ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:19/108)

Czerwona Soczewica z Papryką - Danie Wegetariańskie 181

dodaję podsmażone składniki z patelni, dodaję natkę pietruszki, mieszam i jeszcze całość gotuję około 5 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – soczewica jest gotowa. Soczewica z papryką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym 176

mąki sól ewentualnie szczypta cukru jak ktoś lubi 1 łyżka koperku Groszek wsypać do garnka, zalać wodą i gotować 5 minut pod przykryciem na małym ogniu (od momentu zagotowania). Posypać z wierzchu mąką, wymieszać i zestawić z palnika. Dodać sól, ew. szczyptę cukru, śmietanę, koperek i wymieszać

Posadzone i zjedzone
Jaglane ciasto-zapiekanka ze śliwkami 246

kokosowego - 1/2 szklanki mąki kokosowej - 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie) - 0,5 kg śliwek - 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego (ew. syropu) Kaszę prażymy kilka minut w garnku, zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Dodajemy mleko kokosowe, słodzidło, cukier waniliowy i masło/olej. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Odstawiamy do przestygnięcia. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, dzielimy

Smakuje zdrowo
Zupa Kartoflana z Zacierką 160

całość gotuję jeszcze około 10 – 15 minut do miękkości ziemniaków. Na koniec do zupy dodaję zacierkę i jeszcze gotuję około 5 minut do miękkości zacierki – zupa jest gotowa. Zupa kartoflana z zacierką jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa z wędzonym łososiem 174

jarzyn (przygotowuję na bazie domowej kostki rosołowej ) 150 ml śmietanki 30%  1 łyżeczka masła posiekany świeży koperek (ew. nać pietruszki) wg uznania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, kroimy w kostkę. Zalewamy wywarem z jarzyn i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.   Dodajemy porwanego na części łososia, którego można porwać na większe części

bistro mama
476. Niemiecki wypiek. 342

się udało, smakowało to najważniejsze :D Jeżeli przetrwam ten tydzień przetrwam wszystko. Składniki:50g(przed gotowaniem) ugotowanego makaronu(najlepiej świderki) 40g kremowego serka60g serka wiejskiego30g śmietany (dałam 18%)jajkocukier, aromat, cynamonłyżka migdałówłyżka bułki tartejłyżeczka masła (czubata) cynamon ew. cukierMakaron mieszamy z cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynka wysmarowanego masłem. Serek wiejski ucieramy z twarożkiem

More food, love and dreams
Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem 220

się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (ew. Vegety) Pieprz 1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej) 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżeczka suszonej papryki (łagodnej(...)zagotowujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię i suszoną paprykę. Do pół szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Zawiesinę wlewamy do gotującego się dania, cały czas mieszamy, do chwili gdy danie się zagotuje. Na koniec dodajemy kawałki kurczaka i jeszcze raz mieszamy i zagotowujemy. Pappardelle, czyli makaron wstążki gotujemy wg przepisu, czyli około

Smakowy Raj
Roladki schabowe w kapuście pekińskiej 176

Zanim zaczęłam robić to danie zastanawiałam się czy kapusta pekińska podczas obróbki termicznej rozpadnie się. Używałam ją tylko do surówek. Jak najbardziej nadaje się również do

Smaki Ewy
Lekka surówka pomidorowa 206

Upał nieźle daje się wszystkim we znaki. Dzisiaj jadąc samochodem zobaczyliśmy temperaturę na zewnątrz, 37 o C, potwornie gorąco. Pewnie większość osób jest zmęczona upałem, gotować

Smaki Ewy
Ciasto z maronów, czyli kasztany jadalne na talerzu 171

jadalnych 200 g sera mascarpone 50 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Kasztany (cały kilogram: na ciasto i krem) nacinamy, robiąc krzyżyk na powierzchni każdego kasztana, gotujemy około 20-30 minut w posolonej wodzie. Po tym czasie obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy dokładnie blenderem lub mikserem. Jajka miksujemy z cukrem na białą masę(...)krem dokładnie mieszamy. Oczywiście używamy masy kasztanowej, która powstała z ugotowanych i rozdrobnionych kasztanów. Krem wykładamy na ciasto i... już :) Smacznego :)  Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu Ewa Kuchennie :)  Zmodyfikowałam trochę przepis na ciasto znajdujące się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa serowa 181

kuchenki, pora zachęcić ich do choćby wspólnego gotowania. Ugotujcie sobie zupę serową, a najlepiej podwójną porcję, odgrzewana jest chyba jeszcze lepsza. Sprawdźcie, czy macie w domu: - 4 średnie ziemniaki - 250g wędzonego boczku - 1 średnią cebulę - 1,5 szklanki mąki - 1 niepełną  szklankę ciepłej wody - 250g białego twarogu - ew. łyżkę śmietany Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, zalewam

I tu będę miała takie te
Zupa z cukini 204

kostkę cebula pokrojona w kostkę ew.jogurt lub śmietana koło 1,5 - 2 litrów wody  pieprz  ew ząbek czosnku natka pietruszki  Przygotowanie : Wodę z Vegetą / bulion doprowadzamy do wrzenia wrzucamy udka . Po około 15 minutach ziemniaki, cebulę i cukinie.  Gotujemy do miękkości doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki czy innej ulubionej zieleniny. Doprawiamy do smaku Możemy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Pasta z czerwonej fasoli z pistacjami 184

łyżki oliwy + 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia cebuli - sól, pieprz Fasolę moczymy na 12 godzin, po czym gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Ugotowaną fasolę wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy oliwę, płaską łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Miksujemy. Możemy dodać ew. trochę wody, jeśli pasta jest zbyt gęsta. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do fasoli. Możemy

Smakuje zdrowo
Zupa Meksykańska 196

chili, doprawiam i od momentu zagotowania zupę gotuję około 20 minut. Następnie dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę i jeszcze gotuję około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa meksykańska jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję