ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:4/108)

Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1173

pyszne ciasto na kruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia...  Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje" Ciasto kruche: 250g mąki pszennej, 2 żółtka, 100g cukru, 150g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany 12%.  Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem

Z miłości do słodkości
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 245

wyjątkowy. Dlatego upiekłam ciemny biszkopt i przełożyłam do warstwami kremu czekoladowego oraz chałwowego. Do tego pokruszone bezy. Wyszło smacznie, słodko i tortowo:):) Nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia;) Źródło: "Ewa gotuje ulubione" E. Wachowicz Biszkopt

Z miłości do słodkości
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 187

propozycją otwartą - może stanowić również obiad, deser czy kolację na ciepło, niekoniecznie tylko śniadanie. EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI (inspiracja: przepis Ewy Wachowicz na " Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę

W kuchni Karmel-itki
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 196

powstał w wyniku rozmowy z bratem. Jestem osobą, która może żyć praktycznie bez telewizora. Dlatego rzadko kiedy nadążam z nowościami filmowymi, serialowymi itp. Brat wspomniał mi o programie – „Ewa Wachowicz gotuje”. Zapytałam się, go, co Ona na antenie przyrządza. Dowiedziałam się np. „jakieś ciasto z gruszką i czekoladą albo tiramisu”. Po usłyszeniu tych pierwszych słów w mojej głowie powstała myśl

Fabryka pomysłów
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 221

przetwory na zimę - cukinia słodko-kwaśna (jak ananas) autorka: babka w formie | blog: babka w formie Cukinia w zalewie gryros autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Sałatka z cukinii na zimę autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni FASOLKA Fasolka szparagowa w słoikach na zimę autorka: Kamira90 | blog: W Moim Magicznym Domu Fasolka szparagowa w pomidorach(...)Kuchnia Małgorzaty Aronia - przetwory autorka: jaimojprywatnyswiat  | blog: ja i mój prywatny świat POWIDŁA BRZOSKWINIOWE autorka: vegemania | blog: vegemaniablog Dżem brzoskwiniowy autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Dynia na słodko wg Di autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Dżem z czereśni i czarnej porzeczki autorka: kawa  | blog: Tylko Spróbuj Dżem z czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem kalafiorowa z pistacjami i kokosowa nuta czyli spóźniony Zupowy Wtorek odc.84 203

masala sól, pieprz 1 marchewka olej kokosowy do smażenia (jeśli nie mamy, zastępujemy klarowanym masłem) ew. 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka masła klarowanego do posypania: uprażone i posiekane pistacje posiekana kolendra lub pietruszka) Kalafior dzielimy na różyczki równej wielkości, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. W tym czasie w garnku lub głębokiej patelni szklimy(...)wkładamy do garnka z cebulą i marchewką, mieszamy dokładnie, dusimy 5 minut. Zalewamy mlekiem kokosowym i 2 szklankami wody z gotowania kalafiora, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ew. rozrzedzamy reszta wody z gotowania kalafiora. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i mieszamy dokładnie. Nalewamy do miseczek. Podajemy z pistacjami i posiekanymi listkami kolendry lub natki pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Książka do kawy: "Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut" Ewy Aszkiewicz 188

jedno i powinniśmy jeść dania zdrowe, ciekawe i urozmaicone. Jak dokonać tego w zwariowanych i szybkich czasach, takich jak nasze? Musimy nauczyć się wykorzystywać chwile, a książka Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut" pomoże nam wszystko zaplanować.  Książka podzielona jest na rozdziały odpowiadające czasowi, który potrzebny jest do przygotowania potraw. Mamy więc przepisy(...)podział na rozdziały z boku książki. Kuchnia polska jest niezmiernie bogata i tak naprawdę bardzo mało o niej wiemy. Lubię wszystkie książki Ewy Aszkiewicz za różnorodność potraw i za wiedzę, którą chętnie dzieli się z czytelnikami.  "Gotowanie w..." ma jeszcze jedną zaletę: przemawiające do poczucia mojej estetyki (i żołądka) zdjęcia, które naprawdę zachęcają do zabrania się za patelnie

