ochota na śniadania, które uwielbiam przygotowywać w słoikach, tak, już kiedyś Wam o tym pisałam. Dzisiaj sałatka, którą przygotowałam w kilka chwil, była tak pyszna! Włoskie salami, dwa rodzaje fasoli, cieciorka i chrupiące ziarna słonecznika, cudowne smaki włoskie w środku tej ponurej pory roku, do tego oliwki, moje ukochane, zielone z pestkami, których smak poznałam już wcześniej, na spotkaniu(...)promującym Cagliari w Pałacu Bonerowskim w moim ukochanym Krakowie. Już nie mogę się doczekać kolejnych przepisów z fasolą i cieciorką! Sałatka z fasoli i ciecierzycy Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 1/2 szklanki białej fasoli z puszki 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 2 garście zieren łuskanego słonecznika 2 łyżeczki suszonego oregano 100 g włoskiego salami 2 łyżki zielonych oliwek
Moja smaczna kuchniaFascynacja "Warzywem" trwa a co za tym idzie chciałam Wam polecić kolejny przepis z tej książki. Bardzo lubimy warzywa strączkowe w tym fasolę. Zazwyczaj lądowała w garnku razem z mięsem lub kiełbasą. Tym razem stanowiła danie sama w sobie. Pyszna chrupiąca fasola w smakowitym zestawieniu z pomidorami i majerankiem. Smażona fasola z suszonymi pomidorami 1 szkl. suchej fasoli(...)namoczona przez noc) 1 łyżka nasion kopru włoskiego (zawinięta w gazę) 2 łyżki oliwy 8 suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych w paski listki z kilku gałązek majeranku sól, pieprz Fasole gotujemy do miękkości w towarzystwie nasion kopru włoskiego. Odcedzamy i lekko studzimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy fasole. Smażymy tyle czasu by się zrumieniła. Dodajemy pomidory i majeranek, chwilę
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki mąki pszennej 3 szklanki mleka łubinowego 2 jajka 1 żółtko 1 szklanka mąki łubinowej 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli farsz 25 dag czerwonej fasoli 1 cebula 20 dag pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka 20 dag zielonej fasoli szparagowej majeranek sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej olej(...)wody. Miksując dodajemy 2 jajka, żółtko, mąkę pszenną, mąkę łubinową oraz olej. Na koniec miksowania przyprawiamy solą oraz sokiem z cytryny. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. Gotujemy fasolę czerwoną. odcedzamy następnie zmiksować.W osobnym naczyniu gotujemy fasolę szparagową ze szczypią soli oraz cukru odcedzamy. Cebulę drobno kroimy następnie zeszklić na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczone, drobniutko pokrojone pieczarki, dusimy
kgwjanczewomoim rodzinnym domu zupę fasolową zawsze robiło się z suchej fasoli, z dużą ilością boczku, kiełbasy i zasmażką. Taka oczywiście jest smaczna, ale bardzo kaloryczna i ciężka. Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolówkę robię ją z fasoli z puszki, bo jest szybciej a zupa jest lżejsza. Najlepsza jest teraz, kiedy można do niej dodać młode warzywa. Ja odlewam zalewę(...)fasoli ale do wywaru możecie dodać całą zawartość puszki, wtedy zupa będzie miała bardziej fioletowy kolor. Składniki: kość od schabu 2 puszki czerwonej fasoli 2 młode marchewki kilka małych młodych ziemniaczków kawałek selera korzeń i natka pietruszki 1/2 cebuli 2 kiełbaski ziele angielskie, liść laurowy łyżeczka majeranku sól, pieprz śmietanka 12% z kartonika (ilość według gustu) łyżka oleju Kość zalać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafazę na jedzenie cukierków... och te słabości! To NADE wszystko kocham te swoje fasolowe wymysły! I wy pokochacie! <3 SKŁADNIKI (u mnie 16 pierników) - 2 jajka - puszka białej fasoli (240g) - odżywka białkowa 25g (myślę, że jak dodasz bananka będzie pycha! lub 10g mąki + 20g więcej ksylitolu i wyjdzie tak samo kalorycznie) - ksylitol 17g - kakao 12g - soda oczyszczona 1 płaska(...)łyżeczka + u mnie domowe, bezcukrowe powidła śliwkowe 1/2 łyzeczki na każdego pierniczka WYKONANIE: - fasolę odsącz, przepłucz wodą - wszystko do blendera na gładką masę! - spróbuj- dosłodź w razie potrzeby - przelej do foremek 1/2 powstałej masy - na środek babeczek dodaj powidła (1/2 łyżeczki na babeczkę) -przykryj powidła pozostałym ciastem - 180* 25 minut SMACZNEGO CAŁOŚĆ: 580 kcal
fitolarun.blogspot.comFasola adzuki lub azuki pod takimi nazwami możemy ją spotkać. Nie jadam jej zbyt często, ale od czasu do czasu funduję sobie takie smaczne danie. Fasola nie jest zbyt popularna u nas, ale warto ją spożywać, bo posiada duże wartości odżywcze. W Chinach, Japonii czy Korei jest również wykorzystywana do produkcji kosmetyków. Ja polecam ją w pysznym daniu jednogarnkowym(...)Składniki 500 g fasoli adzuki 600 g kiełbasy (dałam podwawelską) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła klarowanego płatki chilli sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby się namoczyła. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie
O kuchni z uczuciemmamy apetyt na dania bardziej treściwe , rzec by można solidniejsze, ze swej natury, bardziej pasujące do takiej aury. Niewątpliwie w taką właśnie pogodę, powinna zagościć w naszym jadłospisie, zupa fasola. Która nie tylko uwiedzie nas swym smakiem, lecz będąc źródłem cennego białka, dostarczy naszemu organizmowi energii i pomoże przezwyciężyć jesienne chłody. składniki dla sześciu osób wywar(...)liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 1 szklanka fasoli 1 marchew 1 łyżka masła 1 spory ziemniak kawałek korzenia selera 1 cebula 2 l wywaru z mięsem kurczaka szczypta otartego majeranku
Miód i pieprzDzisiaj na ostro! W menu meksykańska zapiekanka z czarnej fasoli, quinoa i kurczaka. Obiad jednogarnkowy i bardzo łatwy do przyrządzenia. Quinoa czyli komosa ryżowa jest bardzo popularna w mojej kuchni. Używam quinoa często do sałatek na ciepło , zup , na śniadanie , do pieczenia ale również na sypko zamiast ryżu czy ziemniaków. Quinoa coraz częściej można spotkać w polskich sklepach, choć większość(...)gotujemy czy pieczemy z quinoa jako jednym ze składników. Przepisy na quinoa powinny być opatrzone bannerem przepis miesiąca. Możecie je dodawać w komentarzach do tego wpisu. Zapiekanka z czarnej fasoli, białej quinoa i kurczaka to kolejne danie z tymi bardzo zdrowymi nasionami. Przyprawiłam je na ostro, a rzymski kmin i kolendrę jak zwykle uprażyłam i zgniotłam w moździerzu. Zapach podgorących
codojedzeniatrochę wiosny w zimie . Trochę słoneczka na talerzu i w duszy muzyczka gra. Jest to sałatka lub surówka jak kto woli , którą bardzo często robię. Zmieniam tylko rodzaj fasoli. Składniki na 2 porcje 1 jajko 1 duży pomidor 1/2 ogórka (nie koniecznie , ja lubię takie zestawienie) 1/2 główki sałaty masłowej (może być inna ) 200 g fasoli szparagowej zielonej(...)sól, paprykę, sok z cytryny i cukier dokładnie wymieszać . Cukier i sól muszą się rozpuścić - Fasolę wrzucić na kipiącą wodę , gotować ok 5 minut .Przed samym odcedzeniem wrzucić do fasoli umyte listki szpinaku . Jeśli jest fasola
Eli GotowanieTeraz jest to jedno z moich ulubionych przysmaków. Robi się je super szybko i super łatwo a efekt jest superowo pyszny! Nie przedłużając mojej paplaniny... PRZEPIS: SKŁADNIKI: - puszka białej fasoli - 1/2 jogurtu greckiego (ja użyłam odtłuszczonego) - 2 jajka - 2 miarki odżywki białkowej (możesz dodać banana, ksylitol, erytrol, stewię, tak żeby masa straciła fasolowy smak) - 2 łyżki mleka w proszku - łyżka(...)czai pod nazwą " zagęszczony sok jabłk owy" ale zjadłam już wszystkie domowe dżemy truskawkowe:( smuteczek) - kilka truskawek WYKONANIE: Wypłucz dokładnie fasolę pod bieżącą wodą. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zblenduj na gładką masę. Powinno wyglądać jak ciasto na naleśniki Spróbuj, czy jest odpowiednio słodkie, jeśli nie do dosłodź. Przelej
