Sycąca, rozgrzewajaca, gesta zupa z warzyw i fasoli to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Zupa ta nazywana również chlebową to tradycyjne danie kuchni toskańskiej. Dużo warzyw, pożwna fasola i namoczony , czerstwy chleb lub podpieczony na czosnkowej oliwie to podstawowe jej składniki . Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień , kiedy wszystkie jej smaki(...)dziś w róznych kompozycjach smakowych, podawana w eleganckich miseczkach, jest potrawą niezwykle miłą dla oka i oczywiście dla podniebienia. Składniki: ok.250 g białej fasoli cannellini /suszona ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero ok.200 g liści botwinki/bietola , można zastąpić jarmużem 1 cebula mały kawałek pora 2 marchewki 2 łodyżki selera
Zakamarki mojej kuchniDzisiaj czas na przepis na feijão tropeiro, co w wiernym tłumaczeniu z portugalskiego na polski znaczy fasola poganiaczy. Korzenie tej potrawy sięgają czasów jeszcze XIX wieku. Brazylia tego okresu to nie tylko Niewolnica Isaura i Zły Leoncio, to też epoka poganiaczy bydła przemierzających na koniach przez prerie, takich Kowbojów jak z Dzikiego Zachodu. Jako że Brazylia nie należy do małych(...)będzie do przygotowania (nie każdy miał takie zdolności kulinarne jak Brasileiro). Tak więc prawdziwy brazylijski kowboj zawsze więc miał przy sobie carne seco (wysuszone na słońcu solone mięso) oraz fasolę w sakiewce. Jak kowboj zatrzymywał się na postoju, rozpalał ognisko, wrzucał do rondelka/garnka trochę mięsa i fasolę, a po pół godzinie potrawa już była gotowa. W późniejszym czasie potrawa lekko
Smaki BrazyliiBarszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 3 litry wody; Pieprz ziołowy; Sól. Sposób przygotowania: Fasolę namoczyć (tj. zalać zimną wodą, tak aby zakryła fasolę) przez około 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler
Gospodyni MiejskaMój mąż uwielbia taką fasolkę, dlatego bardzo często ją robię Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: fasola Jaś 250 g koncentrat pomidorowy 1 słoiczek kość wieprzowa 300 g kiełbasa cienka 500 g boczek wędzony 250 g cebula 2 szt majeranek do smaku sól pieprz wegeta PRZYGOTOWANIE: Fasolę myjemy, moczymy dzień wcześniej. Następnego dnia, gotujemy fasolę w tej samej wodzie co się moczyła(...)zagotuję się fasola dodajemy opłukaną kość wieprzową i dalej gotujemy. Boczek przesmażamy lekko na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy. Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do fasoli gotujemy. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do fasoli. Gdy fasola jest miękka wyjmujemy kośći ,oddzielamy mięso od kości. Mięso dodać do fasolki. Dodajemy koncentrat i przyprawy mieszamy gotując
Kuchnia DanusiTosty z fasolą i jajkiem sadzonym To pomysł na przepyszne śniadanie , lunch lub kolację. Wegetariański posiłek, który przygotujecie w kilka chwil. Pełnowartościowy i sycący. Idealny również na postne, bezmięsne dni. Potrzebujecie dobrego pieczywa. Ja wybrałam własnoręcznie upieczony poprzedniego wieczoru chleb pszenno – żytni z ziarnami. Ulubione fasoli ugotowanej (lub z puszki), dobrej jakościowo i smacznej oliwy. Ulubionej mieszanki przyprawowej(...)mnie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, świeżo mielony pieprz czarny. Potrzebne będą też jajka i kiełki – wybrałam lucerny oraz rzodkiewki. PRZEPIS NA TOSTY Z FASOLĄ I JAJKIEM SADZONYM Składniki: 4 kromki chleba pszenno – żytniego 1 ząbek czosnku 1 szklanka ugotowanej fasoli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią pieprz świeżo
