ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:23/108)

Szparagi z szynką i serem po francusku 136

Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok. Składniki: Płat ciasta francuskiego Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku) 50g sera żółtego w plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy

Pyry na Gaz
Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym 213

Gotowanie barszczu : Garnek z barszczem stawiam na gazie i doprowadzam do wrzenia – ważne aby barszczu nie gotować tylko doprowadzić do wrzenia i zakręcić gaz , barszcz jest gotowy . Tak przygotowany podaję z uszkami . Barszcz czerwony na wigilię jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 276

dodałam do niej około 2 łyżek oleju . Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi . Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem są gotowe . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa 290

sosu dodaję rozprowadzoną mąkę z wodą i sos sojowy, mieszam i zagotowuję. Sos od ponownego zagotowania gotuję około 2 minut. Następnie zakręcam gaz dodaję posiekaną natkę pietruszki- sos jest gotowy . Karkówka pieczona w rękawie jest gotowa można podawać . Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Ogórki Korniszony – Domowe Korniszony 196

minut małe słoiczki , większe do 20 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Ogórki korniszony są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Owsianka brownie 178

słodzone lub dodajcie więcej cukru. Przepis własny 4 łyżki płatków owsianych  5 kostek gorzkiej lub ew. mlecznej czekolady (użyłam Wedla ~ ok. 30 g) czubata łyżka kakao  niewielka ilość wody ~ 20-30 ml łyżka cukru 1/2 szklanki mleka Płatki zalać mlekiem i gotować z cukrem. Kakao wymieszać z wodą i wlać do gotującej się owsianki. Owsiankę gotować do ulubionej

tost z dżemem
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 178

zdrowiem".Warsztaty były poświęcone zdrowej, kolorowej i urozmaiconej kuchni, która współgra z naszym organizmem.Ekspertem spotkania była Ewa Sypnik-Pogorzelska - specjalistka ds. żywienia człowieka i dietetyk z pasją, a także propagatorka zdrowego, mądrego i racjonalnego odżywiania. Opowiadała nam miedzy innymi o zaletach gotowania na parze. Tradycyjne gotowanie w wodzie np. warzyw pozbawia je sporej ilości ważnych składników mineralnych i witamin

Kulinarne przygody Gatity
Bucatini z chayote i sosem miętowym. 326

oliwek Sos miętowy. zdeglasowany smak z upieczonej roladki 100 ml śmietana 36% 1 łyżeczka sosu miętowego ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej oliwą foli do pieczenia. Uformować prostokąt. Całość posypać posiekaną pietruszką. Makaron gotować 8 minut, odcedzić. Czosnek drobno posiekać, krótko przesmażyć na oliwce, dodać makaron, wymieszać, przestudzić. Na utworzonym prostokącie

Kulinarny karnet Christophera
Ulubieńcy miesiąca PAŹDZIERNIK 109

śledzę ten program na bieżąco. Najpierw za sprawą Piotrka z Kocham Gotować , a teraz moim faworytem został Darek. Taki przystojniak i do tego gotujący. Może nie do końca ogarnięty , ale ... Wybaczam. Oglądam też program bo lubię Ewę Wachowicz oraz Wojtka Amaro. Czekam na finał bo jestem już ciekawa kto wygra całe show. Top Chef Polska   Dariusz Kuźniak

Magiczne Życie Marty
Życzenia Świąteczne 164

W tym wyjątkowym dniu wigilii Bożego Narodzenia, chciałabym złożyć życzenia wszystkim odwiedzającym mojego bloga i nie tylko :) I życzyć zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z wołowiną, szparagami i sosem holenderskim 137

Wczoraj prezentowałam zupę krem ze szparagów i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z

Smaki Ewy
(nie tylko) świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 174

sól i pieprz do smaku Grzyby moczymy przez noc, następnie gotujemy przez ok. 15 minut, studzimy i kroimy drobno. Kapustę również drobno kroimy. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju do zezłocenia. Łączymy wszystkie składniki farszu, odciskamy z wody, a następnie doprawiamy do smaku. ~350g mąki pszennej + ew. do podsypania ~łyżeczka soli ~łyżka oleju ~bardzo ciepła (prawie wrząca) woda(...)następnie wyrabiając ciasto rękami. Kiedy będzie już gładkie i plastyczne odkrajamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je. Szklanką wycinamy koła, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy boki pieroga. Gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego

chili & sugar
Makaron chiński z tofu i warzywami na sposób orientalny 209

makaron pszenny garść orzechów nerkowca (ew. orzechów ziemnych) Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a cukinie w słupki :) Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Gdy delikatnie się przesmaży, a nawet podpiecze, dodajemy cebulę, podgrzewamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, 3 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i gotujemy kilka minut pod przykryciem, aż woda

