ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:37/108)

Surówka z buraczków na dobry początek dnia. 119

Niedziela zaczyna się od śniadania i przygotowania surówki do obiadu. Dzisiaj buraczana, zdrowa i dietetyczna. Polecana w szczególności dla diabetyków, ponieważ buraki po ugotowaniu mają znacznie

W kuchennym oknie Ewy
Pulpety z karkówki w sosie musztardowym 162

Pulpety to danie dość szybkie i dietetyczne, dlatego polecam wszystkim, którzy wystrzegają się smażonych potraw. SKŁADNIKI 1/2 kg zmielonej karkówki pół suchej bułki 2 jajka sól

W kuchennym oknie Ewy
Domowy budyń waniliowy 138

cukier- 2 łyżki * skrobia kukurydziana- 2 łyżki (ew. skrobia ziemniaczana) * masło- 2 łyżeczki * laska wanilii- 1 cała 1,5 szklanki mleka przelać do rondelka i wraz z masłem, cukrem oraz wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii zagotować. W pozostałym mleku bardzo dokładnie (najlepiej rózgą) wymieszać żółtka oraz skrobię kukurydzianą i połączyć z gotującym się mlekiem. Całość szybko i energicznie mieszać

Kraina Miodem Płynąca
Polewa Czekoladowa bez Masła i Mleka 200

ustawiony mały płomień aby polewa delikatnie się gotowała. Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstał na górze ''grzybek, skórka''. Letnią polewą dekoruję ciasta, ciastka. Mam nadzieję że przepis na polewę czekoladową państwu się przyda i udekorują tak przygotowaną polewą wspaniałe domowe wypieki. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Hummus 132

taki oto sposób, przy cierpliwej pomocy Ewy, powstał mój pierwszy hummus. Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku sok z cytryny oliwa z oliwek sól do smaku ostra papryka - użyłam mielonych płatków chili Ciecierzycę zalać zimna wodą i odstawić na noc do namoczenia. Namoczona wypłukać, zalać świeżą woda i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Trwa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa/leczo pomidorowe z makaronem z cukinii (porcja - ok. 195 kcal) 248

cukinii) przyprawy: oregano, zioła prowansalskie i ew. chilli Przygotowanie:  1. Cebulę kroimy w małe kawałki (połowy piórek) ale bez przesady, nie siekamy. 2. Pomidory pozbawione skóry kroimy w małe kawałeczki (mniej więcej 1x1cm)   3. Tak samo kroimy paprykę. 4. Do buliony dodajemy pomidory i koncentrat, następnie cebulę i paprykę. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez dłuższy czas

Malowane smakiem
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 240

szklanki kaszy gryczanej1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów)½ łyżeczki soli2 cebule2 łyżki oleju70 g suszonych grzybówsól do smakupieprzCiasto500 g maki pszennej2 łyżki olejuok. ½ szklanki mlekaok. ½ szklanki gorącej wody½ łyżeczki soliWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny. Grzyby odcedzamy i drobno kroimy. Kaszę z ½ łyżeczki soli  gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWY ROSÓŁ 210

obsmażeniu dorzucamy cebulkę do naszego rosołu. Gotujemy rosół do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Przecedzamy wtedy rosół. U mnie marchewka trafia zawsze pokrojona do rosołu, a ugotowane mięso staram się wykorzystać w inny ekonomiczny sposób, bo na mięso z rosołu niestety nie ma u mnie amatorów. Jednak pokrojoną marchewkę i ew. drobne, obrane kawałki mięsa należy zawsze trzymać osobno

Walijskie Pichcenie
Bigos wegetariański 170

brandy, żubrówki (ew. innej wódki) 4-5 łyżek dobrego sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 goździki 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki ziaren gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka soli  pieprz (10-12 ziaren) Przygotowanie: Grzyby zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy 2-3 godziny. W osolonej wodzie gotujemy na półtwardo soczewicę (około

Moja Mama Gotuje
Sasznie - kresowe kotleciki z twarogiem 175

Dzisiaj  prezentuję kolejny przepis regionalny- tym razem z kuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać je na gorąco z kwaśną śmietaną lub

Smaki Ewy
Czekoladowe ciasto – murzynek 300

Smak i zapach tego ciasta pamiętam z dzieciństwa. Przepis ten jest ze mną kilkadziesiąt lat ( strasznie to brzmi ). Nie zawiodłam się,  ciasto które dzisiaj zrobiłam

Smaki Ewy
Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi 210

Zupę serowa z mięsnymi kuleczkami naprawdę warto spróbować. Smak doskonały , a mięsko uzupełnia białko w  diecie. Polecam.SKŁADNIKI:2 marchewki1/4 pora1/2 pietruszkikawałeczek selera100 ml śmietany

W kuchennym oknie Ewy
Flaczki drobiowe 184

czarny pieprz szczypta mielonej gałki muszkatołowej majeranek ew. przyprawa do flaków k ostka rosołowa lub sól, vegetta czego używamy opcjonalnie: 2 łyżka masła 2-3 płaskie łyżki mąki na zasmażkę Przygotowanie: Przygotować żołądki, umyć, surowe pokroić w paseczki. Wrzucić do zimnej wody w raz z mięsem drobiowym. Dodać pokrojoną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu. W trakcie gotowania wyjąć

W garach u Gosi
Wiśniowa frużelina 204

Przepis ten dedykuję mojej blogowej przyjaciółce, Ewie z bloga Jedz z apetytem :) Składniki: 500 g wydrylowanych wiśni 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Wiśnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przemieszać i odstawić na przynajmniej pół godziny. Powinny puścić sporo soku. Garnek postawić na niezbyt dużym gazie i gotować przez około 5 minut. W tym czasie żelatynę

Codzienna kuchnia niecodzienna
CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU 202

łyżka * liść limonki kaffir ( ew. skórka z limonki ) – 2 szt * świeże zioła – kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę – szklimy. Wrzucamy przeciśnięty czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Dodajemy oczyszczone krewetki

Ostra na Słodko