Dorota SmakujePikantna, dymna, mocno aromatyczna i ekspresowa do zrobienia. Czarna fasola na sposób meksykański. Świetnie sprawdzi się do burrito zrobionych na domowych tortillach – ta porcja wystarcza na ok. 6 sztuk. Fasolę powinno uzupełnić pokrojone w plasterki awokado albo szybkie guacamole , miękki ser, mieszanka ciętych sałat, świeże pomidory i papryka. W wersji mięsnej, jako dodatek do tak przygotowanej fasoli, sprawdzi się szarpana(...)idealna do domowych tacos – uzupełnijcie je podobnymi świeżymi składnikami jak tortille. Jako dodatek dobrze zagra w zestawie z wołowiną, tak jak TUTAJ , albo z pieczoną piersią kurczaka . Czym zaostrzyć fasolę po meksykańsku? Najszybszy sposób to płatki chili – dostępne o każdej porze roku. Jeśli ich używacie, konieczny będzie też dodatek wędzonej papryki która nadaje całości dymy, wręcz mięsny aromat i mocny
Karo in the KitchenHamburgery z boczniaków to najlepsze hamurgery wegetariańskie jakie dotąd jedliśmy. I nie tylko wegetariańskie. Grzybowe burgery z kaszą gryczaną i czerwoną fasolą są mięsiste, solidne, wyraziste w smaku. No po prostu kawał dobrego hamburgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 burgery Boczniaki – samo zdrowie Na punkcie tych grzybów Pipin Took i Meriadoc Brandybuck, towarzysze Froda(...)Pierścienia mieli kompletnego bzika. Kiedy tylko zobaczyli rosnące na pniu boczniaki natychmiast rzucali się do zbierania. Wiedzieli co dobre. Gdyby spróbowali przepisu na hamburgery z boczniaków kaszy gryczanej i fasoli wyprawa do Mordoru pewnie w ogóle nie doszłaby do skutku, bo towarzystwo nie chciałoby się ruszyć z miejsca, tylko smażyć grzybowe kotlety. Boczniaki, choć nie pachną jak grzyby leśne, biją
Niedzielny kucharzwystarczy podsmażyć boczek z ulubioną kiełbaską i wymieszać. Ja zazwyczaj tak robię- jednego dnia serwuję w wersji wege, a drugiego- dla urozmaicenia- z mięskiem. Bardzo istotnym elementem jest gotowanie fasoli- pamiętajcie: fasolę moczymy w wodzie około 8 godzin -odlewamy- zalewamy świeżą wodą- pierwsze 10 minut gotujemy bez przykrycia- solimy przed samym końcem gotowania. * świeże pomidory- 600 g * fasola biała drobna(...)czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 4 szt. * koncentrat pomidorowy- 1 łyżka * majeranek- 2 łyżki * papryka wędzona- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą (takie same proporcje) i doprowadzić do wrzenia. Pierwsze 10 minut gotować na średnim ogniu
Kraina Miodem Płynącabretońsku. Fasolki nie gotuję na wywarze z mięsa. Dodaję później do niej tyle podsmażonego, że mięsa już naprawdę wystarczy. Załóżmy, że mamy opakowanie 400 g. Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę do pracy - z samego rana. Jak już napęcznieje wrzucam do garnka(...)się moczyła i dolewam, jeśli jest taka konieczność. Powolutku się gotuje. W tym czasie zajmuję się krojeniem mięsa i kiełbasy. Podsmażam i jak najszybciej wrzucam do gotującej się fasoli, żeby jak najbardziej przeszła smakiem mięsa. Wspomnę, że jak odkrawam skórę od boczku, wrzucam ją do potrawy. Dodaje to troszkę kleju. Pod koniec gotowania przed dodaniem pomidorów, wyciągam ją. Oczywiście
Pieprzyć z FantazjąBłyskawiczna fasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku na szybko. Ekspresowa fasolka po bretońsku. Te trzy nazwy określają moją wersję tego popularnego dania. Fasolka po bretońsku ma w składzie fasolę, kiełbasę, boczek i pyszny sos pomidorowy. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Gorąca fasola z boczkiem i kiełbasą idealnie rozgrzewa w zimowe dni. To proste jednogarnkowe danie, czyli(...)eintopf to moja propozycja na pyszny i tani obiad. Obok bigosu fasolka po bretońsku to jedno z naszych ulubionych zimowych dań. Oryginalny przepis na fasolkę po bretońsku wykorzystuje suszoną fasolę Jaś, taką wersję przygotowuje Piotrek, jego przepis zakłada namoczenie dzień wcześniej suchej fasoli Jaś. Moja błyskawiczna fasolka po bretońsku ma w składzie już ugotowaną fasolkę z puszki wraz z zalewą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlasyk, ale