Jeśli zostanie Wam mięso z rosołu i gotowana golonka a nie wiecie ci z tym zrobić to mam dla Was propozycję. Zróbcie taki ekspresowy pasztet. Wystarczy
Ewa w kuchniNie znam nikogo takiego co by nie lubił gotowanej kukurydzy. Jest przepyszna. Sama słodycz, a podana dodatkowo z solą i masłem to już poezja. Składniki: Kolby
Smaki EwyKolejny piątek i kolejna ryba na blogu. Dzisiaj przedstawiam pstrąga gotowanego na parze z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego. Czyli obiad zrobiony za jednym razem, nie licząc sosu
Smaki EwyNatrafiłam na tę zupę w jednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki
Smaki EwyMoje najulubieńsze warzywko do obiadu Składniki: 2 buraki ew. sól/pieprz Wykonanie: Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce
Moje pyszne gotowanieszklankę wody, dodajemy smalec (ok 1/4 kostki), ocet (lepiej dodać mniej na końcu doprawić,niż przedobrzyć), sól. Gdy smalec się rozpuści wkładamy kapustę. Gotujemy do miękkości ale,żeby nie rozpadała się. Doprawiamy miodem, ew. sola i octem a także kminkiem
Kopystką po garachwarzyw obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka razem z przyprawą uniwersalną. Dolewamy tyle wody, by była mniej więcej równo z warzywami, solimy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 20-25 minut). Blendujemy, ew. solimy do smaku. Podajemy np. z prażonymi płatkami migdałowymi
Smakuje zdrowoszklanki ryżu (białego lub brązowego) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 kiszone ogórki 1 puszka groszku konserwowego 1 duży pęczek szczypiorku (ew. 1 średnia, drobno posiekana cebula) sól pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (w ok. 3-3,5 szklankach wody), a następnie odstawiamy go do całkowitego wystudzenia. Tuńczyka oraz groszek dokładnie odsączamy z płynu. Ogórki
MyCookBook.plziemniaki 2 średnie marchewki 100 g żółtego sera podwójna pierś kurczaka ok. pół pęczka natki pietruszki majonez 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz ew. ulubione przyprawy do kurczaka Marchewkę i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i kroimy w dość małą kostkę. Przyprawiamy i smażymy. Odsączamy z ewentualnego tłuszczu. Jajka gotujemy na twardo. Tortownicę
Pelusiowa Kuchniasmaku Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek, zalewamy wodą. Dodajemy ziarna konopi, ziele angielskie, listki laurowe. Zagotowujemy. Następnie wlewamy zakwas. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i ew. cukrem. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami albo białą kiełbasą
Bon Appetit Małgorzatywarzywno-owocowy. Przepis na sok jednodniowy owocowo-warzywny znajdziecie tutaj . Czemu były te soki w menu? W diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej obok surówek ze świeżych warzyw i owoców, oraz gotowanych warzyw, sok to podstawa śniadania. Dla nas zakwas buraczany, to nie żadna nowość, w domu kisimy buraki w miarę regularnie, ostatnio zakwas/ sok z kiszonych buraków robiliśmy w grudniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcja/ ~30g mąki pszennej ~30g mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (lub łyżeczka kupnej) ~80g puree z dyni ~łyżeczka cukru do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~15g świeżych drożdży ~300ml mleka do gotowania klusek ~30-50ml mleka w temp. "letniej" do zaczynu Drożdże kruszymy, mieszamy z ok. czubatą łyżeczką mąki i łyżeczką cukru, zalewamy letnim mlekiem
breakfast of dreamsSkładniki: -4 jajka -kostka sera białego -kilka łyżek jogurtu naturalnego (gęstego) -pęczek szczypiorku -łyżka lub dwie majonezu -sól i pieprz [ew. kilka rzodkiewek, drobno pokrojona szynka lub tuńczyk] Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Następnie drobno kroimy - można też zetrzeć na tarce. Dodajemy do twarogu razem z posiekanym szczypiorkiem, jogurtem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. I śniadanie
KasiekGotujeugotowaniem)30g płatków owsianych150ml mleka/wody + do konsystenji1/4 tabliczki czekolady( u mnie gorzka i mleczna 1:1)łyżka kakao3-4 daktylecynamon, sól, aromat migdałowy, ew. coś do posłodzeniaPłyny zagotowuję i wsypuję płatki. Przykrywam i gotuję do wchłonięcia, wrzucam kaszę, pokrojone daktyle i resztę składników, dolewam wody, przykrywam i gotuję kilka minut.* co chwilę mieszając. Na koniec miksuję na gładki krem
More food, love and dreamspewnie z lat kilkanaście! Ogłaszam więc wielkie comeback tej prostej ale jakże pysznej potrawy! Składniki na sos: bulion (ew. kostka rosołowa) 2 łyżeczki masła łyżeczka mąki śmietana 18% sól pieprz koperek 4 jajka (na 2 osoby)Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. W garnuszku zagotowujemy bulion, dodajemy masło i posiekany drobno koperek. Mąkę mieszamy ze śmietaną, odrobiną zimnej wody
Walijskie PichcenieSchab gotowany i to w 10 minut? Raczej nie do uwierzenia, że da się to zjeść. Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam zrobić. Schab jest naprawdę
W kuchennym oknie EwyIntensywny o charakterystycznym smaku - to można o nim powiedzie. Rosół wołowy gotowany szpondrze jest najlepszy, bardzo aromatyczny. Składniki: 500 gram szpondra wołowego Ok. 3 l
Smaki EwyPoliczki wołowe posiadają bardzo intensywny smak. Dosyć długo należy je gotować aby były miękkie ( często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście
Smaki Ewysmakowe. Robiłam ją już kilka razy i za każdym wychodzi super i wszystkim bardzo smakuje. Przepis znalazłam kiedyś w książce Ewy Wachowicz. Polecam Post Sałatka pod wódeczkę pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje