Dziś ugotowałam zupę botwinkę. Robiąc ją gotuje na dwa dni bo jak wiecie botwinka najlepsza jest na drugi dzień. Ale tym razem dodałam do niej świeże
Ewa w kuchniDorsz gotowany na parze z niewielką ilością pora, do tego porcja duszonych warzyw. Danie pod każdym względem dietetyczne i bardzo smaczne. Kto zdrowo się odżywia zapraszam
W kuchennym oknie EwyProponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki mąki1
W kuchennym oknie EwyAla z bloga " Ala piecze i gotuje " zainspirowała mnie do zrobienia swojej wersji kokosanek. Są to moje pierwsze kokosanki ale na pewno nie ostatnie
Ewa w kuchnimiejsce – Kawiarnia Zbożowa III miejsce – Klubokawiarnia Pani Cupcake Restauracje: I miejsce – Ato Sushi II miejsce – Street Art Deluxe III miejsce – Big Betty Najsympatyczniejsza obsługa : Serwantka Tak gotują Atomówki - Paulina, Asia i Ewa. Zdjęcie dzięki uprzejmości Ewy - MojeTworyPrzetwory Zainteresowanych samym festiwalem odsyłam na jego stronę internetową: http://festiwaldobregosmaku.eu/ , a teraz słów parę o wydarzeniu w Manufakturze. Organizatorzy postarali się(...)mogły również sobie poeksperymentować i nie pytajcie nawet co miały w pipetkach, bo nie mam pojęcia ;) Na rynku Manufaktury gotowali również Paolo Cozza i Grzegorz Łapanowski, a w między czasie swoje wdzięki prezentowały blogerki i rodzynek-bloger :) Najpierw Atomówki: Asia , Ewa i Paulina przygotowały przechodniom pysznie śniadanie. Później do akcji wkroczyła Agnieszka , która częstowała pesto z drożdżowymi paluchami i makaronem
Kraina Tysiąca Smakówbieżącą wodą, osuszyłam. Duże liście pokroiłam na małe kawałki, małe zostawiłam bez zmian. Przygotowałam małe słoiczki, które porządnie wyparzyłam. Pouciskałam w nich liście (których objętość się zmniejszy podczas gotowania) i zalałam wodą przegotowaną. Zakręciłam wieczka. Słoiczki pasteryzowałam ok. 10-15 minut od momentu zagotowania wody w garnku. Następnie weki wyciągałam na ręcznik, odwracając do góry dnem(...)garście świeżych liści porcja włoszczyzny liść laurowy, 3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu łyżka masła średnia cebula cukier, sól, pieprz dodatkowo: 3 jajka, ew. śmietana Z włoszczyzny gotuję bulion, wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając. Świeże liście blanszuję we wrzątku ok. 5 minut, aby zmiękły lub odkręcam słoiki z pasteryzowanym
W kuchni Karmel-itkicebuli12 g (2 płaskie łyżki) bułki tartej30 g (pół) roztrzepanego jajka25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki15 g pokruszonych płatków kukurydzianychprzyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi)Przygotowanie:1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad poziom ryżu)2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski)3. Cebulę siekamy.4. Do kukurydzy(...)Płatki kukurydziane przesypujemy do torebki i kruszymy za pomocą tłuczka/zgniatamy.6. Do jajka z kukurydzą dodajemy odciśniętą z soku marchewkę (porządnie odciśniętą), cebulę, ostudzony ugotowany ryż oraz przyprawy i ew. cukier/stevię. 7. Mieszamy, wygniatamy, dodajemy bułkę tartą i jeszcze raz mieszamy.8. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe "wałeczki" (dłonie moczymy często, po ulepieniu każdego "sticksa") i obtaczamy je w pokruszonych płatkach
Malowane smakiemchaty nakońcu wsi Joanna z Piekę bo lubię Pat z Patison w kuchni Iza z Smaczna Pyza Justyna z Gotowanie i pieczenie Joanna z Grunt to przepis Ewa z W mojej kuchni Edyta z Pasja smaku Ewa z Ewa w kuchni Laura z Cafe Babilon Bożena
