moczymy przez 12 godzin. Odsączamy. Przez godzinę (w proporcji 1:5- jedna część fasoli, 5 części wody) gotujemy, wywar zlewamy, fasolę ponownie zalewamy i gotujemy do jej miękkości. Odsączamy
R'n'G KitchenPrzyznać się - kto lubi fasolkę po bretońsku? :D JA! Niestety, fasolka przygotowana z rąk Mamy często jest bardzo kaloryczna, tłusta i przez to bardziej ciężko strawna :( A przecież fasola sama w sobie jest bardzo zdrowa! Zawiera dużo białka, węglowodanów, błonnika. Jest źródłem wielu minerałów i witamin. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym. Jej spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania miażdżycy(...)przez ONZ międzynarodowym rokiem roślin strączkowych! Zachęcam - spożywajcie strączki! Fasolka przygotowana przeze mnie jest dietetyczna, odtłuszczona, pełna warzyw i przypraw. Jest bardziej lekkostrawna, dzięki odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej wersji i część zapasteryzować w słoikach i zjeść, kiedy
Zdrowie na języku :Pwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej." (Wikipedia) 500g fasoli "Jaś" (*) 200g wędzonego boczku 250g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki(...)majeranku ostra papryka w proszku olej sól, pieprz Opcjonalnie: cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki Fasolę namoczyć (najlepiej na całą noc; wody powinno być 2 razy więcej niż fasoli). Po tym czasie wodę zlać i nalać świeżej. Fasolę z listkami laurowymi i zielem angielskim gotować na małym ogniu (do miękkości). Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso
Di gotujechoć zupy wszelakie lubimy bardzo. W okresie jesienno- zimowym królowała zawsze grochówka , od ubiegłego roku fasolówka z grochówką bywają zamiennie. Choć podobnie przygotowywane, to w smaku różnią się bardzo (fasola nadaje zupie lekko słodkawy posmak), niemniej obydwie są przepyszne. Bardzo pożywne, idealne na jesienny i zimowy obiad. Zarówno fasolówkę jak i grochówkę przygotowuję zawsze w szybkowarze- skraca czas gotowania(...)skróciłam czas przygotowywania (nie podsmażałam boczku). Jedna i druga wersja jest przepyszna. By nie było nudy, lubię kombinować ze składnikami. No i od jakiegoś czasu dodaję trzy różne rodzaje fasoli: duży Jaś, Jaś karłowy i fasolę białą drobną. To nadaje chyba jeszcze lepszego smaczku Musimy tylko pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli. Ja przepłukuję fasolę na sicie pod bieżącą wodą, następnie
Smaczne Zdrowemój debiut! Fasolka wyszła fantastyczna! Składniki na 4 porcje. Składniki: 250 g fasoli piękny jaś 200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej) 200 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony pieprz(...)puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego Przepis: Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc. Następnego dnia odsączamy fasolę, umieszczamy ją w sporym garnku, zalewamy ją ponownie zimną wodą do ok. 2 cm ponad fasolę. Do wody dodajemy cząber, majeranek i kawałek wędzonego boczku - fasolę gotujemy przez ok. 1 godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę
Emcia Pichciwędzonych żeberek*, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić(...)wody z gotowania nie wylewać) następnie obrać ziarna fasoli z łupiny. Obraną fasolę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą z gotowania fasoli i dogotować fasolę do pożądanej miękkości. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki (tak, aby każdy kawałek zawierał 2-3 żebra), włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, ząbki czosnku, zalać wodą (tylko aby przykryła mięso) i gotować
królestwo garówPyszne i sycące danie jednogarnkowe z fasolą. Do tego koniecznie wędzony boczek i cienka kiełbasa oraz dużo majeranku. składniki: 400 g fasoli, u mnie duży Jaś ok 3,5 l wody 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g surowego boczku wędzonego ze skórą 250 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 kopiasta(...)łyżka mąki pszennej Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odlać wodę, a fasolę przełożyć do garnka. Wlać wodę ok 3,5 l, dodać majeranek i liście laurowe i zagotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka. W międzyczasie pokroić boczek w drobną kotkę. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli
Monia miesza i gotuje