ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:18/108)

14. Zimno, zimniutko: czyli rozgrzewająca figowa jaglanka z kurkumą 173

sztuk suszonych fig - duża szczypta kurkumy - szczypta cynamonu - średni, dojrzały banan - łyżka płatków migdałów - odrobina mleka roślinnego - polecam kokosowe (ew. krowie)  Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną zalej wodą i zostaw na noc lub podpraż ją na suchej patelni przed samym gotowaniem.  2. Opłukaną kaszę i pokrojone figi wrzucamy na wrzątek (około 1 szklanka wody) i gotujemy na małym ogniu

Pland based fille
Gruszkowo - kawowa Fantazja 226

gruszkowy :   1,5 kg dojrzałych pachnących gruszek pół szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (użyłam z firmy Delekta) ew jak nie mamy gruszkowych możemu użyć cytrynowych   Gruszki obrać , pokroić na drobne kawałki . Wrzucić do garnka , wlać wodę i gotować na małym ogniu aż owoce się rozpadną.  Zdjąć garnek z ognia , wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić

Malinowa Kawiarenka
HUMMUS Z DYNIĄ. 201

główka czosnku odrobina oleju roślinnego 2-3 łyżki pasty tahini 2-3 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek zimna woda sól do smaku ew. rozmaryn (pominęłam) Ciecierzycę moczę w wodzie przez noc. Następnie gotuję ją w wodzie, w której się moczyła aż do całkowitej miękkości (najlepiej użyć szybkowar). Studzę. Dynię obieram, usuwam pestki. Czosnek przekrawam w poprzek, nacieram olejem

W kuchni Karmel-itki
ZUPA CZOSNKOWA/KREM Z CZOSNKU – 2,80 zł 375

smażymy całość przez 2 min. 3.BULION (15 min): > do garnka dolewamy bulion (jeżeli go nie mamy, dodajemy kostkę rosołową lub bulionetkę oraz ew. liść laurowy i 2 ziela angielskie i dolewamy pół litra wody). Gotujemy do wrzenia na mocnym ogniu, a po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu przez 10-12 min. 4.GRZANKI (5 min): > przygotowujemy je 5 min przed końcem(...)już prawie miękkie, całość miksujemy blenderem lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. 6.ŚMIETANA + SEREK (5 min): do zmiksowanej zupy dorzucamy 200 ml śmietany i jeden serek topiony, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 min, aż wszystko nam się nie zagotuje. 7.PRZYPRAWIENIE (2 min): dodajemy nieco zmielonego pieprzu i soli, jeżeli bulion czy kostka nie były wystarczająco słone. Jeżeli

Nerds Kitchen
Rabarbarowo mi 170

Rabarbar zwany rzewieniem wraca do łask. Kiedyś, gdy w ogrodzie było go pełno, ścinałam świeże łodygi a Mama gotowała pyszny kompot. Teraz biegnę po niego na

Na moim stole
Lekka surówka z pomidorami i cebulą czosnkową 216

Upały, upały i upały. Nie wiem jak Wy ale zbyt dużych upałów nie lubię. Moje zwierzęta chyba też za nimi nie przepadają. Gotować się nie chce

Smaki Ewy
Najprostsza zapiekanka makaronowa z szynką 222

najprostsza zapiekanka makaronowa z  szynką to moje wspomnienie z czasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa(...)greckiego 200 g śmietany 18 % 2 jajka pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii ew. sól morska masło do posmarowania naczynia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Ser ścieramy na grubej tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta, ale skracamy czas gotowania o 3 minuty. Makaron musi być na prawdę

Kulinarne przygody Gatity
Czernina, czarna polewka 238

suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku sól ew. miód natka pietruszki Wykonanie: Mięso i podroby wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy szumowiny i gotujemy przez 1,5 godziny. Dodajemy obrane warzywa, przyprawy i opaloną cebulę. Gotujemy, aż mięso będzie odchodzić od kości. Jabłka i śliwki

Kulinarne przygody Gatity
Młoda kapusta z koperkiem 121

cebule pęczek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z cytryny, ew. kwasek cytrynowy olej do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy ją do garnka i zalewamy szklanką wody. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę przez około 30 minut. W międzyczasie cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić zacierkę do zupy – przepis 219

filmiku). Zacierkę układam na papierze lub na tacce, ściereczce. Zacierkę dodaję do zupy pod koniec gotowania i gotuję do miękkości około 5 minut. Tak przygotowana zacierka idealnie nadaje się do zup warzywnych lub mlecznych. Życzę smacznego Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Biodrówka gotowana z sosem chrzanowym 160

Rodzaj wieprzowiny trochę zapomniany, albo może też częściowo niedostępny. Ja kupuję ją tylko w jednym sklepie. Mięso bardzo smaczne, chude. Idealnie nadaje się do gotowania. Po

Smaki Ewy
Klopsikowa wariacja 154

Dziś mam dla Was klopsiki w fajnym sosie a do nich makaron ryżowy. W tym makaronie fajne jest to, że nie trzeba go gotować bo wystarczy

Ewa w kuchni
Roladki z tortilli z awokado i wędzonym łososiem 198

podpatrzony na Vegazone . Placek (8 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml goracej wody 2 łyżki oleju szczypta soli W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą (gotujemy wodę, wyłączamy, czekamy 2-3 minuty i taka właśnie temperatura będzie właściwa). Dodajemy olej i mieszamy całość drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą to wyrabiamy ciasto rękoma około 5 minut(...)trochę roszponki, zwijamy i kroimy ukośnie na małe, kilkucentymetrowe kawałki. Smacznego! W Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli: Ewa z Kobieta Renesansu Marta z Para w kuchni Iza ze Smaczna pyza Małgosia ze Smaki Alzacji Iwona z bloGotowanie z pasją Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Fanpage Wypiekania na śniadanie: KLIK Strona wydarzenia na Facebooku: KLIK --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze

Marder&Marder Manufacture
Zupa pieczarkowa z klopsikami 167

Nie wiem jak to bywa w Waszych domach ale u mnie w okresie jesiennym zupy częściej jadamy niż wiosną czy latem. Pogoda sprzyja temu aby gotować

Ewa w kuchni
Zupa pomidorowa-jak u mamy 129

słoiczek koncentratu pomidorowego (Pudliszki najlepiej), lub kg dojrzałych pomidorów (w sezonie)-typu lima, ew. karton passaty pomidorowej sól cukier ocet balsamiczny(opcjonalnie) mąka śmietana(opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Żeberka umyć, włożyć do garnka, zalać ok 2 litrami wody i wstawić. Przed zagotowaniem, zdjąć burzyny. Dodać włoszczyznę i sól. Gotować do miękkości mięsa. W międzyczasie na patelni roztopić masło, dodać, pokrojoną w drobną(...)wyjmujemy z wywaru. Dodajemy pomidory z patelni.Następnie trzeba zagotować. W tym czasie przygotowujemy mąkę z wodą (lub śmietaną) do zaciągnięcia zupy.Pomidorówkę zaciągamy,gdy potrzeba dodajemy cukru, soli, ew. octu balsamicznego. Jak ktoś lubi,można dodać śmietany

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania