ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:9/108)

Zupa buraczkowa... 246

angielskiego łyżka majeranku sól koper ew. trochę śmietanki Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek i przyprawy. Pęczek kopru przecinamy na pół, część z łodyżkami obwiązujemy białą nitką i wrzucamy do garnka (drugą część siekamy i zostawiamy na sam koniec). Zalewamy wszystko wodą i gotujemy do miękkości mięsa, wyciągamy warzywa, marchewkę(...)koniec gotowania, reszta jest niepotrzebna. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, jak ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Zupa ze zielonych szparagów i ziemniaków, z dodatkiem fety i szczypiorku. 168

gotujemy ziemniaki al dente. W tym czasie myjemy szparagi -odłamujemy końce, główki zostawiamy w całości, łodyżki drobno kroimy. Do ziemniaków dodajemy szparagi, gotujemy 2-3 minuty, ściągamy z gazu. Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, ew. solą, wlewamy śmietankę. Zupę na talerzach posypujemy szczypiorkiem i serem feta

Kopystką po garach
Pasztet drobiowo - wieprzowy 164

Jeśli zostanie Wam mięso z rosołu i gotowana golonka a nie wiecie ci z tym zrobić to mam dla Was propozycję. Zróbcie taki ekspresowy pasztet. Wystarczy

Ewa w kuchni
Gotowana kukurydza z masłem 146

Nie znam nikogo takiego co by nie lubił gotowanej kukurydzy. Jest przepyszna. Sama słodycz, a podana dodatkowo z solą i masłem to już poezja. Składniki: Kolby

Smaki Ewy
Pstrąg gotowany na parze z sosem cytrynowym 154

Kolejny piątek i kolejna ryba na blogu. Dzisiaj przedstawiam pstrąga gotowanego na parze z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego. Czyli obiad zrobiony za jednym razem, nie licząc sosu

Smaki Ewy
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 152

Natrafiłam na tę zupę w jednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki

Smaki Ewy
Buraczki do obiadu 203

Moje najulubieńsze warzywko do obiadu Składniki: 2 buraki ew. sól/pieprz Wykonanie: Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce

Moje pyszne gotowanie
Czerwona kapusta podawana na ciepło 213

szklankę wody, dodajemy smalec (ok 1/4 kostki), ocet  (lepiej dodać mniej na końcu doprawić,niż przedobrzyć), sól. Gdy smalec się rozpuści wkładamy kapustę. Gotujemy do miękkości ale,żeby nie rozpadała się. Doprawiamy miodem, ew. sola i octem a także kminkiem

Kopystką po garach
Zupa krem z batatów 223

warzyw obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka razem z przyprawą uniwersalną. Dolewamy tyle wody, by była mniej więcej równo z warzywami, solimy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 20-25 minut). Blendujemy, ew. solimy do smaku. Podajemy np. z prażonymi płatkami migdałowymi

Smakuje zdrowo
Sałatka ryżowa z tuńczykiem, groszkiem, kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem 230

szklanki ryżu (białego lub brązowego) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 kiszone ogórki 1 puszka groszku konserwowego 1 duży pęczek szczypiorku (ew. 1 średnia, drobno posiekana cebula) sól pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (w ok. 3-3,5 szklankach wody), a następnie odstawiamy go do całkowitego wystudzenia. Tuńczyka oraz groszek dokładnie odsączamy z płynu. Ogórki

MyCookBook.pl
Sałatka "Leśna Polana" 420

ziemniaki 2 średnie marchewki 100 g żółtego sera podwójna pierś kurczaka ok. pół pęczka natki pietruszki majonez 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ew. ulubione przyprawy do kurczaka Marchewkę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w dość małą kostkę. Przyprawiamy i smażymy. Odsączamy z ewentualnego tłuszczu. Jajka gotujemy na twardo. Tortownicę

Pelusiowa Kuchnia
Zupa z KONOPI na zakwasie 228

smaku Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek, zalewamy wodą. Dodajemy ziarna konopi, ziele angielskie, listki laurowe. Zagotowujemy. Następnie wlewamy zakwas. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i ew. cukrem. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami albo białą kiełbasą

Bon Appetit Małgorzaty
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków 218

warzywno-owocowy. Przepis na sok jednodniowy owocowo-warzywny znajdziecie tutaj . Czemu były te soki w menu? W diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej obok surówek ze świeżych warzyw i owoców, oraz gotowanych warzyw, sok to podstawa śniadania. Dla nas zakwas buraczany, to nie żadna nowość, w domu kisimy buraki w miarę regularnie, ostatnio zakwas/ sok z kiszonych buraków robiliśmy w grudniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
.770. kluski, które rosną 170

porcja/ ~30g mąki pszennej ~30g mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (lub łyżeczka kupnej) ~80g puree z dyni ~łyżeczka cukru do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~15g świeżych drożdży ~300ml mleka do gotowania klusek ~30-50ml mleka w temp. "letniej" do zaczynu Drożdże kruszymy, mieszamy z ok. czubatą łyżeczką mąki i łyżeczką cukru, zalewamy letnim mlekiem

breakfast of dreams
Pasta jajeczna 176

Składniki: -4 jajka -kostka sera białego -kilka łyżek jogurtu naturalnego (gęstego) -pęczek szczypiorku -łyżka lub dwie majonezu -sól i pieprz [ew. kilka rzodkiewek, drobno pokrojona szynka lub tuńczyk] Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Następnie drobno kroimy - można też zetrzeć na tarce. Dodajemy do twarogu razem z posiekanym szczypiorkiem, jogurtem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. I śniadanie

KasiekGotuje