Gotuj Sam!odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go.Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy 1 kostkę rosołową, chociaż ja staram się ich unikać). Gotujemy do miękkości. Gdy warzywka są już miękkie, wyjmujemy je z bulionu, a wrzucamy do niego nasze serki topione i przekładamy z patelni mięso mielone(...)Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i ... zjadamy :) z bagietką... lub ew. z drobnym makaronem, chociaż wersja z bagietką zdecydowanie bardziej mi odpowiada
Walijskie Pichceniejest zbyt gęste). Cienkim strumieniem wlewałam ciasto do gotującej się zupy, delikatnie rozprowadzając je w garnku tak, by powstały podłużne kluski. Doprowadziłam do wrzenia, chwilę gotowałam. Zdjęłam z ognia, doprawiłam cynamonem (ew. dosypać cukru). Podałam na ciepło i zimno, jak kto wolał. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiNiedawno robiąc zakupy natknęłam się na specjalne woreczki do gotowania na parze i w dodatku w mikrofalówce. Byłam zaskoczona, tym bardziej, że jedno z moich dzieci
Smaki EwyUszka zawsze kojarzą się nam z gotowaniem. Dlatego dzisiaj trochę odmiany, propozycja uszek z pieczarkami wykonanych z kruchego ciasta. Jest to doskonała przekąska do czerwonego barszczyku
W kuchennym oknie EwyOstatnio stałam się posiadaczką wielofunkcyjnego urządzenia do gotowania, smażenia, pieczenia itp - i stąd to danie. Staram się przetestować jego funkcje. Potrawa wyszła smaczna a to
Smaki Ewyłyżka sosu rybnego, pieprz. Przygotowanie: Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej oczyszczona, którą trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin a przed gotowaniem tylko usunąć oczy umiejscowione między głową i mackami i ew. błonę w środku worka. Świeżą zazwyczaj trzeba wcześniej wypatroszyć i porządnie oklepać tłuczkiem do mięsa. W rondlu zagotować wodę z przyprawami i octem. Worek przekręcić(...)które są twardsze od pozostałej części zanurzyć kilka razy we wrzątku po 5 sekund po czym włożyć całego głowonoga. Nie trzeba dolewać więcej wody ponieważ w trakcie gotowania ośmiornica i tak puści dużo soków. Gotować pod przykryciem 30-40 minut sprawdzając twardość w najgrubszej części macki. Czas gotowania jest uzależniony od wielkości głowonoga (ok. 30 min/1 kg). Czosnek
SzczyptaSmaQdodać czosnek. Dodać przyprawy. Chwilę podsmażyć a następnie dodać warzywa (świeże lub mrożone). Po kilku minutach dodać drobno pokrojoną w kostkę dynię. Zalać bulionem i gotować do miękkości pod przykryciem. Po ok. 30 min. ew. doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Zabielić mlekiem jak zupa trochę przestygnie. Podawać z ziarnami słonecznika, pestkami dyni. Mo ż na wykonać kleks
coolinarnastrefa.blogspot.comDziś przepis na cisto znalezione w gazetce Gotuj krok po kroku nr 7/2013. Prosty w wykonaniu, choć nie robi się go za jednym zamachem, tylko trzeba
Ewusiowe Smakipatelni dorzucamy paprykę, przecier i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru. Wrzucamy do wywaru kapustę i fasolkę i gotujemy ok 10 minut. Podajemy z natka pietruszki, chlebem, ew z kleksem śmietany
Dzieje kuchennej WiewióryKalafior w roli głównej. Gotowany, upieczony, w całości lub w kawałkach, zmiksowany na pastę, z dodatkami lub solo. Jak kto woli. Ja kalafiora upiekłam z moją
Naturalna Kuchniakroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki i dodajemy do garnka. Dodajemy sól oraz przyprawę i gotujemy 30 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z amarantusem i ew. natką pietruszki
Smakuje zdrowozdjęcie na FB Joanna - Grunt to przepis Jola - Smaki mojego domu Magda - Kulinarna piniata Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją Ewelina - Stylowa kuchnia Monika - Matka wariatka Ewa - zdjęcie
Ala piecze i gotuje