ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:7/108)

Puddingowe babeczki ryzowe, bezglutenowe, bez mleczne 235

rozpuszczamy olej i podsmażamy na nim ryż do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i zacznie się lekko rumienić. Zalewamy ryż mleczkiem, dodajemy kardamon, sól i skórkę. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut (ew. dolewamy niewielka ilość wody jeśli mleczka zbytnio odparuje). Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na kolejne 5 minut. Po tym czasie dolewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta Jajeczna z serkiem topionym 155

domowej roboty pastę kanapkową a dokładnie mówiąc pastę jajeczną. Składniki: -4 jajka -kostka ulubionego serka topionego -łyżeczka margaryny -malutki kawałek cebuli lub szczypiorek -sól, pieprz ew. ostra papryka do smaku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo (zalewamy zimną wodą, stawiamy na ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut licząc od zagotowania, następnie wylewamy gorącą wodę i nalewamy zimnej

Tanie przepisy studenckie
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 167

były prawie miękkie.  Farsz zrobiliśmy z pieczarek, które wcześniej pokroiliśmy w drobną kosteczkę i lekko przesmażyliśmy. Dodaliśmy do nich fasolę czerwoną, jednego buraka. My użyliśmy gotowanego buraczka, którego można kupić w markecie, ew. skorzystajcie z tych buraczków, które użyliście do barszczu na święta. Farsz rozgniatamy widelcem skupiając się głównie na rozgnieceniu fasoli. Dodajemy przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy

vegetanie
Najprostszy krem brokułowy 134

migdały, koperek lub natkę pietruszki, po prostu czego dusza zapragnie :) ~ Krem brokułowy z jogurtem naturalnym ~ Składniki: kilka różyczek brokuła woda do ugotowania brokuła sól, pieprz ew. jogurt naturalny + dowolne dodatki  Różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy część wody (można całą jeśli chcemy otrzymać bardzo gęsty krem). Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec

Kuchenny Skrawek Nieba
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48106

węglowodanów, 35-40g błonnika pokarmowego.   Jeśli chcesz otrzymywać informacje o kolejnych podobnych wpisach , kliknij Lubię To na Facebook'u. Tutaj.     Co jeść na diecie oczyszczającej Ewy Dąbrowskiej? Czyli skład diety warzywno-owocowej.   Zapobieganie chorobom oraz ich leczenie za pomocy diety (choćby leczenie nadwagi czy otyłości) wymaga na początku kuracji oczyszczającej składającej się z warzyw(...)Farm Tutaj.     Wymienione warzywa i owoce można spożywać w postaci:   - soków , najlepiej świeżo przygotowywanych,   - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho,   - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup,   - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki,   - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych,   - kompotów z zalecanych

IzaGotuje
.908. upieczone w słoiku + 2 pomysły na ryż 179

jestem zwolenniczką gotowania ryżu w woreczkach. Jeśli Ty też - rozerwij woreczek, wsyp ryż do szklanki i zmierz jego objętość - do gotowania użyj dwa razy wiecej wody - np. jeśli ryż zajmuje 1/2 szklanki, ugotuj go w 1 szklance wody (ew. dolej max. 1/2 szklanki jeśli szybko wchłonie wodę). LUNCH - Ryż z mieszanką sałat PRZEPIS /1 porcja/ ~50g ryżu z warzywami Piątnica(...)jestem zwolenniczką gotowania ryżu w woreczkach. Jeśli Ty też - rozerwij woreczek, wsyp ryż do szklanki i zmierz jego objętość - do gotowania użyj dwa razy wiecej wody - np. jeśli ryż zajmuje 1/2 szklanki, ugotuj go w 1 szklance wody (ew. dolej max. 1/2 szklanki jeśli szybko wchłonie wodę

breakfast of dreams
Zupa botwinka ze szpinakiem i liśćmi rzodkiewki 146

Dziś ugotowałam zupę botwinkę. Robiąc ją gotuje na dwa dni bo jak wiecie botwinka najlepsza jest na drugi dzień. Ale tym razem dodałam do niej świeże

