Kochani, podaję przepis na bardzo smaczną i zdrową sałatkę jarzynową, z dodatkiem fasoli Adzuki. Inna nazwa to czerwona soja. Może śmiało zastąpić czerwoną fasolę w zalewie z puszki. Ta po ugotowaniu nie rozpada się i nie zchodzi z niej skórka. Składniki -fasola Adzuki 250 g Skworcu 2 x bukiet 9 warzyw Iglotex 1 por bez części ciemnozielonej ogórki(...)kiszone najlepiej domowe majonez+musztarda sól +pieprz Fasolę Adzuki dobrze płuczemy i zalewamy wodą, do namoczenia, najlepiej na noc. Na drugi dzień gotujemy do miękkości.Nie zapominajmy o wylaniu wody, w której się moczyła i zalaniu fasoli świeżą, filtrowaną wodą! Ugotowaną ,odcedzamy i przelewamy czystą ,zimną wodą. Bukiet 9 warzyw parujemy. Do miękkości. Uparowane warzywa nie rozpadają się, ale przede
Z Kuchni Do KuchniZastanawiałam się wczoraj co zrobić na obiad...i jakoś zabrakło pomysłu...ale w zamrażarce miałam jeszcze zamrożoną fasolę, taką zerwaną na zielono i zamrożoną..takiej fasoli nie trzeba moczyć przez kilka godzin i gotuje się szybko [ w wolnowarze w sumie gotuje się długo, ale warto -nie trzeba mieszać itd a potrawy są o wiele smaczniejsze] ..rano przed wyjściem(...)warzywny i przyprawy wrzuciłam do wolnowaru , zalałam wodą i ustawiłam na gotowanie..i poszłam do pracy...a potem to już "działał"mąż..podsmażył kiełbaskę boczek , cebulkę ..dodał do fasoli i doprawił po swojemu[ nawet nie wiem jakie przyprawy dodał] i jeszcze dalej się gotowało...Pyszne było...zawsze jest smaczniejsze jak ktoś inny przygotuje jakieś danie.. 30 dkg fasoli
Moje domowe kucharzeniekolacji... Bo czy jest coś bardziej romantycznego od pary karmiącej się nawzajem słodyczami po pysznej kolacji zakrapianej winem? Potrzebne nam (na 18 dużych lub 20 mniejszych trufli): - 2 szklanki fasoli piękny jaś - 2 tabliczki mlecznej czekolady dobrej jakości - 2 aromaty rumowe - 2 łyżki kakao - 8 łyżek cukru pudru - kakao do obtoczenia Przygotowanie: Fasolę przepłukać, zalać wodą i odstawić(...)godzin do namoczenia (ja zostawiłam na noc). Następnie ugotować fasolę do miękkości (bez soli!). Mi to zajęło nieco ponad godzinę. Gorącą fasolę obrać ze skórek i przemielić przez maszynkę (jeśli tak jak ja nie macie maszynki, możecie rozdrobnić fasolę za pomocą widelca). Do fasoli dodać cukier puder, aromat i kakao i dokładnie połączyć. Czekoladę zetrzeć na drobnej jarzynówce i dodać
W poszukiwaniu inspiracjipotrawa pochodząca z Meksyku. Składa się ona z pszenicznej tortilli która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana W Meksyku, fasola, meksykański ryż lub mięso są zazwyczaj jedynym wypełnieniem. W USA nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników, takich jak meksykański ryż, fasola, sałata, salsa, mięso, guacamole(...)języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", pochodzi od słowa burro, co oznacza "osioł" :D Swoją wersję zrobiłam w chlebku pita z mieszanką meksykańską (kukurydza, marchewka, groszek) z fasolą, pomidorami, mięskiem mielonym i z dużą ilością czosnku :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki 1 mały słoik
Bon Appetit Małgorzatymasłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :))) W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :) * fasola- 2 szklanki * * cukinia- 1 duża * papryka- 1 szt. * pomidory- 1 kg ** * cebula- 3 duże * czosnek- 4 ząbki * oliwa do smażenia * przyprawy: papryka słodka- 1 łyżka, suszona papryczka chili- pół łyżeczki, majeranek(...)pół łyżeczki, cząber- pół łyżeczki, listek laurowy- 3 szt., ziele angielskie- 6 szt., sól, pieprz Fasolę namoczyć 12 godzin wcześniej, a następnie gotować (na średnim ogniu bez przykrycia ok 10 min., a potem na małym ogniu pod przykrywką) do miękkości. Posolić dopiero pod koniec gotowania. Odlać 1/3 szklanki wody, a resztę wody wylać. Cebulę pokroić w plastry i w dużym
Kraina Miodem Płynącawiemy fasolę warto jeść, a nawet należy.Jest bogata w wapń, potas i fosfor. Posiada lekko strawną skrobię i substancje hamujące powstawanie tkanek nowotworowych. Obniża poziom cholesterolu. Niestety powoduje wzdęcia i gazy, a tu pomoże nam dodanie majeranku. - 600 g fasoli Jaś - 300 g boczku wędzonego - 300 g karkówki - 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka - sos pomidorowy(...)rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku) - majeranek , pieprz Wieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano wodę odlewamy i gotujemy namoczoną fasolę w rosole .Można też w wodzie, trzeba wtedy doprawić solą. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.Ok. 2 godzin. Cebulę i pozostałe warzywa kroimy w kostkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.Gdy już fasola jest miękka
Pasje JolkiBardzo lubię czerwona fasolę, zdecydowanie więcej niż białą, dlatego fasolkę po bretońsku przygotowuję z reguły z czerwonej fasoli. Aby zyskać na czasie korzystam w fasoli w puszce, danie w ten sposób przygotowane nie odbiega niczym od tego, które przygotowane jest z fasoli suchej, a można zaoszczędzić sporo czasu. Szczególnie przydatne jest to wtedy, kiedy wraca się po pracy(...)głowie pustka co zrobić na obiad. Wtedy "odkopuję" w myślach przepisy na dania tzw. szybkościowe. Fasolka po bretońsku jest właśnie jednym z nich. Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 pętka dobrej wędliny 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka odrobina majeranku sól olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej
Walijskie PichcenieKubańskie danie narodowe. Proste, a trudne. U mnie w Sanoku (brama Bieszczad) ciężko było zdobyć czarną fasolę. Nachodziłam się za nią i ja, i moja mama. A kto znalazł? Babcia, poszła na targ i tam, kupiła wnusi czarną fasolę. Wnusia więc zadowolona, bo czaiła się na Maurów od dawna, bo chrześcijan ma na co dzień. Przyprawy kuchni kubańskiej używam prawie(...)bałam się reakcji, ale Bogu dzięki (chyba dzięki tym chrześcijanom) smakowało im, tylko widziałam jak kiwali głowami nad miseczkami. No, czyli wyszło, smakowało. Danie jest bardzo zdrowe i dietetyczne. Fasola czarna ma bardzo niski IG (zaledwie 30). Jedna porcja dania została nam na później :) Składniki na 4 duże porcje: 400 g fasoli czarnej 100 g białego ryżu Pół cebuli Pół
CzarnawisienkaSkładniki: 500 g fasoli, 400 g kiełbasy, 150 g wędzonki, 60 g przecieru pomidorowego, 4 łyżki ketchupu McDonald's , 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka mąki, majeranek,sól, pieprz. Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy, najlepiej jak zostawimy na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy fasolę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę(...)kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i podsmażymy na oleju. Dodajemy cebulę i mięsa do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, ketchupem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki dodajemy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem
Aga w kuchniSkładniki : ser smażony z kminkiem 100 g, olej rzepakowy do smażenia, fasola 50 g, miód spadziowy 1 łyżka, filet z kurczaka 2 szt., kasza jaglana 100 g, pomidory suszone 6 szt., ogórki konserwowe smakowe chili, świeża papryczka chili do smaku, sól himalajska świeżo zmielona do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, świeża zielona pietruszka, kminek cały(...)płaska łyżki, liść laurowy 2 szt., ziele angielskie 4 ziarenka. Przygotowanie: Fasolę zalej ciepłą wodą, wieczorem poprzedniego dnia. Zmień wodę na świeża, tuż przed gotowaniem fasoli. Gotuj do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut) z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedź, przelej zimną przegotowana wodą i obierz ze skórki. Zgnieć widelcem fasolę, pozostawiając kilka w całości. Kaszę
