zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojona w plasterki, doprawiamy pieprzem oraz majerankiem. Dusimy wszystko razem pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż serca będą miękkie ok 20 minut. Na koniec zdjąć pokrywkę, posolić, zwiększyć płomień i odparować wodę, ew. można zagęścić dodając
magiczna kuchnia Kasikorzeń) 0,1 kg seleru 4 ogórki konserwowe (ew. kiszone) pęczek natki pietruszki opakowanie groszku konserwowego kawałek pora łyżka masła 4-6 łyżek majonezu sól, cukier, pieprz Przygotowanie : Do większego garnka wkładamy obrane i oczyszczone ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, seler, łyżkę masła, łyżkę soli oraz łyżkę cukru. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy całkowicie a następnie
Mechanik w kuchnidoprawiam przyprawami i ziołami. Bigos dokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 10 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Ja lubię bigos dość pikantny więc dodaję dużo papryki ostrej i pieprzu – bigos jest gotowy. Bigos z młodej kapusty z kurczakiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeszklankach wody. Kaszę opłucz lub lekko podpraż i gotuj pod przykryciem 20 minut w 1 szklance wody. Marchew, czosnek i cebulę zetrzyj na małych oczkach tarki. Wymieszaj soczewicę, kaszę, marchew, czosnek, cebulę, przecier pomidorowy, przyprawy i posól do smaku (na tym etapie możesz spokojnie spróbować masy). Dodaj mąkę ziemniaczaną, len i ew. ostropest. Wymieszaj całość. Masę przełóż do keksówki wyłożonej
Smakuje zdrowodoprawiam solą i zagotowuję, od momentu zagotowania całość gotuję jeszcze około 2 minut – sos jest gotowy. Ugotowany makaron można dodać do garnka z sosem i wymieszać lub na łożyć makaron na talerz i na makron położyć sos. Makaron z piersią kurczaka i cukinią jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujemałe cebulkisklarowane masłoWykonanie:Kapustę szatkuję,gotuję ok 45min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z reguły wcześniej jej nie płuczę, lubię kapustę o dość wyraźnym smaku. Na sklarowanym maśle podsmażam pokrojony w kosteczkę boczek. Odcedzam kapustę, wlewam do niej boczek z masełkiem i zagotowuję. Doprawiam pieprzem i ew. dodaję odrobinę soli do smaku. Do takiej kapustki nie dodaję
Walijskie PichcenieBardzo kolorowa sałatka, w której bazą jest ryż i tuńczyk. Pozostałe składniki, to moja improwizacja. Efekt ciekawy smakowo i wzrokowo. Zapraszam. SKŁADNIKI 2 torebki ryżu
W kuchennym oknie EwyKolejne na moim blogu typu: kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie
Smaki EwySezon cukiniowy w pełni, dzisiaj prezentuję cukinię w postaci zupy. Cóż więcej dodać, musicie sami spróbować. Składniki: 1 spora żółta cukinia 3 marchewki 1 cebula 1
Smaki EwyNiedziela zaczyna się od śniadania i przygotowania surówki do obiadu. Dzisiaj buraczana, zdrowa i dietetyczna. Polecana w szczególności dla diabetyków, ponieważ buraki po ugotowaniu mają znacznie
W kuchennym oknie EwyPulpety to danie dość szybkie i dietetyczne, dlatego polecam wszystkim, którzy wystrzegają się smażonych potraw. SKŁADNIKI 1/2 kg zmielonej karkówki pół suchej bułki 2 jajka sól
W kuchennym oknie Ewycukier- 2 łyżki * skrobia kukurydziana- 2 łyżki (ew. skrobia ziemniaczana) * masło- 2 łyżeczki * laska wanilii- 1 cała 1,5 szklanki mleka przelać do rondelka i wraz z masłem, cukrem oraz wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii zagotować. W pozostałym mleku bardzo dokładnie (najlepiej rózgą) wymieszać żółtka oraz skrobię kukurydzianą i połączyć z gotującym się mlekiem. Całość szybko i energicznie mieszać
Kraina Miodem Płynącaustawiony mały płomień aby polewa delikatnie się gotowała. Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstał na górze ''grzybek, skórka''. Letnią polewą dekoruję ciasta, ciastka. Mam nadzieję że przepis na polewę czekoladową państwu się przyda i udekorują tak przygotowaną polewą wspaniałe domowe wypieki. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujetaki oto sposób, przy cierpliwej pomocy Ewy, powstał mój pierwszy hummus. Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól do smaku ostra papryka - użyłam mielonych płatków chili Ciecierzycę zalać zimna wodą i odstawić na noc do namoczenia. Namoczona wypłukać, zalać świeżą woda i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Trwa
Codzienna kuchnia niecodziennacukinii) przyprawy: oregano, zioła prowansalskie i ew. chilli Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w małe kawałki (połowy piórek) ale bez przesady, nie siekamy. 2. Pomidory pozbawione skóry kroimy w małe kawałeczki (mniej więcej 1x1cm) 3. Tak samo kroimy paprykę. 4. Do buliony dodajemy pomidory i koncentrat, następnie cebulę i paprykę. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez dłuższy czas
Malowane smakiemszklanki kaszy gryczanej1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów)½ łyżeczki soli2 cebule2 łyżki oleju70 g suszonych grzybówsól do smakupieprzCiasto500 g maki pszennej2 łyżki olejuok. ½ szklanki mlekaok. ½ szklanki gorącej wody½ łyżeczki soliWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę
Kulinarne przygody Gatityobsmażeniu dorzucamy cebulkę do naszego rosołu. Gotujemy rosół do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Przecedzamy wtedy rosół. U mnie marchewka trafia zawsze pokrojona do rosołu, a ugotowane mięso staram się wykorzystać w inny ekonomiczny sposób, bo na mięso z rosołu niestety nie ma u mnie amatorów. Jednak pokrojoną marchewkę i ew. drobne, obrane kawałki mięsa należy zawsze trzymać osobno
Walijskie Pichceniebrandy, żubrówki (ew. innej wódki) 4-5 łyżek dobrego sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 goździki 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki ziaren gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka soli pieprz (10-12 ziaren) Przygotowanie: Grzyby zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy 2-3 godziny. W osolonej wodzie gotujemy na półtwardo soczewicę (około
Moja Mama GotujeDzisiaj prezentuję kolejny przepis regionalny- tym razem z kuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać je na gorąco z kwaśną śmietaną lub
Smaki EwySmak i zapach tego ciasta pamiętam z dzieciństwa. Przepis ten jest ze mną kilkadziesiąt lat ( strasznie to brzmi ). Nie zawiodłam się, ciasto które dzisiaj zrobiłam
Smaki EwyZupę serowa z mięsnymi kuleczkami naprawdę warto spróbować. Smak doskonały , a mięsko uzupełnia białko w diecie. Polecam.SKŁADNIKI:2 marchewki1/4 pora1/2 pietruszkikawałeczek selera100 ml śmietany
W kuchennym oknie Ewy