ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:25/108)

Przepis na Zupę Gulaszową z Wołowiną 196

doprawiam solą ( 2 -3 duże szczypty ) pieprzem (2 szczypty ) , pieprzem cayenne (2 szczypty ) Mieszam i gotuję całość jeszcze około 10 minut , pod koniec sprawdza smak i jeżeli trzeba to doprawiam . Zupa gulaszowa z mięsem wołowym jest gotowa można podawać . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Bigos z Cukinii z Piersią Kurczaka 253

usmażoną pierś z kurczaka , przecier pomidorowy i całość dokładnie mieszam . Garnek stawiam na gazie i gotuję bigos 15 minut ( od momentu zagotowania ) , pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem . Bigos z cukinii jest gotowy . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Wiśnie bez Cukru na Zimę w Soku Własnym 214

minut małe słoiczki , większe do 40 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Wiśnie w soku własnym są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 102

wybrać przepis dla siebie. Składniki: Żołądki drobiowe ( ok 700 gram ) Przyprawa do rosołu ew. vegeta Sól, pieprz Śmietana 18% Mąka Chrzan tarty Wykonanie: Żołądki myjemy, kroimy ( na 4 części lub na 2 w zależności jakie są to żołądki – kurczak czy indyk ), gotujemy w małej ilości osolonej wody z dodatkiem przyprawy – vegety do miękkości oraz pieprzu  Po ugotowaniu część wywaru

Smaki Ewy
(za) rzadko piekę muffiny 147

której rozmieszać budyń wraz z fruktozą / cukrem). Gdy zacznie wrzeć wlać rozmieszany budyń i gotować na małym ogniu jeszcze chwilę do zgęstnienia, ciągle mieszając. Przygotować foremki na muffinki (używam silikonowych, jeśli używasz zwykłych papilotek to umieść je w metalowej formie na muffiny, ew. jeśli takowej nie masz to nie używaj jednej papilotki, ale kilku, żeby muffinki się rozpłynęły na boki

chili & sugar
Deser z kaszy jaglanej 210

owoce z puszki np. mandarynki, ananas, brzoskwinie, nektarynki Przygotowanie Kaszę opłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem (pozbywamy się w ten sposób ew. posmaku goryczki). Kaszę zalać wodą i sokiem. Dodać wiórki kokosowe i aromat waniliowy. Gotować ok. 20 minut do miękkości. Ugotowaną kaszę lekko ostudzić a następnie zmiksować przy pomocy blendera. Układać naprzemiennie w miseczce owoce i kaszę. Podawać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym 172

odrobinę weny - robię go sama. Tu przedstawiam Wam pyszną wersję waniliową, która idealnie komponuje się z sosem truskawkowym! Polecam!   Budyń: 1/2 litra mleka 3,5 łyżki cukru waniliowego (ew. 1/2 laski wanilii) 1 łyżka masła (można użyć oleju kokosowego) 2 żółtka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego czy budyń ma być mniej, czy bardziej gęstszy(...)truskawek 1-2 łyżki cukru pudru (użyłam zmielonego ksylitolu) 2/3 mleka zagotować z dodatkiem masła/oleju.   Resztę wymieszać z cukrem, roztrzepanymi żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Całość połączyć z gotującym się mlekiem. Budyń należy ciągle mieszać (aby nie powstały grudki) do momentu zgęstnienia masy i następnie zdjąć z ognia. Deser przelać do foremek (miseczek) i po ostudzeniu schłodzić w lodówce

Di gotuje
Warzywne puree 133

Propozycja puree, alternatywa dla obiadowych ziemniaków. W moim przypadku zostały one podane z grillowaną polędwicą z miecznika. Składniki: 4 ziemniaki 1 marchew 1/3 korzenia selera 1

Smaki Ewy
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 106

Jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka z selerem konserwowym i ananasem 193

Polecam bardzo smaczną sałatkę, doskonała przystawka na Sylwestrowe manu.SKŁADNIKI1 słoik selera konserwowego1 puszka kukurydzy4 marchewki1 puszka ananasa15 dag. sera żółtego  ( twardy)3 łyżki majonezu1

