oliwek Sos miętowy. zdeglasowany smak z upieczonej roladki 100 ml śmietana 36% 1 łyżeczka sosu miętowego ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej oliwą foli do pieczenia. Uformować prostokąt. Całość posypać posiekaną pietruszką. Makaron gotować 8 minut, odcedzić. Czosnek drobno posiekać, krótko przesmażyć na oliwce, dodać makaron, wymieszać, przestudzić. Na utworzonym prostokącie
Kulinarny karnet Christopheraśledzę ten program na bieżąco. Najpierw za sprawą Piotrka z Kocham Gotować , a teraz moim faworytem został Darek. Taki przystojniak i do tego gotujący. Może nie do końca ogarnięty , ale ... Wybaczam. Oglądam też program bo lubię Ewę Wachowicz oraz Wojtka Amaro. Czekam na finał bo jestem już ciekawa kto wygra całe show. Top Chef Polska Dariusz Kuźniak
Magiczne Życie MartyW tym wyjątkowym dniu wigilii Bożego Narodzenia, chciałabym złożyć życzenia wszystkim odwiedzającym mojego bloga i nie tylko :) I życzyć zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
Uwaga Babcia GotujeWczoraj prezentowałam zupę krem ze szparagów i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z
Smaki Ewysól i pieprz do smaku Grzyby moczymy przez noc, następnie gotujemy przez ok. 15 minut, studzimy i kroimy drobno. Kapustę również drobno kroimy. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju do zezłocenia. Łączymy wszystkie składniki farszu, odciskamy z wody, a następnie doprawiamy do smaku. ~350g mąki pszennej + ew. do podsypania ~łyżeczka soli ~łyżka oleju ~bardzo ciepła (prawie wrząca) woda(...)następnie wyrabiając ciasto rękami. Kiedy będzie już gładkie i plastyczne odkrajamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je. Szklanką wycinamy koła, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy boki pieroga. Gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego
chili & sugarmakaron pszenny garść orzechów nerkowca (ew. orzechów ziemnych) Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a cukinie w słupki :) Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Gdy delikatnie się przesmaży, a nawet podpiecze, dodajemy cebulę, podgrzewamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i gotujemy kilka minut pod przykryciem, aż woda
Taste Of My DayBardzo dobry sposób na przygotowanie krewetek. Gotowane w ten sposób są delikatne i bardzo krewetkowe. Dorodne, argentyńskie krewetki, awokado, lekko kwaśny sos - pyszna przystawka gotowa. Polecam! składniki - 2 porcje 450 g czerwonych krewetek 1 l wrzącej wody /na każde 500 g krewetek 1 łyżka soli morskiej/ na 1 l wody sos 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)awokado 1/2 papryczki jalapeno - opcjonalnie ew płatki paprykowe do posypania przygotowanie Krewetki rozmrozić wkładając je do zimnej wody lub, jeżeli mamy czas, w lodówce. W głębokiej, dużej patelni zagotować 1 litr wody z łyżką soli morskiej. Naszykować miskę z dużą ilością zimnej wody , najlepiej z dodatkiem lodu. Do gotującej się wody włożyć krewetki
Stare Garyzagotowujemy wywar z włoszczyzny,(plus sól ,ziele angielskie i liść laurowy) zmniejszamy gaz, dodajemy cebulę i gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5. Odcedzamy wywar, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, buraczany zakwas (próbujemy,żeby nie była zbyt kwaśny), doprawiamy majerankiem, cukrem, pieprzem, ew. solą. Barszcz powinien być słodko-kwaśny. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Kopystką po garachdodaję wypłukaną komosę ryżową i gotuję jeszcze około 15-20 minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – zupa jest gotowa. Zupa kalafiorowa z komosą ryżową jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujejuż miękkie to dodaję do zupy zawartość patelni, dodaję kiełbasę doprawiam solą i pieprzem i całość gotuję jeszcze około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – kapuśniak jest gotowy. Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeTa strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku. Bo
Ewa w kuchniśmietany gorącą zupę aby zahartować śmietanę ) , następnie śmietanę dodaję do garnka z zupą , dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 2 -3 minut . Zupę doprawiam solą i pieprzem . Po zakręceniu gazu dodaję koperek – zupa jest gotowa . Zupa kalafiorowa jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeminut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 40 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Wiśnie w syropie są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeminut małe słoiczki , większe do 35 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Botwinka w słoikach jest gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujehokkaido sól, pieprz przyprawa curry, kminek rzymski, papryka słodka i ostra, kurkuma, czosnek łyżeczka masła Makaron gotujemy. Masło roztapiamy i podsmażamy na nim pora, soląc go i przykrywając, dusimy, aż zmięknie. Dodajemy dynię, mleczko i ok.1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy, przyprawiamy, dorzucamy ciecierzycę, ew. dolewają wodę/bardziej redukując. Na sam koniec gdy sos będzie już miał kremową konsystencję, wrzucamy makaron
More food, love and dreams