fitolarun.blogspot.comkokosowe pralinki z fasoli a'la Rafaello (z migdałem w srodku)~ Bardzo długo zwlekałam z tym przepisem, bo nie byłam przekonana do "surowej" fasoli na słodko...Ciasta z fasoli jak najbardziej, ale coś nie pieczonego...? Oczywiście nie żałuję że się przełamałam bo te pralinki były przepyszne a fasola bardzo mało wyczuwalna. PRZEPIS /1 porcja/ ~230g ugotowanej białej fasoli (może być(...)puszki) ~łyżka oleju kokosowego (płynnego) ~25g mąki kokosowej ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~kilka sztuk migałów ~wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę, olej i sok z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kokosową i słodzimy do smaku. Z masy nabieramy porcje, lekko spłaszczamy, na środek kładziemy migdał, sklejamy boki i formujemy ładną kulkę. Tak przygotowane pralinki
breakfast of dreamsSmaczne tradycyjne polskie danie , moja propozycja. Składniki 400 g fasoli jaś 200 g chudego surowego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz ostra papryka Przygotowanie Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem(...)samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek zalałem szklanką wody i gotowałem 25 minut. Następnie wyjąłem z wody i pokroiłem w kostkę , a wodę w której się gotował dodałem do fasoli. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na łyżce smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli godzinę po zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną
R'n'G KitchenDanie kuchni francuskiej. Smak fasoli ,pora ,czosnku przeplatany z bazyliowym pistou ,po prostu pycha! Składniki 200 g drobnej białej fasoli 2 łyżki masła 150 g bekonu 2 ząbki czosnku por (biała część) 2-3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1,5 l bulionu drobiowego liść laurowy 250 g kiełbasy czosnkowej Pistou: pęczek świeżej bazylii ząbek czosnku 3 łyżki startego parmezanu(...)oliwy z oliwek Przygotowanie Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Rano fasolę płuczemy pod zimną wodą i osączamy. W garnku rozpuszczamy masło ,smażymy pokrojony w paski bekon ,czosnek (zmiażdżony praską) ,pora pokrojonego na cienkie talarki ,seler (cienko pokrojony) oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy bulionem ,dodajemy listek laurowy i fasolę ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień
R'n'G KitchenFasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli. Przepis odgrzebany ze starej książki, Dania z grochu i fasoli. Pasztet wyszedł typowo "wege.....", bardzo smaczny z dodatkiem sosów. SKŁADNIKI: 1/2 kg. fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej 2 cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora(...)majeranku 20 dag pieczarek szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku opcjonalnie 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju do smażenia WYKONANIE Fasolę płuczemy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin do namoczenia. Gotujemy w wodzie do miękkości zielem angielskim i liściem laurowym i warzywami ( oprócz cebuli ) Cebulę obieramy, kroimy w kostkę
W kuchennym oknie Ewyzjemy od razu połowy całej ugotowanej porcji nic nam nie grozi. Trafiłam ostatnio na świetny przepis fasolki po bretońsku, wypróbowałam, lekko zmodyfikowałam i oto proszę: Składniki: 500g ekologicznej fasoli 200g (koniecznie) swojskiej kiełbasy 100g swojskiego boczku 1 puszka pomidorów (lub 500g świeżych, sparzonych i podduszonych pomidorów) koncentrat pomidorowy cebula 2 większe sztuki czosnek 1 główka przyprawy i zioła: świeżo zmielony(...)pieprz, sól himalajska, majeranek, cząber, rozmaryn, pieprz cayenne, papryka słodka, świeża pietruszka, bazylia i oregano Fasolę zalać wrzątkiem i moczyć w nim przez całą noc (uwaga fasola może kilkakrotnie zwiększyć swoją objętość więc wody musi być dużo więcej niż fasoli). Napęczniałą fasolę przepłukać, włożyć do garnka i zalać ok 1,5-2l zimnej wody. Zagotować, dodać sól, pieprz
IzaGotuje