W kuchennym oknie Ewy
Tarta Z MUsem Z MaRakui 164

dzianej 1 łyżeczk a soli 0,5 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko mus z marakują: 4- 5 dojrzałych, pomarszczonych owoców marakui 1 kubek świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 5 dużych jaj 1 kubek cukru 1 kube k śmietanki 30% Przygotowanie: mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy zimne masł(...)ucieramy wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut piekarnika ustawiamy na 220* C z owoców marakui wydrążamy miąższ, zalewamy sokiem pomarańczowym, gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zredukuje się o około połowę następnie przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek czekolad ę rozpuszczamy w kąpieli wodnej jajka ucieramy na puch stopniowo

Luźna Kuchnia
Pulpeciki na parze z sosem paprykowo-pomidorowym 210

mojej maszynie, podczas gdy klopsiki się parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula z tej maszyny:) ) :) Do sosu będziemy potrzebować: 100 g papryki czerwonej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 0,5l bulionu ( ew. 0,5 l wody + kostka bulionowa) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 listek bazylii 100 g śmietany

Olikowa kuchnia
Tarta malinwo-cytrynowa z białą czekoladą 108

nakłuć spód widelcem i wstawić na godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika. Piekarnik ustawić na 180°C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi ew. fasolą. Piec 20 minut lub do zezłocenia brzegów (które wcześniej zostały przykryte papierem). Po tym czasie zdjąć papier z kulkami/fasolą i podpiec jeszcze 5 min. Odstawić do ostygnięcia. Krem(...)Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (metalowa miska na garnku z gotującą się wodą, uważać, żeby miska nie dotykała wody). Polać ciasto wg własnego upodobania. Tartę przechowywać w lodówce. Ciasto wyjąć z lodówki minimum 20 minut przed podaniem, aby czekolada nabrała pokojowej temperatury. (inaczej będzie problem z pokrojeniem, ew. pokroić tartę przed włożeniem do lodówki). Smacznego

CookYourself
Buraczki podawane na ciepło 196

oliwek 1/2 cebuli PRZYGOTOWANIE: Ja buraki piekę,gdyż uważam,że są dużo smaczniejsze, niż gotowane. Przepis znajdziecie TUTAJ https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/pieczone-buraki.html  .Następnie ścieramy na drobnej tarce. Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy buraki. Chwilkę przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny (ew. octem),Jeżeli buraki są mało słodkie, można troszkę dosłodzić. Podajemy na ciepło

Kopystką po garach
Zupa z Kaszą Gryczaną – Krupnik z Kaszą Gryczaną 209

marchew i pietruszkę. Następnie dodaję do zupy gdy ziemniaki i kasza jest miękka i całość gotuję jeszcze około 2-3 minut, sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa z kaszą gryczaną jest gotowa, na talerzu dodaję śmietanę. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
Czarne Porzeczki na Zimę w Soku Własnym 193

minut małe słoiczki , większe do 40 minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Czarne porzeczki w soku własnym są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa

Uwaga Babcia Gotuje
ZUPA KORZENNA – GOTHIC – zupa z warzyw korzeniowych i soczewicy 223

możecie go pominąć, ale wtedy zupa straci swój unikalny charakter) oraz soli (ok. 1 łyżeczki). Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 min do miękkości soczewicy oraz wszystkich warzyw. Kiedy tak się stanie, wyciągamy liście selera oraz zieloną część pora, doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą jeśli nadal jest jej za mało. Jeśli smak jest dla Was jeszcze zbyt mdły

Nerds Kitchen
PULPETY W SOSIE FASOLKOWO-MARCHEWKOWO-PIETRUSZKOWYM 157

fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (fasolka gotuje się dłużej). Całość gotujemy ok 20 minut (aż warzywa będą miękkie). Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy na wrzątek zaciągając nasz sos. Na koniec dodajemy zahartowaną odrobiną sosu śmietanę i posypujemy koperkiem. Ew. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru

Walijskie Pichcenie