ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:13/108)

Ciasto na Pierogi z Mąki Pełnoziarnistej 230

takim rodzajem ciasta gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, pierogi wrzucam do gotującej się wody i od momentu ponownego zagotowania gotuję około 3 minut. Życzę udanego lepienia pierogów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa    Polecam również zobaczyć przepisy na ciasta na pierogi z jajkiem i bez jajka, link poniżej.               Ciasto

Uwaga Babcia Gotuje
Gotowany schab do chleba 161

Od firmy Proeco Polska dostałam paczuszkę z ich produktami. Robiąc schab gotowany postanowiłam kilka z nich dodać do marynaty. Był to koperek i natka pietruszki w

Ewa w kuchni
Bułeczki czekoladowo-cynamonowe 99

lukier: jego składniki ucieramy w miseczce i malujemy nim obficie bułeczki tuż po wyjęciu z piekarnika. Studzimy na kratce. Razem ze mną piekły: Ewa w kuchni Smaczna pyza Matka wariatka Blogotowanie z pasją Prawo do gotowania z pasją Ala piecze i gotuje Piekielna kuchnia Anety

Kulinarne przygody Gatity
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 210

kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz... i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska SzybkoTanioSmacznie.com Smaczna Pyza   Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz   Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie  Coś słodkiego, poproszę... Olimpia Davies Lidia Wesołowska

Mia Cucina Sofieta
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38498

Sama słodycz... i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Smaki Alzacji i nie tylko... Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska SzybkoTanioSmacznie.com Smaczna Pyza   Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz   Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie  C oś słodkiego, poproszę... Olimpia Davies Lidia Wesołowska Poniższa fotorelacja uchwyciła postęp w konsumpcji bułeczek. Aparat fotograficzny

Grunt to przepis!
Kapuśniaczki 187

minut, bądź miksować delikatnie mikserem przez 5. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować przez ~2h. W tym czasie można przygotować mięso, zmielić je, dorzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pulpety w sosie kurkowym 133

Dzisiaj polecam bardzo smaczne i zdrowe danie -pulpety gotowane w wywarze warzywnym i do tego sos kurkowy. Ten rok  nie sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we

W kuchennym oknie Ewy
Grochowa w kolejnej odslonie czyli Zupowy Wtorek odc.65 155

wyjmujemy z wywaru i kroimy. Do garnka wkładamy kawałki mięsa, podsmażone warzywa oraz ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Całość lekko solimy i gotujemy ok 35 minut by wszystko było mięciutkie. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, ew. dosalamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 136

boku ok. 5 cm, nakładamy farsz i kleimy w trójkąty, ale jak macie inny ulubiony sposób, to zlepiajcie jak się Wam podoba :) Gotujemy jak tradycyjne pierogi i podajemy na talerze. Podajemy z jogurtem naturalnym, ew. z roztopionym masłem i cebulką. PYCHOTKA :) Pozdrawiamy i smacznego Państwu życzymy

vegetanie
Kompot z suszonych i wedzonych owocow czyli poWeekendowe Lakocie odc.78 194

jabłek solidna garść wędzonych śliwek dwie wędzone gruszki laska cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Do garnka wkładamy owoce i cynamon, zalewamy woda i gotujemy ok 40 minut na malutkim ogniu, pod przykryciem. Następnie odcedzamy, słodzimy, ew. rozcieńczamy do smaku większą ilością wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka Ziemniaczana 144

Składniki : Ziemniaki 5 sporych sztuk - najlepiej sałatkowych Pęczek dymki - sam szczypior Mały kubek jogurtu naturalnego zott 3 spore łyżki majonezy Kieleckiego Sól , pieprz ew ząbek czosnku , ogórek kiszony lub konserwowy łyczeczka musztardy Wyko nanie : Ziemniaki gotujemy w łupinach  Obieramy , studzimy , kroimy w grubą kostkę ( kawałki ) Posypujemy solą i pieprzem Przekładamy do miseczki lub pojemnika Szczypior siekamy , posypujemy nim ziemniaki

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Burgery z fasoli i kaszy jaglanej 173

smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smaku* świeża pietruszka – 1 pęczek* jajko – 1 szt* olej do smażenia+ ew. 1 łyżka mąki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Fasolę najlepiej wcześniej namoczyć, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie.Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w wodzie lub bulionie.Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na złoto.Wszystkie razem dokładnie mieszamy.Dodajemy jajko , przyprawy

Ostra na Słodko
Kokosowo Owsiany Raj 136

eksperymentu: ~ Kremowa owsianka z jogurtem kokosowym winogronami i pyłkiem kwiatowym ~ Składniki:   250ml wody/mleka 30g płatków owsianych 250g jogurtu naturalnego 20g mąki kokosowej ew. miód/ stevia/ cukier + dowolne dodatki ( u mnie winogrona, pyłek kwiatowy) Płatki gotujemy w wodzie/mleku (możemy dodać coś do posłodzenia), blendujemy i przekładamy do miseczki/słoika. Przesiewamy mąkę kokosową przez sitko i mieszamy z jogurtem.Gdy owsianka przestygnie

Kuchenny Skrawek Nieba
KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM 207

400g) 1 cebula czerwona 100 ml czerwonego półwytrawnego wina 400 ml buliony warzywnego 200g kremowego serka koziego (u mnie Rondele President) pieprz świeżo mielony ew. ocet balsamiczny olej ryżowy Buraki gotuję do miękkości, następnie obieram je i kroję w mniejsze kawałki  (polecam robić to w gumowych rękawiczkach).  Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino

W kuchni Karmel-itki
Ogórkowa w asyście innych pysznych jarzynek 131

marchewka 1 cebula ½ korzenia pietruszki Mały kawałek selera 3-4 kartofelki 1litr wody 1 bulion w kostce ½ łyżeczki soli pieprz Ew. natkę pietruszki Marchewkę, cebulę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, solimy, zalewamy wodą i gotujemy do czasu, gdy marchewka (najdłużej gotująca się jarzyna) zmięknie. Ogórki kiszone trzemy na grubych oczkach i dodajemy do miękkich jarzyn.* Całość

Smakowy Raj
Kalafior smażony 187

Każdy wie jak smakuje kalafior. Najczęściej zjadamy go w postaci gotowanej ( można również na surowo ). Szczytem rozpusty jest podanie go w bułką tartą i masełkiem. Nie

Smaki Ewy
Chrzanowa karkówka 163

Ta karkówka to coś dla wielbicieli chrzanu. Mięso jest gotowane we wcześniej przygotowanej zalewie. W zależności od wielkości kawałka mięsa gotowanie powtarza się od dwóch do

Ewa w kuchni
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 161

kuchnię Paulina - W kuchni na Stalowej   Lidia - Kucharzenie i Pieczenie   Olimpia - Po mysło we Pieczenie Ewa - MojeTworyPrzetwory Siarenka - Siarenka kulinarnie   Ewelina - Around the Kitchen Table P tasia - Coś niecoś   Monika - Life by Chrupka Kasia - Kasia Gotuje   Ola - Sunday Bake Adrijah - Breakfast Klaud yna - Ziołowy Zakątek Joanna - Kaczodajnia Be e - Magazyn Kuchenny Ola Mała - Na bogato

KUCHARNIA
FASOLOWA Z FASOLI PINTO Z KLOPSIKAMI 189

angielskie, trochę soli i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie wrzucamy klopsiki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i gotujemy całość około 20 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę i ew. doprawiamy do smaku

Walijskie Pichcenie
Chowder czyli Zupowe Wtorki odc.69 i Srodowe Rybki odc.59 211

solimy, dodajemy ziele oraz liść laurowy. Dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dodajemy pokrojone w kostkę ryby, śmietanę i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.  Pod koniec dorzucamy skórkę z cytryny, ew. doprawiamy. Nalewamy do miseczek i posypujemy koperkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
.915. czasem można... 126

mleka lub pół na pół mleka z wodą ~2 łyżki kawy rozpuszczalnej Malibu (lub do smaku) ~cukier/stevia do smaku ~szczypta soli ~60g ricotty + ew. cukier/stevia w tym lyżeczka cukru z wanilią ~2 kostki gorzkiej czekolady Płatki gotujemy na mleku. Dodajemy kawę, sól, cukier/stevię i mieszamy. Odstawiamy aby nieco przestygło. Ricottę mieszamy z cukrem waniliowym. Miseczkę wykładamy folią spożywczą

breakfast of dreams
Marchewka z groszkiem 106

rondelku, zalać taką ilością wrzątku, by przykryć warzywa. Dodać przyprawę warzywną i dusić pod pokrywą do miękkości. Dodać masło i cukier do smaku, ew. dosolić. Mieszać łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko, bezpośrednio na warzywa. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Podawać do dań z mięsa lub ryby

Czerwień i błękit
Sushi z wędzonym łososiem 118

pomidory ok. ½ zielonego ogórka lub awokado Sos sojowy Wasabi (ostry, zielony chrzan) Imbir marynowany ew. Zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie                    Dodatkowo: Mata z bambusa pałeczki Na początek gotujemy ryż. Przed gotowaniem kilka razy przepłukujemy go w wodzie, do momentu aż będzie

Smakowy Raj
PULPETY Z INDYKA Z MOZZARELLĄ W SOSIE PIECZARKOWYM 190

niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę (ja do smaku dorzuciłam jeszcze pietruszkę i kawałek selera naciowego), ew. kostkę rosołową. Chwile pogotować, aby wywar nabrał smaku, po czym i na gotujący się bulion wkładać pulpety. Gotować ok 25 minut. Po ugotowaniu przełożyć na talerz, a bulion zostanie wykorzystany do sosu.Czas na sos. Cebulę drobno

Walijskie Pichcenie
Kasza jaglana na słodko 384

włoskie, ziarna słonecznika * przyprawy: imbir, kurkuma, sól, cytryna Kolejno: 1. do wrzątku - ok. 500 ml - dodaję szczyptę kurkumy (g) 2. wsypuję kaszę, ew. łyżkę ziaren słonecznika (sł) 3. dodaję kawałek startego imbiru (o) 4. szczyptę soli (sn) Gotuję ok. 20 min, aż kasza spęcznieje; mieszam w trakcie 5. kilka kropli soku z cytryny (k) 6. dolewam trochę wrzątku, jeśli jest(...)dodaję płatki owsiane (o) 3. szczyptę soli (sn) Gotuję ok. 25 min. 4. dodaję utarte jabłko, jeśli jest kwaśne lub kilka kropli soku z cytryny (k) 5. wrzątek, jeśli jest za gęsta i posiekane orzechy włoskie (g) 6. jeśli jabłko mam słodkie, to dodaję teraz i ew. siemię lniane (sł) Naprawdę bardzo, bardzo smaczne! Po takim śniadaniu czuję się bardzo

Zdrowa Kuchnia Sowy