ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:3/108)

Moja przygoda w programie ,,Przepis dnia" - zdjęcia i filmik 187

czas temu, a dokładnie 18 sierpnia wybrałam się do Warszawy do studia telewizji TVP1. Okazało się, że z łatwością i zerowym stresem przeszłam przez całe nagranie. Miałam przyjemność gotowania z Ewą Olejniczak w programie ,,Przepis dnia". Chciałabym bardzo podziękować portalowi  DORADCA SMAKU  za zaproszenie . W ten oto sposób mogłam podzielić się przepisem na meksykańskie chili con carne(...)minut. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Przygotowane mięso mielone łączymy z makaronem penne. Chciałabym podziękować : - Doradcy Smaku za zaproszenie i docenienie mojej osoby, - wspaniałej Ewie Olejniczak - wyśmienitej mistrzyni, z którą gotowałam, - ekipie telewizyjnej za atmosferę na planie i profesjonalizm, - firmie Prymat za wspaniałe przyprawy

VioletoweKucharzenie
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 178

minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane. Najlepiej zajadać jeszcze ciepłe, z cudownie gorącym, wypadającym ze środka farszem :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Ewa Szczepińska Prawo do gotowania z pasją Ewa w kuchni Eksplozja smaku Smaczna Pyza Ala piecze i gotuje Kulinarna Maniusia Kiełki smaku

Grunt to przepis!
1524. Grzebyki z frużeliną malinową 172

Parę dni temu późnym wieczorem oglądałam stary odcinek programu EWA GOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam  frużelinę malinową  ..a do grzebyków  herbatka z  syropem waniliowym ..Tylko jeść .. i popijać pyszną

Moje domowe kucharzenie
Herbatnikowy domek z serem 889

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Herbatnikowy domek z serem to przepis z książki Ewy Wachowicz „Ewa gotuje- szybko”. Deser bez pieczenia z herbatników i sera, który jest oblany czekoladą i posypany prażonymi płatkami migdałów. Szybki i prosty w wykonaniu a efekt końcowy wygląda zaskakująco. Najlepszy następnego dnia

Marta Gotuje
Ravioli z mięsem drobiowym i sos słodko kwaśny 164

mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy nadzienie; mięso z kurczaka gotowane gotowana marchewka gotowana pietruszka ew. por , seler, sól pieprz Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i oliwę , zalewamy wrzatkiem, początkowo mieszamy łyżką. Po przestygnięciu zagniatamy ciasto. Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy do smaku i mieszamy. Ciasto wałkujemy na duże placki, robimy(...)zaznaczenia kratki o wym 5/5 cm Nakładamy łyżeczką małe porcje nadzienia i przykrywamy powoli drugim plackiem, przyciskamy dookoła każdej porcji nadzienia, tniemy całość na kwadraty.  Gotujemy w osolonym wrzątku. Sos użyłam z przetworów jesiennych sodko kwaśny

Gotowanie jest łatwe
Czerwony barszcz zabielany 183

podsmażaną na maśle cebulkę, dzięki czemu zupa ta jest jeszcze smaczniejsza. Polecam! SKŁADNIKI: buraki – 4 duże, lub 6-7 małych marchew - 1 mała pietruszka - 1 szt. woda z gotowania szynki, ew. wywar na wędzonce,kościach wędzonych lub wędzonym boczku - ok. 3-4 L czosnek – 1 duży ząbek 2-3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego ocet – do smaku sól pieprz(...)duże łyżki ziemniaki – 5 dużych PRZEPIS: Wywar postawić na gazie i zagotować. Buraki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Czosnek również obrać i pokroić w plastry. Na lekko gotujący się wywar wrzucić buraki, marchew i pietruszkę. W połowie gotowania dolać ocet, żeby buraki nie straciły koloru i by nadać lekko kwaskowaty smak zupie. Na początek można wlać niewielką ilość

