poprzednim poście z przepisem na fasolkę po bretońsku pisałam, że zwykle jak gotuję fasolę to gotuję jej więcej, żeby wykorzystać ją do innych dań - zup czy sałatek. Nadwyżkę z przygotowywania fasolki po bretońsku wykorzytałam do zrobienia zupy. To była klasyczna zupa "co sie nawinie" - miałam fasolkę, dodałam suszone grzyby i kaszę gryczaną i zaprawiłam koncentratem pomidorowym. Wyszła gęsta(...)pożywna zupa i wszystko do siebie dobrze pasowało. Oczywiście możecie przygotować tę zupę niezależnie od innych dań, ugotować fasolę specjalnie do tego dania lub użyć fasoli z puszki - co przyspieszy cały proces. Zupa fasolowa z grzybami i kaszą Składniki: 250 g fasoli suchej (albo 3 puszki fasoli w zalewie) dwie garście grzybów suszonych 2 łyżki oleju 1 cebula
Smaczny zeszytsmaku solą i pieprzem. Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 32 Białko: 0,6 g Tłuszcz: 2,27 g Węglowodany: 2,9 g Pomysł nr. 3: wegańska pasta z białej fasoli (hummus z fasoli) Inaczej zwana „wegańskim smalcem” lub po prostu „fasolowym hummusem”, czyli takim dla dbających o linię. Mimo, że to smalec-fit, to tak samo dobrze smakuje na pajdzie(...)text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=284296&channelId=31230&partnerId=18607&graphicId=2561&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Składniki puszka białej fasoli lub 150 g suchej fasoli Jaś nieduża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cząbru 2 gałązki świeżego tymianku pół łyżeczki majeranku sól, pieprz
Analiza Smakumogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj. Majonez na kanapki, wegański, bez jajek, bezglutenowy, podawajcie go jak chcecie, jest oryginalny w smaku, pyszny! Do mojego majonezu z fasoli wykorzystałam fasolę białą aksamitną JAMAR , idealnie spełniła swoje zadania i gra główną rolę w moim majonezie! Składniki: fasola biała aksamitna z puszki 400 g (po odsączeniu 220 g) Jamar(...)może być z winogron 2 łyżeczki ostrej musztardy opcjonalnie: 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny – ja dziś pominęłam sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do blendera przekładam fasolę (nie odsączam jej z zalewy), dodaję resztę składników oprócz oleju (ten będzie dodany na końcu) . Miksuję składniki na gładką masę. Gdy masa z fasoli jest już gładka to dolewam powoli
Zasmakuj KuchniFasola adzuki jest popularną rośliną uprawianą w krajach azjatyckich. Bogata w białko aminokwasy, żelazo i wapń. W wyglądzie jest podobna do znanej nam czerwonej fasoli, ale jej ziarenka są mniejsze. Fasola adzuki, a właściwie zrobiona z niej pasta, jest istotnym składnikiem słodyczy w zarówno kuchni chińskiej, jak i japońskiej i koreańskiej. W polskim domu dobrze sprawuje się w funkcji smarowidła(...)pieczywa i nadzienia do naleśników Przepisy na azjatyckie smakołyki z jej zastosowaniem już wkrótce, a dziś o tym jak taką pastę przyrządzić. Składniki: 1 szklanka suchej fasoli adzuki 3 szklanki wody 1/2 – 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii syrop z agawy lub klonowy (do smaku, opcjonalnie) Wykonanie: Fasolę wysypujemy na sitko i dokładnie przepłukujemy. Do garnka wsypujemy
Lamarida.plKiedyś oglądając Dzień Dobry TVN, gdzie gościem Mikołaja Reja była pani (nazwiska niestety nie pamiętam), ekspertka od dań z fasoli, dowiedziałam się bardzo ciekawej rzeczy, a mianowicie wszyscy którzy moczą fasolę kilka lub kilkanaście godzin przed jej gotowaniem (ja tak robiłam cale życie...) popełniają poważny błąd. Wywiad był bardzo ciekawy, pani widać obeznana w temacie, wydała nawet książkę o potrawach(...)fasoli, długo więc nie trzeba było mnie namawiać i tak już od ponad roku, ja również nie moczę fasoli... Po prostu w dniu gotowania zupy, przelewam tylko fasolę na sicie pod bieżącą wodą i od razu do gara. Fakt taka fasola gotuje się dłużej, ja w szybkowarze gotuję zupę ponad 3h, ale w smaku jest nieporównywalna i co bardzo istotne
