ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:17/108)

Pasztet drobiowy - ekspresowy 206

Dziś kolejny pasztet z tych co szybko się robi i bez pieczenia. Zrobiony z duszonych golonek indyczych i gotowanych udek z rosołu. Szybko i smacznie. Rozwiń

Ewa w kuchni
Makaron z kiełbasą i pomidorami 268

Dziś światowy dzień makaronu, więc polecam przepis z makaronem w roli głównej. Przepis bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Przepis od  Di gotuje . Składniki: 200

Ewusiowe Smaki
Przepis na Kapuśniak z Młodej Kapusty z Boczkiem 216

minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. W sumie kapuśniak gotowałam około 40 minut. Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z GRZANKAMI 167

pietruszka bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad warzywa sól,pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła Wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone na kawałki warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotową zupę podajemy z grzaneczkami i ulubionymi

Z Majeczką w kuchni
Mielone z kapustą i kaszą jaglaną prażoną 296

ugotowany wywar drobiowo-warzywny) 400ml zimnej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej ew. pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia kotlecików natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z gotowanym kurczakiem i bobem 140

Sałatek nigdy nie jest za wiele, w mojej rodzinie wszyscy je lubią ( pewnie się powtarzam, ale trudno ). Jeżeli planujecie gotować zupę warto dorzucić dwie marchewki więcej

Smaki Ewy
Duszona słodka kapusta 243

gallery-129 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-129 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Z marchewki i żeberek gotujemy wywar Pokrojone warzywa i mięso Do wywaru dodajemy kapustę i pozostałe warzywa Pod koniec również boczek i ew. kiełbasę Duszona słodka kapusta Post Duszona słodka kapusta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree 194

lekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków). W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Rozetrzyj czosnek widelcem. Wymieszaj puree ze śmietanką z czosnkiem i mascarpone, dopraw solą

karmelowy
Propozycje na Wielkanoc 370

Wprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy

W kuchennym oknie Ewy
Owsianka ulepkowa wg. Madzi 184

więcej 1/2 szklanki mleka łyżeczka cukru brązowego lub trzcinowego (najlepiej muscovado) , ew. zwykłego* 5 sztuk średnich suszonych daktyli banan Daktyle zalać wieczorem niewielką ilością ciepłej wody.  Rano płatki, mleko, cukier, cynamon i daktyle (wraz z wodą, w której się moczyły)  umieścić w garnuszku i gotować, dolewając co jakiś czas mleka/wody w zależności od pożądanej konsystencji. 3/4 banana rozgnieść

tost z dżemem
Cytrynowiec na zimno 229

Wyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach.  Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser.  Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm  7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy(...)garnka zostawiając 1/3 szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając by masło się roztopiło. Do 1/3 szklanki soku wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do gotującego się soku, szybko i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię, całkowicie studzimy i wkładamy do lodówki.  Przygotowujemy masę

NA MOIM TALERZU
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 234

jeszcze większą radością... gotuje się dla innych, w szczególności osób ważnych, bliskich nam w jakiś sposób.    Nie jestem wylewna, co do okazywania uczuć, dlatego to właśnie kuchnia, gotowanie i jedzenie jest dla mnie najlepszą formą tego. Na posiłki do siebie zapraszam jedynie tych, którzy wpisali się w moje życie, serce i codzienność, są opoką, wsparciem, ale i umilają(...)soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu ew. dodatkowo nieco soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam w rondlu, płuczę. Dodaję sól, wlewam wodę, wrzucam sodę i stawiam na gazie. Gotuję do miękkości warzyw, odcedzam. Dodaję masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i wszystko miksuję  dokładnie blenderem

W kuchni Karmel-itki
Fasolka po bretońsku na szybko 153

Coś dla wielbicieli fasolki po bretońsku. A co ? Oczywiście fasolka ale w szybszej wersji bo z fasoli z puszki. Przy okazji gotowania kości wędzonych do bigosu

