fasola - 7842 przepisów (strona:38/523)

Fasolka po bretońsku 42

pływa w tłuszczu i zasmażce – jest lekka, pachnie wędzonką i pomidorami. Robiona na bogato, prosto na salony ! I nie sposób się od niej oderwać. Składniki: ? 500 g fasoli Jaś średniej ? 500 g kiełbasy – wędzonej i chudej ? 250 g wędzonego boczku ? 2 cebule ? 1/2 małego pora ? 1 ząbek czosnku ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 puszka pomidorów krojonych ? 3 liście(...)laurowe ? 4 ziarna ziela angielskiego ? sól, pieprz, majeranek ? pęczek zielonej pietruszki ? 1 przyprawa do fasoli ? olej do smażenia Wykonanie: ? Fasolę namoczyć na noc wlewając 3 objętości wody w stosunku do ilości fasoli. ? Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, pod koniec posolić. Gotować ok. godziny. ? Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. ? Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć

To co kocham
Sałatka z kurczakiem i białą fasolą 176

Sałatka z kurczakiem i białą fasolą to świetna przekąska, którą musicie wypróbować. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia, rodzinne imprezy, a nawet na święta. Składa się z prostych składników, które idealnie do siebie pasują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca a co najważniejsze prosta do zrobienia. Zapraszam na przepis, jestem pewna, że Wam posmakuje! SAŁATKA Z KURCZAKIEM(...)BIAŁĄ FASOLĄ Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 puszka białej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 mały por 4 jajka 1 słoik selera konserwowego 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na odrobinie oliwy

Przepiski.pl
Zupa fasolowo-paprykowa 566

Przepyszna bardzo pożywna i zdrowa bezmięsna zupa fasolowa z papryką. Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca za sprawą sporej ilości wyrazistych przypraw.  250g białej fasoli suchej lub około 400 g fasoli z puszki trzy średniej wielkości papryki użyłam czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża marchewka 1 cebula około 100 g 1 puszka pomidorów  krojonych 400g 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól(...)liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki cukru pieprz cayenne według uznania 2 ząbki czosnku olej do smażenia około 1,5 litra dowolnego bulionu lub rosołu Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc. Następnie ugotować do miękkości. Cebulę pokroić, w kosteczkę, czosnek posiekać i zeszklić na oleju, Papryki pokroić w paseczki, marchewkę

Andzia Pichci
JEDNOGARNKOWE DANIE Z KARKÓWKI, FASOLI I WARZYW 70

dziś mam dla Was propozycję na pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdzi się na chłodne popołudnia. Wystarczy do tego bułka lub kromka chleba. Aromatyczne danie przygotowane z karkówki, fasoli i warzyw. Do tego takie danie można przełożyć do termosu obiadowego i zabrać ze sobą do pracy. Tutaj polecam termosy obiadowe  Zojirushi , które utrzymują ciepło potrawy nawet(...)godzin. Składniki: * około 650 g karkówki * 300 g fasoli * 1 cebula * 1 czerwona papryka * pół żółtej papryki * 2 marchewki * 4 ziemniaki * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1 łyżeczka soli * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * pół łyżeczki czosnku granulowanego * pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki * pół łyżeczki oregano * pół łyżeczki majeranku * około 500 ml wody * olej do smażenia Wykonanie: Fasolę na noc namoczyć

Zrób to smacznie
Gulasz wieprzowy z fasolą 109

gotuję codziennie. Taką potrawę można szybko odgrzać i nic ona przy tym nie traci na jakości. Dziś również zrobiłam takie danie, a mianowicie gulasz z szynki wieprzowej z białą fasolą, marchewką i cebulą. Dodałam też pora i odrobinę selera. Gulasz zaprawiłam lekko koncentratem pomidorowym. Wyszedł bardzo smaczny i sycący. Nawet dzieci zajadały z apetytem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)szynki wieprzowej 250g fasoli typu Jaś 2 duże marchewki 3 cebule biała część pora mały kawałek selera 3 ząbki czosnku przyprawa do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta ostrej papryki w proszku sól 1 łyżka majeranku 100g koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 2 łyżki posiekanego koperku (użyłam mrożonego) olej

Waniliowe Improwizacje
Zupa fasolowa po węgiersku 145

rozgrzewający posiłek szczególnie w chłodne pory roku: jesień, zimę, wiosnę. Kuchnia węgierska jest bardzo smaczna i warto otworzyć się na nowe dania. Do zupy możecie użyć swojej ulubione odmiany fasoli. Jeśli gotujecie ja od podstaw pamiętajcie by namoczyć dnia poprzedniego – to sprawi, że szybciej się ugotuje i będzie bardziej kremowa w smaku. PRZEPIS ZUPA FASOLOWA PO WĘGIERSKU Składniki zupa fasolowa(...)węgiersku: 150g fasoli suchej lub 2 puszki gotowanej np typ piękny jaś 1 cebula 4 ząbki czosnku 100g boczku wędzonego 100g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 2 marchewki 6 ziemniaków 1/2 papryczki chili suszonej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej 2 liście laurowe pół bazylii sól oliwa z oliwek

Dorota Smakuje
Fasolka po bretońsku z pieczarkami 121

wziąć ze sobą w podróż lub po prostu mieć na obiad w innym terminie. Ja dziś zrobiłam fasolkę szparagową z dodatkiem pieczarek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g fasoli typu Jaś ok. 500g cienkiej kiełbasy ok. 300g pieczarek 2 cebule 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki papryki ostrej papryki w proszku 1 łyżka sosu sojowego(...)sól, pieprz czarny mielony 2 łyżki przecieru pomidorowego 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Fasolę wsypałam do miski i zalałam zimną wodą. Zostawiłam ją w ten sposób na noc do namoczenia. Następnego dnia przelałam fasolę razem z wodą, w której się moczyła do garnka, osoliłam ją i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i na małym ogniu powoli

Waniliowe Improwizacje
Zupa pomidorowa z makaronem, mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą 102

się publikacji. To syta i bardzo pyszna zupa, którą można przygotować w 20 minut. To lepsza wersja zupy pomidorowej, bo jest w niej mięso mielone wołowe, jarmuż i czerwona fasola. Gęsta, bardzo syta i taka prosta w przygotowaniu. Ta zupa jest moim przykładem na to, że jarmuż możemy jeść nie tylko w formie chipsów czy koktajlów. Zupa pomidorowa(...)makaronem, mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą.  Zupa pomidorowa z makaronem , mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą to moja propozycja dla Was na nadchodzący, coraz dłuższy zresztą dzień! Zupa pomidorowa z makaronem, mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą / 3 porcje Składniki: 2 ząbki czosnku 150 g ugotowanego makaronu 200 g mielonego mięsa wołowego 400 g puszki pomidorów

Moja smaczna kuchnia
Chili con carne 117

Chili con carne oryginalny przepis na meksykański gulasz z fasolą i chili Chili con carne - kiedy słyszymy te trzy magiczne słowa, na myśl przychodzą nam piekielnie ostre potrawy z pogranicza Meksyku i Teksasu. Ale gulasz wołowy z fasolą i chilli, nie musi nam od razu wypalać dziury w podniebieniu, bez problemu można go dostosować do smaku domowników. Przepis na chili(...)carne - gulasz meksykański z mięsem mielonym i fasolą jest bardzo prosty, jego sekret tkwi w przyprawach i pysznym, gęstym sosie. Można go przygotować z pokrojonej w małą kostkę wołowiny, ale równie dobrze smakuje z mieloną wołowiną. Poniższy przepis dostosowałam do polskich realiów, tak aby wszystkie składniki można było kupić w pobliskim sklepie. Potrawa jest dość pikantna, ale nic więc

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka po bretońsku z chorizo 83

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} I tak powstała, niczym feniks z popiołu. Lekko pikantna wersja ulubionego przez Polaków, dania. Składniki: 500 g świeżej fasoli 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 2 pętka kiełbasy śląskiej 100 g chorizo 250 g surowego boczku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 3 łyżki koncentratu(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Fasolę moczymy w zimnej wodzie (kilka godzin). Odcedzamy. Kiełbasy kroimy tak, jak lubimy. Boczek kroimy w słupki. Fasolę zalewamy zimną odą (do poziomu fasoli), gotujemy 60 min, zmniejszamy płomień. Boczek

R'n'G Kitchen
7 warzyw, które idealnie pasują do tuńczyka 456

wpływ między innymi na kondycję skóry. Warto przyswajać tę witaminę z naturalnych, różnorodnych źródeł, na przykład wybierając zbilansowane danie Salatino Tuńczyk z kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami. Czerwona fasola Oprócz ciecierzycy wśród zdrowych strączków, które dobrze współgrają z tuńczykiem, warto wymienić czerwoną fasolę. Czym wyróżnia się w stosunku do swojej jasnej kuzynki? Czerwona fasola zawiera ponad 4 razy mniej(...)kilokalorii. Nie ustępuje jej jednak pod względem właściwości. Czerwona fasola świetnie komponuje się z tuńczykiem dzięki temu, że oba produkty wyróżniają smaki o dużym potencjale. To pozostałe składniki i przyprawy decydują o tym, jak będą smakować dania na bazie fasoli i tuńczyka. Ciekawa propozycja w słonecznym klimacie? Salatino Tuńczyk po meksykańsku, w którym czerwona fasola gra obok ryby pierwsze skrzypce

Tradycyjna Kuchnia
Fasola z pieczarkami duszona 76

fasoli białej drobnej, 100 g boczku wędzonego surowego, 250 g pieczarek, gałązka tymianku, 150 ml przecieru pomidorowego, sól, pieprz świeżo mielony, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, natka pietruszki, Fasolę wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia fasolę ugotować (w wodzie, w której się moczyła), uważając aby jej nie rozgotować(...)Boczek pokroić w plasterki, a następnie w kostkę. Pieczarki oczyścić. Jeżeli są małe zostawić w całości, jeżeli są większe pokroić w plasterki. Boczek podsmażyć na suchej patelni. Przełożyć do fasoli. Następnie, na tej samej patelni podsmażyć pieczarki. Gdy się lekko zrumienią przełożyć do nich fasolę z boczkiem. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Wlać płyn

królestwo garów
12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) 163

Szukacie pomysłu na domową pastę do chleba? Hummus, pasty z czerwonej i białej fasoli, ciecierzycy i grochu. Dipy z pieczonego bakłażana, papryki i dyni piżmowej. Niektóre tradycyjne, zaczerpnięte z kuchni śródziemnomorskiej, inne to moje własne pomysły. Przed Wami zbiór moich ulubionych, sprawdzonych past do chleba, które urozmaicą Wasze kanapki. Dobrze smakują też z pokrojonymi w słupki warzywami. Wszystkie przepisy(...)najlepsza. Hummus lubię jeść posmarowany na chlebku pita lub na tortilli z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki. Smakuje mi także z warzywami pokrojonymi w słupki. 2. Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem Jedna z najpopularniejszych past na moim blogu. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Świetnie smakuje na kanapkach z żytniego pieczywa. 3. Pasta z ciecierzycy, suszonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegański "smalec" 88

ograniczyć. "Prawie identyczny" jak smalec - chociaż dla niektórych prawie robi wielką różnicę. Ten charakterystyczny smak przypominający smalec nadaje tutaj śliwka i jałowiec. Składniki na 500 ml słoiczek: 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli 2 cebule 4 suszone śliwki 2 liście laurowe 1 ziele angielskie 1 owoc jałowca 1 goździk ½ łyżeczki majeranku sól i świeżo mielony czarny pieprz(...)łyżka oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Przed ugotowaniem fasoli należy pamiętać, żeby fasolę moczyć przynajmniej przez całą noc z sokiem z cytryny. Wodę odlać i ugotować ją w nowej. Posiekaną cebulę wrzucić na rozgrzany olej wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć, aż cebulka będzie złota. Do blendera wrzucić ugotowaną fasolę z 1/2 szklanki wody z gotowania fasoli

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny

Proponowane wyszukiwania