Smaczne ZdroweŚledzie a’la Matjas ze smażonymi warzywami i gotowaną dużą fasolą Jaś. Przepyszne zestawienie śledzia z dość nieoczekiwanymi dodatkami. Zamiast tradycyjnego śledzika z cebulą w oleju, polecam takiego w nieco innym, bardziej nowoczesnym wydaniu. 1/2 szklanki 100% oleju rzepakowego Wielkopolskiego 6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas 150 g fasoli Jaś 1 duża cebula 1 duża marchewka(...)pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz. Świeżą fasolę gotujemy krócej i bez potrzeby moczenia. W połowie
https:KKuchniaMniamNiezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze danie uzyskacie namaczając wcześniej fasolę w wodzie. Musicie jednak pamietać, że fasola musi leżeć w wodzie co najmniej przez całą noc. To chyba tyle tytułem wstępu, najwyższa pora na przepis… Domowa fasolka(...)bretońsku – składniki 400-500g fasoli 250 g wędzonego boczku 500g kiełbasy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pomidory w puszce 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki majeranku liść laurowy 3-4 ziela angielskie olej do smażenia Domowa fasolka po bretońsku – przepis Fasolę zostawiamy na całą noc namoczoną w wodzie. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy ok. 1 l wody
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Delikatne i miękkie klopsiki przygotowane z białej fasoli podane z warzywnym sosem. Smaczne i wegetariańskie danie, które pomimo tego, że przygotowane bez mięsa jest bardzo sycące. Klopsiki smakują idealnie z sosem przygotowanym ze świeżych, wakacyjnych warzyw. KLOPSIKI Z FASOLI: 400 g fasoli biały jaś 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki otrębów owsianych 1/4 szklanki mąki pszennej(...)pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1 łyżeczka octu balsamicznego natka pietruszki sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy olej rzepakowy do smażenia Fasolę zalać zimną wodą w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka
https:KKuchniaMniambretońsku i robię ją na różne sposoby. Tym razem jako dodatek posłużyła mi ciecierzyca. Danie wyszło pyszne i myślę, że równie dobrze można by zrobić to danie zastępując zupełnie fasolę ciecierzycą. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli "jaś" 250 g ciecierzycy 1 duża cebula 550 g kiełbasy śląskiej 400 g wędzonego boczku 1 łyżka margaryny 7 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)laurowe 1 puszka pomidorów krojonych 220 g koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki mąki pszennej np. Wrocławskiej 2 łyżeczki sody pieprz, przyprawa do dań z fasoli WYKONANIE Dzień wcześniej. Fasolę wsypać do dużego garnka, zalać wodą i zostawić na całą noc. Ciecierzycę również umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę sody i zostawić na całą noc. W dzień przygotowywania
Passions hobbies lifeLekkie i pożywne, bezglutenowe danie, które zaspokoi dziką ochotę na spaghetti bolognese. Biała fasola dzielnie zastępuje makaron, a mięso mielone z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu udaje mięso wieprzowe i wołowe. Dopadła mnie ochota na spaghetti bolognese, a w zasadzie na połączenie mięsa, aromatycznego sosu na bazie pomidorów i świeżej bazylii. Oczywiście nadal w takich sytuacjach szukam dobrych rozwiązań(...)małą, zdrową, rewolucję na talerzu i padło na białą fasolę zamiast makaronu i aromatyczny sos, który, głównie dzięki podsmażanej cebuli i czosnkowi oraz świeżej bazylii, zaspokoił w pełni moje kubki smakowe. Oczywiście sos, znacznie się różnił od klasyka Kropką nad i w tym daniu stała się też niewielka ilość parmezanu. Koniecznie wypróbujcie Wykonanie 4 porcji dania Zacznij od namoczenia fasoli
Eat me! Fit me!Dzięki lekturze “ 40 przepisów Królowej Fasoli ” po raz pierwszy kupiłam fasolę Piękny Jaś Tyczny. Tyczny, czyli uprawiany na tyczkach – tradycyjną metodą. Taka fasola jest dostępna w każdym supermarkecie, nie jest to żaden hipsterski wymysł, ale zawsze kupowałam mniejsze odmiany białej fasoli, bo Jasia trzeba moczyć przez całą noc i gotować ponad godzinę, więc zawsze uważałam, że to nie jest(...)książki jest właśnie ta sałatka. Zmodyfikowałam ją, bo orginał bardziej przypominał zupę i był bardziej słodki, a ja wolę słodko-kwaśne smaki. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli – najlepiej Piękny Jaś Tyczny jabłko gruszka banan sok z całej cytryny garść mrożonych lub świeżych malin kiwi do dekoracji dressing: pół szklanki ciepłej wody łyżeczka miodu 2 łyżki