Taste Of My Day
Gotowane krewetki argentyńskie z awokado i sosem balsamicznym 143

Bardzo dobry sposób na przygotowanie krewetek. Gotowane w ten sposób są delikatne i bardzo krewetkowe.  Dorodne, argentyńskie krewetki, awokado, lekko kwaśny sos - pyszna przystawka gotowa. Polecam! składniki  - 2 porcje 450 g czerwonych krewetek 1 l wrzącej wody /na każde 500 g krewetek 1 łyżka soli morskiej/ na 1 l wody sos 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)awokado 1/2 papryczki jalapeno - opcjonalnie ew płatki paprykowe do posypania przygotowanie Krewetki rozmrozić  wkładając je do  zimnej wody  lub, jeżeli mamy czas, w lodówce. W głębokiej, dużej patelni zagotować 1 litr wody  z łyżką soli morskiej. Naszykować miskę z dużą ilością zimnej wody , najlepiej z dodatkiem lodu.  Do gotującej się wody włożyć  krewetki

Stare Gary
Rosół z kurczaka 120

zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder) 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka(...)zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać

Czerwień i błękit
Barszcz na zakwasie z kiszonych buraków 149

zagotowujemy wywar z włoszczyzny,(plus sól ,ziele angielskie i liść laurowy) zmniejszamy gaz, dodajemy cebulę i gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5. Odcedzamy wywar, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, buraczany zakwas (próbujemy,żeby nie była zbyt kwaśny), doprawiamy majerankiem, cukrem, pieprzem, ew. solą. Barszcz powinien być słodko-kwaśny. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kopystką po garach
Zupa Kalafiorowa z Komosą Ryżową | Zupa Bezglutenowa 217

dodaję wypłukaną komosę ryżową i gotuję jeszcze około 15-20 minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – zupa jest gotowa. Zupa kalafiorowa z komosą ryżową jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszny Kapuśniak z Kiełbasą i Boczkiem 263

już miękkie to dodaję do zupy zawartość patelni, dodaję kiełbasę doprawiam solą i pieprzem i całość gotuję jeszcze około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – kapuśniak jest gotowy. Kapuśniak z kiełbasą i boczkiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Strucla makowa z rodzynkami 133

Ta strucla jest raczej dla osób zapracowanych lub takich, które z różnych względów nie mają czasu lub ochoty na robienie masy makowej z suchego maku. Bo

Ewa w kuchni
Zupa Kalafiorowa 227

śmietany gorącą zupę aby zahartować śmietanę ) , następnie śmietanę dodaję do garnka z zupą , dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 2 -3 minut . Zupę doprawiam solą i pieprzem . Po zakręceniu gazu dodaję koperek – zupa jest gotowa . Zupa kalafiorowa jest gotowa . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Wiśnie na Zimę w Syropie z Cynamonem 145

minut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 40 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Wiśnie w syropie są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Botwinka na Zimę w Słoikach 264

minut małe słoiczki , większe do 35 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Botwinka w słoikach jest gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Kilka pomysłów na... 152

hokkaido sól, pieprz przyprawa curry, kminek rzymski, papryka słodka i ostra, kurkuma, czosnek łyżeczka masła Makaron gotujemy. Masło roztapiamy i podsmażamy na nim pora, soląc go i przykrywając, dusimy, aż zmięknie. Dodajemy dynię, mleczko i ok.1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy, przyprawiamy, dorzucamy ciecierzycę, ew. dolewają wodę/bardziej redukując. Na sam koniec gdy sos będzie już miał kremową konsystencję, wrzucamy makaron

More food, love and dreams
Budyń czekoladowy 134

dodatek miodu :) Składniki : 250 ml mleka 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ew. 1 łyżeczka miodu  Mleko wlać do garnka z grubym dnem i zagotować. Odlać 50 ml i rozmieszać mąkę. Wlać mieszankę do garnka, zmniejszyć ogień i mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Podawać z ulubionymi owocami lub jako dodatek do deserów.   Smacznego

Chocolate Muffin Blog
KROKIETY Z GOTOWANEJ RYBY 269

przepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy

Walijskie Pichcenie
Sałatka z indyka z brzoskwinią 179

Sałatki czasami muszą powstać na prędko. Zależą od naszych pomysłów i inspiracji. Oto jednak z nich. SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy 2 ugotowane woreczki ryżu parabolicznego 25

W kuchennym oknie Ewy