Jeśli lubicie smalec ale oszczędzacie kalorie to ta pasta z białej fasoli będzie świetnym rozwiązaniem. Smak tej pasty do złudzenia przypomina smak klasycznego smalcu. Świetna opcja dla wegetarian i osób przebywających na różnego rodzaju dietach. Do tego kiszony ogórek.... mmmm niebo w gębie :) 1 puszka białej fasoli 240 gram 1 cebula ok. 100 gramów pół niedużego jabłka 1 malutki(...)kosteczkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztopić tłuszcz i przyrumienić na nim cebulę, następnie dodać starte jabłko, majeranek całość chwilę przesmażamy. Fasolę odcedzić z zalewy (wodę zostawiamy) i miksujemy na puree wraz z czosnkiem. Dodajemy przesmażoną cebulę z jabłkiem, doprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszamy aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję dolewamy
Andzia Pichcijajka, które dadzą ci bogate w białko śniadanie lub kolację . Idź z Milk, ta kombinacja również stanowi dobre źródło białka, oferując 8,4 grama na 8-uncję szklanki. 3. Fasola Ziarna są naprawdę możliwe do osiągnięcia zalecanej ilości codziennego białka bez przyjmowania jakiegokolwiek mięsa. Wypełnij swoją spiżarnię licznymi rodzajami fasoli, takimi jak fasola garbanzo, groszek, soczewica i fasola cannellini(...)wrzucić do sałatek, wymieszać w zupy i zmieszać w hummus. Biorąc fasolę, nie musisz się obawiać liczby węglowodanów, ponieważ większość węglowodanów jest związana z wysoką liczbą włókien. Są więc nadal dość zdrowe i stanowią świetną opcję dla tych, którzy nie wolą mięsa włączać do swojej diety. 4. Tofu Niesamowita umiejętność wchłaniania każdego dodanego smaku, to jedyne Tofu. Pełny
jakszef.plnadzienie : 300 g fasoli jaś, 300 g ziemniaków (typ kulinarny B), 1 cebula, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz, ciasto : 250 g mąki, 140 ml gorącej wody, sól, Nadzienie : Fasolę przebrać, wypłukać i.... 1. zalać zimną wodą, odstawić na noc i następnego dnia ugotować do pożądanej miękkości, pod koniec gotowania fasolę posolić lub 2. fasolę zalać zimną wodą, zagotować, odstawić(...)ostygnięcia i następnie ugotować do pożądanej miękkości. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oleju. Fasolę, ziemniaki i cebulę zemleć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać majeranek lub tymianek. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką
królestwo garówJajka po ranczersku to śniadanie w stylu meksykańskim. Idealne połączenie pasty z fasoli, boczku, jajka i chrupiącej tortilli. Wszystkie składniki idealnie się komponują tworząc niezapomniane połaczenie smaków. Na przygotowanie tego dania potrzeba chwili czasu, więc najlepiej jest przygotowac je w weekend. Właśnie wtedy mamy odrobine więcej czasu. Sprawdźcie, będzie pysznie… i z całą pewnością takie śniadanie nasyci największego głodomora(...)Składniki (2 porcje) 2 tortille łyżka masła 200g czerwonej fasoli z puszki 1 mała cebula 1 pomidor 1/2 awokado 150g boczku 2 jajka sól pieprz Jajka po ranczersku – przepis Zaczynamy od podsmażenia boczku na patelni. Powinien być delikatnie chrupiący, a tłuszcz powinien zostać wytopiony. Po usmażeniu przekładamy go do miseczki. Na tą samą patelnią po smażniu boczku wkładamy fasolę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!propozycja na dziś to prawdziwa bomba odżywcza. Niepozorne zielone ziarenka pochodzą z Indii gdzie są znane i cenione od tysiącleci w kuchni i medycynie ajurwedyjskiej . Co w niej drzemie? Fasola mung jest bogata w potas, żelazo ,błonnik, mangan, selen fosfor i wapń. Są źródłem pełnowartościowego białka, przy niewielkiej zawartości tłuszczu. W przeciwieństwie do wielu strączkowych fasola zachowuje większość witaminy(...)około 5-6 godzin) ,to spowoduje, że po pierwsze ziarna ugotują się szybciej, a moczenie wypłucze z nich składniki mogące spowodować wzdęcia. Składniki na zupę krem, na oko szklanka fasoli mung kawałek selera pęczek natki pietruszki dwie marchewki pół dużej cebuli lub jedna mała sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek opcjonalnie do podania tarallini- małe włoskie chrupiące obwarzanki
Z Kuchni Do KuchniBrownie z czerwonej fasoli i daktyli. Mocno wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo kremowe. Przepis na brownie z daktylami, zaczerpnęłam z bloga domowe-wypieki.pl Składniki: 200g suszonych daktyli 1 puszka czerwonej fasoli 50g kakao 2 jajka 60g drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem na tyle, by woda tylko je przykryła, odstawiamy na minimum 30 minut, ale dłuższe odstawienie(...)zaszkodzi. Po namoczeniu, daktyle odsączamy na sitku, a wodę z moczenia zlewamy do szklanki. Fasolę przekładamy na sitko, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Do miski przekładamy odsączone daktyle, przepłukaną fasolę, kakao i jajka, dolewamy 100ml wody z daktyli i całość rozdrabniamy blenderem na gładką, jednolitą masę. Do masy dodajemy posiekane orzechy, mieszamy
NiePieprz.plrozgrzewająca zupa jest idealna na chłodniejsze wieczory. Dobrze przyprawiona na pewno cię rozgrzeje. Sycąca, dzięki fasoli zawiera duże ilości błonnika. Dodatkowo może być źródłem magnezu oraz żelaza. Zupa ta nie zawiera 14 głównych alergenów. Składniki: 2 szklanki czarnej fasoli 2 puszki pomidorów (800g) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki pół szklanki brązowego ryżu łyżka oleju rzepakowego litr wody(...)sól, pieprz, 2łyżki miodu, papryka, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, kminek, szczypta papryki wędzonej Sposób przygotowania: Jeżeli masz suche nasiona fasoli musisz je ugotować. Gotuj je na wolnym ogniu przez około 2h aż fasola będzie miękka. Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Dodaj ryż i zalej wodą. Gotuj około
wysmienityBardzo pożywna i pyszna sałatka z białą fasolą, papryką, rzodkiewką i selerem naciowym to moja dzisiejsza propozycja na szybką sałatkę. Również świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy. Serdecznie zapraszam. Składniki: 1 puszka białej fasoli kilka liści sałaty 1 żółtka papryka 200 g pomidorków koktajlowych 1 mały zielony ogórek 5-6 rzodkiewek 2-3 łodygi selera naciowego(...)łyżki posiekanego szczypiorku jogurt naturalny/majonez sól, pieprz Wykonanie: S ałatę porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Fasolę osączyć z zalewy. Ogórek obrać. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w kostkę, a pomidorki na pół. Seler naciowy pokroić na mniejsze kawalki. Szczypiorek posiekać. Do sałaty dodać fasolą, pokrojone warzywa, dodać majonez z jogurtem 1:1 i doprawić
magiczna kuchnia KasiKlasyczne połączenie sernika i brownie zawiera sporą ilość cukru i masła. Fit wersja jest dużo mniej kaloryczna. Spód został przygotowany na bazie czerwonej fasoli i posłodzony bananami, natomiast masa serowa zawiera jedynie 2 łyżki ksylitolu. Ostatecznie możecie zastąpić go cukrem. Fasola w smaku jest niewyczuwalna, a dzięki niej ciasto nie ma mąki, więc jest także bezglutenowe i zawiera sporą(...)owoce dla przełamania smaku. U mnie są to truskawki, możecie użyć także malin, wiśni czy borówek, ewentualnie je całkowicie pominąć. Składniki na foremkę 20x20cm: Spód: 1 puszka czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie słodzidło do smaku Masa serowa: 250g twarogu 1 jajko 20g (1/2 opakowania) budyniu waniliowego lub śmietankowego
