ewa gotuje - 1619 przepisów (strona:14/108)

Liebster Blog Award 125

mój blog faktycznie pomógł innym w doskonaleniu swoich umiejętności gotowania i pieczenia. Mnie nie miał nikt tego nauczyć, bo kiedy mogłam uczyć się od mamy, to nie byłam zainteresowana gotowaniem i pieczeniem. Wszystkiego nauczyłam się sama, poprzez wykonanie parudziesięciu ciast drożdżowych, ucieranych czy ciasta na pierogi 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? Interesuję się fotografią, więc ROBIĘ, obrabiam(...)następujące osoby/blogi: Moje wypieki – +dorota swiatkowska , +Moje Wypieki Passions, hobbies, life – +Ejszetka Domowe wypieki – +Domowe Wypieki Z cukrem pudrem +Ewa Capri Matka jest tylko jedna +Matka jest tylko jedna +Joanna Jaskółka Ala piecze i gotuje – +Alina Waliczek Agata gotuje – +Agata gotuje, czyli kobieta wszechjedząca Apetycznie – +Agnieszka Szulc Krakowskie smaki Ani – +Anna T Bayaderka

moj przepis na
Majowe wyzwanie blogerek - Wiosenna tortilla z białym serem i warzywami 306

piecze i gotuje Anna : Aronia - wiem co jem     Beata : Stare gary Danusia : Moje wypieki i nie tylko Ewa : Ewa kuchennie   Gosia : Codzienna kuchnia niecodzienna    Iwona : Izioni pyszne smaki   Justyna : Tysia gotuje Kasia : Bake & Taste   Magda : My simple kitchen Justyna: Mama i pomicnicy   Marzena : Zacisze kuchenne Marzena : Kulinarna szaleństwa Maniusi  Monika

Z miłości do słodkości
Kanapka z kurczakiem, gruszką i dżemem z rokitnika 175

Kolejna kanapka, która (obiecuję!) zachwyci Wasze kubki smakowe :) Tym razem postanowiłam połączyć grillowaną gruszkę, kurczaka gotowanego w maśle prowansalskim, mozzarellę i dżem z rokitnika ;) Całość smakuje

Domowa cukiernia Ewy
Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania 137

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Zainspirowałam się pomysłem Ewy Wachowicz.  Zmieniłam proporcje, użyłam jabłek, cukru cynamonowego i przygotowałam kruszonkę (uwielbiam). Drożdżówka jest

Di gotuje
Gołąbki tradycyjne 91

Gołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest  to potrawa, którą można  zrobić

W kuchennym oknie Ewy
Łosoś z warzywami w sosie chrzanowym 121

Bardzo lubię łososia,dlatego jeśli mam okazję staram się przygotować danie z tej ryby. Gotowany z warzywami na parze, polany sosem chrzanowym,  posiada wyjątkowy smak.Danie

W kuchennym oknie Ewy
Jesienna zupa z czerwoną soczewicą 227

Soczewiczanka. Jedna z moich ulubionych zup , ale na wsi smakuje jakoś inaczej, wyjątkowo dobrze. Może dlatego, że szybko się ją gotuje i jest pożywna, rozgrzewająca a to po grzybobraniu zawsze się przydaje. I pasuje do jesiennych okoliczności przyrody. Jak sobie tak urlopuję jesienią w wiejskiej chacie to tak jakbym była w innym świecie. Tam, z dala od miasta, życie płynie(...)się wolna. Chodzę do lasu kiedy chcę, w ogóle robię co chcę i kiedy chcę. Rytm wyznaczają tylko pory dnia i ew. pogoda za oknem. Czas wypełniają mi grzyby, jeśli oczywiście są, wędrówki po okolicy a wieczorem książki. Gotuję tyle żeby nie żyć tylko na kanapkach. Ma być szybko, prosto i smacznie. Warzywa od sąsiadki, zioła z ogródka pod oknem

Smaczna Pyza
OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH Z RYŻEM 134

można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce ogórki oraz 200g wypłukanego ryżu. Gotujemy aż ryż stanie się miękki czyli ok 15 minut. Następnie doprawiamy zupę solą, ew. sokiem od ogórków (ja lubię ogórkową zdecydowanie kwaskową).Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy zielony koperek oraz obrane

Walijskie Pichcenie
JAJKA Z PASTĄ SURIMI. 191

PASTĄ SURIMI. /przepis własny/ na nadzianie 10 jajek 10 jajek 250 g paluszków surimi 2 łyżki posiekanego koperku 4-5 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej ew. sól i pieprz do smaku Jajka gotuję na twardo. ( JAK GOTOWAĆ? ) Studzę, następnie obieram, przekrawam na pół i wyciągam żółtko. Odstawiam. Paluszki surimi kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do wysokiego naczynia pokrojone paluszki

W kuchni Karmel-itki
Hete bliksem 177

Jest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)gruszkach danie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Podpowiemy, że naprawdę „coś w tym jest”. Wśród innych znanych nazw (i możliwych wariacji) są hemel en aarde (po niderlandzku „niebo i ziemia”), ew. Himmel und Erde (to samo po niemiecku). Ta z kolei ma się wywodzić stąd, że jabłka i gruszki rosną wysoko („niebo”), a ziemniaki pochodzą z ziemi. Przepis poniżej jest chyba

Kulinarna Pokusa
Placki z kaszy jęczmiennej 126

Placki z kaszy jęczmiennej można zrobić do obiadu zamiast ziemniaków, typowej kaszy gotowanej. Nie wymagają szczególnie dużo pracy, natomiast zmieniają znacząco wygląd potrawy. Idealnie pasują do

Smaki Ewy
Pasztet wieprzowy 155

Domowy pasztet jak wiadomo jest smaczny. Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Ja dziś mam pasztet z łopatki

Ewa w kuchni
Karkówka na kiszonej kapuście 177

Święta się skończyły, powoli w lodówce robi się miejsce. Oczywiście w tym czasie zachęcam do gotowania bigosu, to najlepszy moment. Robimy przegląd lodówki i ostatnie mięska

Smaki Ewy
Deser z jabłkami 153

Dziś będzie na słodko. Bardzo prosty przepis na jabłka z bitą śmietaną. Przepis znalazłam na blogu  Gotuj z Kasią . Polecam, choć dla mnie jest lekko

Ewusiowe Smaki
Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym 134

Pomysł na wykorzystanie resztek. Naleśniki z farszem z  mięsa gotowanego , kalafiorem, zapiekane w sosie pomidorowym. To taki mój autorski pomysł, ale przyznam,że wyszedł bardzo

W kuchennym oknie Ewy