jaki dobry Składniki: fasola „Piękny Jaś” (ja użyłam około 400 g) 2 laski kiełbasy (ja dodałam kiełbasę z Sokołowa z babcinek spiżarni) 1 cebula 1 puszka pomidorów pokrojonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duży, lub 2 mniejsze ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki suszonego majeranku olej Fasolę wkładam do garnka(...)zalewam wodą tak by woda zakryła fasolę w całości i by dodatkowo było jeszcze około 3 cm wody nad poziom fasoli, dodaję 1 łyżeczkę soli. Odstawiam fasolę na noc by się namoczyła – fasola wypije wodę. Następnego dnia fasolę odcedzam i przekładam do nowego garnka, zalewam wodą, dodaję 3 ziela angielskie i 2 listki laurowe, gotuję przez 1,5 godziny
MojaQchnia.plDomowe wegetariańskie burgery, które możecie podać w bułce z ulubionymi dodatkami lub potraktować, jak kotlety i zjeść z kaszą lub ziemniakami i surówką. Zrobiłam je z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów i doprawiłam tak, by były aromatyczne i pyszne:) Uważam, że mozzarella to bardzo fajny dodatek do takich wegetariańskich kotletów. Dzięki niej są one bardziej zwarte, łatwo się formują(...)rozpadają. Choć częściej robię kotlety z cieciorki lub fasolki cannellini, tu wybrałam czerwoną fasolę, bo jej smak najlepiej współgra według mnie z suszonymi pomidorami. Fasola jest z puszki, masę na burgery zmiksujecie w robocie kuchennym dosłownie w kilka chwil, możecie się więc zabrać za burgery nawet po powrocie z pracy. Lubię je jeść w bułce ze świeżymi warzywami i sosem
Chilli Czosnek i OliwaFasola to wyjątkowo wszechstronny strączek, z którego można zrobić prawie wszystko. W internecie znajdziemy pasty, ciasta, a nawet lody bazujące na fasoli. Ja postanowiłam wykorzystać ją w bardziej tradycyjny sposób. Niedawno miałam wielką ochotę na burgery, dlatego to właśnie one będą bohaterem tego postu. Burgery pojawiły się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą były te z marynowanej(...)marchewki , a drugą te zrobione z ciecierzycy . Dziś przyszedł czas, aby do tego grona dołączyły bezglutenowe burgery zrobione z czarnej fasoli. BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI Składniki: 1 puszka czarnej fasoli 1 duża czerwona cebula 6 małych pieczarek lub 3 duże 130 g ugotowanego ryżu (50 g suchego) * 3 łyżki mąki ryżowej** 2 łyżki płatków drożdżowych
wegujemyKolejny zdrowy, tym razem bezglutenowy przepis...Fasolowe brownie to ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. I jak nazwa mówi, głównym składnikiem jest fasola. Ciasto wcale nie jest wytrawne, a słodkie. Dziwne, prawda? Też tak na początku pomyślałam... Robi się go błyskawicznie-wszystkie składniki miksujemy i gotowe 😉 Na pewno wyjdzie każdemu - nie może się nie udać! Przepis został trochę(...)brownie ciasto jest wilgotne, ale bardziej puszyste i delikatne w smaku od tradycyjnego przepisu. Według mnie dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc nie zrażajcie się tą nazwą
Kuchnia MagdaLenyFasolka po bretońsku to świetny dodatek do diety bezmlecznej, gdyż w fasola zawiera dużo łatwo przyswajalnego wapnia i magnezu. Choć nie należy ona do najbardziej lekkostrawnych dań, dodatek dużej ilości majeranku powinien ułatwić trawienie. Podczas karmienia piersią w pierwszych miesiącach życia dziecka dobrze jest wstrzymać się z jedzeniem fasolki. Niektóre maluchy źle reagują na tak mocno wzdymające potrawy. pół kilograma(...)suchej fasoli 2 cebule 4 kiełbasy* 40 dag boczku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku 4 czubate łyżki majeranku 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pieprz sól natka pietruszki Pół kilograma suchej fasoli zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, w której moczyła się fasola. Do garnka wlewamy
Dieta bez mleka