Pewnie sporo osób lubi smalec, ale unika go ze względu na dość sporą kaloryczność lub tak jak ja - z powodu dolegliwości żołądkowych po jego spożyciu. Dlatego polecam smalec z... fasoli! Jest naprawdę przepyszny i o wieleee zdrowszy niż ten ze słoninki. Także zawiera chrupiące skwareczki i przyznam, że gdy go robię - znika w oka mgnieniu. To propozycja nie tylko(...)miłośników fasoli, osób będących na diecie wegańskiej, ale dla wszystkich, którzy uwielbiają smalczyk i smaczne pasty do chleba. Pychota! 1 puszka fasoli białej 1 cebula 2-3 łyżki prażonej cebulki (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku (jak ktoś lubi) sól i pieprz Dodatkowo: olej roślinny do smażenia Skwarki: 40-50g kaszy gryczanej (czasami używam białej) 1 łyżka
Di gotujenaszym rodzinnym domu odkąd pamiętam na Wigilię Bożego Narodzenia obowiązkowo zawsze była kapusta z fasolą. Najpierw robiła ją babcia,potem mama a teraz ja podaję ją u siebie troszkę wzbogaconą,bo dodaję do kapusty suszone grzyby leśne. Bez tej kapusty nie wyobrażam sobie Wigilii. Kapustę zaprezentowałam w garnku żaroodpornym od Tarka i Miarka. 1,5 kg kiszonej kapusty(...)suszonych grzybów leśnych 200 g drobnej fasoli 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 2 cebule sól pieprz 50 ml oleju rzepakowego Semco Grzyby suszone wypłukać w ciepłej wodzie,następnie zalać wodą i odstawić na całą noc. Fasolę zalać wodą i moczyć całą noc. Następnego dnia kapustę włożyć do garnka zalać wodą,dodać listki,ziele angielskie i namoczone grzyby
Kolorowa kuchnia Elkiilość, bo możemy je pokroić w plasterki i przerobić na pyszną sałatkę lub carpaccio z buraków . Dziś będzie kolejny przepis na Święta Zero Waste: sałatka z kiszonych buraków i fasoli. Składniki na 2 porcje: garść młodych liści szpinaku – umytych i wysuszonych pomarańcza obrana i pokrojona na plasterki kiszone buraki z zakwasu na barszcz pokrojone na cienkie plasterki puszka fasoli(...)ogórki kiszone pokrojone na ósemki jajko ugotowane na twardo i obrane (opcjonalnie) łyżka oleju tłoczonego na zimno do dekoracji (u mnie lniany) Przepis na sałatkę z kiszonych buraków i fasoli Przygotować 2 talerze. Na każdym ułożyć liście szpinaku i plasterki pomarańczy ułożone na krawędziach talerza. Na to układamy kółko z plasterków kiszonego buraka, w środek którego wykładamy fasolę. Dekorujemy kawałkami
Ugotowane pozamiataneFasola Mung zawiera białko,witaminy B 1, B 2, B 5, B 6, B 9 (kwas foliowy), K, E, C i A oraz wiele pierwiastków takich jak: magnez, mangan, selen, wapń, fosfor, żelazo, miedź, potas i cynk. Więcej jej temat możecie poczytać tu Czarna cieciorka zawiera - fosfor, potas, cynk, witaminę B9, żelazo(...)nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Składniki: - 1 i 1/2 szklanki fasoli mung - 1 i 1/2 szklanki czarnej cieciorki - dynia (około 2kg) - 2 korzenie pietruszki - 2 marchewki - 2 cebule - korzeń imbiru (około 3 cm) - 2 łyżki nasion kopru włoskiego - 1 łyżka majeranku
Szkrab Je Samzrobiłam tak, jak kiedyś robiłam zwykły smalec. Z cebulką, czosnkiem i jabłkiem. Można też dodać odrobinę ostrej papryki czy majeranku. Może i Wam zasmakuje taka najprostsza wersja pasty z fasoli, zwanej wegańskim smalcem 😊 Składniki: 200 g suchej białej fasoli 2 średniej wielkości cebule 2 większe ząbki czosnku 1 duże kwaśne i twarde jabłko lub 2 mniejsze 3 łyżki oleju sól(...)pieprz do smaku opcjonalnie: 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki ostrej papryki Fasolę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Namoczoną ugotować do miękkości i wystudzić. Zmiksować blenderem lub zmielić przez maszynkę. Można także potłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale wtedy pasta nie wyjdzie aż taka gładka. Do zmielonej fasoli dolać tyle wody z gotowania, aby nie była
Codzienna kuchnia niecodziennabretońsku zdecydowałam się przygotować z dodatkiem nowych kiełbas wegańskich, które miałam okazję niedawno przetestować. Fasolka po bretońsku z wegańską kiełbasą Składniki: 720 g ugotowanej białej fasoli* lub 3 puszki białej fasoli opakowanie kiełbas "Warzywne Vege" od BeVege 2 cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 2 koncentraty pomidorowe(...)łyżka majeranku 2 łyżki płatków drożdżowych 250 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej * ok. 360 g suchej fasoli Przygotowani e: Kiełbasę pokrój na talarki i podsmaż na oleju, aż będzie zarumieniona. Po usmażeniu przełóż ją na talerz. Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju na tej samej patelni
wegujemytego typu nie mogłam znaleźć "tego czegoś". Niedawno wróciłam do tego przysmaku. Ostrożnie, bo smakuje mi serek tylko jednej firmy :D Pasta jest pewnego rodzaju wariacją na jego temat. Fasola oprócz smaku dodaje treściwość, rukola to mój dodatek obowiązkowy do kanapki, a czerwona cebulka niczym wisienka na torcie uzupełnia tę mieszankę. Majonez jest tu dodatkiem, a nie koniecznością, osoby unikające(...)tego typu produktów ( w tym na diecie) mogą uśmiechnąć się do tej pasty :) Składniki: 1 mała czerwona cebula 1 opakowanie serka wiejskiego (około 200 gram) pół puszki białej fasoli garść rukoli łyżeczka sosu sojowego łyżka majonezu (opcjonalnie) łyżka oleju do smażenia pieprz do smaku Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dość mocno podsmażamy na oleju, odstawiając do wystygnięcia. Rukolę
CynamonemPoOczachSałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki musztardowym sosie przyjemnie wyrazista w smaku sałatka. Najlepiej smakuje, gdy dobrze schłodzona. Świetna z pieczywem, ale polecam ją również do pieczonego fenkuła. Pychotka Składniki: Warzywa: 2 świeże średnie ogórki 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 puszka fasoli czerwonej 1 łodyga selera naciowego 2 plastry cebuli(...)szklanki jogurtu sojowego o smaku naturalnym 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ogórki obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a umytego selera kroimy w cienkie plasterki. W niewielkim naczyniu mieszamy jogurt i musztardy. Do drugiego
Lamarida.plprzypomina mięso. W każdym razie prezentuję Wam tutaj łatwą recepturę na wegańskie pieczone “mięsko”, ale bez glutenu. Przepis jest szybki w wykonaniu (jeśli ma się już ugotowaną lub puszkowaną fasolę ) i zawiera proste składniki dostępne w każdej kuchni. Smakowo seitan jest raczej neutralny, dzięki czemu poprzez dodawanie ulubionych sosów możemy zmieniać jego smak. Super nadaje się na kanapki albo jako(...)zdrowe źródło nieprzetworzonych protein do obiadu. Składniki: 240 g ugotowanej fasoli czerwonej (lub 1 puszka) 240 g ugotowanej fasoli białej (lub 1 puszka) 1 szklanka gotowanego ryżu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cebuli suszonej 1 łyżka cząbru 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu tamari (może być sos sojowy, ale wtedy seitan przestaje być bezglutenowy) 1/2 szklanki mąki
Lamarida.plwspaniałych . W każdym razie nieodłącznym elementem wielu filmów, był posiłek w terenie. W odróżnieniu od tych w miastach, gdzie podstawą była whiskey, potrawy w plenerze zazwyczaj opierały się na fasoli popijanej kubkiem kawy. O kawie był nawet cały odcinek serialu Lucky Luke . W odróżnieniu do samej postaci Lucky Luka, fasola wydaje się akurat być bardzo prawdopodobna, gdyż na terenie(...)idea angielskiego śniadania istnieje od średniowiecza, kiedy zwyczajowo jedzono tam dwa posiłki dziennie (oczywiście nie na dworach :) ), rano i wieczorem, przez co śniadania musiały być bardziej treściwe, to sama fasola chyba przywędrowała później. Nie dlatego, że wcześniej w Europie jej nie znano, bo czasem trafiała tu z Bliskiego Wschodu, ale dlatego, że po zorganizowaniu połączeń handlowych między starym na nowym
Kryzysowa Książka Kucharskamojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe ciasto. Takie coś z dużą ilością słodkich suszonych moreli, czerwonej fasoli, której nie czuć. Mi w smaku przypomina trochę krówki/batoniki karmelowe… coś takiego. To jest takie coś co się wkłada do buzi(...)Składniki na formę 28 cm na 18 cm: 1 szklanka niesiarkowanych moreli (takich ciemnobrązowych), następnym razem dodam mniej, bo wyszło dość słodkie 1 szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao
moj przepis naNiedawno robiłam smaczne brownie z fasoli dla alergika , dzisiaj proponuję troszkę bogatszą wersję tego samego brownie, z orzechami, kakao, miodem. Bardzo szybkie, smaczne, ilość miodu możemy modyfikować, możemy zastąpić go syropem klonowym lub cukrem trzcinowym. Orzechy świetnie pasują do tego ciasta, a fasola jest niewyczuwalna. Polecam mocno! 1 puszka czerwonej fasoli 1 banan 2 jajka 1 łyżka kakao 1 łyżka(...)oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki miodu 2 garście orzechów (ja użyłam mieszanki różnych orzechów) szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę dokładnie wypłukać i wsypać do miseczki. Resztę składników (oprócz orzechów) dorzucić do fasoli i wszystko zblendować. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Część z nich (ok. 2/3) wsypać do zblendowanej masy i wymieszać. Ciasto przełożyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś proponuję brownie z czerwonej fasoli. Bez cukru, bez mąki, bez całych jaj (tylko żółtka), bez kakao. Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, rewelacyjne ciasto fit. Moje dzieci zajadały się ze smakiem, nawet mąż stwierdził, że "może być" :) Polecam wszystkim alergikom oraz osobom na diecie. 1 puszka czerwonej fasoli 2 banany 4 żółtka 0,5 szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego(...)rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę wyjąć z puszki i porządnie opłukać. Daktyle zalać małą ilością wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Do miski wrzucić połamane na kawałki banany, osączoną fasolę, żółtka, kakao, olej (kokosowy lub rzepakowy), namoczone daktyle (razem z wodą) i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zblendować. Wlać do foremki wyłożonej papierem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś przepis na zupę fasolową, pachnąca wędzonką i majerankiem. Do tego zupa jest sycącą, rozgrzewająca i bardzo pyszna. Składniki: 300 g drobnej fasoli 300 g kiełbasy 250 g boczku 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 pęczka pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Fasolę(...)zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dania do fasoli dodajemy boczek, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 45-55 minut, aż fasola będzie prawie miękka. W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać do fasoli i gotować do miękkości warzyw. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć kiełbasę z cebulą, na koniec dodać
magiczna kuchnia KasiJeśli ograniczasz mięso, ale chcesz mieć dobry pasztet do postawienia na świątecznym stole, to polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki ( zobacz przepis ) albo z soczewicy ( klik ), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami. Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli Jaś 100 g pieczonych batatów(...)pieprzu po pół łyżeczki utartej skórki z limonki, suszonego tymianku i rozmarynu pół słoika suszonych pomidorów i cała zalewa z tego słoika czarnuszka do dekoracji Jak przygotować pasztet z fasoli? Marchew i batata kroimy na kawałki. Cebulę podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy na gładka masę. Mieszamy razem z drobno pokrojonymi pomidorami i całą oliwą
Ugotowane pozamiatane