ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:22/108)

Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie 188

linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Ruchanki. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 50 g drożdży 1 szkl. mleka 1 łyżka cukru duża szczypta soli ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże wymieszać z cukrem

Codziennik Kuchenny
ostatnie leniwe. 189

mnie gryczana i pełnoziarnista 1:1) łyżeczka mielonego siemienia lnianego łyżeczka mąki kokosowej cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia Batata zmiksować na pure, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, rozwałkować w rulonik dłoniami, lekko spłaszczyć, pociąć na kluski. Wrzucać na gotującą się lekko osoloną wodę, gotować po wypłynięciu 1-2 minuty, odcedzić

More food, love and dreams
Kompot z Truskawek i Rabarbaru 104

kroję na mniejsze kawałki. Do gotującej wody dodaję truskawki i rabarbar i od ponownego zagotowania się wody gotuję całość około 3 minut. Następnie zakręcam gaz i kompot odstawiam do wystudzenia. Kompot z truskawek i rabarbaru jest gotowy. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Bułeczki drożdżowe z makiem 215

Szóste Niebo  z bloga Szóste niebo Marzence  z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi Ewie Szczepińskiej  z FB Agnieszce  z bloga Szybko, tanio, smacznie Piekę bo lubię  z FB Małgosi  z FB Ali  z  bloga Ala piecze i gotuje Oli  z bloga Cukry proste Dorocie  z bloga Moje małe czarowanie Bernadetcie

Ciasteczkowy Potwór
Bigos domowy 201

kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem ze wszystkimi składnikami na wolnym

Apetyczna babeczka
Surówka z buraczków 154

Surówka z buraczków propozycja na dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 3-4 czerwone buraczki jedna cebula 1 łyżka octu balsamicznego 2 winne jabłka 1 łyżeczka miodu sól

W kuchennym oknie Ewy
Bułki greckie Tiropsomo 229

Paulina z bloga Buszująca w kuchni Edyta z bloga Przy kuchennym stole Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - I lovit it. Marghe z bloga Po prostu Marghe Ewa z bloga Kobieta Renesansu

Ala piecze i gotuje
Zupa cebulowa 145

etapie powinien do niej dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Zupę można posypać z wierzchu serem żółtym i podawać z grzankami. Smacznego :) Zapraszam po więcej na profil  Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka ziemniaczana z pieczonym kurczakiem i fasolką szparagową 140

Jak zawsze pomysły na sałatkę rodzą się prawie w jednej chwili. Ta powstała przy braku gotowego obiadu. To był ten dzień kiedy po prostu nie chciało

Smaki Ewy
Tradycyjna zupa cebulowa 104

W sumie nie jestem miłośnikiem ugotowanej cebuli. Po zrobieniu zupy trochę byłam zdziwiona, że cebula była taka smaczna. Mogę więc polecić tę zupę nawet tym którzy

Smaki Ewy
placki z cukinii z quinoa (paleo bezglutenu) 148

ząbki czosnku (wyciśnięte) ⅓ szklanki mąki z tapioki (albo mąka ziemniaczana) przyprawy do smaku, może być bazylia, oregano, ew. chilli (co kto lubi) sól i pieprz ½ łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny mała cebula drobno pokrojona Przygotowanie: Komosę gotujemy, odcedzamy. Cukinię ścieramy na tarce, przekładamy na kuchenną ściereczkę i wyciskamy całą wodę (ważne, aby to dobrze

PaleoLife
Barszcz na zakwasie 210

dodać świeżych ziół – doskonale sprawdzi się oregano i rozmaryn. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i jabłko. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci kolor. Gdy smaki się wymieszają należy spróbować i ew. doprawić. Smacznego! ZOBACZ: Zakwas na barszcz ZOBACZ: Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny

MarcinChef
Gulasz z Ziemniakami – Danie Jedno Garnkowe 184

mięsa i ziemniaków . Następnie dodaję kukurydzę , koncentrat pomidorowy ,doprawiam do smaku solą , pieprzem , pieprzem cayenne , mieszam i gotuję całość jeszcze około 5 minut . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – gulasz jest gotowy . Gulasz z ziemniakami jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawia Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Żurek na domowym zakwasie 160

mące razowej pszennej 200 g wędzonego boczku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka majeranku sól pieprz ew. 3 łyżki śmietany 18%  Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kropimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy warzywa, boczek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas na żurek, cały czas mieszając, aby nie powstały