Fabryka pomysłówBardzo zdrowa wersja domowego smalcu przygotowana na bazie ugotowanej białej fasoli, smażonej cebulki i mieszanki rozmaitych przypraw. Dodatkowego aromatu i słodkości dodają jabłka i suszone śliwki. Smalec z fasoli smakuje rewelacyjnie i bez żadnych obaw można smarować nim pajdę chleba. Składniki: 400g białej fasoli Jaś 2 cebule 1 jabłko 100g suszonych śliwek 3 sztuki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku(...)łyżeczka suszonego lubczyku olej sól pieprz Wykonanie: 1. Fasolę zalać wodą i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zblendować do postaci masy. 2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie, dodać ziele angielskie, majeranek, lubczyk i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać
Szalona Kuchnia Ewelinyprzypraw ( u mnie suszona bazylia, oregana i suszony czosnek) trochę soli i pieprzu PROPOZYCJE NADZIENIA 1. pieczone z oliwą i solą bataty, rzogniecione z limonką avocado, feta 2. czarna fasola z puszki przesmażona z cebulą, czosnkiem oraz odrobiną cynamonu i kminu rzymskiego, salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry 3. hummus, grillowana papryka i feta Instructions Wszystkie składniki na naleśniki(...)solą i oliwą bataty, avocado rozgniecione z solą i limonką, feta 3 propozycja nadzienia: salsa z pomidorów, czerwonej cebuli i kolendry z odrobiną oliwy, chilli i soli plus smażona fasola. Można tu użyć czarnej lub czerwonej fasoli z puszki – żeby przygotować pastę, trzeba na oleju podsmażyć pół cebuli i dwa ząbki czosnku, dodać fasolę z zalewą, widelcem na patelni
Cooking for Emilyoczywiście jest to zdecydowanie słabsza "grzanka". Tak jak pisałam wcześniej jedziemy do rodziców, ale to nie znaczy, ze pojedziemy z pustymi rękami. Postanowiłam przygotować babkę wielkanocną na bazie... białej fasoli z dodatkiem gotowanej cytryny. babka wyszła pyszna, puszysta i miękka. Oczywiście jak to w ciastach z dodatkiem buraków, cukinii czy szpinaku nie czuć jest w ogóle fasoli. Fasola nadaje wilgotności(...)ciastu. Składniki na babkę: CIASTO: 2 puszki białej fasoli 500 g mąki kukurydzianej 500 g mąki pszennej 2 łyżki mąki kokosowej 6 jajek 1 łyżka masła 5 łyżek cukru (w tym możemy dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego) 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia DEKORACJA: cukier puder skórka z cytryny Cytrynę gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę a następnie blendujemy
Kuchnia w oparachinne danie. bardzo dobre, pożywne i sycące. Zapach i smak czosnku oraz tymianku fantastycznie pobudzają kubki smakowe. Dla dwóch osób 200 g białej fasoli 2 średnie ziemniaki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka soli, pieprz olej do smażenia Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Następnego(...)Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju na małym ogniu około 15 minut, pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Smażyć kolejne 5 minut. Po 30 minutach gotowania fasoli z garnka wyjąć ziemniaki i udusić je na gładkie purre. Go garnka z fasolą dodać podsmażoną cebulę i gotować do czasu aż fasola będzie miękka, wtedy należy dodać purre
Jadło i czytadłonowy przepis z "Retro Kuchni" albo "God food". Z tej drugiej książki zrobiłam tydzień temu rewelacyjne pierożki pieczone z nadzieniem ziemniaczano-groszkowym a także bardzo interesującą pastę z fasoli. To intrygujące połączenie słodkich rodzynek, fasoli i chrupiących płatków kokosowych. Pasta z białej fasoli, z rodzynkami i chipsami kokosowymi 3 łyżki rumu + 3 łyżki gorącej wody garść jasnych rodzynek(...)szkl. ugotowanej białej fasoli 4 łyżki oleju o neutralnym zapachu 1/4 łyżeczki soli 1/4 szkl. lodowatej wody 3 łyżki uprażonych na złoto płatków kokosowych biały pieprz do posypania Rodzynki namaczamy przez godzinę w wodzie z rumem. Fasole blendujemy z olejem i solą stopniowo dodając wodę. Na koniec dodajemy rodzynki i płatki kokosowe, mieszamy. Przed podaniem pastę podajemy białym
Dzieje kuchennej Wiewióry