którą również z sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki szparagi marynowane serek philadelphia, ew majonez w ostateczności sałata RYŻ jest bazą, bez której nie ma sushi. Używamy specjalnego ryżu (do sushi), który jest krótko ziarnisty i po odpowiednim ugotowaniu klejący. Przygotowując sushi dla dwóch osób(...)Taka ilość okazała się niemożliwa do przejedzenia jednego wieczora, ale nie ma tego złego, nadwyżką się podzieliliśmy i spożyliśmy nazajutrz :) Zatem jak sami zauważyliście, ilością ryżu, który gotujemy musimy sprawnie balansować. Gotowanie. Tym małym, białym ziarenkom musimy poświęcić dużo uwagi. Z niewłaściwie ugotowanego ryżu, nic nie przygotujemy, bo np. nie będzie się kleił lub będzie niesmaczny, gdy go przypalimy. Ryż
Taste Of My Dayciasto: 600g. mąki 300g. margaryny 70g. cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2,5kg. jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy sok
Lubię to gotujęBardzo ciekawe wydanie buraczków w wersji sałatkowej. Doskonały smak uzyskujemy dzięki marynowaniu plastrów ugotowanych buraczków. Bardzo smaczne danie np. jako dodatek do grilla. SKŁADNIKI 2 kg
W kuchennym oknie EwyNie ukrywam, że tak zrobione brokuły są przepyszne. Pewnie sama byłabym w stanie zjeść całego brokuła. Ale rozum mówi coś innego, bo jest przy nim sos
Smaki EwyJeśli nie mamy zbyt dużo czasu , by przygotować szybki obiadek, proponuje bardzo zdrowe danie. Makaron z warzywami. Obiad bezmięsny, dietetyczny i bardzo smaczny. SKŁADNIKI opakowanie
W kuchennym oknie EwyJeśli ktoś choć trochę obserwuje naszą scenę polityczną ten wie, że szczaw stał się swojego czasu tematem wyśmiewanym i jawił się w tych chichach jako element
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wiem, że bywam ciężkim przeciwnikiem i ciężkim współpracownikiem. Wiem i z góry przepraszam, zwłaszcza 7 cudownych dziewczyn, które miały wpływ na Chochlę, którą przekazujemy w Wasze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Flaczki to jedno z dań, które od dawna gości w naszych kuchniach. Syte, pożywne , jednogarnkowe danie, zaspokaja głód i apetyt. Czy lubicie flaczki? Ja tak. Jest
W kuchennym oknie Ewylubi. W sklepach trudno kupić ozory, ale o dziwo jest często w menu dobrych restauracji. Należę do grupy lubiącej ozory. Można je podawać w sosach, gotowane i smażone, w galarecie, w roladach, wyrobach wędliniarskich itd. Jeżeli nie jadacie ozorów to polecam doskonałą konfiturę cytrynową, przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg ozór wołowy 1,5 l. bulion(...)biały pieprz Wykonanie: Ozór zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zdjąć z ozora skórę, pokroić w plastry, ułożyć na przygotowanym sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem. Sos chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa
Kulinarny karnet Christopherakoniec gotowania sprawdzam smak i doprawiam ( jeżeli lubimy możemy dodać przyprawę w płynie ) – ja doprawiłam jeszcze solą , dodałam pozostały sok z cytryny , pieprzu już nie dodawałam bo lubię barszcz delikatnie pikantny . Po ugotowaniu barszcz przecedzam przez sito aby był czysty bez buraków . Barszcz czerwony na wigilię jest gotowy pięknie pachnie grzybami . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia Gotujewody knedle gotuję około 5 minut. Ugotowane knedle wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam niewielką ilością roztopionego masła - knedle są gotowe można podawać z jogurtem. Do jogurtu (można użyć śmietany) dodaję cukier i dokładnie mieszam , tak przygotowanym jogurtem polewam knedle z truskawkami na talerzu . Knedle z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwaga Babcia GotujeDawno, dawno temu pisałam, że golonkę robię bardzo, bardzo rzadko. Właśnie nadszedł ten moment. Jak grzeszyć to ze smakiem. Goloneczki rozpływały się w ustach. Może jak
Smaki EwyTak zrobioną kaszę pamiętam z dzieciństwa, traktowana była jak deser. Może ktoś z Was pamięta taką kaszę? Składniki: 1 l mleka 200 ml wody 18 łyżek
Smaki EwyKolejna pyszna rybka na blogu. Dzisiaj w formie smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do
Smaki Ewypatelni bulionem (ew. wodą) i sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu
Walijskie Pichcenie