Bardzo zdrowa wersja domowego smalcu przygotowana na bazie ugotowanej białej fasoli, smażonej cebulki i mieszanki rozmaitych przypraw. Dodatkowego aromatu i słodkości dodają jabłka i suszone śliwki. Smalec z fasoli smakuje rewelacyjnie i bez żadnych obaw można smarować nim pajdę chleba. Składniki: 400g białej fasoli Jaś 2 cebule 1 jabłko 100g suszonych śliwek 3 sztuki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku(...)łyżeczka suszonego lubczyku olej sól pieprz Wykonanie: 1. Fasolę zalać wodą i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zblendować do postaci masy. 2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać ziele angielskie, majeranek, lubczyk i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać
Szalona Kuchnia Ewelinyprzypraw ( u mnie suszona bazylia, oregana i suszony czosnek) trochę soli i pieprzu PROPOZYCJE NADZIENIA 1. pieczone z oliwą i solą bataty, rzogniecione z limonką avocado, feta 2. czarna fasola z puszki przesmażona z cebulą, czosnkiem oraz odrobiną cynamonu i kminu rzymskiego, salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry 3. hummus, grillowana papryka i feta Instructions Wszystkie składniki na naleśniki(...)solą i oliwą bataty, avocado rozgniecione z solą i limonką, feta 3 propozycja nadzienia: salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry z odrobiną oliwy, chilli i soli plus smażona fasola. Można tu użyć czarnej lub czerwonej fasoli z puszki – żeby przygotować pastę, trzeba na oleju podsmażyć pół cebuli i dwa ząbki czosnku, dodać fasolę z zalewą, widelcem na patelni
Cooking for Emilyoczywiście jest to zdecydowanie słabsza "grzanka". Tak jak pisałam wcześniej jedziemy do rodziców, ale to nie znaczy, ze pojedziemy z pustymi rękami. Postanowiłam przygotować babkę wielkanocną na bazie... białej fasoli z dodatkiem gotowanej cytryny. babka wyszła pyszna, puszysta i miękka. Oczywiście jak to w ciastach z dodatkiem buraków, cukinii czy szpinaku nie czuć jest w ogóle fasoli. Fasola nadaje wilgotności(...)ciastu. Składniki na babkę: CIASTO: 2 puszki białej fasoli 500 g mąki kukurydzianej 500 g mąki pszennej 2 łyżki mąki kokosowej 6 jajek 1 łyżka masła 5 łyżek cukru (w tym możemy dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego) 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia DEKORACJA: cukier puder skórka z cytryny Cytrynę gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę a następnie blendujemy
Kuchnia w oparachinne danie. bardzo dobre, pożywne i sycące. Zapach i smak czosnku oraz tymianku fantastycznie pobudzają kubki smakowe. Dla dwóch osób 200 g białej fasoli 2 średnie ziemniaki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka soli, pieprz olej do smażenia Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Następnego(...)Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju na małym ogniu około 15 minut, pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Smażyć kolejne 5 minut. Po 30 minutach gotowania fasoli z garnka wyjąć ziemniaki i udusić je na gładkie purre. Go garnka z fasolą dodać podsmażoną cebulę i gotować do czasu aż fasola będzie miękka, wtedy należy dodać purre
Jadło i czytadłonowy przepis z "Retro Kuchni" albo "God food". Z tej drugiej książki zrobiłam tydzień temu rewelacyjne pierożki pieczone z nadzieniem ziemniaczano-groszkowym a także bardzo interesującą pastę z fasoli. To intrygujące połączenie słodkich rodzynek, fasoli i chrupiących płatków kokosowych. Pasta z białej fasoli, z rodzynkami i chipsami kokosowymi 3 łyżki rumu + 3 łyżki gorącej wody garść jasnych rodzynek(...)szkl. ugotowanej białej fasoli 4 łyżki oleju o neutralnym zapachu 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl. lodowatej wody 3 łyżki uprażonych na złoto płatków kokosowych biały pieprz do posypania Rodzynki namaczamy przez godzinę w wodzie z rumem. Fasole blendujemy z olejem i solą stopniowo dodając wodę. Na koniec dodajemy rodzynki i płatki kokosowe, mieszamy. Przed podaniem pastę podajemy białym
