Zawsze na zabawie po godzinie 24, pojawia się coś gorącego, często do picia. Dlatego dzisiaj prezentuję barszcz czerwony – czysty. A podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny
Smaki EwySkwar leje się z nieba, więc na dzisiejszy obiad proponuję stosunkowo lekki posiłek, tagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i pieczarkami. Przygotowanie tego dania nie wymaga
Smaki Ewyszefem kuchni, gdzie gotowane są jego dania oraz trzykrotnie podlega innemu kierującemu i gotuje jego potrawy. Oczywiście, również wymiar czasowy jest ten sam - mamy zaledwie godzinę, aby pokazać się z jak najlepszej strony jako szef i jako podległy. Uczestnicy. Góra od lewej: Adrianna Łabenda, Ewa Sidor, Piotr Grabowski, Anna Stanek; Dół od lewej: Alicja Drzewiecka, Angelika Knop, Anna Kosterna-Kaczmarek(...)Jednak żal serce ściskał, że musiałam opuścić to wspaniałe i klimatyczne miejsce. Reasumując - było to niesamowite przeżycie, spotkanie ludzi znajomych i nie, ale wszystkich połączonych wspólną pasją, zamiłowaniem do gotowania i dobrego jedzenia. Mnóstwo praktycznych porad i po prostu, wspaniała zabawa. Jury; Od lewej: Mirek Drewniak, Tomasz Polak oraz Maciej Kopczyński. linki do galerii zdjęć: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.295884313895554.1073741887.116575535159767&type=1 https://www.facebook.com
W kuchni Karmel-itkigotowania rosół doprawiam solą i pierzem. Z ugotowanego rosołu wyjmuję warzywa i mięso i czysty rosół nalewam na talerze i do wazy. Marchewkę z rosołu kroję w talarki i dodaję do rosołu. Na talerzu rosół posypuję posiekaną zieleniną. Rosół drobiowy jest gotowy, możemy go podać z makaronem, ryżem, kluseczkami lub z ugotowanymi całymi ziemniakami. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujegotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam do pojemnika w którym przygotuję „deser”, dodaję kakao, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę, jogurt naturalny dosładzam cukrem i całość dokładnie rozdrabniam blenderem. Tak przygotowaną kaszkę przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z gruszkami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujeew. mleka i wody) białko jaja łyżka cukru pudru do podania - najlepiej owoce, sosy owocowe, rzadkie dżemy/konfitury czy frużeliny (sam mus jest trochę mdły) Wieczorem - mleko wlać do garnka i podgrzewać, aż będzie ciepłe, wtedy wrzucić 2 łyżki kaszy manny i mieszać, aby nie powstały grudki. Kaszkę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień /moc kuchenki/ na najmniejszy i gotować
tost z dżememPrzedstawiam smaczny przepis na zieloną zupę z fasolki. Robi się ją bardzo prosto i z małej ilości składników. Przepis znalazłam tu . Składniki: 1 łyżka
Ewusiowe SmakiPrzepis na zupę pieczarkową trochę udoskonalony dzięki wkładce mięsnej. Danie jednogarnkowe w zupełności wystarczy nam na obiadek. SKŁADNIKI: 1/2 kg. pieczarek 1 cebula 2 ząbki
W kuchennym oknie Ewygotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną kaszę jaglaną przekładam do pojemnika w którym przygotuję „deser”, dodaję pokrojone banany, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki kiwi, jogurt naturalny dosładzam cukrem i całość dokładnie rozdrabniam blenderem. Tak przygotowaną kaszkę przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z bananami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujerobić torów i piec sernika.2. Gdyby słodycze nie zawierały kalorii, jakim smakołykiem zajadałbyś się codziennie?Hm, może byłyby to delicje ?3. Czy podczas gotowania/pieczenia podjadasz?Nie podjadam ale jak gotuję to muszę spróbować czy jest dobrze doprawione.4. Jeśli na kuchence kipi mleko, a w TV leci kluczowa scena ulubionego serialu - ratujesz mleko czy starasz się nie tracić wątku filmowego(...)które przygotowałeś/aś:a) zapowiadasz, że to był ostatni specjał, jakiego u Ciebie skosztowałb) z uporem maniaka przekonujesz, że danie jest hitem, a to gość nie ma gustu. Ew. robisz to już po jego wyjściuc) przyznajesz się do porażki i obiecujesz, że następnym razem tego nie spaliszd) ten problem Cię nie dotyczy - swojego jedzenia bronisz jak diamentów i nigdy
Ewa w kuchniPogoda w ten weekend nas zdecydowanie rozpieszcza - i bardzo dobrze :) - zatem nie wypada zaproponować Wam nic innego na obiad / kolację, jak sałatkę! Tym razem przedstawiam pomysł
Taste Of My Daydreszcze , najchętniej to zwinęłabym się w koc i przesiedziała ten czas. Choć nie powiem, cieszyłam się jak dziecko, kiedy zobaczyłam swój pierwszy śnieg w tym roku. Do tego zup gotuję teraz jak dla całego bloku, a ciepły kubek herbaty jest jak lekarstwo na wszelkie strapienia. Zapraszam Cię na jeden z piękniejszych zimowych spacerów, gdzie trafiłam u White Eyed Husky(...)wycieczkę w Góry Stołowe wybierz się z Karoliną i Tomaszem z bloga Uczta Dla Zmysłów . Przepiękne zimowe krajobrazy, po prostu bajka! Jeżeli ciągle Ci mało, to koniecznie zajrzyj do Ewy z Life Good Morning . Szczególnie daj jej się porwać do Austrii, a konkretnie na Dachstein by popodziwiać piękny krajobraz Północnych Alp. ROZWÓJ Zainteresowań można mieć tysiące , ale ruszyć tyłek
Pink EnvelopeKolejny przepis z cyklu - sezon na pomidory. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i
Smaki EwyTakiego kurczaka pamiętam od zawsze, zawsze był pierwszy na ważnych uroczystościach, zaraz po rosole. Zapewne istnieją różnice w jego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla
Smaki EwyZapraszam dzisiaj na szynkę peklowaną, pieczoną. Zawsze stosowałam marynaty, ale tym razem spróbowałam inaczej. Przyznam ,że smak jest doskonały polecam. Szynka pachnie goździkami, ziołami, czosnkiem. WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewy