fasolka gości często na naszym stole. Po sezonowej wersji z grzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1 duże wędzone żeberko 20 dag kiełbasy jałowcowej 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku(...)sól, pieprz, ostra papryka ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej Fasolę dokładnie umyć, zalać wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, przykryć i odstawić najlepiej na noc, by fasola napęczniała. Następnego dnia do garnka dodać wędzone żeberko i gotować całość około 1,5 godziny (fasolę gotuję
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałahttp:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/06\/zupa-fasolowa-z-warzywami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/06\/zupa-fasolowa-z-warzywami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/06\/zupa-fasolowa-z-warzywami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 puszki fasoli bia\u0142ej,\r","2 ziemniaki,\r","2 marchewki,\r","1 pietruszka,\r","1\/4 selera,\r","500ml wody,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","li\u015bcie laurowe, ziele angielskie,\r","tymianek(...)name":"Zupa fasolowa z warzywami","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Ziemniaki, marchewki, pietruszk\u0119 i selera pokroi\u0107 w kostk\u0119.\r","Zawarto\u015b\u0107 puszek fasoli wla\u0107 do garnka. \r","Doda\u0107 pokrojone w kostk\u0119 warzywa i przyprawy. Zala\u0107 wod\u0105.\r","Gotowa\u0107 ok 20 minut."],"keywords":"fasola,ziemniaki,zupa"} Drukuj Zupa
Bardzo Gruby Smokwcześniejszym ugotowaniu zupy gołąbkowej , no i trzeba było ją jakoś fajnie wykorzystać. Wymyśliłam coś na szybko i efekt końcowy był naprawdę fantastyczny! Przed Wami duszona kapusta z czerwoną fasolą, którą możecie serwować na wiele różnych sposobów Solo, z ulubiona kaszą, czy makaronem, albo z dodatkiem mięsnym. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu A przy okazji samej kapusty zachęcam także(...)chorobach tarczycy. Czy faktycznie musimy bać się warzyw kapustnych? Ja podałam kapustę z makaronem z czerwonej soczewicy i odrobiną parmezanu (który również zalegał w lodówce:)) Duszona kapusta z czerwoną fasolą – składniki (2 porcje): kapusta (u mnie stożkowa), 300g, mała cebulka, łyżka koncentratu pomidorowego, puszka czerwonej fasoli (255g netto), 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki tartego sera parmezan, 140g
Natka PietruszkiPotrzebujesz zrobić zupę, ale nie masz w domu żadnej jarzyny ani mrożonki? Zupa krem fasolowa rozwiąże ten problem – wystarczą tylko puszki fasoli i dodatki. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/02\/zupa-krem-fasolowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/02\/zupa-krem-fasolowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/02\/zupa-krem-fasolowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 puszki czerwonej fasoli,\r","2 cebule(...)zeszkli\u0107 na oliwie.\r","Doda\u0107 fasol\u0119, zala\u0107 wod\u0105. Doprawi\u0107.\r","Gotowa\u0107 ok 20 minut.\r","Zmiksowa\u0107 ca\u0142o\u015b\u0107."],"keywords":"fasola,zupa,zupa-krem"} Drukuj Zupa krem fasolowa Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, odrobina oliwy, ok 500g wody, sól, pieprz Przygotowanie: Cebule pokroić w kostkę. Czosnek
Bardzo Gruby Smokdziwne, że nie zrobiłam wcześniej tego smalczyku z fasoli. Cudo. Pyszny z dodatkiem cebulki, kiełbasy i jabłka, do tego dużo majeranku. Smalczyk podałam ze świeżym własnoręcznie upieczonym chlebem i z kiszonym ogórkiem. Uwielbiam takie smaki. Kto nie robił to polecam, zapewniam, że będziecie zachwycenia tak jak ja. Pysznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: 1 puszka białej fasoli 2 średnie(...)majeranku pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku na czubek łyżeczki cukru pół łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki zimnej wody Wykonanie pysznego smalcu z fasoli: 1. Cebulę, jabłko i kiełbasę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy do miękkości i zrumienienia. Następnie oprószamy solą i cukrem
Izabelawkuchnisię tutaj w poniedziałek. Może na weekend zabiorę aparat i porobię zdjęcia jakiś sałatek, które mam w planie zrobić. Może jakieś sosy. Zobaczę. Do następnego, baj. Składniki: 3 puszki fasoli konserwowej (ja użyłam 2 puszek dużej fasoli i 1 puszkę małej fasoli) 300 g chorizo (ja użyłam pikantnej) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów pół szklanki wody(...)ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Jeżeli trafiliście na bardzo gęste pomidory, wlejcie do garnka trochę wody. Całość gotujemy jakieś 10 minut, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy fasolę, doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy tak długo, aż część płynów odparuje, u mnie trwało to około 15 minut. Zobaczycie jaka konsystencja Wam będzie odpowiadać. Ekspresowa fasolka
Kardamonovygrama mąki. W sumie od początku chciałam uzyskać ciasto podobne do zakalca – coś jak brownie. Poszperałam w internetach i znalazłam masę przepisów np. na ciasto z czerwonej fasoli. Już dawno chciałam spróbować je robić. I tak oto jest. Każdy kto próbował tego ciasta, nie wierzył, że jest z fasolą. Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka 2 łyżki oleju(...)rzepakowego 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru (lub więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odcedzoną fasolę wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajka i olej, chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut
Kardamonovyklasa. I coś w tym jest, że od razu po jego zrobieniu, znika połowa. Uwielbiam. Nie zapomnijcie go zjeść ze świeżym pieczywem i ogórkami kiszonymi. Składniki: 3/4 szklanki suchej fasoli 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy(...)Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie (mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu blendujemy ją na gładki krem (bez ziela i liści). Jeżeli macie problem ze zmiksowaniem jej, dolejcie do niej odrobinę zimnej wody. Na patelnię
KardamonovyKażde powody do kombinacji w kuchni są dobre. U mnie, tym razem, chodziło jedynie o pozbycie się szklanki fasoli, która walała mi się gdzieś po szafkach. Zalałam ją wodą, a na drugi dzień zaczęłam myśleć co z nią zrobię. I zrobiłam tytułowe coś. Szczerze? Nie wiem do czego to można wykorzystać, my zjedliśmy to po prostu ze świeżym pieczywem. Chociaż(...)teraz tak myślę… może do angielskiego śniadania? No tak. Pasi. Składniki: 1 szklanka suchej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu Worcester 1 łyżka musztardy 0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki 1 cm kawałek korzenia
Kardamonovyświata bardzo kuleje. Coś tam mi świta, ale nie do końca. Od czasu do czasu zdarza mi się jednak oglądać programy kulinarne i gdzieś podejrzałam przepis na ryż z fasolą. Obejrzałam i zapomniałam. Parę dni temu musiałam znowu ruszyć mózgownicą, bo karmiłam paru mięsożernych kurczakiem po meksykańsku . Szperałam w internetach, czytałam i ostateczny wynik moich poszukiwań macie w postaci ryżu(...)czerwoną fasolą z limonką i kolendrą/natką pietruszki. Jest to zlepek pomysłów z paru amerykańskich stron. Zdecydowanie najlepszym dodatkiem do ryżu jest kolendra, którą z miesiąca na miesiąc wielbię coraz bardziej. Kolacja była jednak robiona głównie z myślą o innych (którzy niekoniecznie są jej wielbicielami), do tego doszły jeszcze dzieci… A, no i natka pietruszki, którą chciałam zużyć
Kardamonovypewno będzie ci smakować. Zamiast kiełbasy czy boczku znajdziesz w niej podsmażone mięso mielone. Świetne danie jednogarnkowe. Przepis na fasolkę z mięsem mielonym Składniki: 500 gramów suszonej białej fasoli, 500 gramów mięsa mielonego – wieprzowe lub z indyka, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 mała papryka czerwona, łyżka papryki w proszku – najlepiej wędzonej, 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie(...)olej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę z mięsem mielonym? Fasolę zalej zimną wodą, zostaw na 12 godzin, wodę odlej, wlej świeżą, osól, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, dopraw pieprzem, gotuj pod przykryciem przez niecałą godzinę – aż fasola będzie prawie miękka. Na koniec w garnku powinna zostać niecała szklanka płynu. Na patelni rozgrzej trochę oleju
Kulinarna PolskaDawno nie było tutaj żadnej sałatki, czas to nadrobić! Sałatka z selerem, fasolą i korniszonami to taka naprawdę ekspresowa propozycja. Kilka gotowych składników, które wystarczy odsączyć z zalewy, dodać trochę startego sera i mamy świetne połączenie smaków. Sałatka zawiera w sobie źródło białka pochodzenia roślinnego – czerwoną fasolę, przez co jest sycąca. Serdecznie polecam! Składniki (4 porcje): seler konserwowy(...)słoiczek (290g masa netto), 100g korniszonów, masa netto, 255g czerwonej fasoli z puszki, masa netto, 100g żółtego sera, 2 łyżki dobrej jakości majonezu, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw korniszony odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Następnie odsącz czerwoną fasolę. Składniki wrzuc do miski. Później ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki
Natka Pietruszkimojprzepisna.pl | Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli Tarta czekoladowa, która skrywa w sobie bogactwo dobrego białka, minerałów, dobrych węglowodanów. Zrobiona dla rodzinki, bardzo im smakowała, nawet mamie, która nie przepada za „zdrowymi” wypiekami, uważając że są za mało słodkie. Inspiracja blog True Taste Hunters . Składniki na formę 24 cm-26 cm: Spód: 60 ml płynnego oleju kokosowego(...)pieczenia. Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego (u mnie migdały, które w zmieliłam
moj przepis namajeranek i tymianek, podjadałam ją z opiekanym chlebem. Była super. Zdjęcie jednak wyszło tak do bani, że nie chciałam się nim z Wami dzielić. Poza tym użyłam nie tej fasoli, na której mi zależało. Uparłam się na flażoletkę. Dopiero dziś udało mi się ją kupić. Poprawiłam więc przepis, zmieniłam zdjęcie i jest. Gotową sałatkę porządnie schłodźcie i podajcie do grilla(...)uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Nie? No to już wiecie. Składniki: 1 puszka fasoli (ja użyłam flażoletki z Bonduelle) 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżka poszatkowanego koperku 1 łyżka poszatkowanej dymki pół łyżeczki mieszanki przypraw (suszone pomidory, chili, oregano) 1 łyżka ziaren słonecznika
Kardamonovy