Kulinarne przygody Gatity
Curry z warzywami i ryżowe kotlety :) 159

fasolkę. Wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę dusimy, ok. 5 min. Teraz dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Wszystko razem gotujemy delikatnie podlewając wodą, jeśli będzie za mało. Pamiętajcie jednak, że to nie zupa, więc nie przesadzajcie z ilością wody :) po ok. 10 minutach dodajemy sporą ilość roztartego w dłoniach tymianku(...)koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 jajko surowe 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka masła bułka tarta szczypiorek pieprz, oregano Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty

vegetanie
Zupa dyniowa z nutką imbiru i pomrańczą 107

mała kawałki, tak samo marchew oraz ziemniaki. Warzywa zalewamy wodą (tak, żeby je przykryła), solimy i gotujemy do miękkości. Imbir obieramy, kroimy bardzo drobno. Gdy warzywa są już miękkie-całość blendujemy, dodajemy imbir, posiekaną natkę, sok z pomarańczy, kumin, paprykę,pieprz, ew. sól

Kopystką po garach
Szparagi z szynką i serem po francusku 136

Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok. Składniki: Płat ciasta francuskiego Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku) 50g sera żółtego w plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy

Pyry na Gaz
Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym 213

Gotowanie barszczu : Garnek z barszczem stawiam na gazie i doprowadzam do wrzenia – ważne aby barszczu nie gotować tylko doprowadzić do wrzenia i zakręcić gaz , barszcz jest gotowy . Tak przygotowany podaję z uszkami . Barszcz czerwony na wigilię jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 276

dodałam do niej około 2 łyżek oleju . Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi . Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem są gotowe . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa 290

sosu dodaję rozprowadzoną mąkę z wodą i sos sojowy, mieszam i zagotowuję. Sos od ponownego zagotowania gotuję około 2 minut. Następnie zakręcam gaz dodaję posiekaną natkę pietruszki- sos jest gotowy . Karkówka pieczona w rękawie jest gotowa można podawać . Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Ogórki Korniszony – Domowe Korniszony 196

minut małe słoiczki , większe do 20 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Ogórki korniszony są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Owsianka brownie 178

słodzone lub dodajcie więcej cukru. Przepis własny 4 łyżki płatków owsianych  5 kostek gorzkiej lub ew. mlecznej czekolady (użyłam Wedla ~ ok. 30 g) czubata łyżka kakao  niewielka ilość wody ~ 20-30 ml łyżka cukru 1/2 szklanki mleka Płatki zalać mlekiem i gotować z cukrem. Kakao wymieszać z wodą i wlać do gotującej się owsianki. Owsiankę gotować do ulubionej

tost z dżemem
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 178

zdrowiem".Warsztaty były poświęcone zdrowej, kolorowej i urozmaiconej kuchni, która współgra z naszym organizmem.Ekspertem spotkania była Ewa Sypnik-Pogorzelska - specjalistka ds. żywienia człowieka i dietetyk z pasją, a także propagatorka zdrowego, mądrego i racjonalnego odżywiania. Opowiadała nam miedzy innymi o zaletach gotowania na parze. Tradycyjne gotowanie w wodzie np. warzyw pozbawia je sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin

Kulinarne przygody Gatity
Bucatini z chayote i sosem miętowym. 326

oliwek Sos miętowy. zdeglasowany smak z upieczonej roladki 100 ml śmietana 36% 1 łyżeczka sosu miętowego ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej oliwą foli do pieczenia. Uformować prostokąt. Całość posypać posiekaną pietruszką. Makaron gotować 8 minut, odcedzić. Czosnek drobno posiekać, krótko przesmażyć na oliwce, dodać makaron, wymieszać, przestudzić. Na utworzonym prostokącie

Kulinarny karnet Christophera