Ugotowane pozamiatanekucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, pomidory 6 sztuk, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, fasola Jaś 1 kg, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, woda 1,5 litra umyte pomidory pokroić na kawałki, w rozdrabniaczu zmiksować pomidory, używam rozdrabniacz Beko z katalogu nagród Doradcy(...)Smaku , jest warty zamówienia fasola jasiek namoczona cały dzień od rana do wieczora, wodę po moczeniu wylewam, fasolę wsypać do szybkowara i dodać opakowanie przyprawy do fasoli żeberka podzielić na porcje i na gorącym oleju zrumienić na patelni, odłożyć na talerz, następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę posypaną mąką, dodać pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażać co jakiś czas mieszając
W Mojej Kuchni LubięBardzo lubię fasolę w każdej odsłonie. Dziś fasola nakrapiana i czarne oczko z papryką i pomidorami. Danie to łatwo zrobić, wystarczy tylko dzień wcześniej namoczyć fasolę. Składniki: po ok. ½ szklanki fasoli czarne oczko i nakrapianej papryka czerwona 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka estragonu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Wykonanie(...)Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić również w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i przyprawy
Mama Gotujefasolkę po bretońsku na bogato (wersja z mięsem), a tym razem szybka wersja z boczkiem i kiełbasą. Osobiście uwielbiam każdą wersję fasolki po bretońsku. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli (u mnie jaś karłowy) 380 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 1 łyżka margaryny 300 g wędzonego boczku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych koncentrat pomidorowy (około(...)kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawa do dań z fasoli (czyli mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chilli), nieco pieprzu WYKONANIE Dzień wcześniej. Fasolę wsypać do dużego garnka, zalać bardzo dużą ilością wodą i zostawić na całą noc. W dzień przygotowywania dania. Wodę z fasoli wylać, zalać nową i gotować do miękkości (fasola nie może
Passions hobbies lifebretońsku. Dzisiejszy przepis w wersji obiadowej na bogato, bo z mięsem, boczkiem i kiełbasą. Przepis autorstwa mojej mamy :-) Przepis na dużą porcję dla 8 osób. SKŁADNIKI 1 paczka białej fasoli "jaś" (500 g) 500 g wędzonego boczku 500 g karczku wieprzowego 2 duże kiełbasy 1 średni koncentrat pomidorowy (190 g) 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego około(...)margaryny przyprawy: sól, pieprz, mieszanka przypraw do dań z fasoli, słodka papryka (do mięsa) WYKONANIE Fasolę zamoczyć dzień wcześniej na noc i na następny dzień gotować ją w tej samej wodzie (tak żeby nie była za miękka, bo się rozpadnie przy łączeniu składników). Wody z fasoli, po jej ugotowaniu, nie wylewać. Mięso umyć, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem
Passions hobbies lifeFasola jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, na niedobór których jesteśmy narażeni zwłaszcza jesienią i zimą. U trzymuje w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia serce, układ nerwowy i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Fasolowa z dodatkiem ziół i pikantnych przypraw może poprawić humor i sprawić, że temperatura otoczenia wzrośnie o kilka stopni :). Aromatyczna fasolowa truflowa będzie rewelacyjnie smakowała(...)przygotowana z moczoną fasolą jak i z fasolą z puszki. Dodatek oliwy aromatyzowanej białą truflą zmieni nudną zupę w wykwintne danie, które możecie ugotować w ciągu 15 minut. Dodatkowo oliwa zapobiegnie atakom głodu, a przez to podjadaniu i efektowi jo-jo , o czym powinny pamiętać osoby na diecie i zainteresowane zdrowym odżywianiem. Z białą truflą znakomicie łączy się smażone
