fasola - 7842 przepisów (strona:52/523)

Ciastka Blondie 130

ciasteczka, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo są bardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie. Po upieczeniu(...)Przepis na Blondie jest bardzo popularny w amerykańskiej blogosferze kulinarnej. Ja inspirowałam się przepisem z bloga Jadłonomia, ale zmieniłam cieciorkę na białą fasolę. Składniki: • 1 puszka fasoli białej 400 g • 1/2 szklanki masła orzechowego • 1/4 szklanki syropu klonowego • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 łyżeczki soli • 1 łyżeczka ekstraktu

To co kocham
Fasolówka na gęsto z kiełbasą i żeberkami 129

jednogarnkowe! A zresztą kto ich nie lubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności wystarcza jako(...)danie obiadowe. Składniki: • 250 g fasoli Jaś średniej • 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 1 pasek wędzonych żeberek • 2 cebule • 1/2 małego pora • 2 marchewki • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, majeranek • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej • olej do smażenia Wykonanie: • Fasolę namoczyć na noc wlewając 3 objętości wody

To co kocham
Zupa krem z białej fasoli 125

Aksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również(...)czosnkowymi grzankami. Składniki: • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli • 1 cebula • 1/2 małego pora • kawałek selera • 2 pietruszki • 4 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • sól, pieprz, • 5 łyżek oleju do smażenia • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler i pietruszkę obrać

To co kocham
Fasolka po bretońsku 192

można się zajadać, choć ja chyba najbardziej lubię fasolkę na następny dzień, kiedy przejdzie tymi wszystkimi aromatami mięsa i majeranku :) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 370 g fasoli "Jaś" 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 300 g wędzonego boczku 500 g kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ok. 2 łyżeczek suszonego majeranku sól(...)pieprz 200 ml koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki pikantnego keczupu   Suchą fasolę namoczyć na całą noc w wodzie.    Wylać wodę, w której moczyła się fasola, wrzucić ją do garnka, zalać świeżą wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i wstawić do gotowania. Kiełbasę pokroić w półplasterki, boczek w dużą kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz

Simply Food
Czekoladowe ciastka z fasoli 114

Fasola zazwyczaj jest kojarzona z wytrawnymi daniami, które nie mają w sobie krzty słodyczy. Takie myślenie jest mocno ograniczające. W kuchni trzeba mieć otwarty umysł i kubki smakowe na nowe doznania smakowe. Fasola jest zarówno świetnym wypełnieniem ciastek, jak i źródłem białka, które w połączeniu z płatkami jaglanymi (lub innymi) tworzy pełnowartościowe białko. Idąc tym tokiem rozumowania, mamy alibi, żeby(...)codziennej diecie uwzględnić ciastka z fasoli, bo są przecież takim pełnowartościowym źródłem białka… a że nie ma go w 1 ciasteczku zbyt dużo, to ciasteczek trzeba zjeść kilka. Co, jak i czym zastąpić? Osobiście preferuję ciastka z fasoli z czekoladą , ale jeśli chcesz, możesz użyć kakao lub karobu. Dodaj wtedy 3 łyżki proszku i 1 dodatkową łyżkę oleju kokosowego

Blendman
Zupa fasolowa 161

potraw, ale także np.dania są mniej kaloryczne.Olej rzepakowy  łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek(...)Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie na noc, ewentualnie zalać gorącą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie fasolę odcedzić na sicie i zalać świeżą zimną wodą, dodać kawałek boczku wędzonego, marchewkę , pietruszkę, pokrojone suszone pomidory.Dodać przyprawy i  gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy fasola będzie  prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę

Moje domowe kucharzenie
Zupa fasolowa. Fasolówka. 178

Rozgrzewająca, sycąca zupa fasolowa- idealna na jesienną, deszczową pogodę. Składniki: 1 pasek żeberek (ok. 1 kg), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 250 g fasoli Jaś, 200 g boczku surowego wędzonego, 2 cebule, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku. Przygotowanie:  Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień dolewamy(...)fasoli wody i gotujemy ok. 30 minut. W drugim garnku gotujemy bulion na żeberkach i włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler) z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Po godzinie wyjmujemy z bulionu mięso i warzywa, a dodajemy fasolę. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i cebulkę. Po zarumienieniu dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przyprawiamy

Aga w kuchni
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 142

pożywna, dlatego można ją serwować jako danie główne. Bon appétit! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli (lub fasoli marmurkowej)* 120 g świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego(...)sera. Dopraw do smaku solą, pieprzem kajeńskim. Sos pesto można również podać osobno, tak, by każdy z gości nakładał go sobie sam. *Jeśli nie znajdziesz świeżej czerwonej lub marmurkowej fasoli, możesz użyć tylko białej, dodaj jej wówczas odpowiednio więcej. Zupa będzie równie smaczna. * Tę zupę możesz przygotować także z ziaren suszonej fasoli (po uprzednim ich namoczeniu), ale smak zupy przygotowanej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką 119

Chleb z fasolą i marchewką, to chleb po przejściach. Opracowałam sobie przepis i testowałam go kilka razy. Za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat. Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby(...)zewnątrz” go zaserwować lub dać dziecku do szkoły, to się nie nadawał. Powalczyłam z proporcjami mąki i płynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka

Posadzone i zjedzone
pasztet z czerwonej fasoli i pieczarek 163

pasztet z fasoli  Dodatek smażonych grzybów, zmieni pasztet z fasoli w iście wykwitnie danie. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3  cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka(...)sól szczypta cukru i pieprzu ziołowego 2 łyżki domowego  maggi sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie płuczemy na sicie zalewamy świeżą wodą dodajemy magii i gotujemy do miękkości. Na  patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, łyżkę masła a następnie wrzucamy  na nią dwie drobno posiekane cebulę  i smażymy  na niewielkim ogniu. Do lekko

Miód i pieprz
Burgery meksykańskie 181

Poranny wymarsz do pracy? Nie zapomnij śniadania! \ Składniki: (na 12 kotletów/placków) 1,5 szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej) 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 1 drobno posiekana czerwona cebula 3/4 puszki kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sproszkowana papryka słodka 3-4 łyżki płatków owsianych sproszkowana papryka wędzona sproszkowane chili garść świeżej kolendry(...)szczypty sproszowanej Wykonanie : 1. Ugotuj czerwoną fasolę( namoczoną przez 8-12 godzin fasolę gotuj przez 30-40 minut, do zagotowania na pełnej mocy, potem zmniejsz ogień i przykryj garnej pokrywką) 2. Ugotuj kaszę jaglaną.(wsyp do garnka i na małej mocy palnika praż 2-3 minuty, zalej wodą i gotuj do miękkości) *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 3. Kaszę

Fiolka w kuchni
Taka pyszna para: sardynka śródziemnomorska i czerwona fasola na parze. 135

sobą do pracy, bądź spożyć na kolację. Sałatka, która nie tylko zachwyca wyglądem ale również smakiem. Ma w sobie solidną porcję białka, dzięki delikatnej, bo przygotowanej na parze czerwonej fasoli, odświeżający dodatek zimnego ogórka i zaostrzające smak dodatki w postaci sardynek  z Morza Śródziemnomorskiego i papryczek piri piri. Całość delikatnie zwieńczona wysokojakościową oliwą z oliwek. Sałatka nie jest trudna(...)przy grillu. Sałatkę możecie przygotować wcześniej wstawić do lodówki i wyjąć tuż przed podaniem.  Serdecznie Wam polecam, bo ja zakochałam się w tym smaku. SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ NA PARZE I SARDYNKAMI Z MORZA ŚRÓDZIEMNOMORSKIEGO - 1 puszka fasoli czerwonej gotowanej na parze Bonduelle - 2 ogórki zielone dobrze schłodzone - papryczki piri piri - natka pietruszki  - słodka gruszka - 1 opakowanie sardynek

SMYKWKUCHNI
czerwona fasola z kapustą 161

fasola z kapustą Te proste i smaczne danie możemy potraktować, jako propozycję na lekki posiłek, lub jako nieco inny dodatek do obiadu. składniki dla czterech osób 250 g czerwonej fasoli 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 niewielkiej główki kapusty sól, pieprz szczypta cukru szczypta zmielonego kminku 1/3 pęczka szczypioru sposób przygotowania Fasolę moczymy(...)przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości ( możemy również użyć fasoli z puszki). Do garnka dodajemy masło i oliwę, całość podgrzewamy a następnie wrzucamy  kapustę pokrojoną w paski i przesmażamy ją na niewielkim ogniu przez pięć minut. Teraz kapustę bardzo lekko solimy i pieprzymy, wlewamy odrobinę wody, garnek przykrywamy nakrywką dusząc kapustę około 15-20 minut

Miód i pieprz
Fasola mung z suszonym pomidorem, śliwką , pistacjami i jajami 133

upałów. Jest bardzo trwała, pomimo dodatku jaja, smaczna na drugi dzień i można ją zabrać do pracy w pojemniku lub na plażę! Tak też robiłam. Do mojej potrawy użyłam fasoli mung, dlatego, że po spożyciu groszku w takiej ilości, po prostu cierpię. Dodam, że fasola mung jest superpokarmem i jest niesamowicie zdrowa! Choć ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana(...)wspomaga serce i działa antyrakowo. Dodatek pomidora suszonego dodatkowo ją ubogaci , a suszona śliwka? No cóż postara się wyrzucić z nas zalegające po kątach resztki! Delikatnie! Składniki pół szklanki fasoli mung ( może być więcej ) garść suszonych na słońcu pomidorów  IndexFood garść suszonych śliwek cebula sól o obniżonej zawartości sodu – sodowo-potasowa-od  e-condimenta po pół łyżeczki czosnku

Z Kuchni Do Kuchni
Fasolka po bretońsku 112

rodzina lubimy ją własnie w takiej wersji. Niestety jest to danie dość kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Składniki: 1,5-2 szklanki fasoli Jaś 200g kiełbasy 100g boczku wędzonego 1-2 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1-2 łyżki mąki liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej lub 1/2 ostrej(...)kostka rosołowa przyprawa do zup w płynie pieprz sól Fasolę oczyścić z uszkodzonych ziaren, opłukać, zalać 5-6 szklankami przegotowanej letniej wody, posolić i zagotować. Następnie odstawić fasolę na 2 godziny. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać liść laurowy. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Boczek pokroić

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania