już miękkie to dodaję do zupy zawartość patelni, dodaję kiełbasę doprawiam solą i pieprzem i całość gotuję jeszcze około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – kapuśniak jest gotowy. Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeTa strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku. Bo
Ewa w kuchniśmietany gorącą zupę aby zahartować śmietanę ) , następnie śmietanę dodaję do garnka z zupą , dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 2 -3 minut . Zupę doprawiam solą i pieprzem . Po zakręceniu gazu dodaję koperek – zupa jest gotowa . Zupa kalafiorowa jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeminut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 40 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Wiśnie w syropie są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeminut małe słoiczki , większe do 35 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Botwinka w słoikach jest gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujehokkaido sól, pieprz przyprawa curry, kminek rzymski, papryka słodka i ostra, kurkuma, czosnek łyżeczka masła Makaron gotujemy. Masło roztapiamy i podsmażamy na nim pora, soląc go i przykrywając, dusimy, aż zmięknie. Dodajemy dynię, mleczko i ok.1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy, przyprawiamy, dorzucamy ciecierzycę, ew. dolewają wodę/bardziej redukując. Na sam koniec gdy sos będzie już miał kremową konsystencję, wrzucamy makaron
More food, love and dreamsdodatek miodu :) Składniki : 250 ml mleka 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ew. 1 łyżeczka miodu Mleko wlać do garnka z grubym dnem i zagotować. Odlać 50 ml i rozmieszać mąkę. Wlać mieszankę do garnka, zmniejszyć ogień i mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Podawać z ulubionymi owocami lub jako dodatek do deserów. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy
Walijskie PichcenieSałatki czasami muszą powstać na prędko. Zależą od naszych pomysłów i inspiracji. Oto jednak z nich. SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy 2 ugotowane woreczki ryżu parabolicznego 25
W kuchennym oknie Ewywysmażonym boczkiem. Możecie je przygotować także tylko z wieprzowiny a zamiast boczku podać sos czosnkowy lub tzatziki. Składniki: 2 kg surowych ziemniaków 1 kg gotowanych ziemniaków 5 00 g mięsa wieprzowego mielonego 500 g mięsa wołowego mielonego mąka ziemniaczana majeranek czosnek olej boczek wędzony cebula(...)ymieszać ciasto dodając ew. mąki ziemniaczanej aż będzie ładnie odchodziło od ręki. Mięsa wymieszać ( można użyć jedynie mięsa wieprzowego). Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem. D obrze wymieszać . Z masy ziemniaczanej zrobić równy placek. Na środku ułożyć porcje farszu. Dokładnie zlepić. Uformować kartacza. Gotować w osolonym wrzątku kilkanaście minut od wypłynięcia
SzczyptaSmaQSkładniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki wiórków kokosowych 1 mały banan 1 duża garść płatków migdałowych 1/2 kostki startej czekolady gorzkiej Mleko
Ewusiowe SmakiLubię wymyślać nowe potrawy, tak więc dzisiaj proponuję na śniadanie pizzę omletową z fasolką. Bardzo smaczna i sycąca śniadaniowa odmiana. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka
Smaki EwySchab w sosie herbacianym jest pyszny, więc nie szukałam nowego przepisu na jego przygotowanie. Jednak kilka tygodni temu wpadł mi w oko przepis pani Ewy z blogu zcukrempudrem.pl na schab w sosie cebulowo - jabłkowym . Schab rozpływa się w ustach, jest aromatyczny, mięciutki oh po prostu wspaniały. Będzie pasował na uroczysty obiad np. w Poniedziałek Wielkanocny. Polecam! Składniki(...)piórka. Schab krótko smażymy na oleju. Przekładamy do garnka. Smażymy cebulę na patelni, na której smażyliśmy schab. Cebulę dodajemy do schabu, dolewamy wodę, sok i dosypujemy przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości (ponad 30 minut). Sos można zagęścić dodając mąki ziemniaczanej. Mmm Pycha! Zapraszam na facebooka
NA MOIM TALERZUdoprawiam solą ( 2 -3 duże szczypty ) pieprzem (2 szczypty ) , pieprzem cayenne (2 szczypty ) Mieszam i gotuję całość jeszcze około 10 minut , pod koniec sprawdza smak i jeżeli trzeba to doprawiam . Zupa gulaszowa z mięsem wołowym jest gotowa można podawać . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeusmażoną pierś z kurczaka , przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszam . Garnek stawiam na gazie i gotuję bigos 15 minut ( od momentu zagotowania ) , pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem . Bigos z cukinii jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeminut małe słoiczki , większe do 40 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Wiśnie w soku własnym są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujewybrać przepis dla siebie. Składniki: Żołądki drobiowe ( ok 700 gram ) Przyprawa do rosołu ew. vegeta Sól, pieprz Śmietana 18% Mąka Chrzan tarty Wykonanie: Żołądki myjemy, kroimy ( na 4 części lub na 2 w zależności jakie są to żołądki – kurczak czy indyk ), gotujemy w małej ilości osolonej wody z dodatkiem przyprawy – vegety do miękkości oraz pieprzu Po ugotowaniu część wywaru
Smaki Ewyktórej rozmieszać budyń wraz z fruktozą / cukrem). Gdy zacznie wrzeć wlać rozmieszany budyń i gotować na małym ogniu jeszcze chwilę do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotować foremki na muffinki (używam silikonowych, jeśli używasz zwykłych papilotek to umieść je w metalowej formie na muffiny, ew. jeśli takowej nie masz to nie używaj jednej papilotki, ale kilku, żeby muffinki się rozpłynęły na boki
chili & sugar