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna propozycja na obiad bez mięsa to kotlety z białej fasoli typu "Jaś". Bardzo smaczne, sycące z chrupiącą, złocistą skórką, nawet na zimno mają fajny smak :) Z podanego przepisu wychodzi całkiem sporo kotletów, bo tak na 5-6 porcji, więc jeśli chcecie na początek zrobić mniej to zmniejszcie porcję o połowę :) Składniki: (Inspiracja: " Przyślij Przepis ") ok. 350 g suchej(...)fasoli "Jaś" 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej do kotletów + bułka tarta do panierowania sól, pieprz, pieprz ziołowy Fasolę moczyć przez całą noc. Następnego dnia wypłukać, ponownie zalać wodą i ugotować na miękko. Miękką fasolę zblendować na krem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać
Simply FoodSKŁADNIKI: 750 g świeżej białej fasoli łyżeczka soli liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 330 g boczku 330 g wędzonej kiełbasy wieprzowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 500 g passaty pomidorowej łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: 1. Białą fasolę wsypać do garnka. Zalać wodą - poziom wody powinien(...)siegać 2-3 cm nad fasolę. 2. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela oraz łyżeczke soli. Gotować ok 25 min do miękkości fasoli. 3. Boczek i wędzoną kielbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 4. Na patelni rozgrzać łyżke oleju i podsmażyć do zrumienienia kolejno: boczek, kiełbasę i cebulę. 5. Do garnka z odsączoną fasolą dodać podsmażony boczek
Atlas Smakówzupach w naszej diecie, są pyszne i zbawienne na nasze zdrowie. Składniki: 2 skrzydełka kurczakowe szponder wołowy- kawałek 1 żeberko wieprzowe 1/4 kapusty 2 garście fasolki szaragowej garść fasoli typu jaś 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie buraki kawałek selera 6 ziemniaków Wykonanie: *Fasolę moczymy całą noc. *Wszystkie rodzaje mięsa wrzucamy do wody z moczenia fasoli, dolewamy wody(...)Wrzucamy fasolę. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, wywar doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości fasoli. *Kapustę drobno szatkujemy, fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, resztę warzyw kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa, obsmażamy doprawiając solą i pieprzem. * Obsmażone warzywa wrzucamy do garnka z wywarem i mięsem, gotujemy ok 30 minut. Wedle potrzeby jeszcze doprawiamy. Gotowy barszcz
Z Majeczką w kuchniPyszna, syta, rozgrzewająca, niezastąpiona, przkeazywana z pokolenia na pokolenie. A mimo wszystko każdy robi ją inaczej. Jakie są Wasze sposoby? Składniki (6 porcji) -250 g fasoli -250 g wędzonego boczku -250 g kiełbasy wędzonej -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 mały kawałek selera -1 cebula -1 ząbek czosnku -3 ziemniaki -ziele angielskie -1 listek laurowy -1 łyżka majeranku(...)łyżki oleju rzepakowego -sól, pieprz Przygotowanie Fasolę namoczyć i zostawić na noc. Na drugi dzień fasolę odsączyć. Wlać nową wodę. Dodać łyżeczkę soli. Gotować do miękkości fasoli. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić w drobne kawałki . Dodać do fasoli razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Uzupełnić wodę (do ok 2 litrów).Gotować około 15 minut. Cebulę i czosnek
Zielona Kuchniapół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Zmiksuj z sokiem z cytryny, musztardą i olejem (dolewaj olej stopniowo, majonez powinien mieć gęstą konsystencję). Dopraw do smaku. Majonez wegański z fasoli – do sałatek i kanapek 200 g fasoli z puszki + 50 g zalewy 4-5 łyżek oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz opcjonalnie szczypta soli(...)namak, imitującej smak jajka Podgrzej fasolę z zalewą, następnie odlej płyn do miseczki (będzie jeszcze potrzebny). Zblenduj ręcznym blenderem fasolę na gładką masę. Dodaj musztardę i sok z cytryny. STOPNIOWO dolewaj olej, aż majonez zgęstnieje (musi jeszcze odstać kilka godzin w lodówce, aby nabrać odpowiednio gęstej konsystencji). Dopraw do smaku. Artykuł 4 proste przepisy na majonez – fit, wegański
Powiedz dietom niemoich dzieci. W sam raz do śniadaniówki czy na deser. O dziwo nawet Syncio, który za strączkami raczej nie przepada, domaga się kolejnych porcji kulek. Na pomysł wykorzystania fasoli do przygotowania słodkiej przekąski wpadłam wraz z kolegą opracowując zajęcia o roślinach strączkowych. Tydzień temu przypomniałam sobie o kulkach szykując się do przeprowadzenia warsztatów w przedszkolu u Syncia. i dobrze(...)się stało gdyż smakowały wszystkim uczestnikom. Fasolowe kulki mocy, bez glutenu i dodatkowego cukru 1 puszka czerwonej fasoli, lub tyle samo fasoli wcześniej namoczonej i ugotowanej 100 g daktyli 70 g orzechów włoskich czubata łyżka kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę odsączamy i przepłukujemy. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie ok 10 minut, odcedzamy. Do misy blendera wkładamy fasolę, daktyle, wsypujemy
Dzieje kuchennej WiewióryDziś zapraszam na pyszne kotleciki z fasoli, które będą świetną propozycją na bezmięsny obiad. Do tego takie kotleciki są szybkie do zrobienia, bardzo syte i pyszne. Składniki: 2 puszki białej fasoli 2 cebule 2 marchewki 2-3 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Cebulę i marchewkę umyć, obrać. Cebulę(...)pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Fasolę osączyć z zalewy, zmiksować. Na patelni zeszklić cebulę z marchewką, pod koniec dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć. Do fasoli dodać podsmażoną cebulę, marchewkę, 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Na koniec dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
magiczna kuchnia KasiPysznie nadziane naleśniki. W skład farszu wchodzi mięso mielone, papryka, cebula, marchewka oraz mieszanka fasoli z cieciorką. Jako dodatek polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 1 szklanka wody, może być gazowana 2 jajka ok 3 szklanek mąki 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 600 g kakrówki 1 czerwona cebula 1 średnia czerwona papryka(...)średnia marchewka 1 puszka mix fasoli z cieciorką Bonduelle 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 300 ml ) sól,pieprz słodka papryka oregano olej do smażenia oraz starty ser żółty do posypania Składniki na naleśniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto wyszło za gęste dolać ciut wody lub mleka, ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki
Monia miesza i gotujekrólują słodkości, a wytrawne smakołyki zajmują dopiero drugie miejsce. Nic nie dzieje się bez powodu…, więc zapraszam Was na kolejny słodki i pyszny przepis na wilgotne brownie z fasoli. Zakochacie się w nim, obiecuję! Składniki: – 2 puszki fasoli czerwonej (480g po odsączeniu) – 100g orzechów włoskich – 4 jajka – 2 banany – 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)proszku do pieczenia – szczypta soli Dodatkowo: – 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady – 2 łyżki mleka – 1 łyżeczka oleju kokosowego/masła – do dekoracji: orzechy włoskie, chipsy kokosowe Fasolę odsączamy i płuczemy wodą na sitku. Wrzucamy do misy blendera wraz z kawałkami bananów, jajkami, kakao, miodem, olejem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy na gładką masę. Gdy masa
Be Fit Be StrongSkładniki: 500 g fasoli Jaś 500 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą, moczymy przez całą noc. Następnie do fasoli dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy w wodzie w której się moczyła do miękkości, w razie(...)potrzeby dolewamy wodę. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę - dorzucamy do kiełbasy. Następnie przekładamy wszystko do fasoli razem z przecierem i musztardą. Gotujemy do miękkości fasoli. Smacznego
Moje-pitraszenie