Calzonella.com
MAMA KARMEL-ITKI DLA "CHWILI DLA CIEBIE". 168

zdwojoną energią. Prowadzę wspólnie z mężem sieciowe sklepy ogólnospożywcze. Wychodzimy skoro świt, wracamy koło północy, ale w kuchni zawsze czeka na nas coś smacznego. Oczywiście produkcji Adrianny. - Mamo, uwielbiam gotować i chciałabym jakoś zachęcić do tego innych - móiwła moja córka, będąc jeszcze w gimnazjum. - Ale jak chcesz to zrobić? W szkole na lekcjach będziesz agitować? - żartowałam. - Nie, bloga założę - odparła(...)szanujemy jej pracę.   Dzięki blogowi nasza Ada miała okazję poznać bliżej kilku znanych w całej Polsce mistrzów kuchni. - Mamo, jadę do Krakowa. Ewa Wachowicz mnie zaprasza do programu "Ewa gotuje". - oznajmiła mi latem 2012 roku. - Przesłałam jej swoje przepisy i spodobały się. - Tak daleko sama? Nie mam mowy, jadę z tobą! - rzuciłam.   Spędziłyśmy w Krakowie dwa dni, mieszkając

W kuchni Karmel-itki
Z wizytą u Ewy Wachowicz. 195

dość intrygującego, zresztą mnie samą. Otóż... Wiem, nie powinnam się przechwalać, ale pochwalić się muszę, iż w czwartek 26 lipca miałam nagranie w studiu-domu Pani Ewy, do programu "Ewa gotuje", w którym został wykorzystany mój  przepis. Tak, tak, nie żartuję. Będę w telewizji! Emisja programu z moim udziałem odbędzie się 8 września, o 10.15. W moje imieniny, ależ(...)dowiadujemy. Dostajemy obiad, catering spisał się świetnie, ale po obfitym śniadaniu w ekskluzywnym hotelu nie zjadłam zbyt wiele. W końcu jednak przybywa reszta ekipy wraz z główną bohaterką programu, Ewą Wachowicz. Zaczyna się lekkie poruszenie, wszyscy chodzą, biegają, przestawiają, ozdabiają.. Prac wre. Znowu czekamy, w między czasie pijąc kawę, rozmawiając i poznając się z menadżerką, Panią Anią Małachowską

W kuchni Karmel-itki
Jaglanka kakaowa z migdałami 155

płatkach - ew. 1 łyżeczka cynamonu - ew. syrop słodzący Wrzucamy płatki na gotującą się wodę z dodatkiem mleka. Dodajemy rodzynki, daktyle, obrane jabłko pokrojone w kostkę i rozgniecionego banana. Gotujemy 5 minut. Ew. dosładzamy syropem/miodem, dodajemy kakao i cynamon. Posypujemy migdałami

Smakuje zdrowo
Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem czyli Zupowy wtorek odc.61 i Srodowe rybki odc.55 209

kawałki wędzonego łososia, plasterki przyrumienionego boczku kawałki opieczonego pieczywa Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła. Dodajemy wino i bulion, zagotowujemy. Dodajemy umyte ziemniaki i czosnek (ew. jabłko). Gotujemy ok 30 minut do miękkości. Całość miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę, chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Nalewamy do miseczek, podajemy z plastrami

Dzieje kuchennej Wiewióry
MARCHEWKA ZASMAŻANA 257

kostkę, po czym wrzucamy z powrotem do garnka. W małym garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. Naszą pokrojoną marchewkę zagotowujemy, wlewamy do niej zasmażkę, chwile gotujemy i ew. doprawiamy do smaku cukrem i solą. Karotka w UK jest bardzo słodka, dlatego ja akurat nie potrzebuje zbyt dużo cukru. Oczywiście można dorzucić do niej groszek i będziemy mieli

Walijskie Pichcenie
Kolorowa makaronowa sałatka z tuńczykiem 179

podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki: 250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka w wodzie, cebula

Z miłości do słodkości
Sernik ze śliwkami 164

Ciasto, do którego mam szczególny sentyment, bo zostało wyróżnione przez panią Ewę Wachowicz i miałam okazję wystąpić w Jej programie "Ewa gotuje":) Przepis na sernik odziedziczyłam po babci, jednak udoskonaliłam go dodając nasze ulubione śliwki węgierki. Spód jest dość nietypowy, ponieważ nie zawiera jajek. A sernik po prostu rozpływa się w ustach...  Ciasto: 150 g mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z śliwkami 224

Miękkie, delikatne i wilgotne w środku. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z szklanką mleka. Z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta.Przepis pochodzi z książki „Ewa gotuje”. Post Ciasto drożdżowe z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ryba po grecku 234

Wielki Post, który zaczął się tej środy, to znakomity czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały

Kulinarny Pamiętnik