ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:21/108)

Zupa serowa 153

kuchenki, pora zachęcić ich do choćby wspólnego gotowania. Ugotujcie sobie zupę serową, a najlepiej podwójną porcję, odgrzewana jest chyba jeszcze lepsza. Sprawdźcie, czy macie w domu: - 4 średnie ziemniaki - 250g wędzonego boczku - 1 średnią cebulę - 1,5 szklanki mąki - 1 niepełną  szklankę ciepłej wody - 250g białego twarogu - ew. łyżkę śmietany Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, zalewam

I tu będę miała takie te
Zupa z cukini 174

kostkę cebula pokrojona w kostkę ew.jogurt lub śmietana koło 1,5 - 2 litrów wody  pieprz  ew ząbek czosnku natka pietruszki  Przygotowanie : Wodę z Vegetą / bulion doprowadzamy do wrzenia wrzucamy udka . Po około 15 minutach ziemniaki, cebulę i cukinie.  Gotujemy do miękkości doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki czy innej ulubionej zieleniny. Doprawiamy do smaku Możemy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Pasta z czerwonej fasoli z pistacjami 151

łyżki oliwy + 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia cebuli - sól, pieprz Fasolę moczymy na 12 godzin, po czym gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Ugotowaną fasolę wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy oliwę, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Miksujemy. Możemy dodać ew. trochę wody, jeśli pasta jest zbyt gęsta. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do fasoli. Możemy

Smakuje zdrowo
Zupa Meksykańska 163

chili, doprawiam i od momentu zagotowania zupę gotuję około 20 minut. Następnie dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę i jeszcze gotuję około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa meksykańska jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Marmolada z pigwy 124

szarlotki zamiast jabłek? Marmolada z pigwy ok 1 kg owoców pigwy cukier do smaku (ok. 3/4 szklanki) woda ew. ziarenka z wanilii do smaku Owoce myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, nie musimy obierać. Kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy szklanka wody. Gotujemy aż pigwa się rozpadnie. Słodzimy i gotujemy jeszcze jakiś czas by marmolada uzyskała pożądaną konsystencję. Jeśli nie chcemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lemoniada z rabarbaru 92

rabarbaru 800 ml wody 100 g cukru 1 limonka listki mięty listki melisy ew. kostki lodu Wykonanie: Rabarbar kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Rabarbar odcedzamy, lemoniadę przelewamy do dzbanka, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 257

Cebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą

Walijskie Pichcenie
Łosoś w rękawie pieczony z porem 137

Czas na łososia. Obecnie dostępny w wielu sklepach i bardzo dobrze, bo to smaczna i zdrowa ryba. Ogólnie ryby są zdrowe, można je nie tylko smażyć

Smaki Ewy
Tradycyjna ogórkowa na kwasie z ogórków. 182

Tradycyjna zupa ogórkowa.Chyba większość z nas lubi. Domowe smaki zawsze wywołują w nas pozytywne odczucia. Moja zupa , być może jest inna niż  ta, którą

W kuchennym oknie Ewy
Klopsy wołowe 231

Różnego rodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne(...)kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy

Kulinarna Pokusa
Domowy pasztet 160

kanapkowych, pasztetów. W planach jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka(...)przyprawy do całości masy: 1 i 1/3 łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu łyżeczka majeranku 1. Wieprzowinę kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy

NA MOIM TALERZU
Danie z młodej kalarepy 147

nagotowania (2 kostki) lub bulion warzywny (wersja wegetariańska) pęczek koperku łyżeczka masła łyżeczka mąki  sól ew maggi PRZYGOTOWANIE: żeberka myjemy, wkładamy do wody (tyle,żeby zakryło żeberka), ściągamy burzowiny, solimy, dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę(bez liści) i marchew. Gotujemy al dente, dodajemy posiekane liście. Przygotowujemy zasmażkę, Mało roztapiamy, i dodajemy mąkę(nie wolno przypalić-ma mieć jasny kolor

Kopystką po garach
Regionalne Smaki. Zaproszenie. Ruchanki Kociewskie 188

linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Ruchanki. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 50 g drożdży 1 szkl. mleka 1 łyżka cukru duża szczypta soli ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże wymieszać z cukrem

Codziennik Kuchenny
ostatnie leniwe. 189

mnie gryczana i pełnoziarnista 1:1) łyżeczka mielonego siemienia lnianego łyżeczka mąki kokosowej cynamon szczypta soli ew. coś do posłodzenia Batata zmiksować na pure, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, rozwałkować w rulonik dłoniami, lekko spłaszczyć, pociąć na kluski. Wrzucać na gotującą się lekko osoloną wodę, gotować po wypłynięciu 1-2 minuty, odcedzić

More food, love and dreams
Kompot z Truskawek i Rabarbaru 104

kroję na mniejsze kawałki. Do gotującej wody dodaję truskawki i rabarbar i od ponownego zagotowania się wody gotuję całość około 3 minut. Następnie zakręcam gaz i kompot odstawiam do wystudzenia. Kompot z truskawek i rabarbaru jest gotowy. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Bułeczki drożdżowe z makiem 215

Szóste Niebo  z bloga Szóste niebo Marzence  z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi Ewie Szczepińskiej  z FB Agnieszce  z bloga Szybko, tanio, smacznie Piekę bo lubię  z FB Małgosi  z FB Ali  z  bloga Ala piecze i gotuje Oli  z bloga Cukry proste Dorocie  z bloga Moje małe czarowanie Bernadetcie

Ciasteczkowy Potwór
Bigos domowy 201

kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem ze wszystkimi składnikami na wolnym

Apetyczna babeczka
Surówka z buraczków 154

Surówka z buraczków propozycja na dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 3-4 czerwone buraczki jedna cebula 1 łyżka octu balsamicznego 2 winne jabłka 1 łyżeczka miodu sól

W kuchennym oknie Ewy