ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:26/108)

Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek (bezmięsny pasztet) 164

ostygnie. 4. Połącz składniki. Dodaj soli, pieprzu według uznania. 5. Wszystko razem zblenduj. Polecam z ogórkiem kiszonym lub ew. z pomidorem Kalorie: ok. 135 kcal/100 g porcja (ok. 45 g na dwie połówki bułki) - 61 kcal Smacznego! Przepis od Kasiekw gotuje

Malowane smakiem
Pyszna sałatka ze szparagami 148

wegetariańskiej-pomijamy) Ser (u mnie gruziński ser sulguni) ale można go zastąpić kozim (Bulgar) ew. parmezanem SOS: kilka łyżek oliwy ev. sól pieprz suszone oregano 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej ( u mnie Kamis)  odrobina syropu klonowego (może być miód) PRZYGOTOWANIE: Szparagi myjemy, odrywamy końcówki, gotujemy na parze ok 4-5 minut, następnie hartujemy w zimnej wodzie, żeby zakończyć proces

Kopystką po garach
Makaron z Klopsikami w Sosie Pomidorowym – Spaghetti 161

klopsikami delikatnie mieszam – sos jest gotowy. W międzyczasie gdy klopsiki się duszą gotuję makaron według przepisu na opakowaniu . Na talerz nakładam makaron , dodaję klopsiki i polewam całość sosem . Makaron z klopsikami i sosem pomidorowym jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
.652. z orzechowym wierzchem 140

łyżki jogurtu naturalnego (ok.40g) ~czubata łyżka masła orzechowego (ok.20g) ~cukier/stevia do smaku Płatki gotujemy na mleku do momentu aż wchłoną cały płyn. Dodajemy odżywkę białkową i słodzimy do smaku (opcjonalnie). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jogurt mieszamy z masłem orzechowym i ew. słodzimy po czym tą masą smarujemy wierzch owsianki. Wkładamy owsiankę do piekarnika rozgrzanego

breakfast of dreams
Na I rocznicę bloga - Gulasz z kurzych serduszek 201

łyżka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki pieprzu cayenne ew. 3 kostki mięsne 2 łyżki mąki pszennej Serduszka dobrze płuczemy na durszlaku pod zimną bieżącą wodą. Dajemy podrobom chwilę na obcieknięcie z wody, następnie każde z serduszek przygotowujemy do gotowania. Każde z nich pojedynczo pozbawiamy zwałów tłuszczu i żyłek. Kroimy je na połowę i płuczemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Cukier fiołkowo - waniliowy 134

W tamtym roku planowałam zrobić kandyzowane fiołki. Planowałam, planowałam, fiołki przekwitły i na planach się skończyło. W tym roku miałam zamiar zrobić cukier fiołkowy. I szczerze

Ewa w kuchni
Pasta z wędzonego łososia 237

Pasta świetnie nadaje się na kolację lub śniadanie. Nie wymaga specjalnych składników i jest łatwa do przyrządzenia. Polecam przepis z wędzonym łososiem , jajkami i twarogiem. SKŁADNIKI

W kuchennym oknie Ewy
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 199

zupy. Na patelni po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku  solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Ponieważ osobiście lubię dość kwaśny i wyrazisty kapuśniak zawsze zostawiam sok od kapusty w słoiku, aby ew. na koniec doprawić nim moją zupę, jeśli będzie za mało kwaśna

Walijskie Pichcenie
Naleśniki z serem i sosem śliwkowym 191

mnie przepis na ciasto naleśnikowe, z którego korzystam już od dłuższego czasu. Pochodzi on z książki Ewy Wachowicz. Post Naleśniki z serem i sosem śliwkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Słońce, a ty gdzie?! KREM Z DYNI. 215

ciężko idzie przy tej ulewie. Leje jak z cebra i ani myśli przestać, chmury nawarstwiają się nieprzyjaźnie. Przełamałam więc swój zwyczaj nie gotowania z książek, jednocześnie stawiając się okoniem paskudnej aurze. Ugotowałam krem z dyni. Według receptury Ewy Wachowicz. Z książki, jaką otrzymała od niej na nagraniu ( klik ). KREM Z DYNI. Zupę robiłam według przepisu. Śmietanę jednak zastąpiłam jogurtem naturalnym

W kuchni Karmel-itki
Mrożona kawa z lodami śmietankowo – czekoladowymi 114

Dobra alternatywa dla gorącej kawy w te upalne dni to kawa mrożona. Ma też ona tą zaletę, że łączy w sobie orzeźwiający napój i słodki deser

Smaki Ewy
Sernik z borówkami 429

mnie smakują lepiej niż jagody. Wykorzystałam przepis na  sernik z budyniem Ewy Wachowicz, który lekko zmodyfikowałam wg swoich potrzeb Wyszedł bardzo dobry, wilgotny, rozpływający się w ustach. Polecam. Post Sernik z borówkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pierogi z Kaszą Jaglaną i Twarogiem 228

lekko osolonej z dodatkiem oleju wodzie, pierogi wrzucam partiami do gotującej się wody i gotuję od momentu ponownego zagotowania wody około 3 minut. Ugotowane pierogi możemy polać roztopionym masłem lub tym czym lubimy. Pierogi z kaszą jaglaną są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa    Polecam również zobaczyć przepisy na ciasta na pierogi z jajkiem

Uwaga Babcia Gotuje
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 190

fasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog czary gary Śledzie czosnkowe z imbirem ; blog Mój

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis - Fasolka po Bretońsku 440

patelni chochelką płynu z fasolki i dodaję do garnka, całość dokładnie mieszam i gotuję około 3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Po zakręceniu gazu dodaję majeranek, mieszam, fasolka jest gotowa. Fasolka po bretońsku jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
11. Śniegu nie ma, mróz nie szczypie: czyli świąteczny napój mocy ★ 208

miodu - kilka goździków  - łyżeczka naturalnego kakao - łyżeczka cynamonu - szczypta kardamonu - szczypta chilli - ew. kilka daktyli Wykonanie: 1. Zaparz kawę (sprawdzi się tu nawet mocna, orkiszowa kawa lub zielona herbata) 2. W rondelku podgrzej mleko sojowe wraz z syropem, przyprawami i posiekanymi daktylami 3. Gotuj mleko kilka minut, aż zacznie unosić się aromatyczny zapach 4. Przelej mleko do kawy

Pland based fille
12. Odbiła mi palma na punkcie kokosa: czyli jaglanka ze smażonymi jabłkami ★ 139

jabłkami: - 50g kaszy jaglanej - cynamon - stewia lub cukier - wanilia/aromat waniliowy/cukier waniliowy - 50ml mleka roślinnego (ew. krowiego) - dwie łyżeczki oleju kokosowego - małe jabłko - 1 lub 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: 1. Dzień wcześniej zalej kaszę jaglaną wodą i zostaw na noc lub upraż ją przed samym gotowaniem na suchej patelni (dwa najlepsze sposoby na pozbycie się charakterystycznej goryczki) 2. Ugotuj kaszę

Pland based fille
Domowy Dżem Truskawkowy 100% Naturalny 183

minut małe słoiczki , większe do 30 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Dżem truskawkowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Wyróżnienie Liebster Blog Award 149

pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował." NASZE ODPOWIEDZI NA PYTANIA EWY: 1.  Jakiej potrawy lub składnika w życiu nie weźmiesz do ust? Konczi: za żadne skarby nie tknę móżdżków ... o nie !!! Szpileczka: wszelkiego rodzaju robali 2.  Od jak dawna kuchnia i gotowanie jest Twoją pasją a nie koniecznością? Konczi: już jako dziecko wiele czasu spędzałam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję