wystarczy zrobić surówkę i obiad gotowy. Smacznego :) Składniki (ok. 16 kotlecików): - 1 woreczek ryżu brązowego - 1 woreczek ryżu parboiled - 2 łyżki kurkumy do zabarwienia ryżu - 1 szklanka suchej fasoli (u mnie drobnej) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - kilka pieczarek - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne* - pół łyżeczki kminku - 1 jajko - 3,4 łyżki bułki tartej z ciemnego pieczywa(...)olej rzepakowy Fasolę namocz przez noc w wodzie w proporcji woda:fasola - 3:1. Ugotuj w tej samej wodzie ok. 45-60 minut, na małym ogniu. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem razem z 2 łyżkami kurkumy. Ostudź ryż i fasolę. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, to samo z czosnkiem. Pieczarki również pokrój drobno, najpierw odcinając zdrewniałe końcówki nóżek
Corner With RecipesAromatyczna pasta do kanapek z białej fasoli oraz podsmażanego jabłka i cebuli. Może i brzmi dziwnie, ale smakuje pysznie ;) Pasta ta przypadnie pewnie do gustu wegetarianom, gdyż fasola jest doskonałym źródłem białka. Dodatkowo dostarcza takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz cynk. Jej przygotowanie to tylko czas jaki zajmie nam podsmażenie cebulki z jabłkami. W tym czasie miksujemy(...)fasolę z przyprawami, potem łączymy z cebulą, doprawiamy i gotowe :) najlepiej smakuje po schłodzeniu Składniki: z przepisu z bloga Jadłonomia 1 puszka białej fasoli 1 cebula 1 jabłko 1 łyżka oleju 1 goździk 1 ziele angielskie 2 listki laurowe 1 jałowiec 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki lubczyku 1/4 łyżeczki majeranku sól, pieprz Cebulę posiekać w kostkę. Jabłko obrać
Moja Galeria SmakuDziś polecam fasolkę po bretońsku . Fasolka po bretońsku Pyszną fasolkę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Antonio -PORCELANA BOGUCICE SKŁADNIKI : kiełbasa cienka - 250 g fasola Jaś - 400 g boczek wędzony - 100 g koncentrat pomidorowy - 100 g cebula - 1 szt wegeta sól i pieprz majeranek olej do smażenia mąka - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE : Fasolę przebrać, opłukać, zalać(...)zimną wodą, odstawić najlepiej na całą noc. Gotować fasolę w tej samej wodzie co się moczyła . Cebulę obrać, boczek , kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać do fasoli, gotować do miękkości fasoli. Następnie dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu, przesmażyć mąkę, dodać zasmażkę do fasoli, zagotować. Doprawić do smaku, solą i pieprzem. (function
Kuchnia Danusiciepło, zawsze smakuje wyśmienicie. Po wielu próbach wreszcie wyszła mi taka jak powinna, to znaczy taka jak podawał zaprzyjaźniony Kosta, zaprzyjaźniony Grek. SKŁADNIKI DLA CZTERECH GŁODNYCH OSÓB: - 300 g fasoli giganstes lub piękny Jaś - 1 kg pomidorów obranych ze skóry, pokrojonych w kostkę - 4 marchewki starte na tarce na bardzo małych oczkach - 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę - 1 duża(...)cebula, drobno posiekana - oliwa - sól, pieprz DZIEŃ WCZEŚNIE J fasolę namocz w zimnej wodzie, jeśli masz czas zmieniaj wodę co kilka godzin, ten sposób sprzedał mi Kosta, zapobiega, no... wiecie po fasoli... :) KIEDY FASOLA NAPĘCZNIEJE zmień jeszcze raz wodę i ugotuj fasolę do miękkości, mniej więcej godzinkę to potrwa. ROZGRZEJ DUŻĄ PATELNIĘ, WLEJ OLIWĘ zeszklij cebulę, dodaj czosnek, a następnie
Kuchnia bezglutenowa Lolikażdym razem jak coś robię z kapusty zastanawiam się dlaczego tak rzadko bo przecież kapusta to świetne warzywo. Dziś przepis na czerwoną kapustę z czarną fasolą i kiełbasą. W zasadzie czarną fasolę można zastąpić jakąkolwiek inną fasolą i tak wyjdzie rewelacyjnie. Danie to wygląda niezbyt zachęcająco,ale jest pyszne. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 250 g czarnej fasoli(...)cebule przecier pomidorowy 1 łyżeczka cukru sól chilli liście laurowe ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki sumaku Wykonanie: Fasolę namoczyć przez noc w wodzie,a następnie ugotować do miękkości w małej ilości wody z solą, 1 łyżeczką cząbru, liściem laurowym i łyżeczką cukru. Kapustę poszatkować i ugotować w małej
Mama Gotujemleka, ale mocno ograniczyłam cukier i białe pieczywo. Jem regularnie i staram się nie podjadać. Widzę efekty i wiem, że można! Ten pasztet powstał w wyniku mojej niedawnej fascynacji fasolą. Z czarnej fasoli robiłam również zupę oraz pastę do chleba. Nigdy nie miałam na fasolę czasu, bo trzeba moczyć, bo trzeba wcześniej zaplanować. Ale dziś patrzę na to inaczej(...)zmieniło się moje podejście... posilki zaczęłam po prostu planować! Przepis na ten pasztet bazuje na paście z czarnej fasoli wg Marty z bloga JADŁONOMIA. składniki: 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli (moczymy przez 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny 1 płaska łyżeczka słodkiej
bistro mamafont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI 1kg fasoli sól Sos: ½ szklanki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka rozmarynu 3 ząbki czosnku WYKONANIE Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy(...)odcedzamy. Do oleju wyciskamy czosnek, wsypujemy zioła i mieszamy. Polewamy gorącą fasolę sosem. SUGESTIA Można zrobić to danie fasolą z puszki. Tylko trzeba sos podgrzać w rondelku i takim gorącym sosem polać fasolę. Przy mniejszej ilości fasoli proporcjonalnie trzeba zmniejszyć ilość składników
ZofianaWarto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę jak fasolka po bretońsku, trochę jak bolognese. Przepis znalazłam na stronie Fat-free vegan . Zapraszam do gotowania! Składniki na 4-6 porcji: 1 szklanka fasoli borlotti albo pinto (lub żurawinowej, ale ja takiej(...)małego makaronu, np. muszelki 100 g świeżych liści szpinaku 1 - 1,5 łyżki nieaktywnych drożdży * świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 2H + noc POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę przecedzamy i dokładnie płuczemy. Odstawiamy na bok. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę
My Culinary Artnatka pietruszki-opcjonalnie 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowanie fasolki nie jest trudne,jednak musimy rozłożyc je na dwa dni.Wieczorem dzień wcześniej fasolę zalać cieplą przegotowaną wodą i pozostawić na cała noc do namoczenia. Rano wodę z moczenia odlać i ugotować fasole w nowej wodzie do miekkości około 50-60 minut.Nie dodawać(...)gotowania fasoli soli,inaczej fasola nie zmięknie.Użylam fasoli a` la jasiek,trochę mniejszej dlatego może gotowała się nieco krócej.Prawdziwy "Duży jas"będzie gotował się na pewno nieco dłużej Cebulę obrać,przekroić na ćwiartki,a następnie w plasterki.Boczek pokroić w cienkie paseczki i smażyć razem z cebulą.Pod koniec dodać pokrojony drobno czosnek. Kielbasę pokroić w póltalarki ,wrzucić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!karmelizowaną cebulą , zupy z zielonej soczewicy czy grochowej w nowym wydaniu . Warzywne chili Składniki: 1 puszka 400 g fasolki czarne oczko 200 g suchej fasoli Jaś 1 czerwona papryka 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu 1 mała papryczka chili 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka kuminu sól olej do smażenia Wykonanie: Fasolę Jaś namaczamy na noc w zimnej wodzie, rano wodę odcedzamy, wlewamy świeżą i gotujemy fasolę do miękkości. Następnie fasolę odcedzamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować chili, dorzucamy do niej fasolę czarne oczko, przecier pomidorowy i pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę
Kulinarne przygody GatityPrzegląd lodówki...i szybka sałatka..i oczywiście pyszna......Do tej sałatki wykorzystałam fasolę z puszki..a dokładniej to mieszankę składającą się z fasoli jaś, fasoli białej drobnej, ciecierzycy i fasoli czerwonej kidney.Mieszankę takiej włoskiej fasolki i nie tylko fasolki można kupić tutaj ..Mam nadzieję , że pamiętacie o zniżce na zakupy w Hurtowni Oliwy ..? 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy(...)kawałek kapusty pekińskiej 15 dkg makaronu w kształcie ryżu Czaniecki ananas z puszki [ ja dałam cukinię ala ananas ] sól , pieprz majonez Makaron ugotować,przelać zimną wodą.Odcedzić i ostudzić.Fasolę i kukurydzę odcedzić z zalewy. Paprykę , polędwicę, jabłko [ obrane] pokroić w kostkę.Kapustę poszatkować.Wszystkie składniki połączyć doprawić.Wymieszać z majonezem. Specjalny kod uprawniający do zniżki na Hurtowni Oliwy
Moje domowe kucharzeniektóre starają się utrzymać lub zredukować wagę. Dodanie kiełków lucerny do swojej diety może pomóc w zwiększeniu uczucia sytości, dostarczeniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i wspomóc proces odchudzania. Kiełki fasoli Kiełki fasoli są kolejnym rodzajem kiełków, które mogą wspomóc proces odchudzania. Są one bogate w białko, błonnik, witaminę C, witaminę K i inne składniki odżywcze. Kiełki fasoli mają również niską(...)zawartość kalorii, co jest istotne dla osób, które chcą schudnąć. Dodanie kiełków fasoli do swojej diety może pomóc w zwiększeniu uczucia sytości, dostarczeniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i wspomóc proces spalania tkanki tłuszczowej. Kiełki soi Kiełki soi są ostatnim rodzajem kiełków, które warto uwzględnić w diecie odchudzającej. Są one bogate w białko, błonnik, witaminę C, witaminę K i inne składniki
Żyję by jeśćwedług Nat’s. Historia i Pochodzenie Fasolki po bretońsku Choć nazwa fasolki po bretońsku mogłaby sugerować francuskie korzenie, danie to jest typowo polskie. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od popularności fasoli w regionie Bretanii, ale sama potrawa, jaką znamy, powstała i rozwinęła się na polskich stołach. W Polsce fasolka po bretońsku pojawiła się na przełomie XIX i XX wieku. Był(...)bretońsku szybko stała się popularna jako danie proste, sycące i idealne na chłodne dni. Tradycyjne Składniki i Sposób przygotowanie Faasolka po bretońsku składa się z kilku podstawowych składników: białej fasoli, kiełbasy, boczku, cebuli, czosnku, przecieru pomidorowego oraz przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Fasola jest wcześniej namaczana, a potem gotowana do miękkości. Następnie dodaje się do niej
RafalCookautentyczna wersja tego dania. Składa się głównie z mięsa (najczęściej wołowiny), papryki chili, cebuli, czosnku i przypraw takich jak kmin rzymski i oregano. Cechą charakterystyczną tej wersji jest brak fasoli, co jest przedmiotem wielu kulinarnych debat. 2. Chili con Carne z Fasolą Ta wersja jest popularna zarówno w Meksyku, jak i w północnych Stanach Zjednoczonych. Oprócz podstawowych(...)składników, takich jak mięso i chili, dodaje się do niej różne rodzaje fasoli, najczęściej czerwoną fasolę lub pinto. Fasola dodaje daniu dodatkowej tekstury i smaku. 3. Chili con Carne z Pomidorami Dodatek pomidorów lub koncentratu pomidorowego to kolejna popularna odmiana chili. Pomidory nadają potrawie lekko słodkawy smak i bogaty kolor. W tej wersji można również spotkać różne
RafalCookpast kanapkowych z blendera to świetny sposób na szybkie i zdrowe posiłki. Od hummusu z ciecierzycy, przez pastę z pieczonej papryki i orzechów, po kremowe pasty z awokado lub fasoli, każdy przepis został opracowany z myślą o łatwości wykonania i bogactwie smaków. Poznaj przepisy na smakowite pasty wegańskie, do których przyrządzenia wystarczy blender ręczny. Pasty wegańskie, które przygotujesz przy użyciu(...)niego pestkę, umieść w misce. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj. Dodatek soku z cytryny zapobiega ciemnieniu awokado, ale to pasta, która najlepiej smakuje na świeżo. 4. Pasta z fasoli Czyli tak zwany wegański smalec – bardzo smaczna i sycąca pasta, której można przygotować więcej, bo bardzo dobrze się ją przechowuje w lodówce. Składniki: 2 puszki białej fasoli, 2 cebule
Blendman