Przepisy Aleksandry
474. Obłędnie czekoladowa. 155

wlewamy mleko i zagotowujemy(ja daję ok 1/2 szklanki? :P). Przykrywamy. Gdy mleko się wchłonie zazwyczaj dolewam jeszcze wody do konsystencji. Dodajemy kakao, cynamon, aromat, czekoladę i gotujemy chwilę pod przykrywką. Ew. dolewając płynów. Pozostawiamy na noc. Rano podgrzewamy.Ps. Zawsze gotuję owsiankę wieczorem, ale myślę, że można to zrobić też rano, choć to już nie będzie ten sam efekt

More food, love and dreams
Paprykarz szczeciński 185

większej marchwi 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (ja używam Pudliszki) 1-1,5 łyżki keczupu (używam Pudliszki) Olej Oliwa z oliwek Majeranek  Sól Pieprz Papryka ostra Papryka słodka Ew. Harrisa PRZYGOTOWANIE: Gotujemy ryż. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Dzielimy na małe kawałki. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę plus czosnek , przepuszczony przez praskę. Marchew ścieramy(...)doprawiamy majerankiem . Na małą patelnię wlewamy łyżeczkę oleju i karmelizujemy koncentrat-ok. 2-3 minut. Do makreli dodajemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę z marchwią oraz koncentrat Mieszamy, doprawiamy keczupem, ew. solą, pieprzem, paprykami. Żeby paprykarz miał ładną konsystencję, mieszając, wlewamy troszkę oliwy z oliwek

Kopystką po garach
Ziemniaki z mleka wg receptury Ewy Wachowicz 471

ziemniakom, które dzięki gotowaniu w mleku zyskują drugą młodość smaku;) Przetestowałam i faktycznie stanowiły pyszny dodatek drugiego dania - spróbujcie! Ziemniaki z mleka wg receptury Ewy Wachowicz Składniki: 1 kg ziemniaków woda i mleko do gotowania sól do smaku 5   - ząbków czosnku ½   - cebuli koperek do dekoracji Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem (w proporcjach pół

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 219

sztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sólPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy).2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy(...)dosypujemy także pozostałe 20 g całej kukurydzy)7. Z bułki odsączmy wodę, rozrywamy i dodajemy do marchewki i kukurydzy. 8. Dodajemy cebulę, ugotowaną kaszę i przyprawy według uznania, ew. dodatkowo solimy.9. Dodajemy jajko i mieszamy, wygniatamy żeby wszystko dobrze się połączyło. 10. Jeżeli nie chcą nam się sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe

Malowane smakiem
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 260

kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso" autorka: KuszenieSukkuba | blog: Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka z wiśniowym sosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka: Myszka | blog: Myszka

Kuchenna Kontrrewolucya
Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym 144

suchej, przed gotowaniem 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Papryki przecinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i dokładnie myjemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Kaszę jęczmienną gotujemy w 250 ml osolonej wody ok. 15 minut. Kasza powinna napęcznieć, a woda zupełnie wsiąknąć. Można dodać do kaszy łyżeczkę masła.   Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy(...)parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulkę podsmażamy w większym rondelku na maśle, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy pomidory, ew. przecier  i gotujemy razem ok. 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą

bistro mama
Puttanesca i Wojna Domowa 205

minut. W tym czasie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron. Odcedzamy pozostawiając trochę wody z gotowania. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy makaron z gotowym sosem, ew. rozrzedzamy wodą z gotowania makaronu. Nakładamy do miseczek i posypujemy skórka startą z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spaghetti z klopsikami 242

łyżeczki śmietany papryka słodka suszona bazylia sól, pieprz Cebulkę podsmażamy w większym rondelku na maśle, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy pomidory, ew. przecier i gotujemy razem ok. 10 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną (najlepiej trochę rozcieńczoną zimną wodą, aby uniknąć grudek). Doprawiamy do smaku papryką, bazylią, solą i pieprzem. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera

bistro mama