Soczewiczanka. Jedna z moich ulubionych zup , ale na wsi smakuje jakoś inaczej, wyjątkowo dobrze. Może dlatego, że szybko się ją gotuje i jest pożywna, rozgrzewająca a to po grzybobraniu zawsze się przydaje. I pasuje do jesiennych okoliczności przyrody. Jak sobie tak urlopuję jesienią w wiejskiej chacie to tak jakbym była w innym świecie. Tam, z dala od miasta, życie płynie(...)się wolna. Chodzę do lasu kiedy chcę, w ogóle robię co chcę i kiedy chcę. Rytm wyznaczają tylko pory dnia i ew. pogoda za oknem. Czas wypełniają mi grzyby, jeśli oczywiście są, wędrówki po okolicy a wieczorem książki. Gotuję tyle żeby nie żyć tylko na kanapkach. Ma być szybko, prosto i smacznie. Warzywa od sąsiadki, zioła z ogródka pod oknem
Smaczna Pyzamożna wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce ogórki oraz 200g wypłukanego ryżu. Gotujemy aż ryż stanie się miękki czyli ok 15 minut. Następnie doprawiamy zupę solą, ew. sokiem od ogórków (ja lubię ogórkową zdecydowanie kwaskową).Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy zielony koperek oraz obrane
Walijskie PichceniePASTĄ SURIMI. /przepis własny/ na nadzianie 10 jajek 10 jajek 250 g paluszków surimi 2 łyżki posiekanego koperku 4-5 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej ew. sól i pieprz do smaku Jajka gotuję na twardo. ( JAK GOTOWAĆ? ) Studzę, następnie obieram, przekrawam na pół i wyciągam żółtko. Odstawiam. Paluszki surimi kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do wysokiego naczynia pokrojone paluszki
W kuchni Karmel-itkiJest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)gruszkach danie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Podpowiemy, że naprawdę „coś w tym jest”. Wśród innych znanych nazw (i możliwych wariacji) są hemel en aarde (po niderlandzku „niebo i ziemia”), ew. Himmel und Erde (to samo po niemiecku). Ta z kolei ma się wywodzić stąd, że jabłka i gruszki rosną wysoko („niebo”), a ziemniaki pochodzą z ziemi. Przepis poniżej jest chyba
Kulinarna PokusaPlacki z kaszy jęczmiennej można zrobić do obiadu zamiast ziemniaków, typowej kaszy gotowanej. Nie wymagają szczególnie dużo pracy, natomiast zmieniają znacząco wygląd potrawy. Idealnie pasują do
Smaki EwyDomowy pasztet jak wiadomo jest smaczny. Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Ja dziś mam pasztet z łopatki
Ewa w kuchniŚwięta się skończyły, powoli w lodówce robi się miejsce. Oczywiście w tym czasie zachęcam do gotowania bigosu, to najlepszy moment. Robimy przegląd lodówki i ostatnie mięska
Smaki EwyDziś będzie na słodko. Bardzo prosty przepis na jabłka z bitą śmietaną. Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Kasią . Polecam, choć dla mnie jest lekko
Ewusiowe SmakiPomysł na wykorzystanie resztek. Naleśniki z farszem z mięsa gotowanego , kalafiorem, zapiekane w sosie pomidorowym. To taki mój autorski pomysł, ale przyznam,że wyszedł bardzo
W kuchennym oknie EwyMimo, że mamy już 1 września upały nadal trwają. Piekarnika dalej nie używam. Na gotowanie też nie mam specjalnej ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno
Smaki EwyOstatnia moja aktywność dotycząca dań z rybami jest dość duża. Wykorzystuje do tego garnek do gotowania na parze. Zdrowo i dietetyczne, a przed świętami postanowiłam
W kuchennym oknie Ewypapryka słodka, vegeta sól, pieprz sos: 1 cebula 2 łyżki oliwy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ew. vegeta Wykonanie: Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić w rondlu na oliwie. Dodajemy pomidory, dolewamy szklankę wody, przyprawiamy. Gotujemy ok 15 minut. W tym czasie obieramy marchewkę, ścieramy na grubych oczkach na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę. Mięso wrzucamy(...)jednolitą masę. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące. Tak przygotowane kuleczki wrzucamy do rondla i dusimy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ew. doprawić do smaku. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasiprzepyszne. Ale zanim przejdziemy do przepisu, może przysłowiowe "2 słowa" o tym niesamowicie zdrowym gatunku kaszy. Wiedzę zaczerpnęłam z portalu Poradnik Zdrowia . Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Kasza bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych, czyli(...)selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 200g pieczarek oliwa sól pieprz słodka papryka szczypta curry puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy) bulion (jeśli nie mamy - woda) Wykonanie: Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy do niej
Walijskie Pichcenieprzemieszać. Po tym czasie wlać bulion, dodać imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 15 minut. Całość zmiksować na krem, na koniec dodać śmietanę i wymieszać, ew. doprawić jeszcze sola i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany
magiczna kuchnia Kasimleka/wody (użyłam domowego gryczanego i wody w ilości 1:1) 50 ml wrzątku 6-8 suszonych daktyli czubata łyżka kakao (ew. karobu) jak zrobić? Mleko wraz z wodą zagotować, wsypać kaszę, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynów, kiedy kasza będzie się gotować daktyle pokroić bądź rozerwać na mniejsze kawałki i zalać
tost z dżememŚledzie lubię pod każdą postacią, smażone w zalewie octowej, marynowane, gotowane ( kiedyś je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha ), solone, rolmopsy i inne cuda. Na
Smaki Ewyczekać ;PSkładniki: (na krem)60g kaszy jaglanej 20g mąki kokosowej spory banan1/3 - 1/2 szklanki mleczka kokosowego (ew. trochę mleka)ew. coś do posłodzeniaKaszę uprażyć w garnuszku. Zalać 1 1/3 szklanki wody, posolić, przykryć i gotować do czasu wchłonięcia się wody. Ugotowaną kaszę ostudzić. Dodać banana. Zmiksować. Dodać resztę składników, wymieszać, przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce
More food, love and dreams