ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:10/108)

Czerwona kapusta podawana na ciepło 213

szklankę wody, dodajemy smalec (ok 1/4 kostki), ocet  (lepiej dodać mniej na końcu doprawić,niż przedobrzyć), sól. Gdy smalec się rozpuści wkładamy kapustę. Gotujemy do miękkości ale,żeby nie rozpadała się. Doprawiamy miodem, ew. sola i octem a także kminkiem

Kopystką po garach
Zupa krem z batatów 223

warzyw obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka razem z przyprawą uniwersalną. Dolewamy tyle wody, by była mniej więcej równo z warzywami, solimy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 20-25 minut). Blendujemy, ew. solimy do smaku. Podajemy np. z prażonymi płatkami migdałowymi

Smakuje zdrowo
Sałatka ryżowa z tuńczykiem, groszkiem, kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem 230

szklanki ryżu (białego lub brązowego) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 kiszone ogórki 1 puszka groszku konserwowego 1 duży pęczek szczypiorku (ew. 1 średnia, drobno posiekana cebula) sól pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (w ok. 3-3,5 szklankach wody), a następnie odstawiamy go do całkowitego wystudzenia. Tuńczyka oraz groszek dokładnie odsączamy z płynu. Ogórki

MyCookBook.pl
Sałatka "Leśna Polana" 420

ziemniaki 2 średnie marchewki 100 g żółtego sera podwójna pierś kurczaka ok. pół pęczka natki pietruszki majonez 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ew. ulubione przyprawy do kurczaka Marchewkę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w dość małą kostkę. Przyprawiamy i smażymy. Odsączamy z ewentualnego tłuszczu. Jajka gotujemy na twardo. Tortownicę

Pelusiowa Kuchnia
Zupa z KONOPI na zakwasie 228

smaku Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek, zalewamy wodą. Dodajemy ziarna konopi, ziele angielskie, listki laurowe. Zagotowujemy. Następnie wlewamy zakwas. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i ew. cukrem. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami albo białą kiełbasą

Bon Appetit Małgorzaty
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków 218

warzywno-owocowy. Przepis na sok jednodniowy owocowo-warzywny znajdziecie tutaj . Czemu były te soki w menu? W diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej obok surówek ze świeżych warzyw i owoców, oraz gotowanych warzyw, sok to podstawa śniadania. Dla nas zakwas buraczany, to nie żadna nowość, w domu kisimy buraki w miarę regularnie, ostatnio zakwas/ sok z kiszonych buraków robiliśmy w grudniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
.770. kluski, które rosną 170

porcja/ ~30g mąki pszennej ~30g mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (lub łyżeczka kupnej) ~80g puree z dyni ~łyżeczka cukru do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~15g świeżych drożdży ~300ml mleka do gotowania klusek ~30-50ml mleka w temp. "letniej" do zaczynu Drożdże kruszymy, mieszamy z ok. czubatą łyżeczką mąki i łyżeczką cukru, zalewamy letnim mlekiem

breakfast of dreams
Pasta jajeczna 176

Składniki: -4 jajka -kostka sera białego -kilka łyżek jogurtu naturalnego (gęstego) -pęczek szczypiorku -łyżka lub dwie majonezu -sól i pieprz [ew. kilka rzodkiewek, drobno pokrojona szynka lub tuńczyk] Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Następnie drobno kroimy - można też zetrzeć na tarce. Dodajemy do twarogu razem z posiekanym szczypiorkiem, jogurtem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. I śniadanie

KasiekGotuje
591. Jaglano-owsiany "budyń". 134

ugotowaniem)30g płatków owsianych150ml mleka/wody + do konsystenji1/4 tabliczki czekolady( u mnie gorzka i mleczna 1:1)łyżka kakao3-4 daktylecynamon, sól, aromat migdałowy, ew. coś do posłodzeniaPłyny zagotowuję i wsypuję płatki. Przykrywam i gotuję do wchłonięcia, wrzucam kaszę, pokrojone daktyle i resztę składników, dolewam wody, przykrywam i gotuję kilka minut.* co chwilę mieszając. Na koniec miksuję na gładki krem

More food, love and dreams
COMEBACK CZYLI JAJKA W SOSIE KOPERKOWYM 227

pewnie z lat kilkanaście!  Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej potrawy! Składniki na sos: bulion (ew. kostka rosołowa) 2 łyżeczki masła łyżeczka mąki śmietana 18% sól pieprz koperek 4 jajka (na 2 osoby)Wykonanie:   Jajka gotujemy na twardo. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy masło i posiekany drobno koperek. Mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej wody

Walijskie Pichcenie
Schab gotowany soczysty 283

Schab gotowany i to w 10 minut? Raczej nie do uwierzenia, że da się to zjeść. Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam zrobić. Schab jest naprawdę

W kuchennym oknie Ewy
Rosół wołowy 151

Intensywny o charakterystycznym smaku - to można o nim powiedzie. Rosół wołowy gotowany szpondrze jest najlepszy,  bardzo aromatyczny. Składniki: 500 gram szpondra wołowego Ok. 3 l

Smaki Ewy
Policzki wołowe w winie z miodem 200

Policzki wołowe posiadają bardzo intensywny smak. Dosyć długo należy je gotować aby były miękkie ( często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście

Smaki Ewy
Sałatka pod wódeczkę 122133

smakowe. Robiłam ją już kilka razy i za każdym wychodzi super i wszystkim bardzo smakuje. Przepis znalazłam kiedyś w książce Ewy Wachowicz. Polecam Post Sałatka pod wódeczkę pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Potrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka 215

dekoracji Obieramy warzywa i wkładamy do garnka wraz z kurczakiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu tak jak rosół. Gdy rosół już się ugotuje doprawiamy go wg uznania, u mnie lubczyk i ew. pieprz i minimalna ilość soli.  Wyjmujemy nóżki z kurczaka, schładzamy, obieramy ze skóry ( którą wyrzucamy ) a mięso obrane z kości

Kuchnia na wzgórzu
Curry krem z dyni z lubczykiem. Z domowego ogródka i wcale nie na Halloween 225

dyńkę tak, że i dla mnie kawałek został. Ponieważ u mnie w domu nie ma amatorów dyni poza mną - wiedziałam, że gotuję tylko dla siebie. Chciałam uzyskać smak podobny, do kremu którymś kiedyś uraczyła nas wspominana już Ewa. Co z tego wyszło? Składniki: ok 1 kg dyni (najlepiej, tradycyjnej pomarańczowej) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki tartej marchewki(...)dał się ładnie oddzielić od skóry. W tym czasie na oliwie szklimy cebulę i czosnek. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy starte warzywa. Miękki miąższ dyniowy dodajemy do bulionu. Chwilę gotujemy, blendujemy na gładko. Doprawiamy lubczykiem, curry i chili do smaku. Na koniec zaprawiamy odrobiną śmietany by krem stał się aksamitny. Z tak małego kawałka dyni wyszły mi 3-4 solidne

Kuchnia po mojemu
Polenta z szybkim sosem bolońskim 207

osolonej wody lub bulionu 1 płaska łyżeczka masła (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka drobno posiekanych ziół (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Zagotowujemy wodę (ew. bulion), stopniowo wsypywać kaszkę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować przez około 8-10 minut, często mieszając. Dodać masło,parmezan i zioła Wymieszać. Można podawać w takiej formie (czyli papka), osobiście proponuję wyłożyć polentę do naczynia

Kopystką po garach
Pancakes wypiekane na śniadanie. 153

listkami mięty. Wypiekali  ze mną: Iza  -  Smaczna Pyza Agnieszka -  Aga w kuchni Ala  -  Ala piecze i gotuje Bożena  -  Moje domowe kucharzenie Małgosia -  Smaki Alzacji Monika -  Niezapomniane smaki Ewa -  Kobieta renesansu Kasia -  Mia cuccina Kinga -  Małe kulinaria Magda -  Kulinaria piniata Olga -  Cukry proste Edyta -  Pasja

Gotuj Sam!
Muffiny jajeczne z brokułami, szynką i mozzarellą 242

formie. Smacznego! Składniki: 2 jajka 4 różdżki brokułu 3 plasterki szynki ok. garści tartego sera mozzarella lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku ew. masło do natłuszczenia kokilek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotujemy wodę na brokuły i gotujemy je ok. 4 minut (brokuły dzielimy na malutkie kawałeczki). Potem przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Szynkę kroimy w kostkę

psgotujemy
Śniadaniowe bułeczki maślane 147

kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz… i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska Smaczna Pyza Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie Coś słodkiego, poproszę… Olimpia Davies Smaki Alzacji Ciasteczkowy Potwór Ala piecze i gotuje Smaku mojego domu Smaczna pyza

Szybko Tanio Smacznie
jajka z piekarnika---uova da forno 128

Składniki: 7 jajek otręby orkiszowe---może być bułka tarta szczypiorek/ ew. natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia(...)jajek  gotujemy  na twardo w lekko osolonej wodzie.   Ostudzone i obrane jajka ugniatamy  widelcem -lub miksujemy i przekładamy do miski.   Drobno posiekany  szczypiorek ,lub szczypiorek i pietruszkę dodajemy do masy jajecznej. Wbijamy surowe jajo, dodajemy  2-3 łyżki otrębów orkiszowych, choć jej ilość zależy od konsystencji masy, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiam

w mojej kuchni
Makaron z warzywami i tofu 229

mrożonki 200 g serka tofu makaron, najlepiej typu spaghetti, długie, cienkie nitki, np. chiński, soba, razowy,.. sos sojowy, sos rybny sezam, ew. siemię lniane chilli szczypior Wykonanie: Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Gdy odrobinę zmiękną, jednak nie będą całkowicie ugotowane dodajemy ser tofu pokrojony w kostkę. Doprawiamy chilli, sosem rybnym(...)Jeśli na patelni pozostał płyn, to nawet lepiej :) Nie przejmujcie się nim, ponieważ zostanie wchłonięty przez makaron, a danie przez to nie będzie wysuszone. Przed podaniem posypujemy sezamem (i ew. siemieniem) oraz szczypiorem

Taste Of My Day
Bigos według Ewy Wachowicz 3020

bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne rodzaje mięs...i im więcej tym smaczniej...ja dodatkowo bigos doprawiłam  przyprawą do bigosu  z  Tytki Smaku , która nadała bigosowi specyficznego zapachu..no i smaku również...Mięsa podsmażałam na oleju z ryżu(...)szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g suszonych grzybów 2-3 liście laurowe kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki 2 łyżki oleju z ryżu sól pieprz przyprawa do bigosu Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić

Moje domowe kucharzenie