fasola - 7842 przepisów (strona:36/523)

FASOLKA PO BRETOŃSKU 183

rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą.  Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać do wyparzonych suchych słoiczków, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. Fasola ugotuje się szybciej, jeśli posolimy ją dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już zupełnie miękka. SKŁADNIKI 400 g drobnej suchej fasoli 700 g passaty pomidorowej/ polecam  CIRIO(...)czarnego pieprzu ¹⁄₄ łyżeczki ostrej papryki w proszku  WYKONANIE Fasolkę płuczemy na sitku, wsypujemy do szerokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak, aby sięgała około 5 cm ponad poziom fasoli. Ostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia, gdy fasola napęcznieje, dolewamy wodę, tak by sięgała na wysokość 3 cm ponad poziom fasolki. Garnek z namoczoną fasolą stawiamy na gazie

cool and minty
Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 264

swoją i to bez glutaminianu!). Kurczak po meksykańsku tex-mex jest wilgotny, dobrze doprawiony, a połączenie go z obowiązkową właściwie w kuchni i meksykańskiej i teksańskiej czarną (ewentualnie czerwoną) fasolą dodaje mu nieco kremowości i łamie smaki. Szybko podsmażona czerwona papryka jest chrupka, a roztopiony cheddar dopełnia całości. Ostatnio wyszło nam kurczaka po meksykańsku tex-mex trochę za dużo(...)się, że odgrzewany był równie pyszny! Kurczaka po meksykańsku tex-mex można podawać prosto z patelni. Składniki: 1 kg filetów z kurczaka (3 duże piersi) 1 puszka (400g) czarnej fasoli, może być ewentualnie czerwona 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki przyprawy taco 2 łyżeczki chili (możecie dostosować ilość wg uznania) 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki

Pociąg Do Kuchni
pyszna pasta z fasoli Jasiek... 154

Składniki: fasola Jaś 50 dag, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, cebula 1 duża, olej rzepakowy 1/2 szklanki, garam masala 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka fasolę Jaś moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać, przepłukać fasolę i zalać wodą, gotować do miękkości fasoli z cukrem, zielem(...)liściem laurowym, nadmiar wody po ugotowaniu odlać wystudzoną fasolę zmiksować blenderem, ja miksuję nie na całkiem gładko, bo tak lubimy na oleju podsmażyć cebulę, dodać pieprz mielony, kucharka, garam masala, majeranek i wszystko wlać z patelni do fasoli, wymieszać i schować do lodówki pyszna pasta do pieczywa chrupkiego, ryżowego, razowego, można również użyć jako farsz do pierogów czy krokietów..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z czerwonej fasoli i awokado 160

Pasta z czerwonej fasoli i awokado Dzisiaj bardzo prosta, zdrowa i szybka pasta (chociaż w sumie pasty zazwyczaj są szybkie, więc to jej zbytnio z tłumu nie wyróżnia). Pasta z czerwonej fasoli to taki klasyk, z którym można wiele zrobić. Ja dzisiaj postanowiłem zrobić ją z awokado, ale z jakiego powodu to zaraz wytłumaczę. Fasola jest na tyle „plastyczna(...)Dodatkowo na spontanie postanowiłem nagrać filmik na YouTube, na którym zobaczycie jak robię pastę. Trzeba do tego podejść z dystansem. Nie można wszystkiego brać zbyt na serio. Składniki: Czerwona fasola – 1 puszka / 220g Pomidory – 1/2 puszki Sos sojowy – 1 łyżka Awokado – 1/2 sztuki Kumin – 1 łyżeczka Papryka wędzona ostra – 1 łyżeczka Pieprz do smaku

Blendman
Fasola z suszonymi pomidorami 166

Fasola w kolejnej odsłonie. Według mnie w jednej ze smaczniejszych. Danie to jest sycące i pyszne. Składniki: 1 szklanka fasoli 1 duża cebula 1 marchew 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów sól pieprz słodka mielona papryka cząber estragon 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić(...)namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i przyprawy, chwilę smażyć. Następnie dodać warzywa i suszone pomidory, smażyć przez 5 minut

