ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:42/108)

Barszcz czerwony z fasolką 197

Jeżeli chodzi o zupy, mamy bardzo duży wybór. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj prezentuję barszcz czerwony, dodatkowo z fasolką z puszki. Dzięki temu staje się

Smaki Ewy
Sałatka nicejska 263

Dzisiaj lekko, zdrowo i pełno wartościowo - warzywa, ryba, jajka, czyli sałatka nicejska :)Składniki: sałata lodowa, ok 1/3 główki ogórek świeży, ok 10 cm tuńczyk w sosie

Taste Of My Day
Domowy makaron 5 jajeczny 191

ew. woda Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i robimy w niej dołek, do którego wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wody jeśli jest taka potrzeba. Dobrze odmierzyć sobie łyżką, bo może nie być potrzebna. Ciasto powinno być sprężyste. Zostawiamy je na jakieś 15 minut pod przykryciem, by nie wyschło. Rozwałkowujemy  i kroimy wg uznania. Jakie tylko kształty nam pasują. Gotujemy

Karczma Honorietty
Sałatka grillowa 232

Grill w okresie letnim odpalamy bardzo często, w takim razie doskonałym dodatkiem do mięs grillowanych jest na pewno sałatka z ziemniakami, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką z dodatkiem

W kuchennym oknie Ewy
Przepis na Makaron z Cukinią i Kulkami Mozzarelli 233

gotuję makaron na patelni z rozgrzanym olejem smażę cukinię do miękkości około 20 minut. Teraz do gorącego makaronu dodaję cukinię, pomidorki, czosnek, kulki mozzarelli, listki bazylii które rwę na mniejsze kawałki, oliwę i doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam i podaję od razu po przygotowaniu. Makaron z cukinią i mozzarellą jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską 177

ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka  * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia. Pierwsze 10 minut gotować

Kraina Miodem Płynąca
Cytrynka – puszyste ciasto 208

Dzisiaj przedstawiam przepis na bardzo smaczne ciasto – cytrynkę. Przepis dostałam od mojej siostry. Idealne połączenie aromatu i smaku cytryny ze słodyczą cukru. Ma jedną wadę – znika

Smaki Ewy
Sałatka z pieczonym kurczakiem, makaronem i szparagami 190

Sałaki, sałatki…mogę wymyślać ich bardzo dużo. Dobrze, że je archiwizuję, bo część bym zapomniała. Dzisiaj proponuję sałatkę z pieczonym kurczakiem, makaronem, szparagami i nie tylko

Smaki Ewy
Placki z zielonego groszku 149

Upały lekko odpuściły, trochę wytchnienia się przyda. Dzisiaj prezentuję dość oryginalne danie, a mianowicie placuszki z zielonego groszku. Placki w konsystencji są bardzo lekkie, puchowe. Idealne

Smaki Ewy
Bób z fetą i koperkiem 145

Ostatnio kupiłam bób, chciałam go początkowo zrobić z natką kolendry i kozim serem. Do kolendry zrobiłam podejście numer dwa, no cóż myślę, że było to podejście

Smaki Ewy
Pascha 188

  Składniki: 500 g tłustego twarogu potrójnie mielonego 3 żółtka 150 g cukru 150 ml śmietany 30 lub 36% 100 g masła 1 laska wanilii skórka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Schab z warzywami i żurawiną 222

Dania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować.SKŁADNIKI70 dag. schabu2 marchewki1/4 selera1/2 poraprzyprawa typu Staropolska1 cebula3

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z szynką i jajkiem w dietetycznym sosie 235

Przystawka na kolację, czy też na niewielkie spotkanie. Dla wszystkich, którzy nie chcą zajadać się majonezem proponuję lekki sos na bazie jogurtu.Przystawka dość  szybka i

W kuchennym oknie Ewy
Ozorki w sosie chrzanowym 183

zimno z konserwowym ogórkiem. Natomiast jeśli na ciepło, to u nas koniecznie z mocnym sosem chrzanowym. Ozorki w sosie chrzanowym Składniki: 1 kg ozorków wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny, ew. 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki wywaru2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  sól(...)wkładamy do garnka i przez godzinę moczymy w zimnej wodzie, po tym czasie wodę odlewamy, nalewamy świeżą i doprowadzamy ją do zagotowania. Odlewamy i nalewamy świeżą, znowu gotujemy i ponownie odcedzamy ozorki. Zalewamy kolejną wodą i teraz dodajemy do ozorków obrana włoszczyznę lub pastę bulionowa. Gotujemy do miękkości mięsa, około 1,5 godziny. Gdy będą

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami z sosem 4 sery 199

Zapiekanki zawsze dają nam wiele możliwości, tak naprawdę jakie one będą zależy od naszej wyobraźni. Na dzisiaj proponuję pożywną zapiekankę z kolorowego makaronu. Oczywiście makaron możecie

Smaki Ewy