Ewa w kuchni
Dieta w ciąży - zdrowe przepisy na 9 miesięcy - recenzja 140

Dieta w ciąży" to książka, którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM . Kim są autorki książki? Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec - to specjalistki od spraw żywienia, które na co dzień pracują w poradni dietetycznej Dietosfera.   Przyznacie, że ciąża to dla kobiety jest wyjątkowym okresem? W przypadku kolejnych jest łatwiej(...)wyliczenia kaloryczności, białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika - w każdej proponowanej potrawie.     Na końcu poradnika znajduje się tabelka z miarami i wagami poszczególnych składników, które przydatne są podczas gotowania.   Dodatkowo autorki zamieściły ciekawe testy , które pozwolą sprawdzić swoją wiedzę na temat odżywiania w ciąży.   Książka jest godna polecenia!   To cenny zbiór kulinarnych inspiracji przygotowanych przez profesjonalne

Di gotuje
Wegetariańskie kotlety z kalafiora 236

mnie dziś naszła ochota na wege kotleta :) Kalafior 'leżakował' w domu więc wykorzystałam go jako główną bazę- ugotowałam na parze (polecam tę metodę gotowania, bo gotując w wodzie będzie wodnisty, a to wiąże się z użyciem większej ilości bułki tartej), wymieszałam z podkręcaczami smaku: cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, papryczką chili i natką pietruszki. Kalafior w tym kotlecie jest bardzo subtelnie(...)czubatych łyżek (w razie potrzeby dać więcej) * papryka wędzona- 1 płaska łyżeczka * papryka chili- 1/4 łyżeczki drobniuteńko posiekanej (ew. suszona) * oliwa z oliwek- do smażenia * sól, pieprz- do smaku Różyczki kalafiora umyć i ugotować na parze (zdecydowanie polecam tę formę gotowania, gdyż kalafior nie jest wodnisty). W międzyczasie, na rozgrzanej oliwie zeszklić bardzo drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodając sprasowany

Kraina Miodem Płynąca
Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem 166

mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Justyna Bogus [FB] Ewa Skórzak [FB] Lidia Wesolowska [FB] Gosia Zet [FB] Kasia Ciesielska [FB] Moje Małe Czarowanie Piekielna Kuchnia Anety Gotuj-Sam! Smaczna Pyza Piekę bo lubię Patison w kuchni Prawo do gotowania z pasją Z Chaty Na Końcu Wsi  Gotowanie

Grunt to przepis!
Kasza jęczmienna na mleku 165

orzechami laskowymi i malinami Przepis: / 1 porcja / składniki: 50 g drobnej lub średniej kaszy jęczmiennej 250 ml mleka ew. cukier, szczypta soli     jak zrobić? Kaszę przełożyć do garnka, zalać 150 ml mleka i całość zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem i mieszać kaszkę co jakiś czas, żeby nie przywarła do dna. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać pozostałe

tost z dżemem
.758. zapieczona w dyni 126

dwóch tygodniach znalazłam wystarczająco małą dynię i mogłam zrealizować pomysł który chodził mi po głowie od momentu spróbowania owsianki gotowanej z dynią. Jadalne "miseczki" są fajne! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków owsianych ~50g jogurtu sojowego ~50ml mleka roślinnego +ew. 2-3 łyżki jeśli masa będzie za gęsta ~łyżka oleju ~łyżeczka cynamonu ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku

breakfast of dreams
Owsianka z kiwi i bananem 296

płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych) 1,5 szklanki mleka  szczypta soli 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 banana 1 kiwi ew. cukier do smaku  Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon i sól i gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły

Kulinarne przygody Gatity
Ryba słodko – kwaśna z czarnym ryżem 210

dobrze smakuje na zimno. Przepis na rybę pochodzi od Ewy Wachowicz. Jedne co zmieniłam to ilość cukru i oleju w przepisie, którą zmniejszyłam, resztę pozostawiłam bez zmian. Post Ryba słodko – kwaśna z czarnym ryżem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ziemniaki puree pyszne 330

świeżo obrane i pokrojone ziemniaki i trochę masła lub oleju (sł) 4. kminek (sł/m) - można zmielić 5. ząbek czosnku, szczyptę bazylii, ew. kolendry (m) 6. solimy (sn) 7. kilka kropli cytryny (k) 8. szczyptę tymianku (o) Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy wodę, zostawiamy ziemniaki w garnku, a na patelni rozgrzewamy trochę oleju lub masła, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę

Zdrowa Kuchnia Sowy