Mama Gotuje
Kotlety z fasoli i jarmużu 177

zniknęły :-) Na zdjęciu widać, że mój blender niestety nie dał rady i nie uzyskałam gładkiej masy - na czarną listę do kupienia trafia końcówka miksująca do robota kuchennego! Kotlety z fasoli i jarmużu KOTLETY Z FASOLI I JARMUŻU  Na 4 kotlety:    1 puszka czerwonej fasoli    1 cebula    1 garść jarmużu (użyłam rozdrobniony pakowany(...)łyżki mąki kukurydzianej    sól    cząber    czosnek staropolski    olej roślinny do smażenia (ok 6-7 łyżek) Fasolę odsączamy, płuczemy zimną wodą i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia. Cebulę obieramy, drobno kroimy i rumienimy na 2 łyżkach oleju. Fasole mieszamy z cebulą, dodajemy jarmuż oraz make kukurydzianą, solimy, doprawiamy cząbrem i czosnkiem staropolskim - wszystko

peggiwkuchni
Fasolka po bretońsku 141

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które robi się prosto a rodzina je uwielbia. Nie potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać(...)bawić się w namaczanie białej fasoli, użyjcie tej z puszki i etap namaczania i gotowania fasoli pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli

Mieszam w Garnku
Fasolka po bretońsku 182

Fasolka po bretońsku jest smaczna i sycąca, często przyrządzam ją zimową porą. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Składniki: 0,5 kilograma fasoli Jaś 250 gram wędzonych żeberek 250 gram wędzonego boczku 250 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz cukier Majeranek Ostra i słodka papryka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki pszennej(...)zagęszczenia 1 łyżka śmietany 18% Olej do smażenia Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na noc aby napęczniał i podwoił swoja objętość. Odlewamy wodę, fasolę płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy żeberka, zalewamy wodą aby przykryła fasolę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa i fasoli. Ugotowane mięso wyjmujemy.Czosnek drobno siekamy,cebulę,ostudzone żeberka,boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę

Bajeczna Kuchnia
Zupa fasolowa z ziemniakami 161

Dziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał. Przepis pochodzi z książeczki „Zupy domowe” z Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepis jest na 8 porcji po: 293 kcal, 23,5 g białka, 7,9 g tłuszczu, 32 mg cholesterolu, 9,9 g błonnika Czas(...)przygotowania 1 godzina oraz czas gotowania fasoli. Składniki: 1/2 kg chudego mięsa wieprzowego (może być z kością) 1/2 kg fasoli 2 duże ziemniaki cebula średnia marchewka 1-2 pomidory (można obrać ze skórki jeżeli komuś przeszkadza) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki lub koperek sól i pieprz do smaku Fasolę dzień wcześniej namoczyć w wodzie

moj przepis na
Fasolka po bretońsku 136

coś bardziej treściwego. Idealnie nadaję się do tego fasolka po bretońsku.  Fantastycznie rozgrzewa i nasyca, polecam gorąco! Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: cała noc na moczenie się fasoli + 2h gotowanie +  45 minut Składniki: 300g suchej fasoli 2 duże podwędzane kiełbasy Puszka pomidorów krojonych Mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)sól, ziele angielskie(4-5 kulek), liść laurowy (2-3 sztuki), oregano, ostra papryka, majeranek Fasolę płuczemy dwukrotnie, a następnie umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia sprawdzamy ile jest wody i w razie konieczności dolewamy. Powinno być kilka centymetrów nad poziom fasoli. Następnie gotujemy pod przykryciem około 2h, aż fasola będzie miękka

Kolizje Smaków
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 426

Barszcz ukraiński   pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Gęsty, pożywny i pełen smaków. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Jest wiele sposobów na jego przyrządzanie. Najlepszy jest z kiszonych buraków z sokiem z nich. Składniki: żeberka wędzone 2 szt. marchewek(...)pietruszki pół albo jeden mały seler kawałek pora około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki

potrawyregionalne
Kiełbasa z fasolą - danie jednogarnkowe 238

Kiełbasa z fasolą - danie jednogarnkowe Danie to wypatrzyłam na stonie BBC Good Food - i od razu miałam ochotę je zrobić! Połączenie fasoli, kiełbasy i warzyw w sosie pomidorowym wydało mi się niezywkle pożywne i rozgrzewające. A właśnie teraz tego mi trzeba - od kilku dni bowiem zmagam się z pierwszym, jesiennym przeziębieniem. Danie to stało się inspiracją do przygotowania własnej wersji(...)moja ulubiona, wielka patelnia. Zainteresowanych dokładnym przepisem odsyłam na stronę BBC Good Food , poniżej prezentuję własną wersję owej potrawy. Zobacz również inne przepisy na - rozgrzewające dania   Kiełbasa z fasolą - przepis: Składniki: (mi wyszła duża patelnia) 1 długa laska dobrej jakośc kiełbasy (lub 2 mniejsze) 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 1 mały por lub 1/2 większego

Moje Qulinaria
Kotleciki ryżowo-fasolowe 166

wystarczy zrobić surówkę i obiad gotowy. Smacznego :)  Składniki (ok. 16 kotlecików): - 1 woreczek ryżu brązowego - 1 woreczek ryżu parboiled - 2 łyżki kurkumy do zabarwienia ryżu - 1 szklanka suchej fasoli (u mnie drobnej) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - kilka pieczarek - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne* - pół łyżeczki kminku - 1 jajko - 3,4 łyżki bułki tartej z ciemnego pieczywa(...)olej rzepakowy Fasolę namocz przez noc w wodzie w proporcji woda:fasola - 3:1. Ugotuj w tej samej wodzie ok. 45-60 minut, na małym ogniu. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem razem z 2 łyżkami kurkumy. Ostudź ryż i fasolę. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, to samo z czosnkiem. Pieczarki również pokrój drobno, najpierw odcinając zdrewniałe końcówki nóżek

Corner With Recipes
Wegetariańska pasta z białej fasoli i jabłka 190

Aromatyczna pasta do kanapek z białej fasoli oraz podsmażanego jabłka i cebuli. Może i brzmi dziwnie, ale smakuje pysznie ;) Pasta ta przypadnie pewnie do gustu wegetarianom, gdyż fasola jest doskonałym źródłem białka. Dodatkowo dostarcza takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz cynk. Jej przygotowanie to tylko czas jaki zajmie nam podsmażenie cebulki z jabłkami. W tym czasie miksujemy(...)fasolę z przyprawami, potem łączymy z cebulą, doprawiamy i gotowe :) najlepiej smakuje po schłodzeniu Składniki: z przepisu z bloga Jadłonomia 1 puszka białej fasoli 1 cebula 1 jabłko 1 łyżka oleju 1 goździk 1 ziele angielskie 2 listki laurowe 1 jałowiec 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki lubczyku 1/4 łyżeczki majeranku sól, pieprz Cebulę posiekać w kostkę. Jabłko obrać

Moja Galeria Smaku
Fasolka po bretońsku 174

Dziś polecam fasolkę po bretońsku . Fasolka po bretońsku Pyszną fasolkę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji    Antonio -PORCELANA BOGUCICE SKŁADNIKI : kiełbasa cienka - 250 g fasola Jaś - 400 g boczek wędzony - 100 g koncentrat pomidorowy - 100 g cebula - 1 szt wegeta sól i pieprz majeranek olej do smażenia mąka - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE : Fasolę przebrać, opłukać, zalać(...)zimną wodą, odstawić najlepiej na całą noc. Gotować fasolę w tej samej wodzie co się moczyła . Cebulę obrać, boczek , kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować. Doprawić do smaku, solą i pieprzem. (function

Kuchnia Danusi