Ewa w kuchni
Ryba na warzywnej pierzynce 160

Dorsz gotowany na parze z niewielką ilością pora, do tego porcja duszonych warzyw. Danie pod każdym względem dietetyczne i bardzo smaczne. Kto zdrowo się odżywia zapraszam

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto miodowe z masą serową 191

Proponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki mąki1

W kuchennym oknie Ewy
Kokosanki dyniowe 132

                               Ala z bloga " Ala piecze i gotuje " zainspirowała mnie do zrobienia swojej wersji kokosanek. Są to moje pierwsze kokosanki ale na pewno nie ostatnie

Ewa w kuchni
Pan Szczaw w roli konesera. 245

bieżącą wodą, osuszyłam. Duże liście pokroiłam na małe kawałki, małe zostawiłam bez zmian.  Przygotowałam małe słoiczki, które porządnie wyparzyłam. Pouciskałam w nich liście (których objętość się zmniejszy podczas gotowania) i zalałam wodą  przegotowaną. Zakręciłam wieczka.  Słoiczki pasteryzowałam ok. 10-15 minut od momentu zagotowania wody w garnku. Następnie  weki wyciągałam na ręcznik, odwracając do góry dnem(...)garście świeżych liści porcja włoszczyzny liść laurowy,  3 ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu łyżka masła średnia cebula cukier, sól, pieprz dodatkowo: 3 jajka, ew. śmietana Z włoszczyzny gotuję bulion, wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Następnie odcedzam, przelewając przez sito, warzywa zostawiając.  Świeże liście blanszuję we wrzątku ok. 5 minut, aby zmiękły lub odkręcam słoiki z pasteryzowanym

W kuchni Karmel-itki
Rice sticks (pieczone pałeczki ryżowe) porcja ok. 480 kcal 190

cebuli12 g (2 płaskie łyżki) bułki tartej30 g (pół) roztrzepanego jajka25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki15 g pokruszonych płatków kukurydzianychprzyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi)Przygotowanie:1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad poziom ryżu)2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski)3. Cebulę siekamy.4. Do kukurydzy(...)Płatki kukurydziane przesypujemy do torebki i kruszymy za pomocą tłuczka/zgniatamy.6. Do jajka z kukurydzą dodajemy odciśniętą z soku marchewkę (porządnie odciśniętą), cebulę, ostudzony ugotowany ryż oraz przyprawy i ew. cukier/stevię. 7. Mieszamy, wygniatamy, dodajemy bułkę tartą i jeszcze raz mieszamy.8. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe "wałeczki" (dłonie moczymy często, po ulepieniu każdego "sticksa") i obtaczamy je w pokruszonych płatkach

Malowane smakiem
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami wypiekany na śniadanie 158

chaty nakońcu wsi Joanna z  Piekę bo lubię   Pat z    Patison w kuchni Iza z  Smaczna Pyza Justyna z  Gotowanie i pieczenie Joanna z  Grunt to przepis Ewa z    W mojej kuchni Edyta z    Pasja smaku Ewa z    Ewa w kuchni Laura z   Cafe Babilon Bożena

Gotuj Sam!
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 204

odrobiną ostrej papryki. Jeśli wydzielił nam się jakikolwiek tłuszcz - odlewamy go.Gotujemy bulion - do wody wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę solimy (ew. dodajemy 1 kostkę rosołową, chociaż ja staram się ich unikać). Gotujemy do miękkości. Gdy warzywka są już miękkie, wyjmujemy je z bulionu, a wrzucamy do niego nasze serki topione i przekładamy z patelni mięso mielone(...)Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i ... zjadamy :) z bagietką... lub ew. z drobnym makaronem, chociaż wersja z bagietką zdecydowanie bardziej mi odpowiada

Walijskie Pichcenie