fasola - 7842 przepisów (strona:43/523)

fasolka po bretońsku 285

była przez to, że: była sycąca, tania, prosta w przygotowaniu, smaczna, można było ją odgrzewać i odgrzewać… Ta wersja najbardziej przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI 500 g suchej fasoli 1 puszka pomidorów bez skóry 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 5 ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku 5 łyżek oleju 1 laska cienkiej kiełbasy 1 cebula(...)łyżeczki cukru sól pieprz mielony PRZYGOTOWANIE Fasolę opłukać i zalać wodą (ok. 5 cm ponad fasolkę). Odstawić na noc do namoczenia. Kolejnego dnia dolać tyle wody, żeby zachować poziom 5 cm ponad fasolkę. Całość zagotować dodając cukier – to jest sztuczka na szybsze gotowanie grochu, fasoli, cieciorki itp. Gotować ok 50-60 min, do miękkości. Pod koniec gotowania dodać soli

zabawa smakiem
Czekoladowo kokosowa fasolinka :) 151

Fasolinka , czyli ciasto z fasoli :) Taką sobie nazwę wymyśliłam :) Jest tutaj fasola czerwona oraz biała. Czerwona - intensywnie czekoladowa, biała - subtelnie, aczkolwiek wyczuwalnie kokosowa. Ciacho jest puszyste, delikatne i mięciutkie z chrupiącą skorupką :) Kompletnie nie czuć, że zamiast mąki jest....fasola! Nie dodałam ani grama mąki, ani grama cukru, ani grama margaryny! Za to jest fasola, miód i banany oraz olej(...)kokosowy :) Zdrowo, smacznie i przepysznie! Zapraszam na czekoladowo kokosową fasolinkę! :) Składniki na ciasto ciemne: 2 małe puszki "na raz" czerwonej fasoli gotowanej na parze Bonduelle (razem 250 g) 1 duży dojrzały banan 1 czubata łyżka miodu 2 małe jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka kakao Składniki na ciasto jasne: 2 małe puszki

Zdrowie na języku :P
Hummus z czarną fasolą i kolendrą. 191

pasty na świecie. Oczywiście to nasza opinia, a Wy możecie lubić inne :) Tak czy siak wiecznie coś tworzymy, aby mieć kolejne wersje do wyboru. Dzisiaj zrobiliśmy hummus z czarną fasolą i dodatkiem pasty z zielonej kolendry. Prosto, szybko i mega smacznie. Niektórym pewnie kolorystyka pasy nie koniecznie przypadnie do gustu, ponieważ jest nieco szaro-bura. To zasługa oczywiście fasoli(...)żadnego odzwierciedlenia w smaku. Wręcz przeciwnie, wyszedł wyśmienity. Czas przygotowania to jakieś 10 min. Aby szybko zrobić tą wersję humusu potrzebować będziecie : 1/2 puszki ciecierzycy 1/2 puszki czarnej fasoli 1/3 szklanki sezamu 1 łyżka pasty z zielonej kolendry (kupiliśmy ją w Lidlu) 3 duże ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody mineralnej

vegetanie
Sałatka wielowarzywna z fasolą Adzuki 360

Kochani, podaję przepis na bardzo smaczną i zdrową sałatkę jarzynową, z dodatkiem fasoli Adzuki. Inna nazwa to czerwona soja. Może śmiało zastąpić czerwoną fasolę w zalewie z puszki. Ta po ugotowaniu nie rozpada się i nie zchodzi z niej skórka. Składniki -fasola Adzuki 250 g  Skworcu 2 x bukiet 9 warzyw  Iglotex 1 por bez części ciemnozielonej ogórki(...)kiszone najlepiej domowe majonez+musztarda sól +pieprz Fasolę Adzuki dobrze płuczemy i zalewamy wodą, do namoczenia, najlepiej na noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości.Nie zapominajmy o wylaniu wody, w której się moczyła i zalaniu fasoli świeżą, filtrowaną wodą! Ugotowaną ,odcedzamy i przelewamy czystą ,zimną wodą. Bukiet 9 warzyw parujemy. Do miękkości. Uparowane warzywa nie rozpadają się, ale przede

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolka po bretońsku z wolnowaru 226

Zastanawiałam się wczoraj co zrobić na obiad...i jakoś zabrakło pomysłu...ale w zamrażarce miałam jeszcze zamrożoną fasolę, taką zerwaną na zielono i zamrożoną..takiej fasoli nie trzeba moczyć przez kilka godzin i gotuje się szybko [ w wolnowarze w sumie gotuje się długo, ale warto -nie trzeba mieszać itd a potrawy są o wiele smaczniejsze]   ..rano przed wyjściem(...)warzywny i przyprawy wrzuciłam do wolnowaru , zalałam wodą i ustawiłam na gotowanie..i poszłam do pracy...a potem to już "działał"mąż..podsmażył kiełbaskę  boczek , cebulkę ..dodał do fasoli i doprawił po swojemu[ nawet nie wiem jakie przyprawy dodał] i jeszcze dalej się gotowało...Pyszne było...zawsze jest smaczniejsze jak ktoś inny przygotuje jakieś danie.. 30 dkg fasoli

Moje domowe kucharzenie
Trufle fasolowe 197

kolacji... Bo czy jest coś bardziej romantycznego od pary karmiącej się nawzajem słodyczami po pysznej kolacji zakrapianej winem? Potrzebne nam (na 18 dużych lub 20 mniejszych trufli): - 2 szklanki fasoli piękny jaś - 2 tabliczki mlecznej czekolady dobrej jakości - 2 aromaty rumowe - 2 łyżki kakao - 8 łyżek cukru pudru - kakao do obtoczenia Przygotowanie:  Fasolę przepłukać, zalać wodą i odstawić(...)godzin do namoczenia (ja zostawiłam na noc). Następnie ugotować fasolę do miękkości (bez soli!). Mi to zajęło nieco ponad godzinę. Gorącą fasolę obrać ze skórek i przemielić przez maszynkę (jeśli tak jak ja nie macie maszynki, możecie rozdrobnić fasolę za pomocą widelca). Do fasoli dodać cukier puder, aromat i kakao i dokładnie połączyć. Czekoladę zetrzeć na drobnej jarzynówce i dodać

W poszukiwaniu inspiracji
Moja wersja burrito w chlebku pita :) 162

potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się ona z pszenicznej tortilli  która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem. W USA nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole(...)języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa burro, co oznacza "osioł" :D Swoją wersję zrobiłam w chlebku pita z mieszanką meksykańską (kukurydza, marchewka, groszek) z fasolą, pomidorami, mięskiem mielonym i z dużą ilością czosnku :)  Składniki:  0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki 1 mały słoik

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka nie po bretońsku ;) 172

masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :))) W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :) * fasola- 2 szklanki * * cukinia- 1 duża * papryka- 1 szt. * pomidory- 1 kg ** * cebula- 3 duże * czosnek- 4 ząbki * oliwa do smażenia * przyprawy: papryka słodka- 1 łyżka, suszona papryczka chili- pół łyżeczki, majeranek(...)pół łyżeczki, cząber- pół łyżeczki, listek laurowy- 3 szt., ziele angielskie- 6 szt., sól, pieprz Fasolę namoczyć 12 godzin wcześniej, a następnie gotować (na średnim ogniu bez przykrycia ok 10 min., a potem na małym ogniu pod przykrywką) do miękkości. Posolić dopiero pod koniec gotowania. Odlać 1/3 szklanki wody, a resztę wody wylać. Cebulę pokroić w plastry i w dużym

Kraina Miodem Płynąca
Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 155

wiemy fasolę warto jeść, a nawet należy.Jest bogata w wapń, potas i fosfor. Posiada lekko strawną skrobię i substancje hamujące powstawanie tkanek nowotworowych. Obniża poziom cholesterolu. Niestety powoduje wzdęcia i gazy, a tu pomoże nam dodanie majeranku. - 600 g fasoli Jaś - 300 g boczku wędzonego - 300 g karkówki - 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka - sos pomidorowy(...)rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku) - majeranek , pieprz Wieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano wodę odlewamy i gotujemy namoczoną fasolę w rosole .Można też w wodzie, trzeba wtedy doprawić solą. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.Ok. 2 godzin. Cebulę i pozostałe warzywa  kroimy w kostkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.Gdy już fasola jest miękka

Pasje Jolki
CZERWONA FASOLKA PO BRETOŃSKU 172

Bardzo lubię czerwona fasolę, zdecydowanie więcej niż białą, dlatego fasolkę po bretońsku przygotowuję z reguły z czerwonej fasoli.  Aby zyskać na czasie korzystam w fasoli w puszce, danie w ten sposób przygotowane nie odbiega niczym od tego, które przygotowane jest z fasoli suchej, a można zaoszczędzić sporo czasu.  Szczególnie przydatne jest to wtedy, kiedy wraca się po pracy(...)głowie pustka co zrobić na obiad.  Wtedy "odkopuję" w myślach przepisy na dania tzw. szybkościowe.  Fasolka po bretońsku jest właśnie jednym z nich. Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 pętka dobrej wędliny 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka odrobina majeranku sól olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej

Walijskie Pichcenie
Moros y cristianos/ Maurowie i chrześcijanie 243

Kubańskie danie narodowe. Proste, a trudne. U mnie w Sanoku (brama Bieszczad) ciężko było zdobyć czarną fasolę. Nachodziłam się za nią i ja, i moja mama. A kto znalazł? Babcia, poszła na targ i tam, kupiła wnusi czarną fasolę. Wnusia więc zadowolona, bo czaiła się na Maurów od dawna, bo chrześcijan ma na co dzień. Przyprawy kuchni kubańskiej używam prawie(...)bałam się reakcji, ale Bogu dzięki (chyba dzięki tym chrześcijanom) smakowało im, tylko widziałam jak kiwali głowami nad miseczkami. No, czyli wyszło, smakowało. Danie jest bardzo zdrowe i dietetyczne. Fasola czarna ma bardzo niski IG (zaledwie 30). Jedna porcja dania została nam na później :) Składniki na 4 duże porcje: 400 g fasoli czarnej 100 g białego ryżu Pół cebuli Pół

Czarnawisienka
Fasolka po bretońsku 2 167

Składniki: 500 g fasoli, 400 g kiełbasy, 150 g wędzonki, 60 g przecieru pomidorowego, 4 łyżki ketchupu McDonald's , 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka mąki, majeranek,sól, pieprz.   Przygotowanie:       Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy, najlepiej jak zostawimy na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy fasolę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę(...)kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i podsmażymy na oleju. Dodajemy cebulę i mięsa do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, ketchupem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki dodajemy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem

Aga w kuchni
Rolada z kurczaka ostro-serowa z miodowo-fasolową kaszą jaglaną 268

Składniki : ser smażony z kminkiem 100 g, olej rzepakowy do smażenia, fasola 50 g, miód spadziowy 1 łyżka, filet z kurczaka 2 szt., kasza jaglana 100 g, pomidory suszone 6 szt.,   ogórki konserwowe smakowe chili, świeża papryczka chili do smaku, sól himalajska świeżo zmielona do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, świeża zielona pietruszka, kminek cały(...)płaska łyżki, liść laurowy 2 szt., ziele angielskie 4 ziarenka. Przygotowanie: Fasolę zalej ciepłą wodą, wieczorem poprzedniego dnia. Zmień wodę na świeża, tuż przed gotowaniem fasoli. Gotuj do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut) z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedź, przelej zimną przegotowana wodą i obierz ze skórki. Zgnieć widelcem fasolę, pozostawiając kilka w całości. Kaszę

Moniki Smakołyki
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 165

mówiąc z Cypru). Oba produkty poznaliśmy w czasie urlopu w Grecji i bardzo nam zasmakowały. Więcej o halloumi napiszę Wam w przyszłym tygodniu - przygotowałam z niego fantastyczne cypryjskie kanapki :). Fasola Wrzawska - Uwielbiam takie kulinarne odkrycia - zaledwie dzień po opublikowaniu posta o gigantes plaki i poszukiwaniach polskiej fasoli, która mogłaby w tym daniu zastąpić wielką fasolię gigantes , natknęłam się na fasolę(...)wrzawską - odmianę o największych nasionach w Polsce! Fasola wrzawska to fasola Piękny Jaś uprawiana u ujścia Sanu do Wisły w województwie podkarpackim, gdzie panują specyficzne warunki klimatyczno-glebowe. Charakteryzuje się wielkimi nasionami, cienką skórką i kremowym delikatnym miąższem. Posiada certyfikat Chroniona Nawa Pochodzenia. To się nazywa fasola gigantes. Mogłabym nawet stwierdzić, że jest większa od greckiej kuzynki ;) Cydr 7 Sadów

Chilli Czosnek i Oliwa
Do trzech razy Meksyk 269

Fasola rozpoczęła i kończyła ten kulinarny tydzień. Tym razem wystarczy kawałek dobrej kiełbasy i przepyszną zupę mamy w kwadrans. Dzisiejsze dzieło wieńczy makaron z... Dwie Fasole z makaronem z tortilli 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 duże kabanosy (ja miałam z czosnkiem) 2 szklanki rosołu drobiowego 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli (ja miałam w sosie pomidorowym(...)kabanosów i przesmażyłam razem. Po ok. 10min. wlałam bulion i dodałam pokrojoną w kostkę papryke. Gotowałam 15-20min. Pod koniec gotowania doprawiłam papryką, kuminem. W miseczce połączyłam obie fasole, trochę je rozgniotłam, aby stanowiły "zaprawę" zupy. Dodałam do całości i gotowałam ok. 10min.  Na patelni rozgrzałam łyżkę oliwy. Wrzuciłam pokrojone w paski tortille i smażyłam do momentu zbrązowienia

bastalena