Jest to danie idealne na zimowy obiad. Rozgrzewający, aromatyczny posiłek i gdyby nie czas gotowania fasoli byłby częściej na naszym stole. Chociaż jest na to sposób, jeśli ktoś przepada za takim rarytasem :) - słynna brytyjska fasolka (baked beans) jadana na śniadanie do bekonu, jajek, pomidorów itp. skraca czas przygotowania obiadu do kilku chwil. Dodajemy kiełbaskę z cebulą i mamy(...)obiad. Oczywiście u mnie była próba takiego szybkiego obiadu, jednak preferuję bardziej polską wersję z fasolą jaś. Składniki: 300 g fasoli jaś 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 cebula ziele angielskie, liść laurowy 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta kminek, majeranek, cząber Fasolę moczymy w zimnej wodzie całą noc. Przed ugotowaniem przelewamy świeżą wodą, dodajemy ziele ang., liść
Na moim talerzuPrzepis na wegańskie chilli z batata i fasoli. Pomidorowa potrawka bez mięsa i nabiału, co prawda z odrobiną miodu (ale można go zastąpić syropem klonowym). Pyszna alternatywa dla chilli con carne, nie tylko dla wegan. Wegańskie chilli? Pomyślicie, że oszalałam. A ja zwyczajnie zostałam uwięziona w domu z ograniczoną ilością składników. Tak, nie przejęzyczyłam się. Uwięziona. Odprowadzając do szkoły Milenę(...)pracy i zabrał samochód, a mi się nie uśmiechało dygać z obciążeniem w postaci Tymka na zakupy. Zrobiłam przegląd szafek. Znalazłam 3 niewielkie bataty, czerwoną cebulę, kilka puszek fasoli różnej maści (czerwoną, cieciorkę, białą, pinto) i pomidory, a na oknie leniwie więdła kolendra. Wiedziałam, że muszę trochę namieszać, żeby to smakowało… no i namieszałam! Z ręką na sercu mogę
DietologBardzo pożywna i pyszna sałatka z białą fasolą, papryką, rzodkiewką i selerem naciowym to moja dzisiejsza propozycja na szybką sałatkę. Również świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. Serdecznie zapraszam. Składniki: 1 puszka białej fasoli kilka liści sałaty 1 żółtka papryka 200 g pomidorków koktajlowych 1 mały zielony ogórek 5-6 rzodkiewek 2-3 łodygi selera naciowego(...)łyżki posiekanego szczypiorku jogurt naturalny/majonez sól, pieprz Wykonanie: S ałatę porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Fasolę osączyć z zalewy. Ogórek obrać. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w kostkę, a pomidorki na pół. Seler naciowy pokroić na mniejsze kawalki. Szczypiorek posiekać. Do sałaty dodać fasolą, pokrojone warzywa, dodać majonez z jogurtem 1:1 i doprawić
magiczna kuchnia KasiKlasyczne połączenie sernika i brownie zawiera sporą ilość cukru i masła. Fit wersja jest dużo mniej kaloryczna. Spód został przygotowany na bazie czerwonej fasoli i posłodzony bananami, natomiast masa serowa zawiera jedynie 2 łyżki ksylitolu. Ostatecznie możecie zastąpić go cukrem. Fasola w smaku jest niewyczuwalna, a dzięki niej ciasto nie ma mąki, więc jest także bezglutenowe i zawiera sporą(...)owoce dla przełamania smaku. U mnie są to truskawki, możecie użyć także malin, wiśni czy borówek, ewentualnie je całkowicie pominąć. Składniki na foremkę 20x20cm: Spód: 1 puszka czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie słodzidło do smaku Masa serowa: 250g twarogu 1 jajko 20g (1/2 opakowania) budyniu waniliowego lub śmietankowego
Fabryka pomysłówBardzo zdrowa wersja domowego smalcu przygotowana na bazie ugotowanej białej fasoli, smażonej cebulki i mieszanki rozmaitych przypraw. Dodatkowego aromatu i słodkości dodają jabłka i suszone śliwki. Smalec z fasoli smakuje rewelacyjnie i bez żadnych obaw można smarować nim pajdę chleba. Składniki: 400g białej fasoli Jaś 2 cebule 1 jabłko 100g suszonych śliwek 3 sztuki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku(...)łyżeczka suszonego lubczyku olej sól pieprz Wykonanie: 1. Fasolę zalać wodą i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zblendować do postaci masy. 2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać ziele angielskie, majeranek, lubczyk i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać
Szalona Kuchnia Ewelinyprzypraw ( u mnie suszona bazylia, oregana i suszony czosnek) trochę soli i pieprzu PROPOZYCJE NADZIENIA 1. pieczone z oliwą i solą bataty, rzogniecione z limonką avocado, feta 2. czarna fasola z puszki przesmażona z cebulą, czosnkiem oraz odrobiną cynamonu i kminu rzymskiego, salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry 3. hummus, grillowana papryka i feta Instructions Wszystkie składniki na naleśniki(...)solą i oliwą bataty, avocado rozgniecione z solą i limonką, feta 3 propozycja nadzienia: salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry z odrobiną oliwy, chilli i soli plus smażona fasola. Można tu użyć czarnej lub czerwonej fasoli z puszki – żeby przygotować pastę, trzeba na oleju podsmażyć pół cebuli i dwa ząbki czosnku, dodać fasolę z zalewą, widelcem na patelni
Cooking for Emilyoczywiście jest to zdecydowanie słabsza "grzanka". Tak jak pisałam wcześniej jedziemy do rodziców, ale to nie znaczy, ze pojedziemy z pustymi rękami. Postanowiłam przygotować babkę wielkanocną na bazie... białej fasoli z dodatkiem gotowanej cytryny. babka wyszła pyszna, puszysta i miękka. Oczywiście jak to w ciastach z dodatkiem buraków, cukinii czy szpinaku nie czuć jest w ogóle fasoli. Fasola nadaje wilgotności(...)ciastu. Składniki na babkę: CIASTO: 2 puszki białej fasoli 500 g mąki kukurydzianej 500 g mąki pszennej 2 łyżki mąki kokosowej 6 jajek 1 łyżka masła 5 łyżek cukru (w tym możemy dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego) 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia DEKORACJA: cukier puder skórka z cytryny Cytrynę gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę a następnie blendujemy
Kuchnia w oparachinne danie. bardzo dobre, pożywne i sycące. Zapach i smak czosnku oraz tymianku fantastycznie pobudzają kubki smakowe. Dla dwóch osób 200 g białej fasoli 2 średnie ziemniaki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka soli, pieprz olej do smażenia Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Następnego(...)Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju na małym ogniu około 15 minut, pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Smażyć kolejne 5 minut. Po 30 minutach gotowania fasoli z garnka wyjąć ziemniaki i udusić je na gładkie purre. Go garnka z fasolą dodać podsmażoną cebulę i gotować do czasu aż fasola będzie miękka, wtedy należy dodać purre
Jadło i czytadłonowy przepis z "Retro Kuchni" albo "God food". Z tej drugiej książki zrobiłam tydzień temu rewelacyjne pierożki pieczone z nadzieniem ziemniaczano-groszkowym a także bardzo interesującą pastę z fasoli. To intrygujące połączenie słodkich rodzynek, fasoli i chrupiących płatków kokosowych. Pasta z białej fasoli, z rodzynkami i chipsami kokosowymi 3 łyżki rumu + 3 łyżki gorącej wody garść jasnych rodzynek(...)szkl. ugotowanej białej fasoli 4 łyżki oleju o neutralnym zapachu 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl. lodowatej wody 3 łyżki uprażonych na złoto płatków kokosowych biały pieprz do posypania Rodzynki namaczamy przez godzinę w wodzie z rumem. Fasole blendujemy z olejem i solą stopniowo dodając wodę. Na koniec dodajemy rodzynki i płatki kokosowe, mieszamy. Przed podaniem pastę podajemy białym
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna propozycja na obiad bez mięsa to kotlety z białej fasoli typu "Jaś". Bardzo smaczne, sycące z chrupiącą, złocistą skórką, nawet na zimno mają fajny smak :) Z podanego przepisu wychodzi całkiem sporo kotletów, bo tak na 5-6 porcji, więc jeśli chcecie na początek zrobić mniej to zmniejszcie porcję o połowę :) Składniki: (Inspiracja: " Przyślij Przepis ") ok. 350 g suchej(...)fasoli "Jaś" 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej do kotletów + bułka tarta do panierowania sól, pieprz, pieprz ziołowy Fasolę moczyć przez całą noc. Następnego dnia wypłukać, ponownie zalać wodą i ugotować na miękko. Miękką fasolę zblendować na krem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać
Simply FoodSKŁADNIKI: 750 g świeżej białej fasoli łyżeczka soli liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 330 g boczku 330 g wędzonej kiełbasy wieprzowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 500 g passaty pomidorowej łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: 1. Białą fasolę wsypać do garnka. Zalać wodą - poziom wody powinien(...)siegać 2-3 cm nad fasolę. 2. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela oraz łyżeczke soli. Gotować ok 25 min do miękkości fasoli. 3. Boczek i wędzoną kielbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 4. Na patelni rozgrzać łyżke oleju i podsmażyć do zrumienienia kolejno: boczek, kiełbasę i cebulę. 5. Do garnka z odsączoną fasolą dodać podsmażony boczek
Atlas Smakówzupach w naszej diecie, są pyszne i zbawienne na nasze zdrowie. Składniki: 2 skrzydełka kurczakowe szponder wołowy- kawałek 1 żeberko wieprzowe 1/4 kapusty 2 garście fasolki szaragowej garść fasoli typu jaś 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie buraki kawałek selera 6 ziemniaków Wykonanie: *Fasolę moczymy całą noc. *Wszystkie rodzaje mięsa wrzucamy do wody z moczenia fasoli, dolewamy wody(...)Wrzucamy fasolę. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, wywar doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości fasoli. *Kapustę drobno szatkujemy, fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, resztę warzyw kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa, obsmażamy doprawiając solą i pieprzem. * Obsmażone warzywa wrzucamy do garnka z wywarem i mięsem, gotujemy ok 30 minut. Wedle potrzeby jeszcze doprawiamy. Gotowy barszcz
Z Majeczką w kuchniPyszna, syta, rozgrzewająca, niezastąpiona, przkeazywana z pokolenia na pokolenie. A mimo wszystko każdy robi ją inaczej. Jakie są Wasze sposoby? Składniki (6 porcji) -250 g fasoli -250 g wędzonego boczku -250 g kiełbasy wędzonej -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 mały kawałek selera -1 cebula -1 ząbek czosnku -3 ziemniaki -ziele angielskie -1 listek laurowy -1 łyżka majeranku(...)łyżki oleju rzepakowego -sól, pieprz Przygotowanie Fasolę namoczyć i zostawić na noc. Na drugi dzień fasolę odsączyć. Wlać nową wodę. Dodać łyżeczkę soli. Gotować do miękkości fasoli. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić w drobne kawałki . Dodać do fasoli razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Uzupełnić wodę (do ok 2 litrów).Gotować około 15 minut. Cebulę i czosnek
Zielona Kuchniapół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Zmiksuj z sokiem z cytryny, musztardą i olejem (dolewaj olej stopniowo, majonez powinien mieć gęstą konsystencję). Dopraw do smaku. Majonez wegański z fasoli – do sałatek i kanapek 200 g fasoli z puszki + 50 g zalewy 4-5 łyżek oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz opcjonalnie szczypta soli(...)namak, imitującej smak jajka Podgrzej fasolę z zalewą, następnie odlej płyn do miseczki (będzie jeszcze potrzebny). Zblenduj ręcznym blenderem fasolę na gładką masę. Dodaj musztardę i sok z cytryny. STOPNIOWO dolewaj olej, aż majonez zgęstnieje (musi jeszcze odstać kilka godzin w lodówce, aby nabrać odpowiednio gęstej konsystencji). Dopraw do smaku. Artykuł 4 proste przepisy na majonez – fit, wegański
Powiedz dietom niemoich dzieci. W sam raz do śniadaniówki czy na deser. O dziwo nawet Syncio, który za strączkami raczej nie przepada, domaga się kolejnych porcji kulek. Na pomysł wykorzystania fasoli do przygotowania słodkiej przekąski wpadłam wraz z kolegą opracowując zajęcia o roślinach strączkowych. Tydzień temu przypomniałam sobie o kulkach szykując się do przeprowadzenia warsztatów w przedszkolu u Syncia. i dobrze(...)się stało gdyż smakowały wszystkim uczestnikom. Fasolowe kulki mocy, bez glutenu i dodatkowego cukru 1 puszka czerwonej fasoli, lub tyle samo fasoli wcześniej namoczonej i ugotowanej 100 g daktyli 70 g orzechów włoskich czubata łyżka kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę odsączamy i przepłukujemy. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie ok 10 minut, odcedzamy. Do misy blendera wkładamy fasolę, daktyle, wsypujemy
Dzieje kuchennej Wiewióry