ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:17/108)

Tort kryształki 574

równie dobrze można go zastąpić okrągłymi biszkoptami. Bardzo smaczny deser na upalne dni. Lubiany szczególnie przez dzieci. Przepis zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz. Post Tort kryształki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Rogaliki drożdżowe z powidłami 172

oprószyć cukrem pudrem. Przepis na rogaliki z MniamMniam Razem ze mną piekły:   Magdalena - Czary - gary w kuchni Ewa - Ewa w kuchni Kinga - Małe kulinaria Marzena - Kulinarna Maniusia Magda -  Apetyt na smaka Małgosia - Marcepanowy kącik Alina - Ala piecze i gotuje Iwona - Gotowanie jest proste

Ala piecze i gotuje
Pasztet drobiowy - ekspresowy 198

Dziś kolejny pasztet z tych co szybko się robi i bez pieczenia. Zrobiony z duszonych golonek indyczych i gotowanych udek z rosołu. Szybko i smacznie. Rozwiń

Ewa w kuchni
Makaron z kiełbasą i pomidorami 259

Dziś światowy dzień makaronu, więc polecam przepis z makaronem w roli głównej. Przepis bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Przepis od  Di gotuje . Składniki: 200

Ewusiowe Smaki
Przepis na Kapuśniak z Młodej Kapusty z Boczkiem 207

minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem. W sumie kapuśniak gotowałam około 40 minut. Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z GRZANKAMI 158

pietruszka bulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponad warzywa sól,pieprz ostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione zioła Wykonanie: Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone na kawałki warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotową zupę podajemy z grzaneczkami i ulubionymi

Z Majeczką w kuchni
Mielone z kapustą i kaszą jaglaną prażoną 290

ugotowany wywar drobiowo-warzywny) 400ml zimnej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej ew. pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia kotlecików natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z gotowanym kurczakiem i bobem 130

Sałatek nigdy nie jest za wiele, w mojej rodzinie wszyscy je lubią ( pewnie się powtarzam, ale trudno ). Jeżeli planujecie gotować zupę warto dorzucić dwie marchewki więcej

Smaki Ewy
Duszona słodka kapusta 237

gallery-129 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-129 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Z marchewki i żeberek gotujemy wywar Pokrojone warzywa i mięso Do wywaru dodajemy kapustę i pozostałe warzywa Pod koniec również boczek i ew. kiełbasę Duszona słodka kapusta Post Duszona słodka kapusta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree 181

lekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków). W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Rozetrzyj czosnek widelcem. Wymieszaj puree ze śmietanką z czosnkiem i mascarpone, dopraw solą

karmelowy
Propozycje na Wielkanoc 359

Wprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy

W kuchennym oknie Ewy
Owsianka ulepkowa wg. Madzi 169

więcej 1/2 szklanki mleka łyżeczka cukru brązowego lub trzcinowego (najlepiej muscovado) , ew. zwykłego* 5 sztuk średnich suszonych daktyli banan Daktyle zalać wieczorem niewielką ilością ciepłej wody.  Rano płatki, mleko, cukier, cynamon i daktyle (wraz z wodą, w której się moczyły)  umieścić w garnuszku i gotować, dolewając co jakiś czas mleka/wody w zależności od pożądanej konsystencji. 3/4 banana rozgnieść

tost z dżemem
Cytrynowiec na zimno 220

Wyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach.  Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser.  Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm  7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy(...)garnka zostawiając 1/3 szklanki. Do soku w garnku dodajemy masło i zagotowujemy mieszając by masło się roztopiło. Do 1/3 szklanki soku wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do gotującego się soku, szybko i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię, całkowicie studzimy i wkładamy do lodówki.  Przygotowujemy masę

NA MOIM TALERZU
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 224

jeszcze większą radością... gotuje się dla innych, w szczególności osób ważnych, bliskich nam w jakiś sposób.    Nie jestem wylewna, co do okazywania uczuć, dlatego to właśnie kuchnia, gotowanie i jedzenie jest dla mnie najlepszą formą tego. Na posiłki do siebie zapraszam jedynie tych, którzy wpisali się w moje życie, serce i codzienność, są opoką, wsparciem, ale i umilają(...)soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku 1/4 łyżeczki białego pieprzu ew. dodatkowo nieco soli Topinambur oraz ziemniaki umieszczam w rondlu, płuczę. Dodaję sól, wlewam wodę, wrzucam sodę i stawiam na gazie. Gotuję do miękkości warzyw, odcedzam. Dodaję masło, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i wszystko miksuję  dokładnie blenderem

W kuchni Karmel-itki
Super obiad :) kotlety w sosie, surówka z kapusty , ryż jaśminowy 274

podsmażamy z obu stron w przyprawach (na sucho), wlewamy wodę, tak by przykryć całe kotlety i gotujemy je do miękkości, dodając pod koniec olej. Ponieważ kotlety wchłoną większość płynu a chcemy mieć sos, być może będzie trzeba dolać jeszcze wody :) Próbujemy, ew. przyprawiamy do smaku. Surówka "chińska" Zmodyfikowany przepis z bloga "Domowa kuchnia Aniki" -1/2 główki kapusty (młodej, zwartej(...)dużych oczkach, wymieszać. Zagotować ocet, olej, cukier, sól, przeciśnięty ząbek czosnku, wrzącą zalewą zalać warzywa, wymieszać, docisnąć łyżką, odstawić do ostygnięcia. Im dłużej postoi tym jest lepsza :) Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, nakładamy go na talerz, polewamy sosem, wykładamy kotlety i surówkę, zjadamy szybko żeby współbiesiadnik nam nie podjadł ;)   Smacznego

Co na wege obiad?