SzczyptaSmaQmarokańskie burgery! Dzisiaj na obiad przyrządziłam marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli. Przepyszne i jakie aromatyczne! Oczywiście jak burgery to zaraz upiekłam hamburgerowe brioszki , zrobiłam sos z sriracha, frytki z batatów …Po prostu obiad wypas! Moje dzieci były niesamowicie zadowolone. Fast food w domowym wydaniu bardzo im odpowiada. Marokańskie burgery z jagnięciny są puszyste i bardzo aromatyczne. Nic dziwnego(...)dodałam do nich pietruszkę, miętę i kolendrę. Farsz przyprawiłam kminem rzymskim i kajeńskim pieprzem no i dodałam fasolę. Marokańskie burgery przyrządza się z białej fasoli, ale ja dodałam gotową mieszankę różnych fasoli. Ciekawe połączenie nie sądzicie? Dlatego spodobał mi się oryginalny przepis, bo nigdy jeszcze przedtem nie robiłam burgerów mieszanych, z mięsa i fasoli. Marokańskie burgery Składniki: na 9 burgerów
codojedzeniaMoje pierwsze brownie z czerwonej fasoli. Na pierwszy rzut oka wydaje się „z fasoli….??” Spokojnie Jeśli obawiacie się wyczuwalnego smaku czerwonej fasoli to bez obaw, cieszcie się czekoladowym i wilgotnym smakiem ciasta, reszty nikt się nie domyśli Sprawdziłam, wiem! Ciasto zaskakuje smakiem, konsystencją, jest wilgotne, z polewą mocno czekoladową komponuje się znakomicie! Uwierzcie mi, ekspresowe brownie, które(...)robiłam po raz pierwszy zachwyciło mnie (i innych) smakiem. No bo jak to czerwona fasola na słodko, a jednak się udało, polecam, zachęcam Wilgotne, czekoladowe, z polewą, pyszne, szybkie ciasto do pracy, na weekend i w ogóle na co dzień (tej codzienności moja Mama by nie odmówiła ) Brownie przygotowałam w tortownicy o średnicy 26 cm, w oryginalnym przepisie blaszka
Zasmakuj KuchniZupa fasolowa...z fasolą czarne oczko. około 1 szkl. fasoli czarne oczko 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kilka ziemniaków kawałek boczku surowego lub kości wieprzowych czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda ma być około 4-5 cm ponad poziom fasoli], moczyć ok. 12 godzin. Następnie zlać wodę i wypłukać fasolę jeszcze kilka razy(...)białej fasoli nie płuczemy,ale tą musimy wypłukać] , następnie fasolę ugotować, odcedzić.Do garnka z wodą dodać kości, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną fasolę oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta czy rzadsza].Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem
Moje domowe kucharzeniestole ze śnieżnobiałym obrusem pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Na półmisku leżą pierogi i smażone porcje pysznego karpia. Wśród innych tradycyjnych dań jest także przaśna kapusta z fasolą i suszonymi grzybami. Nie w każdym rejonie Polski to danie jest znane. A szkoda, bo szybko się je przygotowuje. Kapusta z dodatkami naprawdę dobrze smakuje. Jeśli jej nie znacie, koniecznie sięgnijcie(...)przepis. A jak u Was przygotowania do świąt? Menu już ustalone? Składniki: • 1,2 kg kiszonej kapusty • 2 cebule • 200 g suchej białej fasoli lub 2 puszki fasoli • 3 garście suszonych grzybów • olej • sól • pieprz czarny • ostra papryka • majeranek • 2 liście laurowe • 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Wieczorem, poprzedniego dnia przed przygotowaniem dania, grzyby opłukać a następnie zalać
W mojej kuchnirozgrzewkę! U mnie dzisiaj zupa fasolowa z kurkami, którą ugotowałam na rosole z kurczaka. Jak zwykle dodałam mięsko do zupy, co by była pożywniejsza. Bardzo lubię zupę z fasolą szparagową. Dodałam również fasolę mung. Próbowaliście gotować fasolową z kilku rodzajów fasoli? Ja lubię takie eksperymenty. Wrzuciłam jeszcze resztę kurek. Zupa to takie uniwersalne danie, można wrzucić wszystko do jednego garnka(...)drobić chleb i wrzucać do zupy aby lekko nasiąknął. Każdy ma swoje sposoby jedzenia zupy. Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 1,5 l rosołu z kurczaka 80 g fasoli mung 250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 10 cm pora 250 g kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 250 g mięsa
codojedzeniakanapkę z nowym pasztetem... chcesz gryza na spróbowanie? -Tak, chcę... mmmm... ale pyszny! zrób mi mamusiu kanapkę z tym pasztetem!". Potem Córcia doniosła Synciowi, że to pasta z fasoli... o dziwo chęć zjedzenia kanapki pozostała i usłyszałam tylko "Mamo tylko pamiętaj, że to jedyna forma fasoli jaką lubię!" :) A Wy lubicie fasolę? ja bardzo, podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe(...)Pastę = pasztet z fasoli łatwo przygotować i smakuje naprawdę świetnie! Śliwkowa Pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 1 cebula garść śliwek suszonych majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Fasolę wkładamy do pojemnika blendera. Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Cebule siekamy i smażymy na łyżce oleju. Powinna stać się miękka
Dzieje kuchennej Wiewióryczasu dla siebie i rodziny :D. Na niedzielny obiad lub na weekend świetnie pasują takie danie. Mi się udało zrobić przepyszną potrawę z kurczaka zapiekanego w sosie pomidorowym z fasolą białą i czerwoną oraz marchewką. Całe danie można zrobić w brytfannie. Ja niestety nie miałam brytfanny, będę musiała zakupić, ale można tez zrobić takie danie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką(...)Potrawa jest bardzo sycąca i doskonale nas rozgrzeje w coraz chłodniejsze dni. Do dania można użyć zarówno fasoli białej i czerwonej z puszki, znacznie skróci to czas przygotowania. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Tina". Polecam serdecznie! KURCZAK ZAPIEKANY W SOSIE Z FASOLĄ I MARCHEWKĄ. Składniki na 4 - 6 porcji: 1000 g udek i podudzi
Zakątek rozkoszy kulinarnychfasolka po bretońsku Gdyby spytać rodowitego Bretończyka, o fasolę po bretońsku, to na jego twarzy z pewnością ujrzelibyśmy wyraz zakłopotania i niezrozumienia. Danie to bowiem bardziej przypomina potrawy z kuchni angielskiej, niż specjał rodem z północnego wybrzeża Francji. Nie zmienia to jednak faktu, że ta potrawa, nazywana u nas powszechnie bretonką, warta jest by często o niej pamiętać. Zwłaszcza(...)teraz w długie jesienne wieczory. składniki dla ośmiu osób 500 g fasoli 800 g szynki 100 g wędzonego boczku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki smalcu ( ja dodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki domowego maggi
Miód i pieprzWegetariański 'gulasz' z białej fasoli, pieczarek i marchewki, podlany bulionem oraz białym winem, z dodatkiem koncentratu z pomidorów- gęsty, pełny smaku i aromatu, sycący i rozgrzewający, czyli idealny na teraz, kiedy jesienna aura już daje się we znaki i 'wchodzi w kości'. Mięso zbędne- w tym daniu fasola 'robi' za składnik białkowy, ale jeżeli ktoś bez mięsa żyć nie może(...)dobrze, niezależnie od tego czy to będzie ryż, kasza czy pajda chleba. Ja osobiście preferuję kaszę (do gulaszu zazwyczaj jęczmienną), mąż jednak pajdę chleba (wrrrrr!) :) 3-4 porcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka- 1 średnia szt. * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * bulion warzywny- 1 szklanka * białe wino- 1 szklanka * przecier pomidorowy- 2 łyżki * oliwa
Kraina Miodem Płynącaubiegłym roku pierwszy raz posadziłam w ogródku fasolę odmiany Piękny Jaś. Wyrosła przeogromna i często trzeba było poprawiać jej podpory. Obrodziła niesamowicie, więc teraz wymyślam różne potrawy z jej udziałem. Oto jedna z nich. Składniki: 1,5 szklanki białej fasoli typu Piękny Jaś 2 liście laurowe łyżeczka lub dwie suszonego cząbru 3 jajka pojemnik (jak po margarynie) grzybów mrożonych(...)nero (ja mam swój jarmuż zielony i fioletowy i swoją cavolo nero, dlatego ich użyłam. Myślę, że można też spokojnie użyć kapusty włoskiej) ciut oleju do posmarowania keksówki 1. Fasolę opłukać i zalać wrzątkiem. Wsypać cząber i odstawić na ok. 2 godz. Podkreślam, że użyłam swojej fasoli, więc wiedziałam na pewno, że nie jest przesuszona. Jeśli wykorzystacie fasolę ze sklepu
Weekendy w domu i ogrodzie