Moniki Smakołykimówiąc z Cypru). Oba produkty poznaliśmy w czasie urlopu w Grecji i bardzo nam zasmakowały. Więcej o halloumi napiszę Wam w przyszłym tygodniu - przygotowałam z niego fantastyczne cypryjskie kanapki :). Fasola Wrzawska - Uwielbiam takie kulinarne odkrycia - zaledwie dzień po opublikowaniu posta o gigantes plaki i poszukiwaniach polskiej fasoli, która mogłaby w tym daniu zastąpić wielką fasolię gigantes , natknęłam się na fasolę(...)wrzawską - odmianę o największych nasionach w Polsce! Fasola wrzawska to fasola Piękny Jaś uprawiana u ujścia Sanu do Wisły w województwie podkarpackim, gdzie panują specyficzne warunki klimatyczno-glebowe. Charakteryzuje się wielkimi nasionami, cienką skórką i kremowym delikatnym miąższem. Posiada certyfikat Chroniona Nawa Pochodzenia. To się nazywa fasola gigantes. Mogłabym nawet stwierdzić, że jest większa od greckiej kuzynki ;) Cydr 7 Sadów
Chilli Czosnek i OliwaFasola rozpoczęła i kończyła ten kulinarny tydzień. Tym razem wystarczy kawałek dobrej kiełbasy i przepyszną zupę mamy w kwadrans. Dzisiejsze dzieło wieńczy makaron z... Dwie Fasole z makaronem z tortilli 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 duże kabanosy (ja miałam z czosnkiem) 2 szklanki rosołu drobiowego 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli (ja miałam w sosie pomidorowym(...)kabanosów i przesmażyłam razem. Po ok. 10min. wlałam bulion i dodałam pokrojoną w kostkę papryke. Gotowałam 15-20min. Pod koniec gotowania doprawiłam papryką, kuminem. W miseczce połączyłam obie fasole, trochę je rozgniotłam, aby stanowiły "zaprawę" zupy. Dodałam do całości i gotowałam ok. 10min. Na patelni rozgrzałam łyżkę oliwy. Wrzuciłam pokrojone w paski tortille i smażyłam do momentu zbrązowienia
bastalenafasolka gości często na naszym stole. Po sezonowej wersji z grzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1 duże wędzone żeberko 20 dag kiełbasy jałowcowej 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku(...)sól, pieprz, ostra papryka ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej Fasolę dokładnie umyć, zalać wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, przykryć i odstawić najlepiej na noc, by fasola napęczniała. Następnego dnia do garnka dodać wędzone żeberko i gotować całość około 1,5 godziny (fasolę gotuję
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładziwne, że nie zrobiłam wcześniej tego smalczyku z fasoli. Cudo. Pyszny z dodatkiem cebulki, kiełbasy i jabłka, do tego dużo majeranku. Smalczyk podałam ze świeżym własnoręcznie upieczonym chlebem i z kiszonym ogórkiem. Uwielbiam takie smaki. Kto nie robił to polecam, zapewniam, że będziecie zachwycenia tak jak ja. Pysznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: 1 puszka białej fasoli 2 średnie(...)majeranku pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku na czubek łyżeczki cukru pół łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki zimnej wody Wykonanie pysznego smalcu z fasoli: 1. Cebulę, jabłko i kiełbasę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy do miękkości i zrumienienia. Następnie oprószamy solą i cukrem
Izabelawkuchnigrama mąki. W sumie od początku chciałam uzyskać ciasto podobne do zakalca – coś jak brownie. Poszperałam w internetach i znalazłam masę przepisów np. na ciasto z czerwonej fasoli. Już dawno chciałam spróbować je robić. I tak oto jest. Każdy kto próbował tego ciasta, nie wierzył, że jest z fasolą. Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka 2 łyżki oleju(...)rzepakowego 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru (lub więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odcedzoną fasolę wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajka i olej, chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut
Kardamonovy