jest zbyt gęste). Cienkim strumieniem wlewałam ciasto do gotującej się zupy, delikatnie rozprowadzając je w garnku tak, by powstały podłużne kluski. Doprowadziłam do wrzenia, chwilę gotowałam. Zdjęłam z ognia, doprawiłam cynamonem (ew. dosypać cukru). Podałam na ciepło i zimno, jak kto wolał. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiNiedawno robiąc zakupy natknęłam się na specjalne woreczki do gotowania na parze i w dodatku w mikrofalówce. Byłam zaskoczona, tym bardziej, że jedno z moich dzieci
Smaki EwyUszka zawsze kojarzą się nam z gotowaniem. Dlatego dzisiaj trochę odmiany, propozycja uszek z pieczarkami wykonanych z kruchego ciasta. Jest to doskonała przekąska do czerwonego barszczyku
W kuchennym oknie EwyOstatnio stałam się posiadaczką wielofunkcyjnego urządzenia do gotowania, smażenia, pieczenia itp - i stąd to danie. Staram się przetestować jego funkcje. Potrawa wyszła smaczna a to
Smaki Ewyłyżka sosu rybnego, pieprz. Przygotowanie: Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej oczyszczona, którą trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin a przed gotowaniem tylko usunąć oczy umiejscowione między głową i mackami i ew. błonę w środku worka. Świeżą zazwyczaj trzeba wcześniej wypatroszyć i porządnie oklepać tłuczkiem do mięsa. W rondlu zagotować wodę z przyprawami i octem. Worek przekręcić(...)które są twardsze od pozostałej części zanurzyć kilka razy we wrzątku po 5 sekund po czym włożyć całego głowonoga. Nie trzeba dolewać więcej wody ponieważ w trakcie gotowania ośmiornica i tak puści dużo soków. Gotować pod przykryciem 30-40 minut sprawdzając twardość w najgrubszej części macki. Czas gotowania jest uzależniony od wielkości głowonoga (ok. 30 min/1 kg). Czosnek
SzczyptaSmaQdodać czosnek. Dodać przyprawy. Chwilę podsmażyć a następnie dodać warzywa (świeże lub mrożone). Po kilku minutach dodać drobno pokrojoną w kostkę dynię. Zalać bulionem i gotować do miękkości pod przykryciem. Po ok. 30 min. ew. doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Zabielić mlekiem jak zupa trochę przestygnie. Podawać z ziarnami słonecznika, pestkami dyni. Mo ż na wykonać kleks
coolinarnastrefa.blogspot.comDziś przepis na cisto znalezione w gazetce Gotuj krok po kroku nr 7/2013. Prosty w wykonaniu, choć nie robi się go za jednym zamachem, tylko trzeba
Ewusiowe Smakipatelni dorzucamy paprykę, przecier i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru. Wrzucamy do wywaru kapustę i fasolkę i gotujemy ok 10 minut. Podajemy z natka pietruszki, chlebem, ew z kleksem śmietany
Dzieje kuchennej Wiewiórykroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki i dodajemy do garnka. Dodajemy sól oraz przyprawę i gotujemy 30 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z amarantusem i ew. natką pietruszki
Smakuje zdrowozdjęcie na FB Joanna - Grunt to przepis Jola - Smaki mojego domu Magda - Kulinarna piniata Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją Ewelina - Stylowa kuchnia Monika - Matka wariatka Ewa - zdjęcie
Ala piecze i gotujepaluszki, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 150 stopni do zarumienienia. I już :) Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK Kroimy Obieramy i kroimy w dużą kostkę Gotujemy, studzimy i mielimy po czym dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i uzyskujemy ciasto Formujemy ciastka, smarujemy jajkiem i do pieca
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy i dusimy z 5-10 minut. Następnie odkrywamy(...)właśnie takiej pulpecikowej. Tak czy siak. Sosik koperkowy to nic innego jak bulion z koperkiem, zagęszczony mąką i ew. zabielony śmietaną. Pamiętajcie, by zapobiec grudkom w sosie, mąkę należy rozpuszczać w zimnym płynie i dopiero taką mieszaninę dolewać do gotującego sosu. To samo tyczy się zabielania śmietaną. Ja osobiście wolę dolać mleka bezpośrednio do sosu. Wszystko teraz trzeba doprawić
Karczma Honoriettypietruszki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli. Smażyć przez kilka minut. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć z warzywami. Dodać bulion (ew. wodę), przepłukaną na sitku soczewicę, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut. Następnie dodać makaron i gotować zupę do jego miękkości. Dodać do zupy przyprawy, passatę pomidorową i gotować przez 10 minut. Podawać
zadanie-gotowanieMała paczuszka schowana pomiędzy większymi koleżankami, niepozorna, cicha i nieśmiała. Właśnie ona przykuła mój wzrok. I skradła serce. Czarna soczewica. Moja faworytka, jeśli o soczewicę chodzi. Gotuje się ją znacznie szybciej, jest bardziej delikatna i, przynajmniej dla mnie, lepsza w smaku. Nieznacznie, ale zawsze. Zauważyłam, że im brzydsze danie, tym mi bardziej smakuje :) Może na zdjęciach dzisiejsza propozycja nie wygląda(...)POMIDORAMI /własny;/ na 2-3 porcje 1/2 szklanki czarnej soczewicy 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami 1 biała cebula pieprz młotkowy z kolendrą ew. sól do smaku Soczewicę gotuję do miękkości w podwójnej ilości wody. Odcedzam na sicie. Pomidory suszone kroję w paski, cebulę obieram i drobno siekam, szklę ją na oliwie z pomidorów. Następnie wrzucam
W kuchni Karmel-itki